Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Britse Brexit-minister: we sturen nieuwe migranten uit de EU terug naar huis

  •  
17-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
davis
De nieuwe Brexit-minister David Davis heeft in een interview met de Daily Mail gezegd dat migranten die van Europa nog snel naar Groot-Brittannië trachten te reizen naar huis gestuurd kunnen worden. Hij probeert hiermee een harde lijn te stellen voor de migrantenstroom die vanuit de EU richting het VK verwacht wordt.
De drie miljoen migranten – waaronder veel Polen en Roemenen – die momenteel in het VK wonen, kunnen blijven, ondanks wat er gespeculeerd wordt. Die krijgen ‘een genereuze schikking’, stelt Davis. Dat geldt niet voor nieuwkomers. Die kan hij geen verblijf of zelfs toegang garanderen.
"We zouden kunnen beslissen dat de toelating om in het land te verblijven enkel geldig is als de aanvraag voor een bepaalde datum is gebeurd. Maar je moet dergelijke beslissingen baseren op de realiteit, niet op speculaties."
De Britse premier Theresa May voorspelde dat er steeds meer mensen vanuit EU zouden komen om de Brexit voor te zijn. In de video hierboven benadrukt ze dat ‘Brexit een Brexit betekent’.
Artikel 50, dat voor de uittreding van een land uit de EU zorgt, kan volgens de minister al vanaf 2017 ingezet worden. Dat zou betekenen dat het VK in 2019 al de Europese Unie kan verlaten.
In Brussel wordt er niet positief gereageerd op de ontwikkelingen. De Britten zouden zich moeten houden aan de vrije toegang in de EU zolang ze er nog onderdeel van zijn, is het argument.
Davis staat bekend om zijn sceptisch houding tegenover Europa. Hij was dan ook een felle voorstander van een uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (56)

Jaap12342
Jaap1234219 jul. 2016 - 21:53

Tamelijk lomp, zeker in het licht van Engelands rol in de oorzaak van de vluchtelingen problematiek, de zinloze en misdadige vernietiging van Irak. Graag eerst artikel 50 en dan pas laten bedelen om een nieuw verdrag met de EU.

ikdus2
ikdus218 jul. 2016 - 10:59

dien artikel 50 dan in. anders is het gewoon gebrul voor de bühne

1 Reactie
hugo bergveen
hugo bergveen18 jul. 2016 - 17:03

Dat zou het inderdaad wel eens kunnen zijn. Iedere dag dat wordt gewacht met art. 50, en iedere dag van berichten over de interne chaos in de Engelse regering verzwakken hun onderhandelingspositie. Als ze meteen na de uitslag de procedure waren gestart was de rest van de EU nog zo geschokt dat ze er een behoorlijke deal uit hadden kunnen slepen. Het enthousiasme voor brexit is aanmerkelijk bekoeld (behalve bij de Joopse supporters aan de zijlijn) en May hoeft alleen maar te wachten tot de man in de straat wordt geconfronteerd met stijgende prijzen om zonder veel stennis ingrijpende concessies te doen.

mulligan
mulligan18 jul. 2016 - 10:39

En, guess what, één van de allereerste besluiten gaat over immigratie. Goh, wie had dat nou kunnen denken…

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon18 jul. 2016 - 10:25

Immigranten uit EU-landen weigeren, lijkt mij tot de uittreding is geformaliseerd niet acceptabel. Wel kan het VK zelf bepalen dat deze immigranten vanaf een bepaalde datum, bv datum van het Brexit-referendum, niet meer automatisch in aanmerking komen voor een permanent verblijf. Het is overigens nog maar zeer de vraag, zoals forumgenoten terecht opmerken, of de Britten er een deal uit kunnen slepen zonder vrij verkeer van personen uit de EU te moeten accepteren.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jul. 2016 - 5:51

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
mulligan
mulligan18 jul. 2016 - 10:28

Wat is daar grappig aan? Lijkt mij logisch dat, als je ergens niet bij wilt horen, je gevraagd wordt wat je er nog komt doen. En het lijkt mij even logisch dat, als je er toch nog bij wilt blijven zitten, je je dan ook zolang nog aan de spelregels houdt. U vindt dat niet logisch, maar grappig. Leg uit.

BlauwBloed1983
BlauwBloed198320 jul. 2016 - 13:32

lijkt me heel normaal....je hebt aangegeven niet meer mee te willen doen...waarom zou je dan bestuurlijk nog iets in de melk willen brokkelen.....en zolang ze de art 50 niet ingediend hebben dienen ze zich gewoon te houden aan ALLE verdragen die ze ondertekend hebben!

