Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse overheid: gegarandeerde gratis roaming verdwijnt

  •  
01-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mobieletelefoon
Hoewel Brexit sinds middernacht een feit is, verandert er de komende elf maanden nog niets voor de Britten. De Europese regels blijven tot het eind van het jaar gelden. Pas op 1 januari 2021, als het Verenigd Koninkrijk handelsakkoorden heeft gesloten met de EU en landen als de VS, wordt echt duidelijk wat Brexit in de praktijk gaat betekenen: hoeveel vis de Britse vissers mogen vangen en of Amerikaanse boeren hun chloorkippen aan de Britten mogen gaan verkopen.
Wel duidelijk is dat Britten vanaf begin volgend jaar geen garantie meer hebben dat ze goedkoop kunnen internetten en bellen in EU-landen. “Er kan een einde komen aan gratis roaming”, schrijft de Britse overheid op Gov.uk. Britse toeristen zijn straks weer overgeleverd aan hun telecomaanbieders die in het buitenland extra kosten mogen gaan rekenen – al heeft de overheid het maximum voor mobiele-datakosten wel vastgesteld op 45 pond.
Inwoners van Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland hoeven zich geen zorgen te maken over extra mobiele kosten als zij EU-landen bezoeken, omdat zij onderdeel uitmaken van de Europese Economische Ruimte (Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) of de Europese Vrijhandelsassociatie (Zwitserland). In ruil daarvoor hebben die landen wel de nodige autonomie opgegeven. Zo moeten de Noren de Europese regels voor zaken als consumentenbescherming en milieu accepteren, zonder dat ze daarover mogen meebeslissen.
cc-foto: Thomas Meier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (49)

msj_meijerink
msj_meijerink3 feb. 2020 - 6:45

Oef, dat had Boris niet ingecalculeerd! Dit is nog maar het eerste akkefietje. Ben benieuwd wanneer het eerste recept voor Chloorkip in de krant komt?

1 Reactie
adriek
adriek3 feb. 2020 - 11:12

Een paar extra teentjes knoflook maskeren de chloorsmaak.

RealistischLinks
RealistischLinks2 feb. 2020 - 11:24

De paar nadelen vallen straks volkomen in het niet bij de voordelen die de Britten met de Brexit krijgen; geen oeverloze stromen geld naar oost- of zuid-Europa. Op maat af te sluiten handelsverdragen met wie dan ook in de wereld zonder dat Brussel er tussen zit. Gaat wel goed komen met de Brexit. De EU loopt daarin tegen moeizaam met lage economische groeicijfers.

5 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot2 feb. 2020 - 15:08

'geen oeverloze stromen geld naar oost- of zuid-Europa' Alsof de EU een filantropische instelling zou zijn. Blijkbaar was het nog niet in je opgekomen dat die subsidies er oa op gericht zijn markten voor producten uit andere EU landen te ontwikkelen. Het is geen toeval dat het met name de lager opgeleiden zijn die staan te juichen bij de Brexit..

Pater
Pater2 feb. 2020 - 15:49

@Realistisch (dat links laat ik liever weg, dat lijkt me niet van toepassing). "Op maat af te sluiten handelsverdragen met wie dan ook in de wereld zonder dat Brussel er tussen zit." Wat een grenzenloze naïviteit. Handel is een instrument van de geopolitiek geworden. Wat denk je dat een land met 60 mln inwoners kan uitonderhandelen, in vergelijking met een economische eenheid als de EU met 500 mln inwoners ? De gemiddelde groei is l;ager dan die van de EU, het is voor 3/4 een diensteneconomie (financiën!) die sterk afhankelijk is van het buitenland, ze moeten een groot deel van hun E-behoefte en voedsel invoeren. Nationalisme laat zich niet leiden door de werkelijkheid. Oliedom. Frankrijk heeft het VK net ingehaald op de ranglijst van de grootste economieën... De EU is in dat opzicht de grootste van de wereld.

Nico de Mus
Nico de Mus2 feb. 2020 - 15:50

.@Joe Speedboot 2 februari 2020 at 16:08 En de hoger opgeleiden die bewerkstelligen dat, persoonlijk denk ik toch,dat dat niet verkeerd uitpakt,tijd zal het leren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 feb. 2020 - 17:17

'En de hoger opgeleiden die bewerkstelligen dat' Sommigen geilen nou eenmaal op macht. 'persoonlijk denk ik toch,dat dat niet verkeerd uitpakt' Noem mij één reden waarom exporterende bedrijven zich nog zouden vestigen in de UK. Om dat soort bedrijven nog te trekken zal men het financieel heel aantrekkelijk moeten maken om de ongemakken te compenseren. Drie keer raden wie daarvoor gaat betalen.. Niet de upperclass.

