Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse Conservatieven schuiven democratie opzij om transgenders dwars te zitten

  •  
17-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1752 keer bekeken
  •  
alisterjack

Een progressieve transgenderwet die democratisch is aangenomen door een meerderheid in het Schotse parlement, dreigt te sneuvelen. De Conservatieve Britse regering wil de wet tegenhouden. Het zou voor het eerst zijn dat de Britse regering een Schotse wet torpedeert, meldt Knack.

De wet schaft zowel de medische diagnose als de tweejarige testperiode af die nodig waren om een genderveranderingscertificaat aan te kunnen vragen. De minimumleeftijd voor zo’n aanvraag daalt van achttien naar zestien jaar. Door de wet kan de Schotse overheid nu zulke certificaten uitdelen – voordien kon alleen enkel de Britse overheid dat.

De landen binnen het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland) mogen in principe zelf bepalen hoe ze omgaan met genderkwesties. Maar in dit geval wil de centrale regering in Londen toch een stokje steken voor de nieuwe regels. De Conservatieven denken dat transgenders massaal naar Schotland zullen afreizen voor een certificaat.

De Schotse premier Nicola Sturgeon reageert woedend op de inmenging vanuit Londen. “Dit is een regelrechte aanval op ons democratisch verkozen Schots parlement”, stelt zij.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.