Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk torpedeert plan Britten om migranten op zee terug te duwen naar Europa

  •  
09-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16209779807_d9d1f5e8af_k

© cc-foto: RPM https://flic.kr/p/qGpmNc

De Britse regering zou van plan zijn om boten met migranten die het eiland proberen te bereiken terug te duwen naar zee. Het gaat daarbij vooral om migranten die via het Kanaal de oversteek wagen vanuit Frankrijk. Sinds de Brexit en het beëindigen van de Europese samenwerking is het aantal migranten dat op die manier de Engelse kust probeert te bereiken fors toegenomen. De voorbije week waren dat er volgens schattingen minstens 1500. Veel migranten doorkruisen het Europese continent omdat ze naar Groot-Brittannië willen. Het land is in vergelijking met Europa aantrekkelijk omdat het geen landelijk systeem voor identiteitscontroles heeft en er weinig arbeidsregels zijn zodat er veel sweatshops zijn die onderbetaald werk aanbieden.
Volgens Britse media zou minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel de kustwacht opdracht hebben gegeven de boten terug te sturen. Er wordt daarbij niet gekeken naar of de migranten recht hebben de oversteek te maken. The Guardian merkt op dat de plannen gelekt zijn op het moment dat de kritiek op de bezuinigingen op de sociale zekerheid door de conservatieve regering toenemen. Volgens de vakbond van grensbewakingsmedewerkers is het onwaarschijnlijk dat het beleid ook daadwerkelijk in de praktijk wordt gebracht, meldt The Guardian. Het is in strijd met de wet om schepen terug te duwen. Bovendien zou er toestemming van Frankrijk voor nodig zijn.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken laat weten fel tegen de Britse methode te zijn. “Frankrijk accepteert geen praktijken die in strijd zijn met het zeerecht, noch enige financiële chantage.” Hij twitterde zijn commentaar na een bezoek van Patel.
Een conservatief parlementslid vindt het terugduwen op zich een goed idee maar zegt dat het praktisch onuitvoerbaar zal blijken. De bootjes waarmee de migranten de oversteek wagen zijn veel te klein, gammel en overbelast. Er tegenaan duwen leidt in de meeste gevallen tot zinken.
Geen video? Klik hier.
cc-foto: RPM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

Libertain
Libertain10 sep. 2021 - 6:55

De meeste rechtse reacties hier hebben te maken vooral met eigen vooroordelen uit het eigen bubbel en helemaal niets met de realiteit van het leven en de thans geldende internationale wetgeving. Wat Engeland voornemens is komt op het uitschakelen van de overal geldende zeerecht neer. Zeer gevaarlijke van aard totale absurditeit. Geen ontwikkelde land ter wereld die zal dergelijke achterlijke pogingen rustig laten gebeuren. Daar wijzen de Franse autoriteiten erop en het feit dat Engeland miljoenen biedt om het stilzwijgen toe te leggen beschouwen ze gewoon als staatscorruptie. Dit zal zeker niet geaccepteerd worden.

nikita72
nikita7210 sep. 2021 - 6:50

Is Frankrijk ook zo stoer als het gaat om het terugduwen van vluchtelingen naar Turkije? Dan moet Frankrijk een keer zorgen dat Frontex zich aan de regels houdt, want Frontex wordt door de EU betaald.

1 Reactie
badgast
badgast15 sep. 2021 - 19:51

What about ism

The Apple
The Apple9 sep. 2021 - 20:28

Regulering is prima, maar alleen op voorwaarde dat vluchtelingen een reële kans krijgen om asiel aan te vragen en niet zolang ze nu op één hoop gegooid worden met "gelukszoekers", terwijl immigranten die over bepaalde capaciteiten bezitten met alle middelen hierheen gelokt worden, ten nadele van de landen waar ze vandaan komen (braindrain) + goedkope arbeidskrachten voor de "essentiële beroepen", waar hier geen mens meer voor te krijgen is, omdat ze systematisch onderbetaald worden. Dat rechtse hypocriete opportunisme waardoor duizenden onschuldige slachtoffers vallen is ziek.

