Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse rechter staat uitlevering Wikileaks-oprichter Julian Assange aan VS toe

  •  
10-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
Julian Assange U.S extradition hearing continues

© epa09550312 Police outside the High Court in London, Britain, 28 October 2021. Julian Assange is facing extradition to the United States over the publication of secrets relating to the wars i

Het Britse Hooggerechtshof oordeelt dat Julian Assange, oprichter van WikiLeaks, uitgeleverd mag worden aan de VS. De Amerikanen willen hem berechten voor spionage. Assange publiceerde in 2010 de video ‘Collateral Damage’, geheime beelden van het Pentagon waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen in Irak in 2007 oorlogsmisdaden begaan bij een helikopteraanval.
Assange zit gevangen in het Verenigd Koninkrijk. Eerst omdat er in 2010 een arrestatiebevel tegen hem werd uitgevaardigd door de Zweedse justitie. Twee Zweedse vrouwen bij wie Assange de nacht had doorgebracht hadden bij de politie gemeld dat hij onvrijwillige seks met hen had gehad. Justitie wilde hem daarover ondervragen maar Assange wilde niet naar Zweden afreizen uit angst uitgeleverd te worden aan de VS. Hij kwam vrij op borgtocht en vluchtte vervolgens de Ecuadoraanse ambassade in Londen in waar sinds 2012 hij jarenlang verbleef in een kleine kamer. Nadat de Zweedse justitie het arrestatiebevel introk besloten de Britten hem in 2019 gevangen te zetten wegens schending van de vrijlating op borgtocht. In de tussentijd zetten de Amerikanen een uitleveringsprocedure in gang.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

The Apple
The Apple12 dec. 2021 - 5:51

Mark Bonte: " de Amerikaanse regering, Die heeft wel alle recht, net als een burger of andere private partij, iemand te beschuldigen van een strafbare zaak." Daarvoor moet alleen wel aangetoond worden dat er een redelijk vermoeden van schuld bestaat en aan welk misdrijf.

Winterdepressie
Winterdepressie11 dec. 2021 - 2:03

Dit gaat nare gevolgen hebben. Op de moderne CW hoor ik steeds meer geluiden dat een hoop grijze en witte hoeden hierdoor naar zwart neigen. We hebben het dan potentieel oven een hoop beheerders van kritieke infrastructuur die puur uit principe de klomp in het mechaniek van onze data samenleving kunnen gooien. Ruk voor ons, maar ze hebben wel gelijk.

Déjà vu
Déjà vu10 dec. 2021 - 23:20

Een aantal jaren geleden hebben de Amerikanen gedreigd Nederland binnen te vallen, indien er landgenoten van hen voor het Het Internationaal Strafhof zouden moeten verschijnen. Heb gegoogeld naar de celstraffen die de Amerikaanse oorlogsmisdadigers hebben gekregen voor hun misdaden in Irak. Niets daarover gevonden! Als u daarover iets bekend is, laat het weten. Europa levert daarentegen zonder enig probleem haar onderdanen uit aan een land dat er- op zijn zachtst gezegd- een dubieus gevangenis- en rechts-systeem op nahoudt. Assange en Chelsea Manning worden letterlijk en figuurlijk kapot gemaakt door de Amerikanen. Als je in de Europese politiek zit en je laat deze dingen over je kant gaan, dan ben je geen knip voor de neus waard.

1 Reactie
Sachs
Sachs12 dec. 2021 - 0:31

Klopt wat u schrijft. En inderdaad lopen de verantwoordelijken vrij rond. Idem die voor de War on Terror, waaronder het stelsel van rendition, black sites, marteling. Of kijk naar de tegenwerking van het Internationaal Strafhof. Dus nee, rechtvaardigheid is niet te verwachten wanneer personen als Assange of Snowden die realiteit bekend maken. Dat is reden hem niet uit te leveren. Maar bovenal zijn personen als Assange en Snowden van levensbelang voor het functioneren van de democratische rechtsorde. Vanuit dat perspectief verdienen zij onze bescherming.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout10 dec. 2021 - 22:26

De duivel woont in Londen. Al eeuwen. Hoewel deze af en toe vakantie viert in Washington D.C. Neem bijvoorbeeld de ''carrière'' van Dick Cheney: Cheney, Halliburton and the Spoils of War https://www.corpwatch.org/article/cheney-halliburton-and-spoils-war

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 dec. 2021 - 20:06

Ik denk dat het hem gaat bezuren, buitenlandse inmenging in amerikaanse verkiezingen is een doodzonde, binnenlandse inmenging ligt iets genuanceerder.

