Joop

Britse Conservatieven stemmen of ze verder willen met de steeds impopulairdere Boris Johnson

  •    •  
06-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
428 keer bekeken
  •  

Er is een opstand gaande binnen de Britse conservatieve partij tegen Boris Johnson. Inmiddels zijn zoveel parlementariërs ervan overtuigd dat hij moet vertrekken dat er vanavond om 22:00 Nederlandse tijd een stemming wordt gehouden. Verliest hij die dan kan hij direct vertrekken. Wint hij nipt dan kan het vertrek een kwestie van dagen zijn. De premier heeft de afschuw van de natie opgewekt door de coronaregels aan zijn laars te lappen en vrolijk te gaan feesten in Downing Street terwijl de bevolking zuchtte onder een strenge lockdown. Over die praktijken bleek hij te liegen, of zoals politici dat graag bij zichzelf noemen daar geen actieve herinnering aan te hebben. De afkeer wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Vrijdag werd hij door het publiek uitgejouwd toen hij het jubileumfeest van koningin Elizabeth bezocht. 

De verwachting is dat de Conservatieven de komende weken nederlagen gaan lijden bij twee tussentijdse verkiezingen, beide nodig vanwege een schandaal. Johnson heeft altijd bekend gestaan als stemmentrekker, maar dat aura is aan het verbleken. Zonder deze kwaliteit is er voor de Conservatieven weinig reden meer om hem in het zadel te houden. Veel partijgenoten missen bovendien een visie bij de regering-Johnson. (...) Sympathisanten van Johnson hebben gewaarschuwd dat er verkiezingen aankomen wanneer de premier valt. Met deze dreiging hopen ze de schade beperkt te houden. Deze week komt Johnson met enkele grote beleidsvoorstellen om aan te geven dat hij doodgemoedereerd door wil gaan met zijn premierschap. Zo wil hij Britten die in sociale huurwoningen wonen het recht geven hun huis te kopen. Thatcher deed indertijd iets soortgelijks.

cc-foto: Number 10 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jun. 2022 - 21:31

Deze exercitie van afleiding gaat al maanden door, en de pers vreet het. Was er voldoende druk geweest voor een aftreding was dat al vorig jaar gebeurt. Dit is een soort interne loyaliteit kruistocht voor de verscheidene partije kliekjes en zetbazen. Een beetje zoals de Brexit periode zuiveringen van personeel, maar dan het tegenovergestelde. Zien wie naar welke vlag saluteerd.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout6 jun. 2022 - 18:07

Uiteindelijk denk ik dat Brexit nog het beste te verwerken is als niet meer dan een lucide zo niet infantiele machtsstrijd tussen elites. (Mark Blyth: the UK had the best deal ever) Financial Times doet daar al jaren verslag over. Dit artikel is gratis en wel aardig om te lezen: Brexit: a coup by one set of public schoolboys against another https://www.ft.com/content/f4dedd92-43c7-11e6-b22f-79eb4891c97d Of deze (niet gratis) The Brexit schoolboys: https://www.ft.com/content/2fa1e436-a5c7-43b1-9e5a-b1e1b43b8c3a Kortom, Boris Johnson is te vervangen door een andere idioot.

Phantom3
Phantom36 jun. 2022 - 17:13

Eerst zien, dan geloven.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop16 jun. 2022 - 17:07

''Zo wil hij Britten die in sociale huurwoningen wonen het recht geven hun huis te kopen. Thatcher deed indertijd iets soortgelijks.'' Daar maak je natuurlijk geen rijke rechtse vrienden mee. Het zou wel een mooie geste zijn richting arbeiders die in meerderheid voor Brexit Johnson hebben gekozen. Maar arbeiders stemmen vandaag niet dus dat wordt moeilijk.