Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse coronamutatie toch dodelijker, duikt ook op in Nieuw-Zeeland

  •  
15-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Grootschalige test op coronavirus onder inwoners Charlois

© ROTTERDAM - Een inwoner van de Rotterdamse wijk Charlois wordt getest op het coronavirus in de Laleli Moskee. Tienduizenden inwoners van de wijk kunnen zich laten testen, ook als ze geen klac

Er zijn opnieuw aanwijzingen gevonden dat de Britse coronavariant B.1.1.7 niet alleen besmettelijker is, maar ook dodelijker. Wie besmet wordt met deze mutatie loopt 40 tot 60 procent meer kans in het ziekenhuis te belanden en aan de ziekte te overlijden. Vorige maand zei de Britse premier Boris Johnson al dat de kans op sterfte bij besmetting door de variant waarschijnlijk was toegenomen.
Het nieuwe onderzoek werd uitgevoerd door het Britse consortium Nervtag, het rapport werd afgelopen weekend gepubliceerd. De onderzoekers plaatsen bij hun bevindingen wel enkele kanttekeningen, zo meldt de Volkskrant , bijvoorbeeld dat de mutatie vaker voorkomt in verzorgingshuizen waar de besmette personen al kwetsbaarder zijn. Tegelijkertijd komen de diverse deelanalyses wel allemaal uit op dezelfde verhoogde sterftekans per geval.
Ook in Nieuw-Zeeland, het land waarvan de corona-aanpak onlangs werd beoordeeld als het beste ter wereld, is B.1.1.7 opgedoken. Vooralsnog bij drie leden van een gezin in Auckland. Als gevolg daarvan heeft premier Jacinda Ardern direct een lockdown afgekondigd voor heel Auckland, met 1,7 miljoen inwoners de grootste stad van het land. De laatste lockdown dateert van ruim een half jaar geleden. In heel Nieuw-Zeeland zijn sinds het begin van de pandemie 2330 mensen besmet geraakt, slechts 25 personen overleden. Volgens Ardern zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat er buiten het besmette gezin nog andere gevallen van de Britse variant zijn.
Vorige maand werd in Nieuw-Zeeland nog een andere mutatie aangetroffen, namelijk de Zuid-Afrikaanse. Die was meegebracht door een reiziger die enkele maanden in Europa had doorgebracht, waaronder in Nederland en Spanje. In Nederland is het de Britse covid-mutatie die naar schatting momenteel verantwoordelijk is voor 80 procent van de besmettingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (54)

Will2
Will215 feb. 2021 - 21:30

Zo en nu nog een artikel dat de huidige vaccins minder bescherming bieden en we kunnen tot eind van het jaar opgesloten worden tot er een nieuw vaccin (of booster) beschikbaar is, maar tegen die tijd is er weer een nieuwe mutatie etc etc etc. Op deze manier blijven we eeuwig in lockdown. Ik zit echt dringend te wachten op mensen, en hier en daar hoor ik eindelijk wat geluiden, die feitelijk stellen dat de complete lockdown totale waanzin is. Je beschermt de risicogroep, maar je laat de rest van de samenleving open. Ik hoop echt dat die 2 geneesmiddelen die ze in Israel gevonden schijnen te hebben echt wat zijn, want dan zijn we ook van die vaccinatie idiotie verlost.

6 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter15 feb. 2021 - 22:12

Dat is het hem nu juist de risicogroep is best groot te noemen , paar miljoen mensen beschermen ........

The Apple
The Apple15 feb. 2021 - 23:27

De vraag is of men in landen zoals China, Taiwan en Nieuw-Zeeland misschien toch niet de juiste weg heeft gekozen. Tenslotte is er daar geen sprake van dat men er toe over zou moeten gaan om de bevolking tot het eind van het jaar opgesloten te houden.