Nico de Mus
Nico de Mus2 feb. 2020 - 20:18

@Joe Speedboot 2 februari 2020 at 18:17 !!Om dat soort bedrijven nog te trekken zal men het financieel heel aantrekkelijk moeten maken!! Daar zijn ze hier ook niet vies van,maar zoals ik al schreef, tijd zal het leren.

P Haan
P Haan2 feb. 2020 - 6:33

Als dat het enige nadeel nog is wat men kan verzinnen, dan denk ik dat we vast kunnen stellen dat de Brexit nu al een geweldig succesverhaal is. Die roaming onzin is simpel op te lossen, je koopt op het vliegveld een lokaal SIM kaartje en Bob's your uncle. Zo doe je dat in de rest van de wereld namelijk ook. Of nog simpeler, een data bundel en dan met je eigen nummer gewoon alles doen wat je gewend bent. Verder nog problemen te verzinnen? De weg vooruit is een kwestie van de negativiteit er uit Sardienen, en gaan. De oude wereld valt uit elkaar, als ze geluk hebben stappen de failliete regio's Wales en Schotland er nog uit. Scheelt een hoop geld.

4 Reacties
Robotnik1
Robotnik12 feb. 2020 - 15:29

Het is bijna triest hoe onzinnige dingen erbij gehaald worden om het verlies te dragen. Roaming kosten ? Echt hoe onwetend kun je zijn.

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 feb. 2020 - 19:31

'Als dat het enige nadeel nog is wat men kan verzinnen' En jij kan zelf niet wat meer nadelen verzinnen? Veelzeggend.

P Haan
P Haan3 feb. 2020 - 7:33

@Joe, Natuurlijk kan ik meer nadelen verzinnen, ik ben Nederlander en dat is wat 'we' tegenwoordig schijnen te moeten doen. Alleen ik heb daar niet zo veel zin in, want het kost enorm veel energie en het levert niks op. Ja, redeloze angsten. Ik kan me slecht verplaatsen in de groepen die hun leven slijten met overal maar tegen zijn. Als je jezelf per se Remainer wilt blijven noemen; neem je verlies, ga aan het werk, ga je uitdagingen aan en maak er wat moois van.

adriek
adriek3 feb. 2020 - 11:15

Een lokaal simkaartje verhindert telecombedrijven niet om weer ouderwets 99 cent per minuut te rekenen als je naar huis belt. Geen ramp, de baas betaalt, maar wel tien jaar terug in de tijd.

Gi Raf
Gi Raf1 feb. 2020 - 19:42

Mooi dat arbeiders die helemaal niks met het vasteland hebben (laat staan dat ze zich financieel kunnen veroorloven op luxe vakanties naar de EU te gaan) daar niet meer aan mee hoeven te betalen. De Brexit voordelen voor arbeiders beginnen al binnen te komen.

6 Reacties
Koning3
Koning31 feb. 2020 - 23:54

Britse arbeiders moet het om financiele redenen onmogelijk gemaakt worden om de EU te bezoeken? Denk je dat ze dat voor ogen hadden toen ze voor de Brexit stemden?

wegmetons
wegmetons2 feb. 2020 - 8:12

Zijn dat niet die arbeiders die in de zomer zich compleet lam zuipen aan de Spaanse costa's?

Gi Raf
Gi Raf2 feb. 2020 - 10:59

Britse arbeiders hebben in meerderheid voor de Brexit gekozen. Dat neemt niet weg dat er ook een kleiner deel arbeiders is dat EU profiteert. En dat het zich dank zij die EU ook financieel kan veroorloven op een luxe vakantie te gaan in de EU. Net als de rijken die hun EU profijt gebruiken om extra op vakantie te gaan. De Brexit is er nu juist op gericht dat arbeiders die niet EU profiteren maar wel de rekening daar voor krijgen (in de vorm van lagere lonen, werkloosheid, onbetaalbare huren etc.) er op vooruit gaan. Op kosten van die groep die het EU profijt nooit heeft willen delen met arbeiders.