Simon Rozenthal
Simon Rozenthal9 sep. 2021 - 17:08

Er is alle reden voor Europese regeringen, en dus zeker niet alleen van de EU, de illegale immigratie effectief bestreden te willen zien en dat is dus in samenwerkingsverband. Er wordt nu uit kleinzielige kinnesinne tegenover het VK een heel dom en desastreus spelletje gespeeld. Dit geldt bovendien ook voor de overige Europese grenzen en niet in de laatste plaats de zeegrens gevormd door de Middellandse Zee. Joost Smiers, opiniemaker op Joop voor wat dat uitmaakt, was daar al eens heel duidelijk over in een sterke column in de Volkskrant. De aanhef: "Zet alles in voor bewaken zeegrens Europa heeft de morele plicht om zijn douane op de Middellandse Zee met alle mogelijke middelen uit te rusten en in te zetten." https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/zet-alles-in-voor-bewaken-zeegrens~b2136c23/

2 Reacties
Karingin
Karingin9 sep. 2021 - 20:19

Ja die kleinzielige mensenrechten ook, zo irritant dat je mensen niet gewoon mag laten creperen

Satya
Satya9 sep. 2021 - 21:09

Je zou ook kunnen inzetten op migratie redenen bestrijden. Lijkt mij de zinvolste en meest menselijke methode maar kennelijk is de migrant al zo van zijn menselijke waarde ontdaan dat de migrant(wat een mens is) bestreden moet worden. Oei.

Jozias2
Jozias29 sep. 2021 - 16:08

Welke migrant heeft het recht om op illegale wijze van Frankrijk naar het vk te reizen?

4 Reacties
rvb2
rvb29 sep. 2021 - 17:31

er is niets illegaals aan de reis. De aankomst is volgens sommigen illegaal.

Jozias2
Jozias29 sep. 2021 - 19:59

@rvb Als er niets illegaals aan de reis is en de vreemdelingen gebruiken de ferry, of een zeewaardig schip wat aan alle veiligheidseisen voldoet: https://www.varendoejesamen.nl/kenniscentrum/artikel/varen-op-zee-aan-welke-veiligheidseisen-moet-je-voldoen en ze melden zich keurig aan de doorlaatpost dan is daar inderdaad niets mis mee maar dat is nog wat anders dan het inreizen in het VK. Daarbij zijn er voorwaarden van binnenkomst.

Libertain
Libertain10 sep. 2021 - 6:47

@Jozias, neem ik aan dat u ze van voorgenoemde reismiddelen zelf gaat voorzien of bedoelt u eigenlijk met uw reactie dat u niets van de reële wereld kent?

Jozias2
Jozias210 sep. 2021 - 13:02

@libertain Ik reageer op de stelling dat de reis zelf legaal zou zijn.

Joop den Uil
Joop den Uil9 sep. 2021 - 15:37

1500 personen per week... verdwijnen in de UK Allemaal in de illegaliteit; geen familiehereniging, geen woning, geen bijstand. alleen al uit humane overwegingen zou Frankrijk het eens moeten zijn met het Engelse voorstel.

The Apple
The Apple9 sep. 2021 - 14:08

Extreem-rechts staat alweer klaar om dit soort maatregelen toe te juichen. En de beste plaats daarvoor -dat is bekend- is natuurlijk een "links" blog, want dan kun je op tegenspraak rekenen en het draagt aldus bij aan het aantal reacties. En zo is iedereen tevreden.

7 Reacties
Satya
Satya9 sep. 2021 - 14:34

Tegenspraak? Van wie? Ontmenselijking is in volle gang en men blijft wegkijken, de mensheid blijft dezelfde fouten maken. RWANDA 1994.

Jozias2
Jozias29 sep. 2021 - 16:11

@satya Ik begrijp de vergelijking tussen het stellen van regels aan migratie (van in dit geval niet vluchtelingen) en genocide niet zo.

