Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse Conservatieven stemmen of ze verder willen met de steeds impopulairdere Boris Johnson

  •  
06-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
482 keer bekeken
  •  

Er is een opstand gaande binnen de Britse conservatieve partij tegen Boris Johnson. Inmiddels zijn zoveel parlementariërs ervan overtuigd dat hij moet vertrekken dat er vanavond om 22:00 Nederlandse tijd een stemming wordt gehouden. Verliest hij die dan kan hij direct vertrekken. Wint hij nipt dan kan het vertrek een kwestie van dagen zijn. De premier heeft de afschuw van de natie opgewekt door de coronaregels aan zijn laars te lappen en vrolijk te gaan feesten in Downing Street terwijl de bevolking zuchtte onder een strenge lockdown. Over die praktijken bleek hij te liegen, of zoals politici dat graag bij zichzelf noemen daar geen actieve herinnering aan te hebben. De afkeer wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Vrijdag werd hij door het publiek uitgejouwd toen hij het jubileumfeest van koningin Elizabeth bezocht. 

De verwachting is dat de Conservatieven de komende weken nederlagen gaan lijden bij twee tussentijdse verkiezingen, beide nodig vanwege een schandaal. Johnson heeft altijd bekend gestaan als stemmentrekker, maar dat aura is aan het verbleken. Zonder deze kwaliteit is er voor de Conservatieven weinig reden meer om hem in het zadel te houden. Veel partijgenoten missen bovendien een visie bij de regering-Johnson. (...) Sympathisanten van Johnson hebben gewaarschuwd dat er verkiezingen aankomen wanneer de premier valt. Met deze dreiging hopen ze de schade beperkt te houden. Deze week komt Johnson met enkele grote beleidsvoorstellen om aan te geven dat hij doodgemoedereerd door wil gaan met zijn premierschap. Zo wil hij Britten die in sociale huurwoningen wonen het recht geven hun huis te kopen. Thatcher deed indertijd iets soortgelijks.

cc-foto: Number 10 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.