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 feb. 2020 - 15:02

'De Brexit is er nu juist op gericht dat arbeiders die niet EU profiteren maar wel de rekening daar voor krijgen (in de vorm van lagere lonen, werkloosheid, onbetaalbare huren etc.) er op vooruit gaan.' Alsof de conservatieven er voor de arbeider zouden zijn. Droom lekker verder langnek.

Frits Jansen
Frits Jansen2 feb. 2020 - 15:11

@wegmetons Het is opvallend dat bij Engelse toeristen vaak aan hordes zuipende proleten wordt gedacht. Om te beginnen in Amsterdam. Ik hoorde dat Riga ook de klos is, door een goedkope Ryanair verbinding.

Nico de Mus
Nico de Mus2 feb. 2020 - 15:53

@wegmetons 2 februari 2020 at 09:12 !!Zijn dat niet die arbeiders die in de zomer zich compleet lam zuipen aan de Spaanse costa’s?!! Waarschijnlijk wel,wat wil je daar eigenlijk mee zeggen?

LaBou
LaBou 1 feb. 2020 - 16:36

Verrek, daar het grootste voordeel van de Eu: gratis roaming

3 Reacties
Freek3
Freek31 feb. 2020 - 23:01

Als voor beeld van consumentenbescherming een van een schier eindeloze reeks voor delen ja.

Koning3
Koning31 feb. 2020 - 23:56

Daar mogen we de VVDer eurocommisaris Neelie Kroes voor bedanken. Ik ben er erg blij om. Dat is inderdaad een van de voordelen van de EU.

Klaas Punt
Klaas Punt2 feb. 2020 - 10:05

Ik heb nog nooit van dit voordeel gebruik gemaakt. Ik gebruik internet. Verder heb ik op die feestelijke dag gisteren naar een aflevering van Dad's Army gekeken, ze hebben gelijk ze horen niet bij die EU.

harmmeijer
harmmeijer1 feb. 2020 - 16:17

“Pas op 1 januari 2021, als het Verenigd Koninkrijk handelsakkoorden heeft gesloten met de EU en landen als de VS,” Gaat echt niet lukken. Alleen al handelsakkoorden van de EU gesloten met Canada heeft 7 jaar geduurd en is nog niet klaar. De UK stevent af op een No Deal. Rampzalig voor de gewone Brit.

11 Reacties
harmmeijer
harmmeijer1 feb. 2020 - 16:41

14 miljoen Britten leven nu in armoede. Dat is eenvijfde van de bevolking. (22 procent) Bijna eenderde van alle Britse kinderen groeit op in armoede. (32.6 procent) Het aantal arme kinderen stijgt naar schatting tot ruim 40 procent in 2022. Waren er in 2008 nog slechts 29 voedselbanken, nu zijn dat er zo'n 2000. Het gebruik van voedselbanken is sinds 2012 bijna verviervoudigd. Arme Brit, ze hebben geen idee wat ze zichzelf hebben aangedaan door voor Brexit te stemmen. Zoals New Castle. De brexit hangt als een donkere wolk boven Newcastle. Als het niet lukt om een deal te sluiten, dan wordt deze regio economisch het hardst getroffen. Pijnlijk is dat de omgeving van Newcastle wel met een ruime meerderheid voor een vertrek uit de Europese Unie stemde.

Pindareep
Pindareep1 feb. 2020 - 22:29

@merel De enorme toename in voedselbanken was al bezig voor een Brexit ook maar een verre mogelijkheid was. Geen wonder dat de Britten wat anders willen.

FrankJan Boere
FrankJan Boere2 feb. 2020 - 5:19

Dus in de tijd dat GB in de EU zat is het aantal voedselbanken gestegen tot 2000....en heel veel Britten leven op of onder de armoedegrens? Dan weed het hoog tijd om uit de EU te stappen blijkbaar....

Pensionada2
Pensionada22 feb. 2020 - 8:30

Merel: die cijfers bewijzen dat lidmaatschap van de EU het VK ook niet veel goeds heeft gebracht. Logisch dus toch dat ze voor Brexit kiezen. De Britten waren netto betalers aan de EU en wat kregen ze ervoor terug: roaming!

Klaas Punt
Klaas Punt2 feb. 2020 - 10:09

Merel, als een systeem niet werkt en die stijging van de welvaart tgv die EU is dus duidelijk aan de Britten voorbij gegaan, dan moet je het over een andere boeg gooien. Dat is nu gebeurd.

