Joop

Britse MP: Lineker-rel toont aan dat BBC wordt geregeerd door Conservatieve Partij

  •  
15-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
969 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2023-03-15 om 14.36.35

In hoeverre speelde de politieke voorkeur van de BBC-top mee bij het op non-actief stellen van presentator Gary Lineker na diens veroordeling van het Britse asielbeleid. Volgens Labour-parlementariër Zarah Sultana kan het een niet los van het ander worden gezien. Sultana wijst erop dat het schorsen van Lineker er niets mee te maken heeft dat de ooit zo betrouwbare publieke omroep onpartijdig wil blijven, maar juist dat die partijdig is.

Zo wijst ze erop dat BBC-voorzitter Richard Sharp ruim gedoneerd heeft aan de Conservatieve partijkas en de premier Boris Johnson al eens een persoonlijke lening van 800.000 pond (ruim 916.000 euro) gaf. Algemeen directeur Tim Davie stond ooit op de kieslijst voor de Conservatieve partij en in de raad van bestuur zit onder meer een voormalig politiek assistent van een Conservatieve premier.

Daarnaast meet de BBC met twee maten, zegt Sultana. Wanneer een progressief iemand als Gary Lineker op zijn privé-Twitter commentaar heeft op Conservatief beleid, is dat reden voor een schorsing. Wanneer een vastgeroeste conservatief als Jeremy Clarkson (oud-presentator Top Gear, red.) op de zender oproept om op stakende arbeiders te schieten, is dat voor de BBC geen enkel probleem. Ook was het voor de BBC niet in strijd met de zogenaamde objectiviteit van de omroep dat presentator Alan Sugar op tv opriep op de Conservatieven te stemmen en voor Andrew Neil om een bestuursfunctie te hebben bij het conservatief-rechtse tijdschrift Spectator.

Volgens Sultana is het dan ook volstrekt ongepast om Lineker te straffen voor zijn kritiek op “inhumaan” beleid, maar is het tijd om de BBC te hervormen en werkelijk onafhankelijk te laten zijn, in plaats van dat het bestuur wordt gekozen door de Conservatieve partij die de reputatie van de omroep die ooit bekend stond om zijn kunde en betrouwbaarheid om zeep heeft geholpen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

BrotherV
BrotherV15 mrt. 2023 - 22:00

"Wanneer een vastgeroeste conservatief als Jeremy Clarkson (oud-presentator Top Gear, red.) op de zender oproept om op stakende arbeiders te schieten, is dat voor de BBC geen enkel probleem. Ook was het voor de BBC niet in strijd met de zogenaamde objectiviteit van de omroep dat presentator Alan Sugar op tv opriep op de Conservatieven te stemmen en voor Andrew Neil om een bestuursfunctie te hebben bij het conservatief-rechtse tijdschrift Spectator." Zo typisch rechts. Hypocriet en smeerlapperige huigelarij.

Pater
Pater15 mrt. 2023 - 17:08

Dat zou ook in NL kunnen gaan gebeuren, met de NOS. Ik ben vóór het huidige omroepenbestel, behalve dat de toelating van nieuwe zendgemachtigden een hogere drempel moet krijgen.

BrotherV
BrotherV15 mrt. 2023 - 16:34

Zie ook: https://www.theguardian.com/media/2023/mar/10/david-attenborough-bbc-wild-isles-episode-rightwing-backlash-fears

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers15 mrt. 2023 - 22:11

Daar staan wat misleidende verdachtmakingen, wat dan is gevolgt door het echte verhaal. Je doe je het argument geen dienst met fake nieuws verspreiding. Google liever wat naar de zaken waar Sultana het over heeft.

BrotherV
BrotherV16 mrt. 2023 - 8:56

Paul, wat lul je nu over fakenews? Wat klopt er dan niet aan? Jij bent degene die fakenews brengt door aan originele bronnen te twijfelen. Lafhartig.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 mrt. 2023 - 22:53

"Daar staan wat misleidende verdachtmakingen, wat dan is gevolgt door het echte verhaal." Je verwart een opinie met de ware zakelijke toedracht.

Adaestuo
Adaestuo15 mrt. 2023 - 15:43

Nu we het dan toch over conservatieven hebben. In South Carolina (in de VS ja) zijn de geestverwanten van de Engelse conservatieven al aardig gevorderd met het voornemen tot het invoeren van de doodstraf voor vrouwen die een abortus laten uitvoeren. https://www.rollingstone.com/politics/politics-features/south-carolina-death-penalty-abortion-1234695566/

3 Reacties
Grozny
Grozny15 mrt. 2023 - 17:08

Wat is de relevantie van dit? Het is eerder relevant dat mevrouw al redelijk wat anti semetische opmerkingen heeft gemaakt.

BrotherV
BrotherV15 mrt. 2023 - 21:56

Grozny, het gaat om dezelfde politieke stroming. Dat ze een antisemitiste is genoemd doet me weinig. Ik weet niet wat ze gezegd heeft, maar de zionistische fascisten maken iedereen daar voor uit die ze niet bevalt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 mrt. 2023 - 23:38

Wat anti Israelisch kolonisme opmerkingen. En een heel stel opmerkingen tegen anti-semitisme. Maar wat relevant is niet haar als boodschapper, maar waarover ze het heeft. En ze heeft gelijk, en dat is een probleem. Dat de publieke zender een politiek gebruiksvoorwerp is van een partij, laat staan zo'n bende als de conservatieve partij.

Olav Meijer
Olav Meijer15 mrt. 2023 - 13:45

Prima verhaal van Labour-parlementariër Zarah Sultana. De vroegere reputatie van de BBC is inderdaad helemaal om zeep geholpen.

7 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 mrt. 2023 - 15:59

"Prima verhaal van Labour-parlementariër Zarah Sultana. De vroegere reputatie van de BBC is inderdaad helemaal om zeep geholpen." Wat is het slechte nieuws?

BrotherV
BrotherV15 mrt. 2023 - 16:35

IHAG: Heb jij niets beters te doen dan een beetje lopen trollen?

Adaestuo
Adaestuo15 mrt. 2023 - 16:41

@IkHebaltijdGelijk "Wat is het slechte nieuws?" Het blijft me verbazen dat iemand met zo'n nickname niet veel meer kan opbrengen dan opmerkingen van een niveau waar zelfs een zwaar verveelde puber zijn rug naar toe zal keren.

LaBou
LaBou 15 mrt. 2023 - 17:25

"Wat is het slechte nieuws?" Dat ihao het blijkbaar niet wil snappen.

EenMening3
EenMening315 mrt. 2023 - 19:35

Ik krijg de indruk dat de BBC aan elkaar hangt van politieke benoemingen. Het soort mensen dat benoemd wordt is kennelijk afhankelijk van de regerende partij. Dan is ons systeem met zelfstandige omroepen toch verre te verkiezen boven zo'n staatsomroep.

BrotherV
BrotherV15 mrt. 2023 - 20:07

ihag is een klassiek voorbeeld van een kwaadaardige trol.

BrotherV
BrotherV15 mrt. 2023 - 20:09

labou, dat is geen slecht nieuws. Hij is gewoon zo.