Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Britse minister: VK heeft recordaantal doden omdat mensen oud en dik zijn

  •  
26-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Thérèse Coffey, de conservatieve minister voor Arbeid en Pensioenen in het kabinet van Boris Johnson, kreeg bij de ochtendtalkshow Good Morning Britain de vraag hoe het toch komt dat er in het land zoveel mensen zijn overleden aan het coronavirus. Met bijna 100.000 doden is het Verenigd Koninkrijk een van de zwaarst getroffen landen van Europa. Coffey stelde dat ze daar wel een verklaring voor had en kwam met een onverwachte verklaring: “een deel kan verklaard worden door de hoge leeftijd van onze bevolking, een deel kan verklaard worden door obesitas onder bevolking”.
Hoe komt u erbij te zeggen dat het de schuld van het publiek is dat we een van de hoogste sterftecijfers hebben, wilde interviewer Piers Morgan weten. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Coffey zei dat ze de vraag zeer beledigend vond, probeerde tevergeefs nog weg te komen door te beweren dat ze de bewering niet had gedaan en maakte daarna abrupt een einde aan het interview.
Het antwoord van Coffey was een uitzondering schrijft columnist John Crace. Normaal gesproken houden Britse kabinetsleden vast aan de riedel dat de bestrijding volgens plan verloopt maar dat het virus nog niet verslagen is en dat iedereen zich aan de regels moet houden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

NoahAmber
NoahAmber26 jan. 2021 - 17:11

Minister zelf is dus ook vrij zwaar in de risicogroep van obesitas

3 Reacties
Jozias2
Jozias226 jan. 2021 - 19:16

Dat maakt het niet feitelijk onjuist.

NoahAmber
NoahAmber27 jan. 2021 - 10:35

@Jozias 26 januari 2021 at 20:16 Dat maakt het niet feitelijk onjuist. The pot calling the kettle black Ze is dus gewoon medeschuldig aan wat zij zegt

Jozias2
Jozias227 jan. 2021 - 16:56

Ze doet een feitelijke constatering, die dus klopt. Ze maakt geen verwijt. Het is nu eenmaal.zo dat mensen met overgewicht een slechter ziektebeeld hebben dan mag zij dat toch zeggen ook al zou ze overgewicht hebben.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9326 jan. 2021 - 16:32

Begrijp niet helemaal wat ze verkeerd gezegd zou hebben. Tevens vind ik de interviewstijl van Piers Morgan afschuwelijk. Hij komt vaak zo agressief en vooringenomen over. Hij lijkt niet in gesprek te gaan met mensen maar probeert ze te bulldozeren. Uit talloze onderzoeken en rapporten blijkt al een jaar dat corona veel harder aankomt naarmate de leeftijd hoger is en ook gewicht schijnt een belangrijke factor te zijn. Natuurlijk zijn er ook veel andere factoren (sommigen zeggen de temperatuur, de bevolkingsdichtheid en ja uiteraard ook overheidsingrijpen).

Mark Huysman
Mark Huysman26 jan. 2021 - 15:33

Wat sommige mensen hier niet lijken te vatten is dat het er niet om gaat dat obesitas en leeftijd factoren zijn bij het ernstig ziek worden en sterven aan Covid. Iedereen weet dat die dingen van invloed zijn. Waar het om gaat is dat de minister stelt dat dat de reden is waarom het aantal doden in het VK zoveel hoger is dan in andere landen. Ze suggereert m.a.w. dat er in het VK meer mensen met obesitas zijn en meer oudere mensen dan in andere landen en dat dat de reden is dat er in het VK meer mensen sterven aan Covid dan waar dan ook. Ze ontkent m.a.w. dat het komt door het faalbeleid van de regering Johnson. Novara Media heeft op een rijtje gezet hoe het zit met de obesitas en leeftijd in het VK in vergelijking met andere landen. Het blijkt dat het VK 36ste is qua obestitas-problematiek. En 50ste qua mediane leeftijd. Verder is 4% van de bevolking van het VK ouder dan 80. Dat is minder dan Japan, Griekenland, Italië, Duitsland, Portugal, Spanje, Frankrijk, HK en België. In het VK zijn er relatief meer doden gevallen dan in al die andere landen die meer ouderen hebben, behalve België. En op dit moment vallen er meer doden in het VK dan waar dan ook dus waarschijnlijk gaat het land België nog wel inhalen. Novara legt ook uit waar het grote aantal doden aan ligt: aan de late lockdowns. Volgens een onderzoek van het Imperial College heeft de late lockdown in de eerste golf 21.000 extra doden opgeleverd. In de tweede golf was het VK opnieuw (net als Nederland overigens) erg laat met de lockdown waardoor de golf op een veel hoger niveau bijgebogen werd dan in veel andere landen. Zie vanaf 41-42 minuten: https://www.youtube.com/watch?v=XqI8b3Bem1k&feature=youtu.be

