Joop

Britse regering vreest voedseltekorten

  •  
07-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Boris Johnson and Rishi Sunak Post Budget visit to Teesport

© 04/03/2021. London, United Kingdom. Boris Johnson and Rishi Sunak Post Budget visit to Teesport. The Prime Minister Boris Johnson and the Chancellor Rishi Sunak visit Teesport in Teeside the

Een van de belangrijkste beloftes van de Brexiteers was dat de Britten na uittreding uit de EU weer controle zouden krijgen over hun grenzen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.
De Britse regering is bang dat de eerder voorgenomen grenscontroles op etenswaren uit de Europese Unie zullen leiden tot lege schappen in de supermarkten. Om die reden is de nieuwe Brexit-minister David Frost van plan om minder strenge controles te laten uitvoeren, meldt The Observer.
Aanvankelijk zouden de Britten per 1 april overgaan op strengere controles op etenswaren, maar Frost wil een voorstel doen om de voorgenomen inspecties flink af te zwakken. Ook de plannen voor volledige grenscontroles met ingang van 1 juli worden afgezwakt.
De Europese Unie voert al wel strenge controles uit op producten die worden geïmporteerd uit het Verenigd Koninkrijk. De gevolgen daarvan zijn enorm, zo blijkt uit cijfers van de Federatie voor Eten en Drinken: de Britse export van etenswaren is sinds 1 januari met 45 procent afgenomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

MG1968
MG19688 mrt. 2021 - 11:55

@Wilco Verbaasd dat jij te hoop loopt tegen een 4e rijk. Niet de methode maar wel het gedachtegoed van dat 3e spreekt oorverdovend uit je posts. Een gedachtegoed van jou waar het merendeel van de internationaal ingestelde pro-Europa adepten zich overigens tegen afzetten. Draai jij niet de boel een beetje om met je 4de rijk?

Wilco4
Wilco47 mrt. 2021 - 21:05

Alle begin is moeilijk En, een hele dikke middelvinger voor de pro EU mensen die hier een soort genoegen uit scheppen Weg met t 4de Rijk!

5 Reacties
axetothehead
axetothehead8 mrt. 2021 - 8:59

Lekker volwassen, waarom altijd die 2e wereldoorlog vergelijkingen?

Wilco4
Wilco48 mrt. 2021 - 11:02

@ Axe 'Lekker volwassen, waarom altijd die 2e wereldoorlog vergelijkingen?" Waarom niet?

axetothehead
axetothehead8 mrt. 2021 - 11:44

@Wilco Het vertroebeld de discussie en leidt uiteindelijk nergens toe. Daarnaast is het ook een erg goedkope manier om populair te doen, over de rug van miljoenen slachtoffers. Dus nogmaals, waarom altijd die 2e wereldoorlog vergelijkingen?

MG1968
MG19688 mrt. 2021 - 11:53

@Wilco Verbaasd dat jij te hoop loopt tegen een 4e rijk. Niet de methode maar wel het gedachtegoed van dat 3e spreekt oorverdovend uit je posts. Een gedachtegoed van jou waar het merendeel van de internationaal ingestelde pro-Europa adepten zich overigens tegen afzetten. Draai jij niet de boel een beetje om met je 4de rijk?

Ryan2
Ryan28 mrt. 2021 - 18:04

@Wilco Je weet niet eens waar je over praat. 4e rijk.. Laat me niet lachen. Daar is de EU veel te knullig voor.

P Haan
P Haan7 mrt. 2021 - 17:27

'De Europese Unie voert al wel strenge controles uit op producten die worden geïmporteerd uit het Verenigd Koninkrijk. De gevolgen daarvan zijn enorm, zo blijkt uit cijfers van de Federatie voor Eten en Drinken: de Britse export van etenswaren is sinds 1 januari met 45 procent afgenomen.' Dus toen de Britten in de EU zaten was het goed genoeg, en nu ineens niet? Dat is toch de eerste echte reden die ik ooit gehoord heb om de EU af te schaffen.

