Joop

Britse grenzen dicht? Patiënten in de problemen

  •    •  
27-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4952166117_a1683a1242_b
Het haast vijandige anti-immigratiebeleid gevoerd door de Britse regering, levert grote problemen op voor de gezondheidszorg in het land. Honderden artsen afkomstig van buiten het Verenigd Koninkrijk krijgen geen visum meer. Ziekenhuizen zitten met de handen in het haar.
Hoewel de Britse ziekenhuizen te kampen hebben met een nijpend tekort aan gekwalificeerd personeel, zijn sinds december al zeker vierhonderd visa van artsen geweigerd. Ziekenhuizen die wegens een gebrek aan Britse artsen over de grens kijken, beschuldigen de immigratiediensten ervan de veiligheid van patiënten op het spel te zetten, onder andere door honderd Indiase artsen die een aanstelling in een Brits ziekenhuis hadden gekregen, alsnog niet toe te laten.
Belangenorganisaties hebben nu bij staatssecretaris voor Veiligheid en Immigratie Amber Rudd aan de bel getrokken. Zij eisen van Rudd, die toch al onder vuur ligt vanwege het Windrush-schandaal , dat de beslissing om de visa te weigeren direct ongedaan gemaakt wordt.
Een van de Britse artsen, dokter Sanjay Arya, zei in een radioprogramma van de BBC dat het beleid een enorme impact heeft of patiëntenzorg en patiëntenveiligheid:
"We hebben niet genoeg artsen om voor de zieke, zwakke, oudere patiënten binnen onze gezondheidszorg te zorgen. De artsen die we hebben werken lange dagen, wat erg vermoeiend is. Het maakt hen onveilige artsen. Als we deze zeer hooggekwalificeerde artsen uit het buitenland zouden hebben, is dat een aanwinst voor zowel onze patiënten als de gehele gezondheidszorg."
Eerder dit jaar bleek al uit een reportage van de Britse krant The Guardian dat artsen die vanuit het buitenland werden ingevlogen door de immigratiediensten werden tegengehouden, omdat hun salaris te laag zou zijn voor de strenge immigratieregels. Ook vertelden artsen die wel een visum hadden dat de immigratiedienst dreigde met deportatie vanwege kleine foutjes op de aanvraagformulieren.
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft naar aanleiding van vragen van de BBC laten weten dat het strikte immigratiebeleid in het belang van het land is.
Bronnen: The Guardian, BBC / cc-foto: Jasleen Kaur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Hiltermann
Hiltermann29 apr. 2018 - 22:12

Brexit mag dn de aanleiding zijn de oorzaak van het te kort aan artsen en verpleegkundigen in Engeland is de belabberde salariëring. De inkomensgrens waaraan immigranten moeten voldoen ligt op 55.000 GBP, dat is ongeveer 65.000 euro. Voor dat inkomen kun je geen medisch specialist met ervaring aantrekken. De NHS betaalt minder dan de grens die Immigration hanteert. Dan ben je als werkgever op zoek naar medisch specialisten kansloos. Minister Amber Rudd die verantwoordelijk is voor alle ophef rond immigranten die sinds de jaren 70 en 80 in Engeland verblijven heeft haar ontslag aangeboden. Een overheid die archieven waaruit blijkt dat deze mensen veertig jaar en langer legaal in Engeland verblijven vernietigd heeft echt wat uit te leggen. Deze mensen worden nu bedreigd met uitzetting. Onder hen bevinden zich ook artsen en verpleegkundigen waar in Engeland groot gebrek aan is. Ambtelijke starheid, in Engeland eufemistisch red tape genoemd, is een taaie barrière om te slechten. Wanneer dit een eerste signaal is wat Engeland staat te wachten na het vertrek uit de EU ziet de toekomst er somber uit voor Engeland.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde29 apr. 2018 - 12:50

Het probleem is natuurlijk de Brexit of beter het volksongenoegen tegen (arbeids)migranten. Want met die insteek is de Brexit verkocht. De problemen van de NHS zul je dus nooit oplossen zonder migranten toe te laten. Kijk voor de aardigheid eens naar de trainers en topspelers van veel Engelse topclubs in het voetbal. Stuk voor stuk arbeidsmigranten. Zonder hen zou het kwakkelen zijn in Engels voetballand. Hetzelfde kun je zeggen over vrijwel alle economische sectoren in het land. Een land heeft mensen nodig en als je ze zelf niet hebt haal je ze elders. Wat is daar zo moeilijk of onverteerbaar aan? Dat het valselijk opgetuigde nationalisme van Jan met de Pet niet ageert tegen de helden van hun eigen voetbal geeft wel aan hoe simplistisch ze zijn. Ik zou zeggen, plaats iedere Brexit stemmer onder aan de lijst van openhartoperaties, tot hij zijn zonden bekent. Met de brexit heeft hij zijn eigen lot bezegeld.