Starter2
Starter210 dec. 2021 - 19:22

Tja held voor de één, misdadiger voor de ander.

The Apple
The Apple10 dec. 2021 - 18:59

Een absoluut dieptepunt.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 dec. 2021 - 10:10

Dat is het enige dat erover te zeggen is. Vreselijk voor die man! Amerika dat zelf nooit een Amerikaanse staatsburger zal uitleveren, ongeacht de misdaad die hij heeft begaan elders.

Phil2
Phil210 dec. 2021 - 18:55

Het moment dat Assange gemene zaak met Putin en het Trump kamp maakte om Hillary Clinton een beentje te lichten verloor hij de sympathie van velen.

1 Reactie
Jaap12342
Jaap1234213 dec. 2021 - 0:25

Lees je een beetje in. Hillary heeft zichzelf een beentje gelicht. Rusland was de eeuwige zondebok.

Ecclesia
Ecclesia10 dec. 2021 - 17:37

Dat nog vele Putin bondgenoten mogen volgen...

1 Reactie
LaBou
LaBou 12 dec. 2021 - 11:01

Dus als je laat zien hoe de amerikanen tekeer zijn gegaan in Irak ben je een bondgenoot van putin? Geldt dat ook voor die amerikaanse luitenant die bekend maakte wat er gebeurd is in My Lai?

Thuiszitter
Thuiszitter10 dec. 2021 - 16:00

Laat die held toch eens echt met rust , is mijn wishfull thinking tegen beter weten in . Hij gaat nog barre tijden tegemoet.

Woeki Hypo
Woeki Hypo10 dec. 2021 - 15:38

Britse rechter staat uitlevering Wikileaks-oprichter Julian Assange aan VS toe 1 Tekenen. De vervolging van Julian Assange; De oorlogen in o.a. het Midden-Oosten; De censuur met repressie (o.a. via BIG TECH) of een cancelcultuur; De experimentele vaccins met nieuwe genetische technieken; Het verbod op het off-label gebruik van bepaalde medicijnen; De vaccinatieplicht; De massamoord op links 1); Het zijn tekenen, die in een zelfde richting wijzen: Het wetenschappelijke sadisme van globalisme en neoliberalisme, door hoogopgeleiden en financiers. Volg de (sadistische) wetenschap: Angst, angst en angst. 2 Hypnose. En waar is hoogopgeleid links en sociaal democratie? Zij likken de reet van globalisme en neoliberalisme. Een Stockholm syndroom en in hypnose door Corona (politiek). Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: 1) Zie: Vincent Bevins, an American journalist and author of the book: ‘The Jakarta Method: Washington’s Anticommunist Crusade and the Mass Murder Program that Shaped Our World’ (2020).  

1 Reactie
Radio-Head
Radio-Head11 dec. 2021 - 7:36

Hey Woeki, ga het boek wel kopen denk ik, maar aan de andere kant is het misschien ook wel al gesneden koek (door ervaring en verdieping), dat zogenaamd links het nagenoeg niet over al die massa slachtingen heeft, zoals bijvoorbeeld die op de vermeende communisten in Indonesië, (schatting tussen 500.000 en 1 miljoen mensenlevens) is een feit. Ze kopen hun hypocrisie af met "het (religieuze) Zondebokken", een lam op een offerblok, en klaar is kees. De Shockdoctrine van Naomi Klein en McMaffia van Mischa Glenny, gaven mij in het verleden hulp bij het inzichtelijk krijgen van wat ik gezien en meegemaakt had of meemaakte, al is het zo, dat al sta je midden in de gevolgen van de Geo Politieke blubber, er toch ook altijd een vorm van vervreemding boven hangt. (Ik hou onder meer van Surrealistische kunst omdat die de vervreemding, vanwege de waarheid als hypocrisie, een beeld kan geven.)