6 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot7 mrt. 2021 - 21:27

Vreemd. Dan zouden de voorgenomen Britse grenscontroles toch reden moeten zijn om England af te schaffen. Maar zover gaan onze wappies natuurlijk niet, die denken dat (alleen) de anderen gek zijn; - zoals alle dwazen.

DaanOuwens
DaanOuwens8 mrt. 2021 - 6:39

@ P Haan Jij schrijft: Dus toen de Britten in de EU zaten was het goed genoeg, en nu ineens niet? Dat is toch de eerste echte reden die ik ooit gehoord heb om de EU af te schaffen. Voor de Brexit gaf de Britse overheid de garantie de hun voedsel voordeed aan de kwaliteitseisen van de EU. En maakte deel uit van het toezicht apparaat. Nu niet meer. Wie ga jij nu aanspreken als je een voedselvergiftiging oploopt door voedsel uit het VK? De EU? De Nederlandse overheid? De producent? De verkoper? De overheid in het VK? Kan jij er op vertrouwen dat het voedsel dat nu geleverd wordt aan de dezelfde eisen voldoet als een jaar geleden? Dit was nu een van de redenen dat het VK uit de EU wilde, zelf bepalen aan de welke eisen hun producten moeten voldoen. Maar dat heeft wel deze gevolgen. Dit probleem lijkt mij nog logisch.

badgast
badgast8 mrt. 2021 - 7:36

Toen de Britten in de EU zaten, vielen ze onder dezelfde regels voor voedselproductie als de andere EU-landen. Nu ze niet meer in de EU zitten, kunnen de chloor kippen en de GM kalveren en de Monsanto maïs rechtstreeks dat land in. En we willen die zooi hier niet. Niet rechtstreeks uit de USA, en ook niet via de omweg UK. Bovendien, als we spullen ongecontroleerd binnen laten uit niet-EU land UK, moeten we ze net zo ongecontroleerd binnen laten uit Ecuador, de USA, Ivoorkust en elk ander niet-EU land. WTO-regels, weet je wel?

Jozias2
Jozias28 mrt. 2021 - 8:04

Toen de Britten in de EU zaten waren ze verplicht dezelfde kwaliteitsstandaarden op het gebied van voedselveiligheid te hanteren. Nu niet meer.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mrt. 2021 - 12:03

Er lag voedsel te bederven!

P Haan
P Haan9 mrt. 2021 - 6:43

Bedankt voor de reacties, dat had ik dus compleet verkeerd geinterpreteerd. Weer wat wijzer geworden.

adamgmail
adamgmail7 mrt. 2021 - 17:12

Maar als de VK gewoon binnen Schengen blijft dan moet het een deel van de problemen oplossen, net als Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Je hoeft geen EU land te zijn om bij Schengen te horen, en omgekeerd is het ook waar, niet alle landen binnen EU zijn lid van Schengen (Bulgarije, Roemenië en Kroatië). Bron: europa-nu.nl.

1 Reactie
badgast
badgast8 mrt. 2021 - 7:37

Het verenigd koninkrijk heeft nooit deel uitgemaakt van het Schengen akkoord. Bewust. Net als de Ierse republiek.

[verwijderd]
[verwijderd]7 mrt. 2021 - 15:05

--- Dit bericht is verwijderd —

13 Reacties
Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 17:31

Joh, ga jij toch ff lekker terug naar de kleuterschool, want voor de basisschool ben je nog niet volwassen genoeg. Ken jij eigenlijk wel Britten? Eentje maar zelfs? Het zou me hogelijk verbazen, maar als er eentje bereid is naar jouw gezwets te luisteren, dan is dat waarschijnlijk een Brexiteer die nog steeds gelooft dat de NHS er 350 miljoen per week bij krijgt. De Britten zijn net zo afhankelijk van im- en export als Nederland, en als ze alleen voedsel kunnen eten dat ze zelf produceren, dan hebben we over een paar jaar een eiland vol doodzieke mensen. Maar ik begrijp dat je ze dat van harte gunt. So noted...

Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 17:39

Speciaal voor jou een lesje van een Engelsman die behalve hilarisch, ook scherp is op het domme gestuntel van zijn regering: https://www.youtube.com/watch?v=qDaRB_ZGJDM Is wel in 't Brits-Engels, dus misschien moet je even iemand vragen om te vertalen

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 mrt. 2021 - 17:43

'De Britten worden zo gedwongen hun eigen (goedkope) voedsel te consumeren in plaats van dure import.' Dan hadden ze maar niet in de praatjes van Johnson, Farage en types zoals jij moeten trappen.

Wilco4
Wilco47 mrt. 2021 - 21:06

@karingin 18:39 'Is wel in ’t Brits-Engels, dus misschien moet je even iemand vragen om te vertalen' Walgelijk neerbuigend zeg, om te kotsen

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mrt. 2021 - 22:04

Nederland kan zelfvoorzienend zijn maar dan moet het consumptiepatroon sterk worden gewijzigd. Uiteraard zullen de avocados en de koffie moeten verdwijnen en zij niet alleen.Door het wegvallen van veevoer-import moet de melkveehouderij volledig over op ruwvoer en zullen veel intensieve varkens- en kippenhouders moeten stoppen. Maar dan blijft er nog genoeg over. https://resource.wur.nl/nl/show/Nederland-kan-zelfvoorzienend-zijn-met-voedsel.htm

DaanOuwens
DaanOuwens8 mrt. 2021 - 6:44

@ DanielleDefoe Ik word daar wat ongelukkig van. Een van mijn verslavingen is Indonesisch eten. Zonder goede rijst is dat onmogelijk. Ik vrees dat ik door het menu dat jij Nederland wil opleggen ernstig zal vermageren. Ik vrees dat ik een smokkelroute moet openen.

badgast
badgast8 mrt. 2021 - 7:41

Right. Maar waar Nederland zo'n 85 procent van het hier geproduceerde voedsel exporteert, moet het verenigd koninkrijk zo'n 40 procent van de voedsel behoefte importen om de bevolking te kunnen voeden. Stel je nou eindelijk eens op de hoogte van de feiten voor je een mening op het internet gooit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mrt. 2021 - 9:16

@DaanOuwens de vraag was of het kon. Rijst zou ik ook missen net als koffie, wijn en sinaasappelen. Maar bruine bonen ipv linzen is weer geen probleem. Gezien het feit dat de Nederlandse man gemiddeld te dik is kan enige vermagering voor velen geen kwaad. Echter vlees&alcohol zijn de grote boosdoeners en die blijven beschikbaar.

DaanOuwens
DaanOuwens8 mrt. 2021 - 10:15

@ DanielleDefoe Ik draag enthousiast bij aan het gemiddelde dus het doet mij geen kwaad. Maar het blijft dan behelpen. De pret moet niet te veel uit het bestaan verdwijnen. Ik kan mij niet voorstellen dat mensen gelukkig worden van Bartje associaties bij het eten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mrt. 2021 - 11:41

DaanOuwens De meeste Nederlanders kunnen, vrees ik, ook niet fatsoenlijk koken. Mijn familie in de UK heeft nog niet geklaagd over honger. Ze zijn wel gevaccineerd inmiddels.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mrt. 2021 - 11:43

PS ik zou al blij zijn als de bio-industrie werd beeindigd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mrt. 2021 - 12:18

DanielleDefoe Het is lang geleden dat ik in Londen was, maar toen was de Engelse keuken een ramp! Er zijn nu veel verschillende keukens bijgekomen natuurlijk, dat was toen ook al natuurlijk, maar niet in de mate zoals tegenwoordig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mrt. 2021 - 20:09

Minoes ik heb over het Engelse eten niet meer te klagen dan over het Nederlandse. Mijn familie woont niet in Londen.

Grietje Genot
Grietje Genot7 mrt. 2021 - 14:46

Ocharme. Wat een droevenis. Maar gewild en gekozen, dus wat wil je? In Nederland, zo las ik, kunnen honderduizenden geen tandarts betalen; - hun emaille verkommert zienderogen. Ook beleid, dus daar moet je vrede mee hebben. Nee, het sociaal darwinisme, we zijn er dol op, oog om oog en ieder het zijne, we gaan weer terug naar af.

