Joop

Britse denktank: Europees extreem-rechts groeit

  •  
07-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
extreemrechts_opkomst_300.jpg
Motivatie voor jongeren is de dreiging van de islam en immigratie
Europees extreem-rechts wint terrein. Dat concludeert de Britse denktank Demos op basis van een online enquête. Daarmee loopt Demos vooruit op de bespreking die politici en academici vandaag hebben in Brussel. Uit de enquête blijkt dat het vooral jongeren zijn die zich aansluiten bij radicale partijen en groeperingen. Voor velen is de dreiging van de islam en immigratie de motivatie.
Het rapport The New Face of Digital Populism schrijft dat radicaal-nationalistische sentimenten in heel Europa voorkomen, met name onder jonge mannen. Volgens Demos zijn de jongeren die tegen de dreigende islam zijn niet racistisch. Velen noemen de islam onverenigbaar met westerse waarden.
Tegen The Guardian vertelt extreem-rechts Matthew Goodwin dat radicale partijen daar handig op in spelen.
Ze vertellen hun achterban dat afkeer van immigranten en moslims geen racisme is als het vooral draait om het verdedigen van de eigen traditie.
Aan de enquête van Demos deden meer dan tienduizend aanhangers van partijen en organisaties, afkomstig uit twaalf landen, mee. Twee derde van de groep was man en jonger dan dertig jaar. Opvallend aan dit onderzoek is dat voor het eerst blijkt dat ook onder jonge mannen een afkeer heerst tegen immigratie. Eerdere onderzoeken toonden dat alleen aan onder ouderen.
cc-foto: Meg Moggington Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

neutralist
neutralist7 nov. 2011 - 15:25

Dat ligt wel in de lijn der verwachting.

eeweew
eeweew7 nov. 2011 - 15:25

Het is blijkbaar heel moeilijk mensen te overtuigen dat een onzichtbare dreiging niet bestaat.

TheRealHandyman
TheRealHandyman7 nov. 2011 - 15:25

Dusss.... gaan we daar wat aan doen? Of negeren we het, waardoor wij het voeden? Dat laatste doen we al 30+ jaar en lijkt niet te werken. De angst is reeel en wordt gevoedt door nieuwsbeelden en internet. Verder is overlast ook veel duidelijker zichtbaar dan geen overlast. Is het rascisme? Of is het een (rascistisch) antwoord op rascisme?

JanB2
JanB27 nov. 2011 - 15:25

Zorgelijk. Mede het gevolg van het gebrek aan goede voorlichting.

lancelot2
lancelot27 nov. 2011 - 15:25

Wat je zaait, zul je oogsten. Allemaal te danken aan de inheemse ( Nederland ) en uitheemse ( EU ) politici. Amen. Punt.

keck66
keck667 nov. 2011 - 15:25

zo zie je maar hoe belangrijk het is het blijven investeren in onderwijs...

Dehnus
Dehnus7 nov. 2011 - 15:25

"Ze vertellen hun achterban dat afkeer van immigranten en moslims geen racisme is als het vooral draait om het verdedigen van de eigen traditie." Ik vind dat altijd zo'n leuke dooddoener. Het is een keertje verzonnen op een avondje van "VERREK OVER DIE BOEG KUNNEN WE HET GOOIEN!" en sindsdien word het tot in den treure herhaald. Maar ook dat een Marokaanse jongen die niet meer de Islam aanhangt nog steeds als "Moslim" gezien word. Sterker nog Geert W.'s standpunt vand :"Ik heb niks tegen Moslims maar heb wat tegen de Islam" bevestigd dat. Ze zien ze dus wel als een ras, want anders zou hij zeggen "Ik heb niks tegen die mensen, maar wel wat tegen Moslims/de Islam" als het alleen om het geloof ging. Nog een leuk punt is dat het andersom ook gebeurt, bijvoorbeeld criminele lang niet meer in de moskee geweest jongeren... word als Islam gezien. Terwijl menig Iman je zal vertellen dat ze niks kunnen doen want ze komen er niet meer. Toch worden ook deze onder de noemer "Islam" geschaart alsof het een ras is :). Dit word dan "Het beestje bij de naam noemen" betiteld.. terwijl ze het eigenlijk niet doen. ALs je het beestje bij de naam noemt dan zou je ze, zoals Rob Oudekerk zei, "Kutmarokkanen" noemen. Want dat doen niet Criminele Marokkanen ook. Maar ja dat kan als Racisme worden opgevat en hehe dan kan iemand door de bubbel prikken. Dus blijven we daar van af.. tenzij het op het Internet is :). Beestje bij de naam noemen is ook ECHT het beestje bij de naam noemen, iets wat vooral rechtse partijen heel selectief in zijn. En lang niet alleen op het gebied van extreem Orthodoxe Moslims (die bestreden moeten worden, want elke vorm van Orthodoxy in het geloof is een bedreiging van de Rechtstaat. Rooms Katholicisme ook) of Kutmarokkanen/Antilianen, maar ook op het gebied van graaiende Dagobert wanabees aan de top van een bank.. oplichtende Vastgoed magnaten en andere witteboord criminelen die stelselmatig door de VVD worden beschermd