3 Reacties
Contramine
Contramine26 jan. 2021 - 17:09

Nee maar, een reactie met ter zake doende argumenten. Dank. Nu nog even wachten op de lente. . . .

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2021 - 11:36

De bevolking in de UK is volgens artsen ongezonder dan de Nederlandse. Het % dikke mensen is er na Malta het hoogste van Europa. Turkije staat nog wat hoger.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2021 - 11:39

PS halen we het verre buitenland erbij, dan kunnen we een voorbeeld nemen aan Japan. Totaal andere eetcultuur & zeer weinig obesitas, tenminste onder de ouderen.

Rutger Groot
Rutger Groot26 jan. 2021 - 13:44

NHS is hier waarschijnlijk ook een belangrijke factor in, dat wordt gekenmerkt door enorme wachtlijsten, personeelstekorten en kwaliteits problemen - vandaar dat de mensen met geld uitwijken naar private zorg. De UK staat dan ook niet vooraan in de beste van de klas mbt gezondheidszorg. Dat wordt ook onze wereld als we weer teruggaan naar het ziekenfonds: ongelijkheid en lange wachtlijsten.

6 Reacties
Pater
Pater26 jan. 2021 - 15:07

Wie wil er terug naar het ziekenfonds, met daarnaast privéverzekeringen? Wat is er precies fout aan de NHS niet goed? Afgezien van de eeuwige bezuinigingen door rechtse regeringen werkt het goed. https://www.artsenauto.nl/trots-op-national-health-service/ En met een privaat stelsel ernaast voor de rijken zal er altijd een concurrentie bestaan die, tegen extra kosten, meer mogelijkheden heeft. Dat moet je niet willen.

vdbemt
vdbemt26 jan. 2021 - 15:07

Wou je zeggen dat wij, de gewone zorg afschalend omdat we het anders met de covid-patienten niet redden, wél vooraan in de klas staan?

Rutger Groot
Rutger Groot26 jan. 2021 - 15:44

vdbemt ja raar maar waar, ondanks alle indianenverhalen dat we de zorg afbreken (lees: ervoor zorgen dat de kostenstijgingen binnen de perken blijven) staat NL al jaren in de top binnen de EU op het gebied van de gezondheidszorg. Kijk anders op de Euro Health Consumer Index .

vdbemt
vdbemt26 jan. 2021 - 16:26

@Rutger Groot. We hebben een periode aan de top gestaan. Maar dat wordt de laatste jaren toch echt minder. "Patiënten moeten onacceptabel lang wachten voor bepaalde behandelingen in het ziekenhuis. Ook de wachttijden voor ambulances, wijkverpleging, langdurige zorg en ggz zijn volgens de Nederlandse Zorgautoriteit te lang" Aldus het Nza. Dat is niet alleen maar door corona. Dat speelt al een aantal jaren. Ook: Te lange wachttijden voor medisch-specialistische zorg. Voor een aantal specialismen in de medisch-specialistische zorg zijn de wachttijden te lang. Zo kan de wachttijd voor een poliklinisch bezoek aan de oogarts in Noordoost-Nederland oplopen tot ruim negen weken, terwijl de norm vier weken is. Ambulances zijn te laat. In de meeste regio’s kunnen ambulances niet in 95 procent van de spoedgevallen binnen de norm van 15 minuten ter plaatse zijn. In tien van deze regio’s zijn in de eerste helft van 2017 minder ambulances binnen de norm ter plaatse gekomen. In een regio is de stijging van deze zogenoemde responstijd groot. Wachttijden in de langdurige zorg: De NZa heeft eind 2017 alle zorgkantoren bezocht om te controleren wat zij doen om de wachttijden in de langdurige zorg korter te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg (ggz) maakt deel uit van de sectoroverstijgende aanpak van de wachttijden. De afgelopen jaren is de capaciteit in ziekenhuizen minder hard gegroeid dan de zorgvraag, stelt Wim Groot. ‘Door de hervorming van de langdurige zorg komen er meer ouderen in ziekenhuizen. Ze belanden op de acute zorg in ziekenhuizen als ze thuis in de problemen komen. Ze houden bedden bezet in ziekenhuizen doordat er onvoldoende plek is in verpleeghuizen. Noem dat maar 'goed'. Als het aan Rutte had gelegen, werd het nog verder uitgekleed, om de kosten te drukken. Terwijl voor de kwaliteit van de zorg, verder bezuinigen het slechtste is wat je kunt doen.