CM2
CM228 apr. 2018 - 6:09

@Daan Ouwens:"En overigens ook zal het niet leiden tot meer artsen en verpleegkundigen als het loon omhoog gaat. Het is voor deze groep medewerkers motivatie nummer 5 of 6 in de beroepskeuze." Hoe weet u dat? Bent u zelf arts, of één van uw naasten? Anders kan ik deze stellige uitspraken niet verklaren. En zou de situatie in GB niet anders zijn dan in NL? In GB is, zoals ik al schrijf, het salarisverlagende effect van de aanwezigheid van buitenlanders nu zo goed als verdwenen door Brexit. Hierna zullen, door vraag en aanbod, de salarissen stijgen. Eerlijk loon voor eerlijk werk. Waardoor de toestroom van vooral jongeren naar de medische beroepen zal stijgen. Dat lijkt me toch geen rocket science, niet?

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens28 apr. 2018 - 9:14

@ CM Jij schrijft: Hoe weet u dat? Bent u zelf arts, of één van uw naasten? Anders kan ik deze stellige uitspraken niet verklaren. Merkwaardig dat jij de stelligheid niet kan verklaren. Ook merkwaardig dat jij denkt dat mensen dit soort dingen weten door hun kennissen en familie te bevragen. Als dat de manier is waarop jij aan informatie komt is dat merkwaardig en weet je meestal niet waar je het over hebt. Het antwoord op die vraag is nogal simpel er wordt zeer frequent onderzoek gedaan naar de beroepskeuze motieven van mensen. Ga ook eens op zoek. Verder schrijf je: In GB is, zoals ik al schrijf, het salarisverlagende effect van de aanwezigheid van buitenlanders nu zo goed als verdwenen door Brexit. De Brexit is niet gerealiseerd, dat duurt nog een jaar. Dit soort flauwekul zuig je geheel uit duim. Zelfbedachte alternatieve feiten, je bent net Trump. Met dit soort teksten maak je vooral jezelf belachelijk.

Kilted
Kilted28 apr. 2018 - 10:06

"Waardoor de toestroom van vooral jongeren naar de medische beroepen zal stijgen." Vast, maar het opleiden van artsen kost al minimaal 4 jaar voordat men op het niveau van basisarts zit. Daarna volgt nog een specialisatietraject van 2-3 jaar.... Een expert beraamde de tijd die nodig is voor het opzetten van de extra opleidingscapaciteit op ook 2-3 jaar. Dus voordat je de benodigde uitstroom op orde hebt ben je zo 10 jaar verder. Voor verplegenden zal het iets minder tijd vergen, maar de essentie is hetzelfde en wordt ingeschat op 7+ jaren. Dat dit niet aanvaardbaar is lijkt me ook geen rocket science. Dat er eerlijk loon voor eerlijk werk moet zijn sta ik volledig achter, maar je ziet nu dat er gaten vallen die niet binnen korte tijd gevuld kunnen worden. Zo heeft de minister van volkshuisvesting niet zolang geleden al gemeld dat de doelen die de regering May zich gesteld heeft voor het bijbouwen van sociale huurwoningen niet gehaald zullen worden zonder buitenlandse - lees Poolse - arbeidskrachten. De uitstroom van bouwvakkers die nu ons land tot een nijpend tekort heeft geleid heeft ook in de UK plaats gevonden. Het probleem is dus niet alleen beperkt tot de medische wereld maar ook bijvoorbeeld het onderwijs heeft er last van. Zo kunnen scholieren in het Keltisch sprekende deel van Noordwest Schotland geen examen in hun moedertaal meer doen omdat er geen leraren beschikbaar zijn om ze op te leiden voor het Examen. Een school op eiland Skye had één sollicitante gekregen op hun advertentie en die was nog geschikt ook. Maar die bleek een canadees paspoort te hebben, en kwam dus niet langs Amber Rudd. [Sollicitante kwam uit een kleine Keltisch sprekende gemeenschap op Nova Scotia.] Zelf opleiden kan, maar blijkt niet zo eenvoudig - dezelfe problematiek als bij artsen. En daar heb je nu niets aan. Maar ook hier brengt Brexit uitkomst, want na Brexit is de UK ook verlost van de door de EU opgelegde bescherming van minderheidstalen. Dat verminderd in ieder geval de druk op de Britse overheid om het probleem ook daadwerkelijk aan te pakken.

