Joop

Britse Conservatieven willen demonstratierecht drastisch beperken

  •    •  
27-03-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
51041150542_ae1ee75245_k

© cc-foto: Steve Eason

Stelt u zich eens voor: als eenzelfde wet in Nederland van kracht zou zijn, dan zouden er geen BLM-protesten zijn, geen tractors op het Malieveld, geen schoolkinderen die demonstreren voor het klimaat en geen werknemers die een betere CAO willen
‘Het Verenigd Koninkrijk staat schouder aan schouder met de demonstranten in Wit-Rusland’, schreef Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse Zaken op 1 februari dit jaar op Twitter. We mogen deze tweet echter met een paar korreltjes zout nemen. De Britse regering geeft steeds minder om democratie en laat dat merken ook.
Als we kijken naar het Britse systeem an sich , dan kan al vrij snel geconcludeerd worden dat het minder democratisch is dan bijvoorbeeld de Nederlandse staatsinrichting. Om te beginnen is er een districtenstelsel in plaats van censuskiesrecht, wat leidt tot scheve verhoudingen tussen het aantal stemmen en het aantal zetels dat een partij krijgt; zo hebben de Liberal Democrats bij de laatste verkiezingen meer dan 11% van de stemmen gehaald, maar slechts 1.6% van het aantal zetels gekregen.
Voor het Hogerhuis worden überhaupt geen verkiezingen georganiseerd; leden worden voor het leven benoemd of hebben vanwege hun adellijke afkomst of positie binnen de Anglicaanse kerk recht op een zetel. Verder is de partijdigheid van de pers dusdanig dat bijna geen enkele Britse journalist zijn of haar politieke voorkeur onder stoelen of banken steekt. Andrew Pierce, journalist van de Daily Mail, heeft bijvoorbeeld ‘Tory Boy Pierce’ als zijn Twitter-handle, wat natuurlijk weinig aan de verbeelding overlaat.
Het bovenstaande is niets nieuws maar de afgelopen jaren zijn er steeds meer ontwikkelingen gaande waar iedereen die de democratie hoog in het vaandel heeft staan zich zorgen over zou moeten maken. Zo is het kaliber van de Hogerhuisleden dat door de Conservatieven wordt benoemd gekelderd; in plaats van doorgewinterde politici een zetel toe te kennen, geven de Conservatieven veelal tegenwoordig veelal een life peerage aan politiek onervaren donateurs, als bedankje.
Andere gebeurtenissen die nog vers in het geheugen liggen zijn bijvoorbeeld de schorsing van het Britse parlement door Boris Johnson om zo een cruciaal debat over Brexit onmogelijk te maken, en de groeiende lijst van regeringscontracten die geschonken zijn aan vrienden van de regering. Een schrijnend voorbeeld hiervan is het het contract voor een nieuwe veerdienst dat toegekend werd aan Seabourne Freight, een bedrijf dat geen enkele veerboot bezat.
Dat de Britse regering niet vies is van een beetje corruptie verbaast de gemiddelde Brit niets; de Conservatieven doen het al jaren, en ook Labourregeringen uit het verleden hebben corruptieschandalen gekend. Wat echter meer zorgen baart is dat de Conservatieven al jaren aan het proberen zijn om aan de stoelpoten van de democratie te zagen.
Het kabinet van Theresa May besloot bijvoorbeeld om het aantal parlementsleden in het Lagerhuis terug te brengen van 650 naar 600. Dat hield in dat 50 kiesdistricten zouden verdwijnen door samenvoeging met andere districten. Veruit de meeste districten die de Conservatieven wilden schrappen waren bolwerken van Labour; deze hervorming van het kiesstelsel kon zodoende gebruikt gaan worden om ervoor te zorgen dat Labour nooit meer de macht zou kunnen krijgen.