JanB2
JanB216 feb. 2021 - 1:57

Op deze manier blijven we eeuwig in lockdown. Als men op de huidige manier door blijft kloten* inderdaad wel. Lockdowns en quarantainemaatregelen werken. Behalve in samenlevingen waarin slappelingen de boventoon voeren. Nederland ís zo'n samenleving. Waarbij overigens ook hier de gunstige effecten van de lockdown nog merkbaar zijn. * Zoals men overigens al vanaf maart 2020 heeft liggen kloten.

Jozias2
Jozias216 feb. 2021 - 8:40

@apple In Taiwan en Nieuw Zeeland is de bevolking ook opgesloten. De gevangenis is alleen wat groter.

Biff Everwood
Biff Everwood16 feb. 2021 - 8:45

Gaarne kijken naar de Nieuwe Wereld met Peeters en Helsloot. Ik werd vrolijk van zoveel nuchter verstand. Ik kwam er trouwens op via Geenstijl.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen16 feb. 2021 - 9:07

In China, Taiwan en Nieuw-Zeeland heeft de overheid de touwtjes wellicht wat strakker in handen, in Nederland wordt al gediscussieerd als je door een BOA wordt aangesproken en gewaarschuwd. https://joop.bnnvara.nl/opinies/omdat-ik-op-mn-fiets-reed-door-een-uitgestorven-winkelstraat Momenteel laat krap 40% met klachten zich testen, krap 50% blijft thuis bij een positieve test.

michellekepen
michellekepen15 feb. 2021 - 15:55

Toch wel apart nieuws. Omdat virologen ons uitgebreid hebben verteld, dat virussen de neiging hebben te muteren én richting besmettelijker (omdat een besmettelijkere versie de andere mutaties verdringt) én tegelijkertijd richting minder dodelijk. Daarbij werd verwezen naar eerdere virus-ontwikkelingen. Het verhaal klonk mij zeer aannemelijk in de oren. Als dit nieuws juist zou zijn, dan liggen de kaarten er plots een stuk slechter voor. Want een R die een stuk hoger ligt, betekent in principe nog strengere maatregelen. Maar tegelijkertijd zorgt zelfs een gelijkblijvend aantal besmetten, voor een hogere zorg-druk. Als deze mutaties dan ook eens minder (lijken te) reageren op de huidige vaccins, dan doemt een zwart scenario. Of zie ik grote lichtpunten over het hoofd? Kleine lichtpunten, zoals verbeterde behandelmethoden, zijn bekend...

4 Reacties
Jozias2
Jozias215 feb. 2021 - 21:53

"én tegelijkertijd richting minder dodelijk." Dat is volgens mij niet zo gesteld. Alleen dat een mutatie niet te dodelijk kan zijn. Als de drager overlijd voordat het virus overgedragen kan worden is de R0. En sterft de mutatie uit.

The Apple
The Apple15 feb. 2021 - 23:44

michel - Welke virologen hebben jou uitgebreid verteld, dat virussen de neiging hebben te muteren richting minder dodelijk? Dat virussen de neiging hebben te muteren en de kans groot is dat en variant die besmettelijker is de andere mutaties verdringt lijkt me logisch. Maar op het eerste gezicht lijkt de kans op een variant die dodelijker is of minder dodelijk fifty fitty. Heb je een link naar een studie een viroloog die dat beweert? Wat me overigens ook logisch lijkt is, dat hoe meer en hoe langer je het virus zijn gang laat gaan -in afwachting van een vaccin of geneesmiddel- hoe groter de kans op meer mutaties. De kans dat die nieuwe mutaties uit China, Taiwan of Nieuw-Zeeland zullen komen is nagenoeg te verwaarlozen.

JanB2
JanB216 feb. 2021 - 2:01

Omdat virologen ons uitgebreid hebben verteld, dat virussen de neiging hebben te muteren én richting besmettelijker (omdat een besmettelijkere versie de andere mutaties verdringt) én tegelijkertijd richting minder dodelijk. Als je een keten van mutatie's jarenlang zou volgen dan zou je inderdaad deze trends zien. Dat sluit echter geenszins uit dat zich langs die lijn ook varianten kunnen ontwikkelen die én besmettelijker zijn én dodelijker. Dat dodelijker kan er dan op termijn weer af gaan door vervolgmutatie's. Het is een evolutionair proces waarin toeval en selectie hand in hand gaan.