JanB2
JanB218 jul. 2016 - 4:07

Goed, dat waren dus de Brexit onderhandelingen. Geen vrij verkeer van personen dan ook geen vrije handel. Toedeledokie en veel succes verder op je eiland.

Piet de Geus
Piet de Geus17 jul. 2016 - 23:39

"De Britse premier Theresa May voorspelde dat er steeds meer mensen vanuit EU zouden komen om de Brexit voor te zijn." Omdat het land zoveel aantrekkelijker wordt? Bovendien: als je tot 2019 van de voordelen van de EU blijft profiteren als lid, dan heb je ook de lasten te dragen. Het kakelt dus maar wat.

2 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen18 jul. 2016 - 16:45

Beetje begrip voor May, graag. Ze moet de zaak zo aanpakken dat ze uiteindelijk in de EU kunnen blijven zonder dat de brexiteers merken dat ze met lege handen staan. Daar hoort nu eenmaal een hoop verbaal vuurwerk bij.

Johannes Partikulier
Johannes Partikulier18 jul. 2016 - 19:35

Zolang het inkomen en het sociale stelsel in UK nog altijd op het niveau 'God in Frankrijk (excusez le mot)' zit ten opzichte van het gemiddelde Poolse of Roemeense inkomen, dan blijft de UK een zeer aantrekkelijk land. Welke voordelen zouden de Britten kwijt raken als ze de grens sluiten? De voordelen van minus 350 miljoen pond per week bijvoorbeeld? Die schorten ze maar wat graag op. EU kan heel hard schreeuwen, en zelfs trachten boetes op te leggen, maar als de Britten hun poot stijf houden en de slagboom naar beneden doen, dan is de breuk de facto een feit. Dat er de jure nog heel wat geregeld moet worden, komt later wel.

BarendDeVries
BarendDeVries17 jul. 2016 - 20:22

Eerlijk is eerlijk. Zolang ze nog bij de EU horen, moeten ze zich gewoon aan de afspraken houden. Ze kunnen in twee jaar van die afspraken af zijn. Het initiatief ligt bij hunzelf. Gewoon snel afhandelen die boel, kan de rest weer verder.

Mark Gh
Mark Gh17 jul. 2016 - 20:18

Och, proefballonnetjes horen er bij. Ik verwacht niet dat de Britten de EU verdragen waar ze aan gebonden zijn zullen overtreden tot de uittreding een feit is.

1 Reactie
frankie48
frankie4819 jul. 2016 - 5:14

Beste Mark, Maar dit gebeurt nu toch ook al, of wilt beweren dat elke EU-lidstaat die het verdrag over de opvang van immigranten in maart j.l heeft ondertekend zich dan wel aan die afspraak houdt?

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events17 jul. 2016 - 20:04

Voor een gedeelte hebben de Britten natuurlijk wel een luxe-probleem. Van Roemenen weet ik het niet zeker, maar Polen zijn over het algemeen wel harde werkers, althans hier in Nederland. Goed, in het weekend zuipen ze zich klem en veroorzaken soms overlast (vandaar de oude grap: Ja hoor, je hebt ook goede Polen, de Noordpool en de Zuidpool, maar natuurlijk niet de zuippool); ze willen nog wel eens te hard met hun auto scheuren, en een dodelijk ongeluk veroorzaken, maar als ik alle ''vluchtelingen'' die hier in de loop der jaren zijn binnengekomen / binnen zijn komen dobberen (Somaliërs, Eritreeers, Afghanen, Irakezen, Syriërs, etc, etc) zou mogen ruilen tegen Polen, dan zou ik niet lang hoeven nadenken. De Britten zijn ''lucky bastards'' omdat ze het Kanaal hebben en al dat soort ''migranten'' slechts met heel veel moeite door kunnen reizen naar de UK. Vandaar die ''jungle'' bij Calais. Als dat Kanaal er niet was, werden ze ook overlopen. Dus ze hadden moeten bedenken: count your blessings, voordat ze Brexit gingen stemmen. En willen ze inderdaad hun grenzen afgrendelen voor EU migratie, dan moeten ze er zo snel mogelijk uit. Je kunt veel op ''Brussel'' aan te merken hebben, maar ''In Brussel wordt er niet positief gereageerd op de ontwikkelingen. De Britten zouden zich moeten houden aan de vrije toegang in de EU zolang ze er nog onderdeel van zijn, is het argument.'' Daar lijkt me toch geen speld tussen te krijgen.