Uw Psychiator
Uw Psychiator26 jan. 2021 - 21:23

@ Rutger Groot (14:44u) - U beklaagt zich over het ziekenfonds, en beroept zich op een zekere Euro Health Consumer Index. Welnu, ik sluit niet uit dat U iets bedoelt, maar wat dan wel? Inzake die Consumer Index verplicht mijn geneeskundige status U te moeten teleurstellen. Beziet U toch het verhaal achter deze verwijzing naar een onverdachte bron eens: https://blogs.bmj.com/bmj/2016/02/09/what-if-anything-does-the-eurohealth-consumer-index-actually-tell-us/ Ook biedt deze invalshoek U nieuwe inzichten: https://gijsvanloef.nl/2017/09/03/zorgstelselranglijsten/ De ontstaansgeschiedenis van de 'Health Consumer Powerhouse Ltd (HCP)', daar ga ik mijn licht nog eens over laten schijnen. Kijkt U, die naam alleen al... ik krijg daar geen goede vibraties bij. Al gauw schieten me termen als 'rating' en 'benchmarking' te binnen. Waarna me namen als Standard & Poor's, Moody's en Fitch invallen, U weet wel, die van de excellente beoordelingen van (nogal vaak) suspecte bancaire instituten - het ligt in de rede dat de laatste hun positieve beoordelingen zelf konden inkopen, om daar vervolgens fraaie televisiereclames mee te kunnen laten maken; met het oogmerk ons ernstig te misleiden. Enfin, die crisis van 2007/2008, die nog immer voortduurt, die heeft daar alles mee te maken. 'Powerhouse'... jakkes, wie trapt tegenwoordig nog in zo een infantiele benaming? Geen zinnige mens, zeg ik U. Zeg ereis: bent U thans nog écht van 'de tucht van de markten' en tegen een sociale, algemene, en werkelijk publieksgerichte vorm van een ziektekostenverzekering? Zo ja, spreek dan vrijuit, en ik bied U een gratis kennismakingsconsult met: Uw Psychiator.

Uw Psychiator
Uw Psychiator26 jan. 2021 - 21:25

@ Rutger Groot - ach, U diende om 16:44u Uw bijdrage in waarop ik reageer. Mijn excuses - het zal die rare avondklok zijn, ik raak erdoor van slag.

Jerry Bidet
Jerry Bidet26 jan. 2021 - 13:37

Ze doet mij aan Maggie de Block denken..

vdbemt
vdbemt26 jan. 2021 - 13:36

Maar ze zei er niet bij, zoals Jort kelder en Marianne Zwagerman, dat het voor dat dorre hout niet nodig was om de maatregelen zo streng te houden.

Bouwman2
Bouwman226 jan. 2021 - 13:32

Wat de minister zei, klopt wel. Ze zegt dat als je ouder bent en aan obesitas lijdt, wat een zieke kan zijn je meer kans maakt om op de Intensieve Zorg het leven te laten. Dat zijn correcte feiten. Dat iemand weg wil lopen is niet ongewoon, dat deed onze eigen Klaver ook en die heeft nu spijt en probeert het opnieuw. Gelukkig is mijn BMI keurig normaal en mijn leeftijd ga ik niet aan de grote klok hangen. Als je die persé weten wilt koop je maar de gehackte bestanden van de GGD.