JaapBo
JaapBo10 dec. 2021 - 15:34

Schandalig. Assange is een klokkenluider in het algemeen belang, en zeker geen spion.

watcher3
watcher310 dec. 2021 - 15:03

moordenaars

1 Reactie
watcher3
watcher310 dec. 2021 - 15:18

De rechters hebben de Amerikaanse intenties om waar ook ter wereld, wie dan ook te vervolgen die hun onwelgevallig is. Deze rechters plegen volksverraad.

voorburg2
voorburg210 dec. 2021 - 13:52

En zo zie je maar dat Brexit de macht van het VK ondermijnt. Binnen de EU had het VK Assange nooit uitgeleverd. De VS "garandeeert dat Assange niet in eenzame opsluiting komt, zowel voor als na de veroordeling, en dat hij zijn mogelijke straf in zijn vaderland Australie mag uitzitten.". Ik geloof er niks van.

henk-alexander
henk-alexander10 dec. 2021 - 13:33

Wie nog denkt dat men ongestraft de oorlogsmisdaden van de VS aan het licht kan brengen is naïef. De angst blijkt er bij westerse journalisten zo diep in te zitten, dat ze hun principes verloochenen. Door Julian Assange niet als journalist te erkennen, en hem zelfs te criminaliseren, hoeven journalisten als Eric Smit en Frits Wester zich ook niet voor hem in te zetten.

9 Reacties
michellekepen
michellekepen10 dec. 2021 - 17:56

henk-alexander, Jij stelt: "Door Julian Assange niet als journalist te erkennen, en hem zelfs te criminaliseren, hoeven journalisten als Eric Smit en Frits Wester zich ook niet voor hem in te zetten" Beide journalisten, maar met name Smits, hebben duidelijk gemaakt dat zij van mening zijn dat het vergaren van een grote hoeveelheid data/gegevens en deze daarna onuitgezocht en ongededineerd 'over de schutting gegooid', tegen alle jourmalistiek principes gaat. Luister zelf terug: met name op het punt dat Spong probeert te storen met een interruptie (kennelijk in een poging zijn eigen frame tot waarheid te promoten, namelijk: een aspect dat Wester noemt, proberen tot dé waarheid van de hele tafel te bomabarderen. Best wel een ratterige advocaten-truc....) https://m.kro-ncrv.nl/fragmenten/wat-zijn-de-gevolgen-voor-wikileaks-oprichter-julian-assange-nu-hij-is-opgepakt

watcher3
watcher310 dec. 2021 - 19:20

Michel, loop je hier nu de uitlevering van Assange te verdedigen met het argument dat hij een slechte journalist is? Beetje armzalige stellingname vind je niet? De oorlogsmisdadigers zijn nooit gestraft.

michellekepen
michellekepen11 dec. 2021 - 2:19

watcher, Omdat je moeite lijkt te hebben met (begrijpend) lezen , speciaal voor jou, integraal, het stuk tekst waar ik op reageer: "De angst blijkt er bij westerse journalisten zo diep in te zitten, dat ze hun principes verloochenen. Door Julian Assange niet als journalist te erkennen, en hem zelfs te criminaliseren, hoeven journalisten als Eric Smit en Frits Wester zich ook niet voor hem in te zetten" Omdat Spong zich bedient van ratterige retorica, hoef jij dat slechte voorbeeld toch niet meteen te volgen?

henk-alexander
henk-alexander11 dec. 2021 - 12:07

michel, Heb het fragment van M nog eens bekeken en beluisterd (NB ik kende het al). Speciaal gelet op de argumentatie van Spong, die niet 'ratterig' overkomt maar juridisch plausibel. Het zijn de argumenten van Smit en Wester die van vooringenomenheid getuigen, waarbij het opviel dat Smit zich bijna als een grootinquisiteur ontpopte die totaal geen mededogen had met Assange en die hij zelfs met instemming van Wester verketterde. En dan hebben we het hier over ‘ratterig’? De 'misdaad' van Assange is dat hij onder meer Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak aan het licht heeft gebracht, waaronder het doden van meer dan 15.000 burgers (wat officieel onvermeld is gebleven); de marteling van mannen en jongens tussen 14 en 89 jaar in Guantánamo; de VS die illegaal de secretaris generaal van de VN en andere diplomaten bespioneren; de door de CIA geïnitieerde militaire coup in Honduras (2009); en de geheime oorlog van de VS tegen Jemen, waarbij duizenden zijn omgekomen. En alle rapporten die daarop betrekking hebben, heeft Assange ‘over de schutting geflikkerd’. Is dat nou een misdaad waarvoor hij een zware straf moet krijgen? Assange had zich volgens Smit en Wester niet gehouden aan journalistieke principes en kan daarom geen journalist genoemd worden. De in Brussel gevestigde International Federation of Journalists (IFJ) dent er anders over en heeft in een tweet laten weten: "The High Court in London unblocked the extradition of WikiLeaks founder and journalist (sic!) Julian Assange from Britain to the US. The IFJ strongly opposes this decision, and will support any effort Assange's legal team may take to appeal the ruling," Kortom of je nu journalist bent of iemand anders die de oorlogsmisdaden van de VS openbaart, de sympathie van Smit en Wester kun je wel vergeten - en niet alleen van hen.