José
José2 feb. 2020 - 10:31

'Why have mortality rates risen unexpectedly in England and Wales? That should be the question preoccupying the British public. Instead, in a country distracted by leaving the EU, politicians can get away with blaming the weather.' https://thecorrespondent.com/177/the-biggest-story-in-the-uk-is-not-brexit-its-life-expectancy/197470651092-d2e0df85

Koning3
Koning32 feb. 2020 - 12:09

"netto betalers" De EU, de voordelen van de open markt, schengen, de vele EU standaarden, de misdaadbestrijding, de Euro, betreft honderd miljard voor een klein landje zoals Nederland, het contributie saldo is werkelijk peanuts. Voor grote landen zoals Duitsland liggen deze bedragen vele honderden miljarden uit elkaar. Dat begrip "netto betaler" is destijds geintroduceerd in het extreem rechtse publiek omdat Wilders geen betere argumenten had om tegen de EU te zijn. Baudet illustreerde het failliet van extreem rechts door dit begrip te kopieren. De euro wil maar niet omkiepen, ook niet vanwege Griekenland, Spanje, Ierland, dat valt tegen, en dan blijft er niets over dan te zeiken over enkele miljarden contributie. De EU gaat beter dan ooit, een wereldeconomie, de welvaart is hoog, ook arme mensen hebben meer spullen, eten beter en hebben betere mogelijkheden dan ooit te voren. Er is een groep mensen met wie het niet zo goed gaat, dat zijn de mensen die niet instaat zijn dat te gebruiken. Ze zijn niet slim genoeg of niet flexibel genoeg. Hun blijft het mopperen, en sluiten zich aan bij extreem rechts. De boreale uilskuikens van Minerva

Pensionada2
Pensionada22 feb. 2020 - 15:07

Koning: niet alleen de miljarden aan contributie maken dat we netto betaler zijn. Nog veel duurder is het rampzalige beleid van de ECB om de schuldenlast van de zuidelijke landen dragelijk te maken. Dit heeft Nederland een veelvoud van die miljarden gekost. Ook de miljarden steun aan Griekenland zijn we kwijt. Dit was vol ook om Duitse en Franse banken te ontzien want deze hadden veel Griekse staatsobligaties. De voordelen van de open markt: daar heeft de gewone werknemer ook niet veel van gemerkt. Bedrijven hebben hierdoor goedkope werkkrachten uit Oost-Europa kunnen halen en ook hun omzet gebied kunnen uitbreiden. Vrij verkeer van goederen gaat niet op voor de burger. Een auto kopen in Duitsland mag bv niet. De Euro: daarover is zelfs meer dan 97% van de wetenschappers het eens dat dit een mislukking is geweest. Helaas geen gemakkelijke weg terug. Misdaadbestrijding: wat doet EU hieraan?

harmmeijer
harmmeijer2 feb. 2020 - 15:55

@ Pindareep “De enorme toename in voedselbanken was al bezig voor een Brexit ook maar een verre mogelijkheid was. Geen wonder dat de Britten wat anders willen.” Iets anders willen? De Conservatieven regeren al 10 jaar. Ze gaan gewoon door met waar ze mee bezig waren: een neoliberaal beleid met nog veel meer armoede in het verschiet. De rijken nog rijker, het klassenverschil nog groter.

Koning3
Koning32 feb. 2020 - 16:05

"Koning: niet alleen de miljarden aan contributie maken dat we netto betaler zijn." Ok boomer, je snapt het niet helemaal, als er een land in de EU is dat profiteert van de EU, dan is dat Nederland, 75% van onze economie is transport en dienstverlening, en dat loopt zo lekker soepeltjes vanwege de open markt en open grenzen. Overigens doelen Wilders en Baudet en in navolging hun koor van volgers wel op de contributie van de EU, dat jij het graag ruimer ziet pleit dan voor jou, maar ik vrees dat dat geen garantie is voor een goed inzicht. Daarvoor weet jij, kennelijk, te weinig van de Nederlandse economie. "Misdaadbestrijding: wat doet EU hieraan?" Ik neem aan dat je gehoord hebt van politie de achtervolging over de grens mag doorzetten en gelijk steun krijgt van dat andere land, samenwerkende politiediensten in de grensregio's, ook op rechercheniveau en de goede uitleveringsverdragen tussen EU landen. De tijd dat misdadigers ongrijpbaar in hun tweede huis aan de costa del sol woonden is voorbij. En reken maar dat menig klant van Hiddema dat erg jammer vindt.