quatsch
quatsch27 apr. 2018 - 23:59

Als je niet bereid bent te investeren in onderwijs, dan krijg je dit soort dingen.

frcobben
frcobben27 apr. 2018 - 19:44

Rijke engelsen laten zich graag in Zwitserland behandelen, arme engelsen kopen zelf goedkope medicijnen via internet-winkels.

1 Reactie
Appie Mohamud
Appie Mohamud27 apr. 2018 - 21:20

Medicijnen zijn gratis hier in Engeland als je inkomsten onvoldoende zijn, en de rijken gaan niet naar Zwitserland maar naar Duitsland, de middenstand trouwens ook omdat de artsen niet zo gespecialiseerd zijn hier.

Haastig
Haastig27 apr. 2018 - 18:54

“omdat hun salaris te laag zou zijn voor de strenge immigratieregels.“ Loonsverhoging.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2018 - 11:38

Laat de Britten hun eigen medisch personeel maar opleiden. De artsen werden gerekruteerd uit het Caraibisch gebied, India en Pakistan. Lijkt mij prima dat ze daar blijven.

4 Reacties
Karingin
Karingin27 apr. 2018 - 17:44

Je bent je er van bewust dat alleen al de basisopleiding 6 jaar duurt? Dus gesteld dat er mensen zijn die geschikt zijn en ook willen, wat stel je voor hoe ze het komende decennium door moeten komen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2018 - 21:51

Ja, dat weet ik Karingin. Ik had artsen in de familie.

Karingin
Karingin28 apr. 2018 - 12:18

Dus? Komende tijd patiënten maar gewoon laten creperen?

Hiltermann
Hiltermann28 apr. 2018 - 13:58

Het te kort aan artsen en verpleegkundigen in Engeland is een structureel probleem. De oorzaak is de ongehoord slechte betaling van artsen en verpleegkundigen. Een medisch specialist mag Engeland niet in om ze niet voldoet aan de inkomensnorm die het ministerie van binnenlandse zaken heeft vastgesteld op 55000 GBP per jaar. Dat is ongeveer 65.000 euro. Voor dat salaris zul je in Nederland ook geen medisch specialist kunnen vinden die in loondienst wil werken. In Engeland opgeleide artsen vertrekken naar het buitenland omdat de salarissen in Engeland veel lager zijn dan in het buitenland. Het te kort kon nog enigszins worden opgevangen door artsen uit voormalige Engelse koloniën aan te trekken. Nu is er een ernstig te kort aan artsen mede door de uitzetting van artsen die niet voldoen aan de immigratie criteria. De gezondheidszorg in Engeland wordt betaald uit de algemene middelen. De bekostiging en de voorzieningen zijn al vele jaren een probleem. Wat te denken van jaarlijks 100.000 mensen die in ambulances langer dan een half uur moeten wachten voor ze toegelaten worden tot het ziekenhuis. Engeland begint wat de gezondheidszorg betreft op een derde wereld land te lijken.

CM2
CM227 apr. 2018 - 10:30

Nu het salarisverlagend effect van de goedkope buitenlanders is verdwenen, zullen de lonen van artsen en verpleegkundigen in GB stijgen. Daarmee worden die beroepen weer interessant voor jongeren. Nog een positief effect van Brecit dus, naast vele andere.