Karingin
Karingin9 sep. 2021 - 20:27

Ja en wie zich niet aan eenzijdige regels houdt die verdient de doodstraf, materiële welvaart is nou eenmaal niet voor iedereen weggelegd, de ene parasiet is de andere niet hè

Satya
Satya9 sep. 2021 - 21:02

Jozias Mensen terug duwen op zee. Dat doe je alleen als je de menselijke waarde van de mensen niet meer ziet. Regels stellen aan migratie kan prima zonder ontmenselijking. Denk niet dat het hier eindigd beste Jozias, dat zou uiterst naiëf zijn, de geschiedenis leert dat het in stapjes gaat. De grens in Europa wordt meer en meer verlegd. Toen nog veel mensen in Europa de 2e wo hadden meegemaakt werden de janmaats nog goed herkend, inmiddels word minder minder geroepen. Er is al een politieke partij die medewerkers die om een nieuwe Hitler vraagt niet ontslaat. Van dat laatste wordt ik bang. Geen woede, geen verontwaardiging. Hij blijft aan het werk in een politieke partij. Ik weet dat jij daar ook van walgt. Ik blijf verbijsterd, kan het niet geloven dat dit zo kan in Nederland, dan gaat er iets mis in een land. Vandaar Rwanda.

Ewout Pool
Ewout Pool9 sep. 2021 - 21:47

Ja dat klopt. Ik ben kritisch op ongebreidelde migratie maar reageer hier graag. Waarom? Jullie bieden tegenwicht. Dat doen ze bij GS niet. Bovendien is hier het niveau ook van mijn ideologische tegenstanders groter. Dat doet me soms van mening veranderen en voorkomt dat ik helemaal een boze witte man wordt. En verder zou ik jullie allemaal graag een drankje aanbieden, mocht ik je tegenkomen in mijn kroeg.

Jozias2
Jozias210 sep. 2021 - 6:51

@satya Dat ben ik met je eens. De oplossing ligt niet op het terugduwen op zee (al vind ik het er bijhalen van een genocide niet zo sterk in de argumentatie of dat nu de holocaust of die in ruanda is) dat is meer mijn punt. Maar de oplossing is ook niet om alle migranten te zien als vluchteling, geen eisen te stellen bij binnenkomst etc. De kracht van het vluchtelingenbeleid is enerzijds in het goed en barmhartig opvangen van mensen die vrezen voor vervolging maar tegelijk ook in het streng zijn tegen mensen die enkel op zoek zijn naar een beter bestaan in economische zin. Ook die laatste verdiend steun maar migratie is daar niet de oplossing. We gaan hier ook niet heel Albanië opvangen. Juist het voorkomen dat het asieltraject misbruikt wordt draagt bij aan draagvlak voor dat asieltraject. Ik ben niet van mening dat Nederland vol is maar tegelijk ook niet dat de absorptie capaciteit van de samenleving niet oneindig is. Tegelijk heb ik makkelijk praten, ik woon niet in een wijk die veranderd door immigratie en heb in mijn werk geen last van concurrentie. In die zin ervaar ik enkel de voordelen van multiculturaliteit maar er zijn ook mensen die in die zin minder gelukkig zijn. Ook daar moet aandacht voor zijn. Alle zorgen (terecht of onterecht) wegzetten als extreem rechts en de discussie niet aan gaan vergroot het draagvlak niet.

Satya
Satya10 sep. 2021 - 10:12

Jozias We zijn al op het punt gekomen dat geweld acceptabel is geworden. Dan ben je al een eind op weg. We hebben kampen waar baby's door ratten worden gebeten. In dit rijke continent, er moet echt verandering komen en snel. Dit blijven mensen en zo dienen ze behandeld te worden. Voor de rest van je verhaal leg dat bij de politici neer, nog steeds woon je in een rijk land waar je het erg goed hebt. In de historie is het nog nooit ergens zo veilig geweest en we verkwanselen het met extremisme.

Hallahan2
Hallahan29 sep. 2021 - 13:37

- Er wordt daarbij niet gekeken naar of de migranten recht hebben de oversteek te maken. Als ik als migrant HET RECHT ZOU HEBBEN om maar de UK te gaan doe ik dat toch niet in een gammele rubberboot?

