Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse huiskat besmet met Covid-19

  •  
28-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vet clinic gives care, advice
In Engeland is bij een huiskat het coronavirus aangetroffen. Dat melden Britse media. Het zou gaan om een zeldzaam geval van besmetting bij een huisdier en het is naar alle waarschijnlijkheid overdragen van mens op dier. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat huisdieren Covid-19 kunnen verspreiden.
Volgens de onderzoekers heeft de kat het virus opgelopen via zijn baasjes die beiden positief getest zijn op het virus. De kat had last van een infectie aan de luchtwegen, snot en kortademigheid. Zowel de kat als de eigenaren zijn inmiddels hersteld. Hoewel de kans nihil lijkt dat huisdieren het virus kunnen overdragen op mensen, en de kans op besmetting van mens op dier ook niet groot is, waarschuwen medisch experts er wel voor om in het geval van Covid-19 uit de buurt van huisdieren te blijven.
cc-foto willekeurige kat: maxwell.af.mil
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 jul. 2020 - 17:42

Toen ik onlangs de kop zag: “Alle Schiedamse boa’s in quarantaine na positieve corona-tests” dacht ik nog het wordt steeds gekker met corona, ook slangen hebben er last van.

I am Legion
I am Legion28 jul. 2020 - 17:03

Er waren al eerder meldingen dat katten besmet kunnen raken met het Coronavirus met natuurlijk als bron vrijwel uitsluitend mensen. Daarop zouden ze vervolgens ook elkaar zouden kunnen besmetten maar het zal voornamelijk beginnen met een mens. Overdracht van kat op mens is niet aan de orde of in ieder geval verwaarloosbaar vergeleken met het risico dat mensen in eenzelfde omgeving besmet kunnen raken door al aanwezige menselijke besmettingsbronnen. Net als bij nertsen dus waarbij door in ieder geval deze door mensen besmette dieren andere onbesmette mensen alleen risico liepen als ze in direct contact met deze dieren kwamen maar ook vooral risico liepen door de dus zeker al aanwezige besmette andere mensen. Buiten de nertsenhouderijen bleek op basis van onderzoek met zekerheid geen enkel risico voor mensen door deze dieren besmet te raken. Desondanks werden de nertsen massaal en wreed geruimd vooral op aandringen van GroenLinks terwijl Bont voor Dieren en andere dergelijke organisaties fel tegen waren omdat het ondanks dat ze tegen deze ook door mij ongewenste ondernemingen inzagen dat de ruimingen nog kwalijker waren. Liever wachten ze de al afgesproken geleidelijke afbouw van de nertsenhouderijen af die op een meer diervriendelijke manier mogelijk waren. GroenLinks scoorde liever voor de acherban en koos dus voor een zich profileren voor de Bühne. Ook zo benieuwd of ze bij een uitbraak in een honden- en kattenassiel ook consequent zijn in hun eis er "korte metten" mee te maken en wie daar kritiek op heeft te repliceren met een "vraag dat maar aan iemand van wij pas een naaste is overleden aan Corona'? Dit verzin ik niet. Kijk maar: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/nertsenfokkerijen-sluiten-om-verpreiding-corona-tegen-te-gaan-het-liefst-per-direct/

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2020 - 13:25

Gelukkig is de poes weer beter!

Daniel Blank
Daniel Blank28 jul. 2020 - 11:36

'Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat huisdieren Covid-19 kunnen verspreiden.' Klopt, maar wanneer het virus van een zoogdier naar de mens en dan weer naar een ander zoogdier overspringt, is het wel meer dan aannemelijk dat het van zoogdieren (dus ook huisdieren) kan overspringen naar mensen. Uiteraard zijn er huisdieren waarbij een besmetting uitgesloten lijkt. De kans dat mijn goudvis mij zal besmetten acht ik vooralsnog uitgesloten.

vdbemt
vdbemt28 jul. 2020 - 8:54

"... en de kans op besmetting van mens op dier ook niet groot is." Om het maar even niet over de nertsen te hebben.

4 Reacties
adriek
adriek28 jul. 2020 - 11:31

Weet jij veel wat die fokkers met hun nertsen doen? (Of beter: wie of wat er besmet en wel van nertsenfarm naar nertsenfarm reist zonder ontsmettende maatregelen...)

Arie Gans
Arie Gans28 jul. 2020 - 16:24

Ach ja die nertsen worden ook massaal als huisdieren gehouden.

I am Legion
I am Legion28 jul. 2020 - 19:46

@eirda De werkelijkheid is dat de besmettingen van nertsen zonder uitzondering afkomstig zijn van direct in hun nabijheid komende besmette mensen waarna binnen een gebouw de andere nertsen elkaar besmetten. Het andersom besmet raken van een mens vanaf de nerts is slechts waarschijnlijk mogelijk voorgekomen onder voorwaarde van directe nabijheid van de dieren waarbij de kans groter is dat de besmetting plaatsvond vanaf de al besmette perso(o)n(en) die ook de nertsen besmette(n). Uit wetenschappelijk onderzoek is komen vast te staan dat er zeker geen besmettingsgevaar is voor mensen buiten de gebouwen waar besmette nertsen aanwezig zijn. het ruimen is dan ook behalve zeer wreed volstrekt onnodig geweest. https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200528_00162130/viroloog-wim-van-der-poel-geen-angst-voor-een-poezen-pandemie https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200525_00161633/rivm-geen-besmettingsrisico-voor-omgeving-nertsenbedrijven

Welp2
Welp228 jul. 2020 - 22:03

@I am Legion Volgens mij 1 van de voornaamste redenen van het ruimen van de nertsenfokkerijen, dat het virus hier zou kunnen doorontwikkelen/muteren. Een paar duizend keer gooien met een dobbelsteen kan leiden tot zowel mildere alswel zwaardere varianten van het virus. Omdat nertsen qua ademhalingssysteem grote overeenkomsten hebben met dat van mensen, is het daarbij mogelijk dat zo'n nieuw virus weer overgaat van dier tot mens. De kans op directe besmetting met omwonenden kan dan wel nihil zijn, medewerkers van zo'n bedrijf lopen wel risico. Ik ben niet bekend met onderzoeken over hoe snel het virus muteert (generatietijd / incubatietijd) bij andere dieren, maar dit kan bij (kleinere) diersoorten wel eens korter zijn dan bij de mens. Daardoor kan zo'n virus mogelijk onder nertsen ook sneller muteren. In dat geval zou je versneld virus-varianten kunnen krijgen die normaliter maanden of zelfs jaren vereisen om te ontstaan onder enkel mensen. Het zou dan jammer zijn als een mogelijk huidig test-vaccin al achterhaald wordt door zo'n nieuwe streng waartegen het vaccin niet gemaakt is. Bovenstaande is allemaal (persoonlijke) speculatie, maar ik betwijfel dat er al dusdanig kennis over Corona onder dieren is om zo'n bovenstaand scenario uit te sluiten. Dus ik zou niet zo maar zeggen dat het ruimen onnodig is/was.