3 Reacties
Pater
Pater26 jan. 2021 - 15:09

Waar gaat die zin over Klaver over?

LaBou
LaBou 26 jan. 2021 - 17:35

Waar gaat het hele verhaal over?

vdbemt
vdbemt26 jan. 2021 - 19:01

Het lijkt mij niet dat Klaver spijt heeft niet meegewerkt te hebben aan 1 van de 3 overheidsvergallende Rutte-kabinetten. De PvdA heeft daar spijt van. Ik denk D66 en CU ook,

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 jan. 2021 - 13:21

Er zijn zat oude en dikke mensen in New Zeeland. Maar die hebben ministers die hun baan doen. Dus in plaats van 500 to 1500 doden per dag voor maanden en maanden hebben ze daar van 0 tot 0 doden per dag voor maanden en maanden.

6 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9326 jan. 2021 - 16:36

Lol. Wat moet het VK doen dan? De atoomwapens gebruiken om ook een grote zee en afstand te krijgen van het vasteland? Zonder grappen, geografie is een belangrijke factor. Net als andere factoren als welvaart en de omvang van de bevolking. Als een klein, rijk en afgelegen eilandstaat als Nieuw-Zeeland het slecht had gedaan dan was het wel heel schandalig.

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 jan. 2021 - 18:56

Misschien dat het ook wat helpt dat er in heel Nieuw Zeeland half zoveel mensen wonen als in de agglomeratie Londen..

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 jan. 2021 - 20:45

Rechtdoorzee. Er zijn ook een heel stuk factoren die het makkelijker zouden maken voor de VK. Als ze een fatsoenlijke regering hadden in plaats van ee stel patsers. Plus, de landen en deelstaten waar het wel goed gaat hebben allen verschillende situaties, sommige met veel meer mensen, een stel niet eilanden. Wat ze allen gemeen hebben is dat ze de grenzen kiezen te controleren, zoals landen dat normaal doen maar momenteel in de EU niet, en het niet houden met het zwak EU doel dat alleen maar reageert om bedden te behouden, ipv voor het volk te zorgen. Het doel van de VK, net als Nederland, is niet verbanning, maar reactie. Beleid gaat over de besmettingsgraad. Niet volkwelzijn. Moedwillig. Niet 'geografisch'. Dat is een keus van een onderontwikkelde regerings capacitiet. Een regerings capacitiet die verkocht is. Geprivatiseerd. Outsourced. Downsourced. Verdeelt. Geneoliberaliseert.

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 jan. 2021 - 20:51

RechtdoorZee93 Wat geografie betreft. Je moet toch echt wat doen aan het idee dat wegen, havens en vluchthavens niet wettelijk gecontroleerd kunnen worden als je nog publieke diensten en wettelijke bevoegheid voor nationale zelfbeschikkeing hebt. En vooral, aan het idee dat het virus het kanaal over kan zwemmen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9327 jan. 2021 - 18:32

@Paul " Geprivatiseerd. Outsourced. Downsourced. Verdeelt. Geneoliberaliseert." Dat zijn buzzwoordjes. Overigens is het Engelse zorgstelsel helemaal niet geprivatiseerd zoals bij ons. Natuurlijk heeft de Nieuw-Zeelandse overheid het erg goed en de Britse overheid heeft steken laten vallen. Maar goed Engeland doet het niet zo extreem veel slechter dan andere Europese landen. Het is een beetje een appels en peren vergelijking. Vorig jaar zijn er Zwitserland 0 kinderen van de honger dood gegaan en Jemen wel. Zwitserland doet het dus veel beter. Feitelijk correct maar verder een zinloze vergelijking. Het VK heeft een tunnel met continentaal Europa, veel vluchtverkeer, veel veerboten, veel import van eten dus een deel van het verkeer is ook vitaal. Daarnaast is er ook een landgrens met Ierland. Het is niet te vergelijken met Nieuw-Zeeland wat zo een 2000 kilometer van Australië verwijderd is. Een andere factor is dat het VK meer met de wereld verbonden is dan Nieuw Zeeland. Het VK had de eerste cases al in junuari 2020 terwijl Nieuw-Zeeland de eerste had einde februari 2020. Andere landen die het erg goed doen zijn Taiwan (want die vertrouwden de WHO niet en stuurde zelf mensen) en IJsland (ook een afgelegen eiland).