3 Reacties
Appie Mohamud
Appie Mohamud27 apr. 2018 - 12:01

Wat een lariekoek stelt u hier zeg. De NHS is nu al zo duur dat ze moeten bezuinigen. Deze geweigerd artsen waren net zo goed als hun collega's die meer verdiende, plus dat ze ook meededen met de NHS pot, reken daar nog bij de miljoenen andre Europeanen die vertrekken denk ik dat de salaris of patiëntenzorg vlink omlaag zal gaan. Waar hebt u eigenlijk de annalise vandaan dat dr salaris omhoog zou gaan? U bent ook niet op de hoogte van de huidige studenten lening in Engeland belijkbaar.

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 apr. 2018 - 19:02

'Nog een positief effect van Brecit dus, naast vele andere.' Volgens het grote sprookjesboek van Nigel Farage..

DaanOuwens
DaanOuwens27 apr. 2018 - 20:11

@ CM Jij schrijft: Nu het salarisverlagend effect van de goedkope buitenlanders is verdwenen, zullen de lonen van artsen en verpleegkundigen in GB stijgen. Daarmee worden die beroepen weer interessant voor jongeren. Ik moet bijna lachen om deze tekst. Er spreekt uit dat je helemaal niet weet hoe dit soort arbeidsmarkt problemen ontstaan en opgelost moeten worden. Het effect van het tekort gaat namelijk geen loonverhoging opleveren. Net zoals het loon niet lager werd vanwege de buitenlandse artsen. Dit loon wordt niet bepaald door vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Dit is ook een nogal primitief idee over hogere lonen dat niets met de werkelijkheid te maken heeft. Het is je zelfs niet opgevallen dat de Nederlandse centrale bank al 3 jaar vraagt om loonverhoging in bedrijven, zonder dat dit is gebeurd en de lopende loonontwikkeling leidt niet tot meer toetreders op de arbeidsmarkt. En laat je ook eens informeren over de personeelssamenstelling en de wervingsstrategie van het Nederlandse bedrijf ASML. En overigens ook zal het niet leiden tot meer artsen en verpleegkundigen als het loon omhoog gaat. Het is voor deze groep medewerkers motivatie nummer 5 of 6 in de beroepskeuze. Deze mensen kiezen niet voor hun beroep vanwege een loonverhoging. Andere aspecten zijn veel en veel belangrijker. Tenslotte duurt het opleiden van een medisch specialist ook in het VK 12 tot 15 jaar. Tegen de tijd dat die opgeleid zijn, zijn er heel veel Engelsen al lang overleden vanwege gebrekkige medische zorg. Overigens vind ik je reactie prima verklaarbaar. Hij ligt geheel in lijn met de stem motivatie van de Brexit stemmers. Feiten doen er niet toe, het gaat slechts om het idee dat een moderne samenleving harde landsgrenzen moet hebben. En het niet accepteren van het feit dat zoiets een achterlijke opvatting is. Het zou jammer zijn als men vanwege de toenemende problemen stap voor stap op de keuze terug zou komen. Ik vind dat de Engelsen geconfronteerd moeten worden met de maximale ellende die het gevolg is van hun keus. Niet uit rancune, maar anders zullen deze mensen nooit tot het inzicht komen dat de problemen die ontstaan het gevolg zijn van hun eigen domheid. En dan blijven dit soort ideeën dooretteren. Deze mensen zien alleen hun fout in als ze tot aan hun kruin in de shit zitten. Uitleggen en waarschuwen heeft geen enkele zin. Lijkt mij ondertussen vermakelijk om beelden te zien van werkloze pro brexit stemmers die zich verplicht melden bij vooral de ouderenzorgorganisaties om verpleegkundige of arts te worden. Ik denk dat de zorg er zeker niet op vooruit zal gaan. Maar dat zal ook jou niet tot een nieuw inzicht brengen.

Apropos
Apropos27 apr. 2018 - 9:41

Je kunt je ook afvragen of zo'n brain drain vanuit arme ontwikkelingslanden wel zo gewenst is. Goede artsen weghalen uit India. En de mensen daar dan? Zelfde fenomeen doet zich voor in de voormalige Oostblok landen. Die klagen steen en been omdat de jonge, gezonde werkers allemaal in het buitenland werken, waardoor demografische problemen ontstaan en tekorten op de eigen arbeidsmarkt.

1 Reactie
CM2
CM227 apr. 2018 - 11:26

Goed punt. Een van de vele nadelen van globalisering.