Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse Conservatieven gebruiken Orwelliaanse truc om deportaties mogelijk te maken

  •  
23-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1809 keer bekeken
  •  
sunak

Oorlog is vrede, vrijheid is slavernij, onwetendheid is kracht en Rwanda staat bekend om de eerbiediging van mensenrechten. De Britse Conservatieven hebben ingestemd met een controversiële wet waardoor Rwanda tot een veilig land is verklaard. Op die manier hopen zij deportaties van vluchtelingen mogelijk te maken.

Mensenrechtenvoorvechters hebben de plannen om asielzoekers naar Rwanda te deporteren tot nu toe steeds tegen weten te houden. Zo wees Amnesty International er al op dat Rwanda een land is “met een geschiedenis van ernstige mensenrechtenschendingen, zoals willekeurige detentie, marteling en de onderdrukking van vrije meningsuiting”.

De NOS schrijft: “In november oordeelden de hoogste rechters van het VK dat het plaatsen van asielzoekers en migranten elders mogelijk is, maar dat de aangewezen plek wel veilig moet zijn. Rwanda werd door de rechters als "niet veilig" bestempeld: er bestond een risico dat de migranten uiteindelijk onrechtmatig zouden worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Bovendien waren er zorgen over het asielproces in het Afrikaanse land.

Door Rwanda nu toch als veilig te bestempelen, hopen de Conservatieven nieuwe juridische bezwaren te ondervangen. Michael O’Flaherty, commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa, spreekt schande van de nieuwe wet. Volgens hem zijn de Rwanda-plannen in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). Onder dit verdrag is het niet toegestaan om asielzoekers uit te wijzen naar een land waar de kans op vervolging bestaat.

Het Verenigd Koninkrijk heeft het EVRM ondertekend en is ook nog altijd aangesloten bij de Raad van Europa, de instantie toeziet op de naleving van de mensenrechten in Europa.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.