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman7 nov. 2011 - 15:25

[Sdap en Nsdap verschillen niet zoveel...] Deze haal ik even naar boven: hier zie je hoe extreem-rechts steeds maar weer probeert om hun standpunten goed te praten, waarvan ze zelf in hun hart ook wel weten dat ze fascistisch zijn...

BasVV
BasVV7 nov. 2011 - 15:25

Dat steeds meer autochtone jongeren zich niet happy voelen in de multiculturele samenleving was al bekend. Nieuw is dat deze jongeren zich aan zouden sluiten bij radicale groeperingen. Iets dat dan nauwelijks bekend is in Nederland. Maar misschien dient de PVV als catalisator waardoor radicalimse hier wel meevalt. Dit onderzoek zegt echter niet zoveel. Er zou pas een totaalbeeld ontstaan als ook allochtone groepen jongeren onderzocht zouden zijn. In de Volkskrant stonden de afgelopen weken artikelen geschreven door Turkse nederlanders waarin zij een duidelijke trend zien van jongeren die zich steeds verder in de eigen groep terug trekken. Ze hebben steeds minder contact met niet Turken. Niet de islam maar het Turk zijn is daarbij doorslaggevend. Er zijn veel tendenzen zichtbaar. Zorgwekkende tendenzen. Het zou goed zijn als Europa en Europese landen hun immigratiepolitiek eens kritisch zouden bekijken. Wat hebben we aan nieuwe mensen als mensen straks nauwelijks nog kunnen samenleven.

Yggdrasil
Yggdrasil7 nov. 2011 - 15:25

"Ze vertellen hun achterban dat afkeer van immigranten en moslims geen racisme is als het vooral draait om het verdedigen van de eigen traditie." =============== Dat lijkt verdacht veel op wat het orakel van Venlo roept. Willekeurige Wilders laat meer dan eens weten dat hij geen racist is omdat hij niets tegen Moslims heeft maar wel iets heeft tegen de Islam.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen7 nov. 2011 - 15:25

Hij doet inderdaad alsof hij geen racist is maar wil wel zo graag 'Arisch' overkomen dat hij inmiddels ook zijn ogen blauw laat photoshoppen. http://welingelichtekringen.nl/16304-blauwe-ogen-wil-geert-wilders-ari-r-zijn-lijken-worden.html

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2011 - 15:25

Het is in Nederland wel anders, sinds de komst van de PVV is extreem rechts klein en stelt niets meer voor, de ongerustheid wordt gekanaliseerd en kan worden uitgesproken en door politieke macht worden de "veroorzakers" aangepakt en treedt er duidelijk verbetering op. Europees zijn dit soort partijen in opkomst en nog niet politiek actief, maar in de meeste Europese ( en westerse) landen zijn dergelijke politieke partijen in opkomst. Alleen België dacht er met een cordon sanitaire vanaf te zijn. Frankrijk krijgt ook weer een sterkere rechtse partij. Prima zaak en geeft een beter en gezonder politiek evenwicht. Waar meer zorgen over zijn is extreem links, ondergronds borrelend en de AIVD en MI 5 en andere veiligheidsdiensten zijn volop aan het infiltreren om het gevaar van binnen uit te bestrijden. Vroegtijdig aan te pakken. Dat is bij extreem rechts niet meer noodzakelijk, en laten we voor het gemak vast stellen dat extreem links en extreem rechts gevaar op kunnen leveren en daarom ook bestreden moeten worden.

1 Reactie
keck66
keck667 nov. 2011 - 15:25

welke verbeteringen?

