Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse parlementariërs vragen Ierse nationaliteit aan na Brexit-uitslag

  •  
29-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
6887724652_9de8db0cfc_o

© cc-foto: Sarah Rose

Meer dan tien Britse parlementariërs, van zowel het Lagerhuis als het Hogerhuis, hebben de afgelopen weken een Iers paspoort aangevraagd. Ze hopen met die dubbele nationaliteit hun Europees burgerschap, en alle voordelen die daarbij horen, te behouden. Britse parlementsleden mogen volgens de regels een dubbele nationaliteit bezitten. Boris Johnson, thans minister van Buitenlandse Zaken, heeft na het referendum wel afstand gedaan van zijn dubbele Amerikaanse nationaliteit.
Ierland is sinds het Brexit-referendum een populair nieuw vaderland voor Britten die zich bedreigd voelen door de uitslag. In augustus is het aantal aanvragen voor Ierse paspoorten bij de ambassade in Londen verdubbeld tot 6.710 stuks. Britten van wie de ouders of grootouders in Ierland zijn geboren, komen automatisch in aanmerking voor het staatsburgerschap. Dat automatisme geldt ook voor alle inwoners van Noord-Ierland.
cc-foto: Sarah Rose

Meer over:

europa, nieuws, brexit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.