frankie48
frankie4817 jul. 2016 - 18:35

Heerlijk lijkt mij dat, om als Brits politicus 6 maanden lang de tijd te mogen krijgen om de kiezers op het Europees continent te mogen beïnvloeden over de negatieve gevolgen van het verdrag van het vrije verkeer van personen in de EU! http://www.rtlz.nl/opinie/column/maarten-veeger/dat-willen-we-toch-niet

3 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen18 jul. 2016 - 16:49

Of zou het zo zitten: de Britse regering neemt 6 maanden de tijd om de brexiteers te laten vergeten waar het nog maar om ging, zodat ze ongemerkt door de pomp kunnen gaan.

frankie48
frankie4818 jul. 2016 - 19:31

Beste Hugo, Ik ga ervan uit dat wat de Britse premier Theresa May in deze verkondigd heeft ook voor het hele Britse kabinet geldt. Ik geloof dan ook niet dat er een weg terug bestaat, maar er komen in sommige EU-lidstaten verkiezingen aan, die 6 maanden kunnen ook zo maar 12 maanden gaan worden, en er hoeft in één land maar een ongunstige verkiezingsuitslag uit de stembus te gaan komen en de Britten staan er een stuk sterker voor, en het mandaat vanuit de EU kan er dan opeens heel anders uitzien.

hugo bergveen
hugo bergveen19 jul. 2016 - 5:33

@Frankie Een kabinet behoort inderdaad met één mond te spreken, maar daar was de afgelopen weken niet veel van te merken. En zouden degenen die op basis van de strijdkreten van Farage en Johnson voor een exit hebben gestemd begrip hebben voor dit soort strategische vertragingstaktieken? Ze kregen toch de hemel voorgespiegeld, met extra geld voor de NHS? Die desillusie hebben ze al moeten slikken. De kans is nog steeds levensgroot dat er een model uitkomt waarbij de Britten uiteindelijk met zo goed als lege handen komen te zitten en ze netjes in de pas blijven lopen met de verfoeide EU: soeverein, maar zonder medezeggenschap.

MAXIMALE STUDIEFINANCIERING GEBRUIKT
MAXIMALE STUDIEFINANCIERING GEBRUIKT17 jul. 2016 - 18:16

Dit wat anders als populist Merkel, zij zegt allemaal welkom, en slaat dan de deur dicht. Hij zegt, een beetje oppassen.

1 Reactie
peter e
peter e17 jul. 2016 - 20:42

Uw nick verbaast me niets!

Casparus2
Casparus217 jul. 2016 - 16:55

Dan ook geen Britten de EU in.Uitwijzen en toegang verbieden die verraders.

4 Reacties
Bram Emanuel
Bram Emanuel17 jul. 2016 - 20:15

Het gaat om nieuwe EU-migranten naar de UK. Er wordt niemand uitgewezen, alleen de toegang geweigerd als je daar vanaf binnenkort naartoe reist om illegaal te gaan werken. En dat gebeurt in willekeurig welk land dan ook op de hele wijde wereld. Ook in Nederland.

Mark Gh
Mark Gh17 jul. 2016 - 20:19

Gaat het wel goed met je? Je berichten lijken een zekere diepe frustratie te tonen... Dat lijkt me niet gezond.

Kilted
Kilted18 jul. 2016 - 7:00

@Bram Emanuel 17 juli 2016 at 22:15 Vanwege het vrij verkeer van mensen en diensten kan je als EU paspoorthouder niet illegaal in de UK werken. Uw reactie is dus onzin. Pas zodra art. 50 daadwerkelijk is afgerond zou dat eventueel het geval kunnen zijn.

Bram Emanuel
Bram Emanuel18 jul. 2016 - 8:05

@ Kilted De Britten willen niet meer bij de EU horen en hebben daar via het Brexit referendum over gestemd. Binnenkort wordt werken zonder visum dus illegaal. Verder was er al nooit vrije verkeer van personen omdat ze niet bij Schengen horen. Je wordt aan de Britse grens altijd gecontroleerd op je papieren.