JanB2
JanB216 feb. 2021 - 2:14

Of zie ik grote lichtpunten over het hoofd? Zou ik zo niet kunnen zeggen. Ik zie er namelijk ook geen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen15 feb. 2021 - 15:37

De Britse variant: Groot geworden door klein te blijven

Geest van de Lente
Geest van de Lente15 feb. 2021 - 12:11

Er zijn dus alleen aanwijzingen dat er een hoger risico is op een dodelijk verloop. Dat is hetzelfde als wat Boris Johnson eerder al verklaarde op grond van andere bronnen maar waar hij om gesmaad werd. Het is ook niet zo dat de mutatie zelf dodelijker is, zo stellen de nieuwe bronnen, maar dat deze vanwege de hogere verspreidingskans, en niet een dodelijker verloop zelf, vooral binnen b.v. verzorgingstehuizen, en ongetwijfeld ook ziekenhuizen meer mensen treft die in die gevallen al kwetsbaarder zijn. Bij eerdere Sars-epidemieën zoals die in Toronto bleek naderhand dat de meeste slachtoffers, meer nog dan erbuiten, een bronbesmetting hadden opgelopen in ziekenhuizen, verpleeg-, en verzorgingstehuizen. Het is dus de combinatie van de hogere verspreidingskans van de mutatie en de omgeving.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt15 feb. 2021 - 15:03

"Het is ook niet zo dat de mutatie zelf dodelijker is," Lees nog eens goed : "Er zijn opnieuw aanwijzingen gevonden dat de Britse coronavariant B.1.1.7 niet alleen besmettelijker is, maar ook dodelijker. Wie besmet wordt met deze mutatie loopt 40 tot 60 procent meer kans in het ziekenhuis te belanden en aan de ziekte te overlijden."

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 feb. 2021 - 15:16

De lente zit in de bol!

Jozias2
Jozias215 feb. 2021 - 15:20

@vd bemt En in alle landen met een besmettelijkere variant gaat het met de besmettingen de goede kant op. In Brazilië, VK en zuid Afrika gaat het prima met de cijfers.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 feb. 2021 - 11:44

In die landen doet men nu her en der deze maanden wat korte plaatselijke voorzorgs lockdowns van een paar dagen (Auckland, 3 dagen) om te voorkomen dat die Britse variant helemaal ontsnapt en een echte epidemie veroorzaakt zoals Europeesche landen besloten te krijgen en te behouden (via waneer het er dus op aankomt de belachelijk ineffective Europeesche raad). Dan gaat de boel daarna weer open, en verscherpen ze de arrangementen rond hotel of thuis quarantine. De variant beweegt zich makkelijker door de lucht en heeft langer besmettingsgevaar. Dus alle werkers strenger testen en N95 maskers en isolatie regels aanpassen.

gimli55
gimli5515 feb. 2021 - 11:43

De kans om opgenomen te worden ligt nu op 2,5%, 95% heeft geen symptomen en 2,4% wel. Stervenspercentage ligt bij besmetting op 0,6%. Dan is 40 a 60% natuurlijk veel ernstiger dan 3,6% en 0,9%. Dit gaat over de positieve besmettingen, terwijl pas 1 miljoen Nederlanders positief getest zijn, en 700.000 nu gevaccineerd, waarvan 600.000 eerste keer en 100.000 2de keer. Gezien het gebrek aan stijging klinkt het als paniek voetbal om de maatregelen te rechtvaardigen. De 80% waar het stuk naar verwijst, is net als alle voorgaande percentages, een schatting. Een uitslag uit een model wat zichzelf bewijst, geen meetbaar en controleerbaar feit.