7 Reacties
rvb2
rvb29 sep. 2021 - 13:56

Iedereen heeft het recht op vrijheid, dus ook migranten. Waarom zou een Afghaan minder rechten hebben naar Nederland te komen dan een Belg? Oh ja.. de Afghaan is uit het verkeerde buitenland, da's eng en gevaarlijk. Extreemrechts kijkt weer eens verlekkerd naar Noord Korea. Gesloten grenzen, een verdeelde samenleving en nationalisme is hun droom.

Hallahan2
Hallahan29 sep. 2021 - 14:56

@rvb Je gaat wel erg kort door de bocht! Dus jij bent echt van mening dat wanneer bewoners van elk land waar het slechter is dan Nederland besluiten om naar Europa te komen we dit maar toe moeten staan? Ga je mij ook vertellen waar we deze mensen gaan huisvesten? Hoe we ze gaan voorzien van een inkomen? Is het dan niet handiger dat Europa kolonialisme weer uit de kast haalt en die landen weer lekker ouderwets gaan overheersen?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 sep. 2021 - 15:03

@rvb, Noord Korea is veel te links. Zeg dan Japan of Zuid Korea. Of Australië of Nieuw Zeeland. Canada misschien. Maar niet Noord Korea. Nee bah. En ter info. België is onderdeel van de EU. Een Canadees of Japanner heeft hier ook andere 'rechten' dan een Belg.

Satya
Satya9 sep. 2021 - 15:58

"Hoe we ze gaan voorzien van een inkomen?" Ze reizen achter geld aan. Alle geldstromen gaan richting ontwikkelde landen. Zullen we daar eens iets aan gaan doen ipv ontmenselijken? Westerlingen zouden niet speciale rechten horen te hebben. Klaag over wat aanzet tot migratie maar behandel mensen met menselijke waarde, zoals jii ook wilt.

RaymondenJoop
RaymondenJoop9 sep. 2021 - 20:18

@rvb Je hebt volkomen gelijk, maar eerst zorgen dat wereldwijd de welvaart verdeeld wordt. Anders blaas je het hier op

Karingin
Karingin9 sep. 2021 - 21:00

Lalahallal: Je doet net alsof dat nu niet het geval is. Op papier is het afgeschaft, maar als er ergens wat te halen valt worden alle mensenrechten en milieuregels overboord gegooid. Arme landen en/of corrupte regimes worden desnoods afgekocht met een paar procentjes van de verwachte opbrengst. Landen worden letterlijk kapot gemaakt door vervuiling, lokale economieën door dumping van onze overschotten en last but not least hebben we ons interne grenzen toegeëigend zodat interne arbeidsmigratie óók onmogelijk wordt gemaakt. Oh ja, klimaatverandering is ook nog een dingetje, niet in de laatste plaats door jóuw gigantische footprint. Maar joh, dat is allemaal niet onze verantwoordelijkheid natuurlijk, jezus je mag ook helemaal nix meer tegenwoordig

marcelhermus
marcelhermus9 sep. 2021 - 21:27

@karingin iets wat absoluut niet door de moderatie zou komen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop9 sep. 2021 - 13:03

Beetje dubben is dit wel van Frankrijk. Je faciliteert min of meer een doorstroom naar de UK. Ook is het raar dat je (afgezien vh feit dat de UK geen EU meer is) afspraken maakt dat ze in het land van aankomst in de EU een asielaanvraag moeten doen en hier in NL bijv met 700+ per week binnenkomen. Niet voor niks zit dan de reguliere opvang vol en heb je een probleem met vluchtelingen uit bijv Afghanistan

2 Reacties
DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles9 sep. 2021 - 16:11

Volgens Kaag hebben wij deze mensen heel hard nodig dus laat ze allemaal maar naar Nederland komen, toch?

Karingin
Karingin9 sep. 2021 - 20:21

Ja we importeren gewoon heel Afrika, dan kunnen we dat continent tenminste ongestoord kapot maken