watcher3
watcher311 dec. 2021 - 14:35

Michel, je doet dat dus inderdaad. Best wel ratterig.

michellekepen
michellekepen12 dec. 2021 - 0:24

henk-alexander, De 'advocatenrat' bestaat uit het volgende. Wester noemt als argument iets dat neerkomt op: 'info-verspreiding mag geen doden tot gevolg hebben'. Smit daarentegen geeft overduidelijk aan dat HET ARGUMENT is (en Wester onderschrijft) dat gewoon massaal info dumpen, weinig tot niets met journalistiek te maken heeft, integendeel zelfs. Spong valt Smit precies daar, echt niet toevallig -advocaat Spong! - in de rede. Tevergeefs, want wordt op zijn plaats gezet. Spong 'vergeet' het hoofdargument, framed wat Wester gezegd heeft als hét argument, niet alleen van Wester maar van de hele tafel. En gaat daar vervolgens omstandig op in, en tegenin. En of dat al dan niet juridisch plausibel is (bij jou gaat het er als koek in), dat staat verder volkomen los van de reden waarom Assange als journalist verworpen wordt door Smit en Wester. Dat jij bewust aan HET door Wester en Smit ingebrachte argument voorbijgaat, net als Spong, is tot daarentoe. Dat je dat ook nog eens doet om 'Ángst/principesverloochenen/criminaliseren' te staven, was voor mij reden in de pen te klimmen. Het predikaat 'Journalist' zegt mij overigens weinig: Harry Mens, Story, Weekend, RTLBoulevard, het schijnen allemaal journalisten te zijn....

henk-alexander
henk-alexander12 dec. 2021 - 13:40

michel, Smit en Wester verwijten Assange dat hij met het openbaren van de oorlogsmisdaden van de Amerikanen en hun bemoeienis met interne aangelegenheden van soevereine staten, mensenlevens in gevaar heeft gebracht. Het 'dumpen' van data zonder journalistische duiding en methodologische restricties is laakbaar en dat heeft Spong ook beweerd - vind ik ook. Dat er ook overwegingen van ethische aard meespelen en zeker ook wanneer het mensenrechten betreft als het om het om schending van grondrechten gaat door een grootmacht, is evident. Zijn Smit en Westers zich hiervan terdege van bewust, in jouw reacties geef je daar geen blijk van - ook toon je een soort van dedain naar het vak van journalist.

michellekepen
michellekepen13 dec. 2021 - 11:27

michel, - Smit en Wester verwijten Assange dat hij met het openbaren van de oorlogsmisdaden van de Amerikanen en hun bemoeienis met interne aangelegenheden van soevereine staten, mensenlevens in gevaar heeft gebracht Het is alleen Wester die hier op wijst. Smit verzin je er zelf bij. Verblind? (of opzettelijk?) Wester noemt zelfs uitdrukkelijk "dat is één v/d criteria", als reactie op Spong's valse frame "dus dat is hét criterium". Een vals frame/stroman, waar Spong later echter gewoon aan blijft vasthouden. Dat bewust vals framen, dat noem ik ratterig gedrag. Advocatengedrag: alles is geoorloofd om het 'gelijk' aan je zijde te krijgen. Het gaat niet om de waarheid, maar om het winnen (strafrechtadvocaten eigen, in de rechtszaal toegestaan) - Dat er ook overwegingen van ethische aard meespelen en zeker ook wanneer het mensenrechten betreft als het om het om schending van grondrechten gaat door een grootmacht, is evident. Zijn Smit en Westers zich hiervan terdege van bewust, in jouw reacties geef je daar geen blijk van. Daar hoef ik het helemaal niet over te hebben, daar ik slechts reageer op hetgeen jij zelf beweert: datgene dat ik voor de zekerheid ook geciteerd heb. Twee! maal een fragment bekijken, maar de valse framing van Spong niet doorzien, zelfs niet na daar nadrukkelijk op gewezen te zijn! Maar wel twee journalisten voor de bus gooien. Dan ben je kwaadaardig bezig, of je leeft extreem in je eigen gelijk/bubbel. (dat laatste kom ik hier vaker tegen: feiten die sneuvelen, ten faveure van het morele 'gelijk')

henk-alexander
henk-alexander13 dec. 2021 - 14:03

michel, '(...) Dan ben je kwaadaardig bezig, of je leeft extreem in je eigen gelijk/bubbel.(...)' Iemand die met het moet hebben van pejoratieven kan zich aansluiten bij 'ratterige advocaten'.

johannn2
johannn210 dec. 2021 - 12:08

Ben benieuwd of de rechter de mogelijke strafmaat in de US heeft meegewogen. Bij mijn beste weten is dat in dit geval levenslang; een strafmaat die in Engeland zelf niet haalbaar zou zijn. Bovendien zou in Engeland zelf de journalistieke vrijheid waarschijnlijk meer gewicht in de schaal leggen dan in zeker de húidige US. .