Dubbeldenker
Dubbeldenker17 jul. 2016 - 16:49

Het nu nog UK wil snel handelsakkoorden met VS en Australie. Kunnen ze zichzelf lekker Anglo Amerikaans uitleveren aan de Amerikaanse voorwaarden (zie TTIP) en gegijzeld worden door de Monsanto's en andere multinationals. Die hebben nog veel meer lak aan de Britse soevereiniteit dan Brussel ook gehad heeft. Als er geen Polen meer mogen werken in Klein Brittannie, wie gaat dan het werk doen daar? Misschien dat een recessie dat probleem oplost.

Achterberghen2
Achterberghen217 jul. 2016 - 16:22

Racisme! Xenofobie! Dit kunnen we niet accepteren. De wereld is van iedereen!

2 Reacties
MAXIMALE STUDIEFINANCIERING GEBRUIKT
MAXIMALE STUDIEFINANCIERING GEBRUIKT17 jul. 2016 - 18:53

Jazeker, ga dat Noorwegen vertellen. Maar hun gedachtengoed is gebaseerd op CO2 uitstoot.

Windowjan
Windowjan17 jul. 2016 - 19:49

Precies, daarom stem ik Groen Links.

David Ekci
David Ekci17 jul. 2016 - 16:18

Groot gelijk hebben die Engelsen. Die lachen zich straks te barsten om die mafkezen in Europa die bedolven worden onder de zogenaamde migranten. Als Europa zichzelf niet opblaast dan doen de terroristen het wel.

2 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen17 jul. 2016 - 16:40

Vooralsnog hoor ik nog niet veel Engelsen lachen.

Casparus2
Casparus217 jul. 2016 - 16:57

Het gaat om EU burgers,niet om vluchtelingen Dom rechts,zeker?

slopsma
slopsma17 jul. 2016 - 14:14

Brussel ligt gelijk weer dwars. Ze snappen echt niet wat er leeft onder de mensen. De E.U blaast zichzelf zo wel op.

Acid Prune
Acid Prune17 jul. 2016 - 13:04

Voor wat hoort wat - voor elke teruggestuurde Europeaan sturen wij een Brit terug kunnen ze lekker met zn allen vies eten :)

6 Reacties
slopsma
slopsma17 jul. 2016 - 14:14

Deportaties? Hmm, typisch weer.

chad
chad17 jul. 2016 - 14:23

Britten die hier werken, zou dat ook vanuit GB kunnen doen. Poolse werknemers niet. De EU wordt slechter van de uittreding van GB andersom. Kijk maar over 2 jaar.

hugo bergveen
hugo bergveen17 jul. 2016 - 16:45

@slopsma hoe zou jij de uitspraken van Davis in één woord samenvatten? 'Deportatie'? Overigens is een belangrijk deel van de Engelse weerzin tegen immigranten gericht tegen de Pakistaanse gemeenschap, en laat die als voormalige kolonie nou alle recht hebben om in Engeland te wonen?

Casparus2
Casparus217 jul. 2016 - 16:58

Prima plan.Maar daar zullen de "varkensmutsen" wel weer tegen zijn.

slopsma
slopsma17 jul. 2016 - 23:42

hugo bergveen 17 juli 2016 at 18:45 @slopsma hoe zou jij de uitspraken van Davis in één woord samenvatten? 1 woord? Hmm Perfect , briljant , uitstekend, kies maar!

hugo bergveen
hugo bergveen19 jul. 2016 - 17:19

@slop als ik mag kiezen? loos, schril, eerst zien en dan geloven.

Machielse932
Machielse93217 jul. 2016 - 11:52

Drie miljoen is ook wel heel veel. Ik kan me ook wel indenken dat de open grenzen niet eerlijk zijn voor Engeland. Iedereen spreekt Engels namelijk. De verdringen is daar enorm.

rbakels
rbakels17 jul. 2016 - 11:47

Het antwoord moet zijn dat alle Britten (Engelsen) die hier willen wonen en werken per onmiddellijk verplicht worden om een werkvergunning aan te vragen. Britten die hier al wonen en werken krijgen een overgangstermijn van 6 maanden, niet méér want het is zaak dat het perfide Albion snel de gevolgen van hun stommiteit voelt. Dat zal er wel toe leiden dat een aantal van hen het Nederlanderschap aanvraagt. Mooi, dat zijn meestal hoogopgeleiden die fijn tegenwicht kunnen bieden tegen de vaak (niet altijd) laag opgeleide vluchtelingen. Bovendien zullen deze mensen niet snel stemmen voor een "Nexit" als ze hier stemrecht krijgen.

