Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse regering bant buitenlandse academici van Brexit-besprekingen

  •  
07-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
LSE
De Britse regering heeft tegen buitenlandse academici die de overheid adviseren gezegd dat ze hun hulp bij het vertrek uit de EU niet willen, omdat het geen Britten zijn en de regering zich zorgen maakt dat vertrouwelijke informatie gelekt wordt.
De academici aan de Londen School of Economics adviseren de regering vaker over Buitenlandse Zaken en Brexit. De regering heeft de universiteit via een brief laten weten geen adviseurs uit andere Europese landen meer te willen. Zelfs degenen met een dubbel paspoort zijn niet meer welkom.
De regering zegt geen vertrouwelijke informatie doorgespeeld te willen hebben maar volgens velen is dat een loos argument en lijkt de beslissing meer op xenofobie dan iets anders. Steve Peers, een hoogleraar die Europese Recht doceert aan de University of Essex stelt dat advies gevraagd kan worden, zonder dat het een kwestie van geheimhouding hoeft te worden:
Ook Britse parlementsleden vinden de afwijzing van buitenlandse academici belachelijk. Nick Clegg, leider van de Liberal Democrats vindt het onbegrijpelijk:
"Het is vrij verbijsterend dat de regering deskundig en onafhankelijk advies afwijst omdat iemand uit een ander land komt. Dit is meer bewijs van het conservatief chauvinisme dat steeds meer rationale politiek overneemt."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.