Ryan2
Ryan27 mrt. 2021 - 14:30

Tja, de Engelsen vooral, hebben dit van oudsher al helemaal aan zichzelf te danken. Hun systeem met aantal klassen maakte het gemakkelijk om de pachtboeren buiten spel te zetten. Het houden van schapen voor de wol van de textiel industrie was immers lucratiever dan de landbouw. Zo werd Engeland afhankelijk van de import van voedsel. Zo gingen ze dat dus bij voorbeeld in Ierland halen. Zo ontstond daar dus ook de hongersnood. Het was net zo voorspelbaar als de ondergang van het Romeinse Rijk, dat ook voor voedsel afhankelijk werd van Noord Afrika. Kortom, de Engelse konden weten dat ze hun eigen glazen in aan het gooien waren. Maar, ze zijn al tijden alleen maar in geld geïnteresseerd. Met Londen als financieel centrum. Ondertussen eet de bevolking gebakken lucht. P.S. Heb je er ooit wel eens bij stil gestaan, dat de Engelsen een enorme schuld overgehouden hebben uit de Tweede Wereldoorlog? En dat ze die schuld met hulp van de EU weg hebben kunnen werken? Daarna kregen ze weer kapsones. Zo ongeveer, kan je de geschiedenis van de laatste 80 jaar omschrijven.

11 Reacties
johannn2
johannn27 mrt. 2021 - 15:27

Ryan, W.b. oorlogsschulden : hoe hoog schat je de morele schuld van WO II die wij hebben aan de Engelsen? .

Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 17:23

Johann: Niet hoger dan we die aan bijv. onze voormalige koloniën hebben, als je dan toch op die tour gaat. Maar het is een onzinnige exercitie. De Britten hebben al eeuwen een meerderwaardigheidscomplex, dat weten ze ook en kunnen er op hilarische wijze de draak mee steken. Maar dus ook hele domme beslissingen nemen...Brexit was nog tot daar aan toe, maar de totale laksheid over de consequenties, dat getuigt van zo'n ongekende stupiditeit dat je denkt met een stel zwaar verstandelijk gehandicapten te maken te hebben

Khalid3
Khalid37 mrt. 2021 - 18:01

johannn@ Over morele schuld gesproken, zonder de Russen, gekleurde soldaten uit de British Empire en Franse kolonies en de Amerikanen was Engeland onderdeel geweest van het Derde Rijk. In vergelijking met het titanengevecht aan het Oostfront tussen 1941 en 1945 was de strijd in West-Europa een peuleschil. Het was het Rode Leger dat de oorlog in Europa in het voordeel van de geallieerden beslechtte. Tijdens Afrika campagne tegen generaal Rommels leger eenheden verloren tienduizenden Indiërs hun leven voor de Britse vlag. Wat ik daarmee wil zeggen dat de Engelsen altijd geleund hebben op andere naties. De Engelsen waren tot de EU toegetreden vanwege hun slechte economie in de jaren 70. En nu zijn ze uit de EU gestapt vanwege hun superioriteitsgevoel.

EenMening
EenMening7 mrt. 2021 - 21:32

@Khalid Terwijl Hitler en Stalin bondgenoten waren, besloot het VK onder leiding van Churchill in juni 1940 als enige door te vechten. Het Britse Expeditionaire Leger was grotendeels ontsnapt aan de Duitse omslingeling maar had al zijn zware wapens achter moeten laten. Gelukkig was er nog de Britse vloot en de RAF. Tegen de verwachting in won de RAF de slag om Engeland en gaf Hitler zijn invasieplannen op. In november 1942 behaalden de Britten bij El Alamein de eerste grote overwinning van de gealieerden.