De bovenstaande hervorming werd echter vorig jaar geschrapt omdat er veel tegenstand was tegen deze flagrante aanval op de democratie. Helaas zijn dit soort nauwelijks verholen pogingen om de Britse democratie uit te hollen geen uitzondering. Nauwelijks een maand nadat Dominic Raab zijn steun uitsprak voor de Wit-Russen die tegen hun regering demonstreren, stemde het Britse Lagerhuis voor een wet die het recht om te demonstreren voor Britten ernstig inperkt.
Het was al langer bekend dat Priti Patel, de minister van Binnenlandse Zaken, een hekel heeft aan demonstraties. Zo noemde zij de deelnemers aan de Extinction Rebellion ‘criminelen’ en heeft zij Black Lives Matter-demonstraties ‘vreselijk’ genoemd. Het kwam daarom niet als een verrassing dat juist zij met een wet kwam om het demonstratierecht voor de Britse bevolking te beperken, de zogeheten ‘Police and Crime Bill 2021’. Volgens deze wet mogen demonstraties geen overlast veroorzaken, mag er geen lawaai gemaakt worden en worden protestacties in de buurt van de Houses of Parliament praktisch onmogelijk gemaakt. Met andere woorden: protesteren wordt niet verboden, zolang niemand er maar iets van merkt.
Daar blijft het niet bij: de mogelijkheden om demonstranten te straffen worden volgens de wet fors uitgebreid. Als de politie bijvoorbeeld alleen op Twitter een bericht plaatst dat een protestactie beëindigd moet worden en een demonstrant daarna wordt opgepakt, dan mag deze persoon gestraft worden voor het overtreden van een politie-instructie, ook al heeft hij of zij geen Twitter. In plaats van dat de politie er alles aan moet doen om hun boodschap over te krijgen naar demonstranten, wordt de verantwoordelijkheid juist verplaatst naar de demonstrant zelf.
Een andere ernstige zaak in samenhanging met deze nieuwe wet is de maximumstraf die zou moeten gelden voor het beschadigen van een standbeeld: 10 jaar cel. Een deuk slaan in het hoofd van een beeld van een slavenhandelaar kan zodoende een zwaardere straf opleveren dan een gewelddadige verkrachting.
Zoals verwacht stemden vrijwel alle Conservatieve Lagerhuisleden voor de wet, terwijl er onder alle lagen van de bevolking veel weerstand tegen bestaat. Prominente aanhangers van de voormalige Remain- en Leavebewegingen, die elkaar de afgelopen vijf jaar te vuur en te zwaard bestreden hebben, sloegen zelfs de handen ineen om zich samen tegen de wet uit te spreken. De storm van protest lijkt er voor gezorgd te hebben dat de invoering van de wet is vertraagd, maar de dreiging is allerminst geweken.
Stelt u zich eens voor: als eenzelfde wet in Nederland van kracht zou zijn, dan zouden er geen BLM-protesten zijn, geen tractors op het Malieveld, geen schoolkinderen die demonstreren voor het klimaat en geen werknemers die een betere CAO willen. Als de wet van kracht gaat worden, dan mogen wij het Verenigd Koninkrijk in het rijtje van Hongarije en Polen gaan scharen, waar de democratie steeds meer in de verdrukking komt te staan.
De Britse regering moet daarom worden herinnerd aan de woorden van George Orwell: “Als vrijheid überhaupt iets betekent, dan is het wel het recht om mensen te vertellen wat ze niet willen horen”. Een regering die deze woorden niet van harte onderschrijft is een regering zonder een democratisch hart.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

