Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse grenzen dicht? Patiënten in de problemen

  •  
27-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4952166117_a1683a1242_b
Het haast vijandige anti-immigratiebeleid gevoerd door de Britse regering, levert grote problemen op voor de gezondheidszorg in het land. Honderden artsen afkomstig van buiten het Verenigd Koninkrijk krijgen geen visum meer. Ziekenhuizen zitten met de handen in het haar.
Hoewel de Britse ziekenhuizen te kampen hebben met een nijpend tekort aan gekwalificeerd personeel, zijn sinds december al zeker vierhonderd visa van artsen geweigerd. Ziekenhuizen die wegens een gebrek aan Britse artsen over de grens kijken, beschuldigen de immigratiediensten ervan de veiligheid van patiënten op het spel te zetten, onder andere door honderd Indiase artsen die een aanstelling in een Brits ziekenhuis hadden gekregen, alsnog niet toe te laten.
Belangenorganisaties hebben nu bij staatssecretaris voor Veiligheid en Immigratie Amber Rudd aan de bel getrokken. Zij eisen van Rudd, die toch al onder vuur ligt vanwege het Windrush-schandaal , dat de beslissing om de visa te weigeren direct ongedaan gemaakt wordt.
Een van de Britse artsen, dokter Sanjay Arya, zei in een radioprogramma van de BBC dat het beleid een enorme impact heeft of patiëntenzorg en patiëntenveiligheid:
"We hebben niet genoeg artsen om voor de zieke, zwakke, oudere patiënten binnen onze gezondheidszorg te zorgen. De artsen die we hebben werken lange dagen, wat erg vermoeiend is. Het maakt hen onveilige artsen. Als we deze zeer hooggekwalificeerde artsen uit het buitenland zouden hebben, is dat een aanwinst voor zowel onze patiënten als de gehele gezondheidszorg."
Eerder dit jaar bleek al uit een reportage van de Britse krant The Guardian dat artsen die vanuit het buitenland werden ingevlogen door de immigratiediensten werden tegengehouden, omdat hun salaris te laag zou zijn voor de strenge immigratieregels. Ook vertelden artsen die wel een visum hadden dat de immigratiedienst dreigde met deportatie vanwege kleine foutjes op de aanvraagformulieren.
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft naar aanleiding van vragen van de BBC laten weten dat het strikte immigratiebeleid in het belang van het land is.
Bronnen: The Guardian, BBC / cc-foto: Jasleen Kaur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.