EenMening
EenMening7 mrt. 2021 - 21:35

"We shall go on to the end. We shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and growing strength in the air, we shall defend our island, whatever the cost may be. We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender"

Ryan2
Ryan27 mrt. 2021 - 21:36

@Johann Wij hebben helemaal geen morele schuld aan de Engelsen. Het politieke gedrag van de Engelsen is juist een van de redenen van de Tweede Wereldoorlog. Overigens hebben de Engelsen zich al honderden jaren met Europa bemoeid, waar niemand hen om gevraagd had. Dat Nederland in de Eerste Wereldoorlog helemaal niet mee wilde doen, had bij voorbeeld ook met de Engelse politiek van doen. Met name de zaak van de Boerenoorlog in Zuid Afrika. Ga daar de geschiedenis eens van bestuderen. Dan praat je wel anders. Die schuld aan de Engelsen is je maar aangepraat. In werkelijkheid hebben we een vrij Europa aan Rusland te danken. En wat denk je? De fascisten lopen nu al weer opnieuw in Nederland te schreeuwen, dus hou daar maar helemaal over op. Nederlanders blijken nog steeds in staat te zijn om precies dat te doen, wat we de nazi's hebben verweten. Hoe veel Nederlandse SS'ers waren er ook alweer?

MaxMax2
MaxMax28 mrt. 2021 - 10:46

@Ryan 'Die schuld aan de Engelsen is je maar aangepraat.' Jij kwam toch uit Eindhoven? Jij weet hoeveel Engels bloed gevloeid heeft om er voor te zorgen dat jij nu in een vrij Eindhoven kan leven?

johannn2
johannn28 mrt. 2021 - 14:29

Karingin Ryan, Ik stelde: “W.b. oorlogsschulden : hoe hoog schat je de morele schuld van WO II die wij hebben aan de Engelsen?” Karingin, jj zet daar tegenover: “Johann: Niet hoger dan we die aan bijv. onze voormalige koloniën hebben, als je dan toch op die tour gaat.” Khalid,, jij doet WO II nog eens over in drie zinnen, alles om de Engelse bijdrage nietig te kunnen verklaren. Lees de bijdragen van EenMening hieronder en wordt wijzer. Het is stupide om de Engelsen de schuld van WO II te geven. Als je dan een aanleiding wilt, zou je die kunnen zoeken in de ondraaglijke herstelbetalingen die de gealliëerden na WO I aan Duitsland oplegden en die eerst en vooral door de Fransen werden geëist. Karinging, Khalid, Onze koloniën (Karingin); de Russen, de Amerikanen . . (Khalid): Jullie ‘whataboutismen’ zijn het schijnargument van de argumentloze. Jullie vlakken de Engelse opofferingen er niet mee uit. Karingin, Ryan, Ryan, jij bestaat het om in je onacceptabele simplificatie éen oorzakelijke rechte lijn te trekken van de middeleeuwen tot de Brexit om die te verklaren. “Engelsen zijn ...” Karingin en jij bouwen een typetje van de Engelsen om vervolgens op basis van die karikatuur de Brexit te verklaren als hun foute karakter. Karaktermoord. Er is evenveel verschil tussen Engelsen als tussen Nederlanders wed ik. En als we dan toch de geschiedenis erbij halen: als de anti-Brexit- Engelsen niet zo zeker waren geweest dat de Brexit het toch niet zou halen en ze wel zouden zijn gaan stemmen, dan was de Brexit weggevaagd. Daar is vriend en vijand het over eens. Jammer maar helaas. Nu zitten ze ermee, en met hun populist Boris J. .

Ryan2
Ryan28 mrt. 2021 - 18:08

@MaxMax Kletskoek. Wat weet jij nou van Eindhoven? Er hebben zich heel wat vrijwilligers gemeld vriend. Maar die zijn in hoofdzaak verkeerd beland. Voornamelijk in Nederlands Indië. Hou op gast! Je praat onzin! De Prinses Irene Brigade was trouwens ook zo'n typische miskleun. Te veel maatjes met boef Bernhard.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mrt. 2021 - 20:17

johannn Voeg ook de convooien van de Britten naar Murmansk en Arkhangelsk nog toe. Zonder dat hadden de Russen het veel moeilijker gehad. Vergeten geschiedenis. https://www.iwm.org.uk/history/a-5-minute-history-of-arctic-convoys Walling, M. G. (2012). Forgotten Sacrifice: The Arctic Convoys of World War II. Bloomsbury Publishing.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mrt. 2021 - 20:22

PS aan de Russische kant waren ook vrouwelijke scheepslui actief. https://racmp.co.uk/content/resources/women.pdf