DenFlexwerker
DenFlexwerker28 mrt. 2021 - 10:58

Wat een enorm kort door de bocht verhaal. Ja, een districtenstelsel is minder fijn dan wat wij hebben maar democratisch gezien kan het ook. Een Brit zal roepen dat het niet democratisch is dat de randstad veel meer parlementariërs levert dan zij bevolking hebben. "Volgens deze wet mogen demonstraties geen overlast veroorzaken, mag er geen lawaai gemaakt worden en worden protestacties in de buurt van de Houses of Parliament praktisch onmogelijk gemaakt". Dat van overlast is een prima zaak. Inderdaad geen blokkades meer. Dat van niet in de buurt van de parlementsgebouwen is ook niet slecht, geen kans op bestormingen. In Nederland mag je ook niet zo maar het binnenhof op. De schrijver noemt letterlijk al het malieveld. En oh je, je mag ook geen standbeelden meer slopen en dat wordt flink bestraft. "Met andere woorden: protesteren wordt niet verboden, zolang niemand er maar iets van merkt". Met spandoeken op het Malieveld: gaat gewoon werken. Maar als je als het verkeer plat wilt leggen zodat iedereen te laat komt dankzij jouw 'protest'. Ook gaat zaken slopen niet meer werken. Geen vocale minderheid die bepaald welke standbeelden weg moeten. De Britse regering moet daarom worden herinnerd aan de woorden van George Orwell: “Als vrijheid überhaupt iets betekent, dan is het wel het recht om mensen te vertellen wat ze niet willen horen”. Orwell heeft zich nooit voor het slopen van standbeelden uitgesproken of het vastzetten van normale burgers in een blokkade.

Mark Huysman
Mark Huysman28 mrt. 2021 - 6:28

Het klopt dat de Conservatieven de laatste restjes democratie in het VK om zeep willen helpen. Helaas wordt het verzet hiertegen nauwelijks gesteund door Starmers Labour. De partij wilde zich eerst zelfs onthouden over de Police and Crime Bill. Alleen onder grote druk en nadat agenten genadeloos op vrouwen hadden ingehakt die protesteerden tegen de onveiligheid n.a.v. de moord op Sarah Everard (door een politie-agent overigens) veranderde Labour van mening en besloot ze tegen te stemmen. Starmer probeert van Labour net zo'n autoritaire anti-democratische partij te maken als de Conservatieven.

3 Reacties
Tom7
Tom728 mrt. 2021 - 8:14

Het Totalitarisme is een globaliserende wereldwijde trend, men schreeuwt wat, vind democratie gevaarlijk wanneer dat het Totalitarisme versterken kan, en wijst wat hypocriet naar elkaar, ondertussen worden de digitale surveillance netwerken tot ver achter de huisdeuren geïmplementeerd. https://www.lc.nl/binnenland/Politie-wil-honderden-nieuwe-IT-deskundigen-binnenhalen-26738883.html "Doublespeak"-> "Demonstreren is prima, maar met respect voor afspraken en elkaar."

Kilted
Kilted28 mrt. 2021 - 8:57

Tja, Starmer is voormalig hoofdaanklager.... Zijn rol was dus om zoveel mogelijk mensen achter de tralies te krijgen, een aantal wat in het VK toch al aanmerkelijk hoger ligt dan in veel landen op het continent. Het verbaast mij dan ook totaal niet dat Labour qua koers hierover niet zover van de conservatieven af staat. Het probleem van Labour is sowieso al om de juiste leider te vinden. Het was al snel duidelijk dat Corbyn de boel niet uit het slop kon trekken - veel te links - en Starmer doet het weinig beter. Het is toch een drama als je niet eens in staat bent om iemand als BoJo the Clown, 'Doris' a.k.a Alexander Boris de Pfeffel Johnson in de peilingen op achterstand te zetten. Anyway... Ik heb geen medelijden met de Britten. Zij hebben zelf gekozen voor de regering van deze clown. Nu niet gaan miauwen dat het allemaal zo vervelend is.

Mark Huysman
Mark Huysman28 mrt. 2021 - 13:16

@Kilted Ik zie dat wat anders. Ik denk dat Corbyn in 2017 liet zien dat er perspectief zit in een klassiek linkse koers. Voor het eerst in lange tijd lukte het om de Conservatieven van een meerderheid af te houden. Corbyn haalde met een socialistisch program heel veel meer stemmen dan Milliband, Brown en zelfs Blair in z’n laatste periode. Dit tot grote schrik van het Britse establishment. En ook tot schrik van een groot aantal (rechtse) Labour-parlementariërs en bestuursleden die vervolgens alles op alles zetten om de linkse Labour-leiding kapot te maken. Dit is gelukt en de orde is hersteld. En nu blijkt dat een rechtse Labour-leiding, die in tegenstelling tot Corbyn de steun heeft van een deel van de media en praktisch geen oppositie kent binnen de eigen partij, geen enkele kans maakt tegen Johnson. De tragiek is dat een heleboel rechts-geöriënteerde Labour-politici dit prefereren boven een links Labour dat kans maakt op regeringsmacht.