NeoNL
NeoNL7 nov. 2011 - 15:25

Het is een logische reactie op mensen iets door de strot duwen. Die kotsen het dan weer uit.

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose7 nov. 2011 - 15:25

Wat krijgen mensen door hun strot geduwd?

bobbie2
bobbie27 nov. 2011 - 15:25

Zelden zulke onzin gelezen. Er is geen dreiging van de islam of een dreiging van immigratie, er is hooguit het gevoel van dreiging. Het is aan politici om wat aan dat gevoel te doen, niet om dat gevoel te stimuleren door net te doen alsof er echt een dreiging is. Dat doe je met je kinderen ook, niet toegeven aan hun angsten maar zorgen dat ze weg gaan. Je moet tenslotte tamelijk infantiel zijn om angst te hebben voor de islam of voor immigratie.

2 Reacties
kraland
kraland7 nov. 2011 - 15:25

Er is geen dreiging? Bent u de afgelopen jaren nog wel eens buiten geweest?

TheoJ2
TheoJ27 nov. 2011 - 15:25

[Er is geen dreiging van de islam of een dreiging van immigratie, er is hooguit het gevoel van dreiging.] Bij Charlie Hebdo denken ze daar toch heel anders over.

maclofty
maclofty7 nov. 2011 - 15:25

Ik heb veel gelezen in mijn jaren, maar zelden zulk geleuter ter rechterzijde gezien. Kom op rechtse lieden, probeer eens een oplossing aan te dragen voor alle misstanden die jullie opmerken. Daar wacht (volgens jullie) heel Nederland op. Nu hebben we het natuurlijk niet over minaretten of boerka's maar de dreiging van de Islam. Ik als kiezer ter linker zijde probeer (zelf in mijn reeds gevorderde jaren) te kijken naar de historie en of ik daar wellicht een oplossing kan vinden. En zie !!! die is er, en wat voor een. Het heet solidariteit want dat blijkt in de historie altijd het bindmiddel te zijn geweest als de tijden slecht waren. Bij elkaar kruipen en een oplossing bedenken en dan hopen dat het werkt. Ik denk dat we daar maar eens mee moeten beginnen. Het zou me veel waard zijn en zijn we ook van dat, "elkaar de zwarte Piet" toeschuiven, af. Dus kom op Joop'ers koppen bij elkaar en elkaar niet afzeiken, want dat is erg makkelijk. Schouders eronder. !!!!

1 Reactie
kraland
kraland7 nov. 2011 - 15:25

"Het heet solidariteit want dat blijkt in de historie altijd het bindmiddel te zijn geweest als de tijden slecht waren." Dat is geen solidariteit, dat is capitulatie waar u het over heeft. Wilt u nu werkelijk de simpele waarheid niet onder ogen zien dat de islam geen gewone godsdienst is? Hoe verklaar je dan het dagelijkse portie doden wat er te betreuren valt door daders met de koran in de hand?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 nov. 2011 - 15:25

''Ze vertellen hun achterban dat afkeer van immigranten en moslims geen racisme is als het vooral draait om het verdedigen van de eigen traditie." Hoezo de anti-moslims zoals Wilders en zijn aanhang niet mogen vergelijken met de Nazi???? Lees het maar nog één keer en leg de tekst van Hitler over Joden naast deze deze zin en vooral goed kijken en goed lezen! als je klaar bent, denk even na voor dat je je conclusie trekt.

1 Reactie
kraland
kraland7 nov. 2011 - 15:25

Zou het nu werkelijk zo zijn doordat Wilders het roept men die afkeer ontwikkeld? Of zal die afkeer er al geweest zijn en is Wilders de stem daarvan?

FransLenaen
FransLenaen7 nov. 2011 - 15:25

Ik zit met een dilemma beste forumgenoten: Ik vind de PVV een waardeloze ondemocratische partij met standpunten waarmee ik het vaak niet eens ben, maar tegelijkertijd zie ik de islam wel als vrijwel onverenigbaar met de westerse democratie. Ik heb een aantal jaar in het Midden Oosten gewoond en heb grondige kennis van maatschappijen gebaseerd op de Islam. Een religie die consequent onderscheid maakt tussen mensen waarbij niet-moslims inferieur zijn, die vrijheid van meningsuiting (en dus democratie) niet toestaat en waarbij de rechten van minderheden gewaarborgd zijn, waar er recht wordt gesproken op basis van religie etc etc. Allemaal elementen die in de westerse samenleving bijzonder onwenselijk zijn. Naar mijn idee accepteren vele moslims de westerse samenleving, maar zullen ook vele een toenemende onvloed van de Islam omarmen. Ik heb absoluut geen hekel aan individuele moslims en sommigen kan ik tot mijn beste vrienden rekenen. Maar dit laat onverlet dat ik stevige kritiek heb op de religie als zodanig. Maar als ik dit alles roep, word ik direct in het PVV-kamp ingedeeld. Lastig.