Pensionada2
Pensionada24 feb. 2020 - 18:10

Koning: ik heb altijd gewerkt als consultant. Begonnen in de jaren 70 en in heel veel landen in Europa gewerkt. Nooit enig probleem ondervonden. Dus vwb dienstverlening heb je de EU niet nodig om je geld te kunnen verdienen. Vwb transport ondervinden we nu allemaal de nadelen van de EU. Op de wegen ziet men vrachtwagens uit alle landen van de EU. Daardoor extra drukte op de wegen; veel CO2 en fijnstof uitstoot.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal41 feb. 2020 - 15:42

typisch een politieke uitspraak.... die hebben nog nooit van marktdenken gehoord. Commercie zal er snel inspringen, en anders even een simkaartje terplekke aanschaffen... en binnen een jaar zit de UK in het EER , even wachten tot Guy V en Frans T het rancuneuze veld geruimd hebben en plaats hebben gegeven tot meer Business Minded Professionals

1 Reactie
JanDuine2
JanDuine21 feb. 2020 - 22:09

Het is je wellicht "even" ontgaan, maar het zijn de Brexiteers die absoluut niet tot de EER willen toetreden.

JanB2
JanB21 feb. 2020 - 14:08

Begint al lekker.

Henri Zwols
Henri Zwols1 feb. 2020 - 13:52

Dit betekent alleen dat de Britse overheid het providers niet gaat verplichten. Het staat providers waarschijnlijk vrij om zelf afspraken met partners in de EU te maken.

7 Reacties
JanB2
JanB21 feb. 2020 - 14:10

Doen ze niet. Waarom zouden ze ook. Scheelt ze inkomsten. Brexit zoals het bedoeld is door de lui achter de schermen begint zich nu al af te tekenen. En ze zijn nog niet koud een hele dag uit de EU. Dat belooft nog wat.

dordtenaar2
dordtenaar21 feb. 2020 - 17:27

@JanB Enig idee hoeveel inwoners van het UK nog nooit buiten het UK is geweest? Het maakt die mensen dus niks uit en omdat deze mensen nu niet meer verplicht zijn om mee te betalen aan roaming kosten van andere is de kans aanwezig dat de prijzen juist hierdoor dalen.

JanB2
JanB21 feb. 2020 - 19:48

Binnenlandse prijzen dalen omdat de prijs in het buitenland omhoog gaat? Gaat ‘m niet worden.

dordtenaar2
dordtenaar22 feb. 2020 - 8:40

Providers hoeven geen rekening meer te houden met mensen die met een goedkoop abonnement in het buitenland bellen. Voor providers is het duurder wanneer mensen gebruik maken van roaming dan van het eigen netwerk. Providers kunnen dus weer abonnementen gaan aanbieden die alleen maar werken op hun eigen netwerk. Deze abonnementen zullen goedkoper zijn en zeer geschikt zijn voor veel inwoners uit de UK die geen geld hebben om op vakantie te gaan, laat staan op vakantie buiten de UK. Daar is gewoon een markt voor en providers zullen hier op inspelen.

Frits Jansen
Frits Jansen2 feb. 2020 - 15:07

Inderdaad. De providers hebben (uiteraard) tegen hun zin de EU roaming-regels geaccepteerd, en proberen hun inkomsten op peil te houden door in de landen waar dat niet geldt de toeristen kaal te plukken. Straks kunnen ze ook de Britten kaal plukken.

Robotnik1
Robotnik12 feb. 2020 - 22:39

@henri, exact en dat is allang gaande kan ik je zeggen veilig van uit hier (postcode SK 7 1 RD) En dan was er weer zo’n wijsneus (Joe)die het allemaal beter weet vanachter de tablet in NL waarschijnlijk

JanB2
JanB23 feb. 2020 - 0:50

Deze abonnementen zullen goedkoper zijn en zeer geschikt zijn voor veel inwoners uit de UK die geen geld hebben om op vakantie te gaan. En dat zullen er ongetwijfeld steeds meer worden na de brexit. Da's waar.

Freek3
Freek31 feb. 2020 - 13:31

Tja, dat is waar ze voor kozen. De gratis gezondheidszorg zal vroeger of later ook verdwijnen...

1 Reactie
wegmetons
wegmetons2 feb. 2020 - 8:14

Die gaat daar echt niet verdwijnen, ik denk dat de premier die dat voorstelt gekielhaald wordt... Het is de grote trots van alle Engelsen en ook de grote ergernis overigens.