Berend Pol
Berend Pol27 mrt. 2021 - 23:21

De regulering betreft slechts waar in geval van demonstraties de openbare orde en veligheid van anderen in het geding zijn en in geen geval het demonstratierecht zelf. In Bristol waren er bijvoorbeeld in rellen ontsporende demonstraties juist met betrekking tot dit onderwerp waar de overheid door inzet van ordehandhavende politie met recht optrad. Het is precies hetzelfde als waar in Nederland opgetreden wordt, en ook met harde hand wanneer nodig, bij de recente demonstraties op het Museumplein en het Malieveld.

1 Reactie
gimli55
gimli5528 mrt. 2021 - 9:39

@Berend Botje Dan kun je iedere ingreep in een demonstratie wel goedpraten. Precies wat ze in de VK en hier hebben gedaan. Er bestaat een demonstratie recht, maar de politie bepaalt wanneer, waar, en hoe lang. Wat om 8:30 nog aangekondigd was op twitter, was om 11:30 opeens onaangekondigd en er mocht ingegrepen worden. Repressie is van allen tijden en de afbraak van grondrechten ook. Het naast je neerleggen van moties door ministers en het uitschakelen van kamerleden ook. Het is een afglijdend vlak geworden, waarbij ongekend onrecht en institutioneel racisme en discriminatie normaal is geworden bij de staat. De afbraak is al 40 jaar gaande en is de laatste 10 jaar steeds zichtbaarder. Het is tijd voor een reset, maar wel een gericht op het versterken van de democratie en onze grondrechten. Afbraak van het neoliberalisme, de marktwerking, decentralisaties, afschaffing van repressie met staatsdwang. Verbetering en bereikbaarheid van de rechtspraak en het verbeteren van het onderwijs. Het schrappen van de eindeloze efficientie eisen in de zorg en het schrappen van veel bureaucratie. Even wat voorbeelden, anders komt weer het verwijt dat ik alleen negatief loop te doen en geen oplossingen aandraag. Neoliberalisme is afbraak, asociaal, corrupt en repressief.

gimli55
gimli5527 mrt. 2021 - 23:21

Sinds dat iedere anti Covid demonstratie uit elkaar wordt geslagen en de demissionaire minister de Jonge uitgebreid zijn zegje mag doen te samen met van Dissel, zie ik weinig verschil met de VK. Hier worden andersdenkenden beschuldigd van bijna hoog verraad, en gevaarlijk denken. Terwijl de aanpak van de Covid crisis te wensen over laat, lijkt het me zinvoller als de 2 heren eens goed in de spiegel kijken en hun eigen falen onder ogen zien. Met behulp van de Covid wet, is het hier net zo gesteld als de VK, hier worden grondrechten afgebroken en is de effectiviteit op geen enkele wijze onderbouwd. As het goed gaat, dan komt het door de maatregelen en als het slecht gaat door de onverantwoordelijke houding van de andersdenkenden. Als dat geen cirkel redenatie is, die altijd uitkomt, dan weet ik het niet. Dezefde regering die weigert onderzoek te doen naar de mogelijke opening van de terassen buiten. Gezien de inactiviteit van de oppositie zie ik de toekomst somber in, de maatregelen zullen zonder tegenspraak oneindig lang verlengd worden. Het RIVM wijst al naar de 4de golf met 3500 gevulde IC bedden. Het is elke keer in overtreffende trap zonder enige onderbouwing. Bij de 2de golf was de verwachting 1500 gevulde IC bedden, nu in de 3de golf 2500 gevulde IC bedden. Geen van de verwachtingen zijn en worden waar, maar dat komt uiteraard door de maatregelen. De BLM demonstraties en milieu demonstraties zijn geen aanval op Rutte, dat zijn de Covid demonstraties wel, vandaar de repressie en groot geweld van de ME. Zelfs politie leiding maakt nu opmerkingen, dat de politie geen politieke oplossingen mag afdwingen en dat ze daar ook niet voor opgericht zijn. Vergelijkbaar met de werkwijze van de belastingdienst en het UWV, in dienst van de staat met optimale repressie voor de kwetsbaren. Dezefde manier waarop het MKB nu de pineut is met de ondersteuningsmaatregelen. De grote multinationals mogen belastinggeld uitkeren aan aandeelhouders en de kleine jongens mogen het ophoesten. Neoliberalisme is asociaal, afbraak, corrupt en repressie.