3 Reacties
arieroos
arieroos7 nov. 2011 - 15:25

[Ik heb absoluut geen hekel aan individuele moslims en sommigen kan ik tot mijn beste vrienden rekenen. Maar dit laat onverlet dat ik stevige kritiek heb op de religie als zodanig. Maar als ik dit alles roep, word ik direct in het PVV-kamp ingedeeld. Lastig.] Het hangt ervan af hoe je ermee omgaat. Dan gaat het om twee dingen. De manier waarop je je kritiek uit, en de beleidsconsequneties die je uit de kritiek trekt. Wat het eerste betreft, je moet niet zomaar je ervaringen uit andere landen afbeelden op Nederland. Dat vrouwen in Saudi-Arabie niet mogen autorijden, betekent niet dat moslims in Nederland massaal tegen rijbewijzen voor vrouwen zijn. De Islam is niet 1 homogene massa van mensen die allemaal hetzelfde willen. Het probleem van de meeste "Islamkritiek" is dat ze dat wel pretenderen. Verder, je moet de kritiek zuiver houden. Straatcriminaliteit heeft niets met de Islam te maken; echter, de meeste "islamcritici" suggereren juist dat dat wel zo is. Wat het tweede betreft ... wat betekent het voor jou, dat de Islam niet verenigbaar is met Westerse waarden ? Betekent dat, dat je burgerrechten van aanhangers van de Islam wil gaan inperken, zoals Wilders wil ? Zo nee, wat wil je dan wel ? De discussie is al sinds Fortuyn geblokkeerd door lieden, die electorale munt slaan uit het uiten van wat zij zelf kritiek noemen. "Islamcriticus" is synoniem geworden met mensen die discriminerend beleid voorstaan, en daar hebben de "islamcritici" zelf voor gezorgd. Als je kritiek wilt uiten zonder in PVV kamp terecht te komen, dan moet je heel erg helder maken waar je dan wel staat.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 nov. 2011 - 15:25

Rreligiekritiek kun je toch hebben als iets wat op zich zelf staat. En het opkomen voor de rechten van aanhangers van een religie, of begrip of respect hebben voor hun cultuur of manier van leven, betekent toch niet dat je je kritiek op die religie inslikt? Dat is toch geen dillemma. Ik zelf moet niets hebben van het calvinisme. Maar ik kom wel voor ze op als hun rechten niet gerespecteerd worden.

kraland
kraland7 nov. 2011 - 15:25

De spijker op zijn kop, ik heb precies hetzelfde!

JoopSchouten
JoopSchouten7 nov. 2011 - 15:25

Neoliberalisme en het Engelse 'kaste-systeem' voeden beide polarisatie. De combinatie van armoede, slechte opvoeding, frustratie en een aanwijsbare zondebok doen de rest. Daar heb je geen onderzoek of statistieken voor nodig.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen7 nov. 2011 - 15:25

Jawel. Staaf jouw stellingen eens met onderzoeken.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman7 nov. 2011 - 15:25

Het is duidelijk dat veel mensen niet meer begrijpen wat er zo gevaarlijk is aan discrimineren, aan mensen uitsluiten. Dat is een kwalijke ontwikkeling. Het allerergste is natuurlijk dat ook politici daar blind voor zijn geworden. Dat het CDA een samenwerkingsverband heeft met een extreem-rechtse partij, dat Femke Halsema direct in de Twitter klimt als Wilders weer eens kritiek te verduren heeft gekregen, dat vind ik eerlijk gezegd veel erger dan het feit dat zoveel opgroeiende jongens zand in de ogen is gestrooid door Wilders. Die jongens groeien daar wel weer uit, als ze de wereld met eigen ogen leren bekijken...

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ27 nov. 2011 - 15:25

Wordt er in ons land gediscrimineerd dan? Ik ken dat verschijnsel vooral uit islamitische staten, waar men graag discrimineert tussen moslims en niet-moslims.