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 dec. 2021 - 11:50

Daar gaat je persvrijheid mensen - en nu niet zeuren meer over China en Rusland die journalisten vervolgen - dit is het zogenaamde vrije westen .

4 Reacties
watcher3
watcher310 dec. 2021 - 15:03

je hebt helemaal gelijk.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9310 dec. 2021 - 16:38

Volledig mee eens. De behandeling van Assange is een dieptepunt voor het hele westen. De man wordt slechter behandeld dan moordenaars en terroristen. Assange heeft de informatie ook niet gehackt of gelekt maar het slechts gepubliceerd, een journalist dus. Een deel van de informatie met betrekking tot de illegale Irak oorlog was ronduit schokkend. In plaats van Assange hadden ze beter Bush en Blair kunnen vastzetten.

watcher3
watcher310 dec. 2021 - 19:58

Mark het lijkt wel alsof je niet beseft dat de Amerikanen hier de criminelen zijn. Het lijkt wel alsof je bv. Taghi op de stoel van de rechter zet in een zaak tegen een spijtoptant. Ben je echt zo simpel?

watcher3
watcher310 dec. 2021 - 20:10

mijn reactie was bedoelt voor Mark Bonte, een draadje lager.

Mark Bonte
Mark Bonte10 dec. 2021 - 11:04

Deze hogere rechter neemt de juiste beslissing hiermee. Bij de vorige rechter gold in diens overwegingen niets anders dan de op dat moment instabiele mentale gezondheid van Assange die het recht tot uitlevering tegenhield. Dit enige bezwaar geldt nu niet meer dus mag Assange uitgeleverd worden. Als dat gebeurt is het aan de rechters in de VS om de aanklachten te beoordelen.

5 Reacties
Radio-Head
Radio-Head10 dec. 2021 - 13:52

"Als dat gebeurt is het aan de rechters in de VS om de aanklachten te beoordelen" Waarom? Welke? Van wie? https://collateralmurder.wikileaks.org/ Uit de Horror Speech "Apocalypse Now" "You have to have men who are moral… and at the same time who are able to utilize their primordial instincts to kill without feeling… without passion… without judgment… without judgment. Because it’s judgment that defeats us.”

watcher3
watcher310 dec. 2021 - 15:54

Want de amerikaanse rechters mogen iedereen die de amerikaanse oorlogsmisdaden onthult vervolgen? Wat is dit voor een krankzinnige logica?

Mark Bonte
Mark Bonte10 dec. 2021 - 17:18

@Radio-Head Het is nu eenmaal aan de rechterlijke macht, e.e.a. te beoordelen. En dat is dus niet de aanklagende partij, in dit geval de Amerikaanse regering, Die heeft wel alle recht, net als een burger of andere private partij, iemand te beschuldigen van een strafbare zaak. Dus dat is het antwoord op je: Waarom? Welke? Van wie? @watcher Amerikaanse rechters dienen een aanklacht van een strafbaar feit te beoordelen of dat het ook is en er al dan niet een oordeel over vellen.

Andreas4
Andreas411 dec. 2021 - 2:47

Mark gaat er blijkbaar van uit dat een rechter of rechterlijke macht per definitie objectief kan en zal oordelen. Ik denk dat Mark eigenlijk een computerprogramma is, of een naïef soort KI (AI). De werkelijkheid ligt iets genuanceerder in deze wereld, helaas.

Radio-Head
Radio-Head11 dec. 2021 - 7:01

@Mark Bonte "Die heeft wel alle recht, net als een burger of andere private partij, iemand te beschuldigen van een strafbare zaak." Dat is juridisch kloppend, en daarmee is "het Recht" vanuit een (bepaald) moreel standpunt gezien, corrupt en hypocriet. En daarom: "Because it’s judgment that defeats us." Fijne dag.

Tuckers
Tuckers10 dec. 2021 - 10:51

Wat blijft dit toch een geweldig schandaal, dat dit mogelijk is anno 2021..