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2021 - 12:53

Ook "een fatsoenlijke regering" had de agglomeratie Londen met ruim 13 miljoen voor een deel op een kluitje wonende doodarme inwoners niet in NZ kunnen omtoveren. Dat de UK de binnekomst van het virus had kunnen voorkomen is een illusie.

Le Chat Botté
Le Chat Botté26 jan. 2021 - 13:09

Als de statistieken haar uitspraken onderbouwen, dan kaatst de bal nog steeds keihard naar haar en haar kabinet terug: de demografie en epidemiologie van obesitas zijn beide zeer goed bekende cijfers. Hetzelfde geldt voor de relatie tussen covid-sterfte en leeftijd/obesitas. Als de Britse regering dus al zo lang wist dat er een verhoogd covid-sterfte risico was, welke extra maatregelen heeft zij dan genomen om dit risico op te vangen? Ik denk dat Coffey zichzelf en haar politieke kornuiten behoorlijk in het hemd heeft gezet met deze uitspraak.

Rick Hofland
Rick Hofland26 jan. 2021 - 13:07

Tsja.... er waren afgelopen weken ook genoeg virologen die zeiden dat het opmerkelijk is dat in veel arme Afrikaanse landen relatieg weinig mensen ernstig ziek worden en komen te overlijden. Dat zou deels een oorzaak hebben in de samenstelling van de bevolking waarvan vaak de meerderheid onder de 18, maar zeker ook aan dat men daar minder overgewicht heeft en meer bloot staat aan allerlei virussen en bacterien en daardoor een beter werken dafweersysteem heeft.

Fredje3
Fredje326 jan. 2021 - 13:05

Euh... heeft zij dan gelogen? Some of... betekent sommige. Dus sommige mensen sterven door dat de leeftijd hoog is, sommige sterven door obesitas. Dan wordt het filmpje afgekapt en begint de interviewer dat zij heeft gezegd dat het aan het volk ligt.... Dat heeft zij duidelijk niet gezegd.

DaanOuwens
DaanOuwens26 jan. 2021 - 12:30

Op zich is het natuurlijk een correcte uitspraak. Een oudere bevolking met overgewicht gaat eerder dood aan corona. Maar ze formuleerde het nogal dom. En gedroeg zich verder ook waardeloos. En gezien haar eigen verschijning is ze ook oud en dik. Volgens mij moet iemand met dergelijke beperkte sociale vaardigheden geen minister zijn. Of anders onder geen enkele voorwaarde een interview geven of met andere mensen als haar ambtenaren communiceren. Zij is dus ongeschikt. Maar verder moeten deze oorzaken van de IC-opnames en de sterfgevallen natuurlijk wel benoemd kunnen worden.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax226 jan. 2021 - 14:04

Oh jah, gevoelens zijn belangrijker dan feiten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2021 - 11:27

Obesitas staat al tijden op de agenda als gezondheidsrisico. Helaas hebben pogingen gedragsveranderingen te bewerkstelligen niet vreselijk veel effect gehad. Kinderen moeten veel bewegen in de buitenlucht. Maar dat zal nu nog wel minder gebeuren dan voorheen en eenmaal dik is er lastig vanaf te komen.

JoostV52
JoostV5226 jan. 2021 - 12:22

Als mevrouw dit werkelijk kan aantonen met kloppende cijfers dan kan men er niet om heen.

Daniel Blank
Daniel Blank26 jan. 2021 - 12:21

Ze heeft natuurlijk wel een punt. De samenstelling van een bevolking heeft zeker impact op de gevolgen van deze pandemie. Zo zijn er werelddelen waar er relatief minder ouderen en mensen met obetisas, waar een lagere mortaliteit van dit virus is. Maar voor complexe problemen is er doorgaans nooit 1 oorzaak. Zo heeft het mede te maken met de besmettingen, waarbij de Britse overheid een nogal liberaal beleid hanteerde rond de kerstperiode.