8 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank15 feb. 2021 - 14:17

Naast die 1 miljoen positief geteste zal het aantal besmettingen aanzienlijk hoger liggen. Vorig jaar maart werd je alleen getest als je in het ziekenhuis kwam. Daarom is die schatting van 2 miljoen meer op zijn plaats

vdbemt
vdbemt15 feb. 2021 - 14:50

Leuk, die percentages. Lekker helder. Wat te denken van de helderheid van een oversterfte van bijna 15.000 mensen door corona. Op dit moment 27 per dag. Geen reden om de maatregelen te rechtvaardigen?

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard15 feb. 2021 - 15:07

Nee vdbemt. Omdat je moet kijken welke groep het grootste stervenspercentage / risico heeft en daarop je maatregelen zetten. Vaccineren,vaccineren,vaccineren.

LBNB
LBNB15 feb. 2021 - 15:21

@gimli Ja inderdaad gimli, het is allemaal heel onzeker. Snap de toegevoegde waarde hiervan ook niet. Wereldwijd ligt nu 0.4% van de mensen die positief testen in het ziekenhuis. Dit is dus geen levensgevaarlijke pandemie. https://www.worldometers.info/coronavirus/ @vdbemt [Leuk, die percentages. Lekker helder. Wat te denken van de helderheid van een oversterfte van bijna 15.000 mensen door corona. Op dit moment 27 per dag. Geen reden om de maatregelen te rechtvaardigen?] Ja dat maakt het toch helderder? Zo breng je het gevaar van het virus in kaart. Die oversterfte is er inderdaad, voornamelijk onder ouderen. In 2019 was er geen oversterfte, maar juist ondersterfte. Het is niet gek om te denken dat dit ook meespeelt. Daarnaast zijn een hoop mensen vereenzaamd en bang , dit is ook slecht voor de gezondheid. Ik vraag me nog steeds af wanneer de beelden uit Zweden en florida komen met de lijkkisten opgestapeld en rijen bij crematoria. Daar hebben ze namelijk geen lockdowns dus dat zal daar wel compleet uit de hand gelopen zijn toch?

gimli55
gimli5515 feb. 2021 - 22:54

@vdbemt Met een bevolking van 17 miljoen en een gemiddelde levensduur van 85 jaar, gaan er 200.000 ensen per jaar dood, dat zijn er 548 per dag. Moeten de regering geen maatregelen treffen om dat tegen te gaan? Klinkt hard en dat is de realiteit. Daar helpt vaccineren niet tegen, dat is normaal.

JanB2
JanB216 feb. 2021 - 2:03

Gezien het gebrek aan stijging klinkt het als paniek voetbal om de maatregelen te rechtvaardigen. Volslagen nonsens. De daling is tot stilstand gekomen. Ra ra hoe zou dat komen! De curves staan op het punt weer naarboven te zwiepen.

LBNB
LBNB16 feb. 2021 - 9:52

@JanB Wat stijgt er dan? Hoe kom je hier toch weer bij.

JanB2
JanB216 feb. 2021 - 17:43

Werkelijk kompleet van de pot gerukt deze vraag. IK ga dat verder ook niet uitleggen. Waar het meest elementaire verstand ontbreekt heeft dat ook weinig zin.

LBNB
LBNB15 feb. 2021 - 11:27

Ten opzichte van welke variant? Die uit maart of die van deze zomer?

8 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers15 feb. 2021 - 11:46

Och, je leert na een jaar al verschil te onderscheiden.

LBNB
LBNB15 feb. 2021 - 15:22

@paulspijkers Ja heb me goed ingelezen. Niet in de reguliere media, maar naar de meer betrouwbare bronnen.

HappyBuddha
HappyBuddha15 feb. 2021 - 16:04

@LBNB 15 februari 2021 at 12:27 Ten opzichte van welke variant? Die uit maart of die van deze zomer? Dat zou jij als zelfbenoemd expert viroloog toch moeten weten? Of ben je het inmiddels alweer kwijt

LBNB
LBNB15 feb. 2021 - 18:03

@happybuddah En weer geen inhoudelijke reactie...