1 Reactie
Uw Psychiator
Uw Psychiator28 mrt. 2021 - 19:25

@ gimli55 (00:21u) - goed gesproken. Niets komt onze onderdrukkers en uitzuigers van neoliberale snit beter uit dan die maar niet eindigende Corona-pandemie. Lees het werk van Philip Mirowski en Carl Schmitt er maar op na. Een 'state of exception' is een Godsgeschenk voor fascisten door de tijden heen. Je kan dan onder een beroep op de 'crisis van het moment' en 'het volk' werkelijk alles uitvreten. De waarheid komt, Godzijdank (want God is reëel), altijd uit. En naar Thomas Hobbes kan je stellen: 'Hell Is Truth Seen Too Late' (d.w.z. de uitvoerders van al die sociale criminaliteit ervaren te zijner tijd toch wel waar zij in werkelijkheid aan meewerkten, en die gewaarwording zal niet draaglijk zijn).

djh
djh27 mrt. 2021 - 22:40

Aan de ene kant probeert men het demonstratierecht uit te hollen van "rechts", maar als men dat van "links" kan doen zal men het ook niet laten. En ja, het demonstratierecht is een groot recht dat beschermd dient te worden. Ook ik heb meegelopen in vakbondsdemonstraties en stakingen vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw, grote demonstraties waar slechts een oude agent voorop liep die op zijn eentje de orde bewaakte....meer was niet nodig. Vergelijk dat met een "demonstaties" van extinction rebellion waarbij een klein groepje mensen -of nauwkeuriger uitgedrukt, spijbelende scholieren- heeft uitgevonden dat zij gigantische macht hebben door keer op keer op belangrijke toegangswegen te gaan liggen en zo grote economische schade toe te brengen alsmede grote ergernis en ongemak. Of BLM demonstranten die zich het recht hebben toegeëigend publiek bezit te vernielen. Overigens kan "links" hier in Nederland niet klagen, want als we terugkijken in de demonstratie geschiedenis van de afgelopen veertig jaar is er altijd ruim baan gegeven voor linkse acties zoals zich vastketenen aan bomen, schepen, en hekken en schoorstenen van bedrijven die niet voldoen aan de eisen van de demonstranten. Het werd zelfs toegestaan een rechts politicus die in Kedichem van zijn democratisch recht te vergaderen gebruik maakte uit een hotel te branden; de politie stond er bij en keek er naar met de handen in haar zakken. "Rechtse" demonstraties mochten plaatsvinden op zondagmorgen half negen op een industrieterreintje achteraf, en bij het minste of geringste greep de politie hard in en werd de demonstratie ontbonden. Door de hinderlijke en op ontwrichting gerichte wijze waarop Extinction rebellion en BLM in Engeland demonstreren kun je natuurlijk vanuit de overheid een keer een reactie verwachten.... een reactie die hard en vals is. Dat gaat hier in de nabije toekomst ook gebeuren als het recht tot demonstratie nog verder wordt uitgehold door rellende en ontwrichtende demonstraties.

1 Reactie
Karingin
Karingin28 mrt. 2021 - 13:02

Aaaahhh...als slachtoffer van jarenlange rechtse politiek heb je 't als rechtsmarcheerder ook maar zwaar hè

rvb2
rvb227 mrt. 2021 - 20:51

Het verenigd koninkrijk heeft aan soevereiniteit gewonnen. Dat gaat ten koste van de soevereiniteit van de Britten.