Nick the Stripper
Nick the Stripper15 feb. 2021 - 23:45

LBNB 15 februari 2021 at 16:22 [ Ja heb me goed ingelezen. Niet in de reguliere media, maar naar de meer betrouwbare bronnen. ] HHHH

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 feb. 2021 - 1:50

Wat een keuzes draag je weer voor. Als het een jaar heeft geduurt, voordat het bij je binnenkwam, zijn die 'bronnen' dus onbetrouwbare bronnen. Of die bronnen vertelden al lang de wetenschappenlijke simplicitiet, dat er verschillen zijn maar sommigen zijn maar verschillen en anderen gevaarlijke varianten, maar je leest of denkt niet zo goed.

JanB2
JanB216 feb. 2021 - 2:04

"Niet in de reguliere media, maar naar de meer betrouwbare bronnen" Ik wist niet dat Trump nog een Facebook account heeft.

LBNB
LBNB16 feb. 2021 - 9:54

@JanB [Ik wist niet dat Trump nog een Facebook account heeft. ] Nee hoor daarmee bedoel ik bijvoorbeeld PubMed waar heel veel onderzoeken gepubliceerd worden. Daarnaast via youtube Maurice de Hond zijn podcast etcetera. Jaap Goudsmit van Harvard university, John Ioannassidis, Ira Helsloot en dat soort figuren lees ik ook een hoop van. Het bredere plaatje zeg maar, niet alleen Gommers en Kuipers met hun zwarte scenario modellen.

Rode druppel
Rode druppel15 feb. 2021 - 11:03

Nou, lekker dan. Gisteren positief getest. Zo net de GGD aan de lijn. Ben een beetje ziek tot nu toe. Op het werk opgelopen van een collega.

17 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman15 feb. 2021 - 11:17

Beterschap!

gimli55
gimli5515 feb. 2021 - 11:35

Beterschap.

Gaz Typari
Gaz Typari15 feb. 2021 - 11:36

Beterschap

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 feb. 2021 - 11:44

Auw. Het beste gewenst.

Juppé🎗
Juppé🎗15 feb. 2021 - 12:27

Wens U beterschap in de hoop dat met voor U meevalt. Ook dat U uw gezin gezond kunt houden of als U alleen bent er wat hulp komt. Voor deze zaken zou inmiddels wel eens wat meer geregeld kunnen zijn.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg15 feb. 2021 - 13:02

Beterschap! Dat je maar spoedig en volledig herstelt!!

Ivan61
Ivan6115 feb. 2021 - 13:33

Van harte beterschap en sterkte gewenst

Gerygrr
Gerygrr15 feb. 2021 - 13:53

Heel veel sterkte en zorg goed voor uzelf en uw naasten!

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 feb. 2021 - 14:08

Juppé???? volgens mij ben je dan op jezelf aangewezen.

Rode druppel
Rode druppel15 feb. 2021 - 14:52

Allen dank. U moet maar zo denken, onkruid vergaat niet.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard15 feb. 2021 - 15:09

beterschap! Hoe oud bent u als ik vragen mag?

Jozias2
Jozias215 feb. 2021 - 16:26

Beterschap!

Rode druppel
Rode druppel15 feb. 2021 - 17:09

dezeeuwgerard. Ik ben 62 en long en hartpatient.

Thuiszitter
Thuiszitter15 feb. 2021 - 18:13

Beterschap R druppel !!

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 feb. 2021 - 21:49

Rode Druppel Sterkte en beterschap. Quarantaine en onzekerheid zijn een vervelende mix kan ik me zo voorstellen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper15 feb. 2021 - 23:48

Beterschap!

JanB2
JanB216 feb. 2021 - 2:07

Beterschap, ook van ondergetekende. Ziek goed uit en ga niet te vlug weer vanalles ondernemen, zeker niet de eerste week (onder het mom van "het gaat wel"). Dit schijnt tijd en rust nodig te hebben als ik zo de gevallen in mijn directere omgeving bekijk.