2 Reacties
Kees Ollopa
Kees Ollopa17 jul. 2016 - 13:09

Prima plan om aan buitenlandse werknemers een werkvergunning te vragen. En dan niet alleen aan de Britten maar ook aan Oostblokkers e.d. - Als de Britten slim zijn, en dat zijn ze, dan vragen ze gelijk expat subsidie aan bij PvdA Dijsselbloem. Niet leuk voor EU arbeiders natuurlijk dat buitenlanders van buiten de EU met NL subsidie zo onder de prijs kunnen werken maar wat doe je er aan met de machthebbers van PvdA, VVD en gedogers. Het barst hier al van de Indiers, Afrikanen, Chinezen etc. met subsidie die Britten kunnen er nog wel bij. http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/werken_wonen/tijdelijk_in_een_ander_land_werken/u_komt_in_nederland_werken/30_procent_regeling/ http://www.belastingtips.nl/zakelijk/internationaal/30/

Flipje Tiel
Flipje Tiel17 jul. 2016 - 13:11

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam?

willemb2
willemb217 jul. 2016 - 11:30

Brussel heeft niets meer te willen. De EU is machteloos geworden, ook vwb immigratie. Als de Oost-Europese lidstaten niet gedwongen worden een eerlijk deel van de vluchtelingen op te nemen heeft het VK het (morele) recht hetzelfde te doen tav Oost-Europeanen

peterh2
peterh217 jul. 2016 - 11:25

Niets mis mee zou ik zeggen... De eurofielen staan weer met lege handen: de beurzen staan hoger en de grenzen kunnen dus wel dicht, hoezo onmogelijk?

2 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen17 jul. 2016 - 16:49

Zeggen dat je de grens sluit betekent niet dat hij ook gesloten wordt. The proof of the pudding... En wat de beurzen betreft: die kunnen net zo snel duiken als Bojo weer eens een van zijn befaamde uitspraken doet. En dan krabbelen ze weer op. en dan duiken ze weer. En dan... Over 'volatiel' gesproken!

mulligan
mulligan18 jul. 2016 - 10:38

Alle grenzen zijn toch dicht? De grens om de EU is toch dicht? Men mag toch niet zomaar de EU in en uit? Zo mag men ook niet zomaar het VK in en uit; wat is het verschil? Het verschil is, dat de VK nu de grens om zichzelf getrokken heeft, in plaats van een eindje verderop, om de buitengrens van de EU. Wow, big deal. Hoe goed die grens dicht gehouden worden, dat is een ander verhaal, maar niet uw verhaal. U wilt gewoon grenzen die dichter bij uw voordeur liggen. Wat u daarin voor voordelen ziet, is mij duister, maar goed, daarom is het ook uw wens. Onderken het verschil tussen een grens over kunnen steken en een grens over mogen steken. Wie wil komt altijd een grens over.

Bartje822
Bartje82217 jul. 2016 - 11:21

Wat zal het een verademing voor de britten zijn als brussel's wil is wet niet meer gehoorzaamd hoeft te worden :D # je suis jaloers

5 Reacties
Johan eldert
Johan eldert17 jul. 2016 - 13:55

blijf rustig doordromen. als VK wil handelen met Europa zal zij zich uiteindelijk toch moeten schikken naar de Europese regels. Wat nu gebeurt is een hele hoop kabaal voor de buhne. In openbaar zullen de engelsen zeggen dat ze soeverein zijn en vooral grote woorden gebruiken. Aan de onderhandelingstafel zullen ze veel concessies moeten accepteren maar dat zullen ze nooit toegeven. Op die manier weten ze mensen zoals jij, die niet verder kijken dan de schreeuwende koppen van de Telegraaf cs, keurig een rad voor de ogen te draaien. Net zoals Rutte en Wilders doen. Slaap lekker.

Albert Einstein
Albert Einstein17 jul. 2016 - 15:28

Johan, De VS zijn ook geen lid van de EU. Denk je dat die concessies doen aan de onderhandelingstafel? Je hoopt alleen maar dat het slecht zal gaan met Engeland.

Johan eldert
Johan eldert17 jul. 2016 - 16:20

[Albert Einstein 17 juli 2016 at 17:28 ] Dat denk ik niet alleen, dat is gewoon een feit. De VS doet veel concessies in de onderhandelingen met de EU. Et vice versa natuurlijk. Als je even de verslagen leest over TTIP dan kan je zelf zien dat de VS op veel punten al bakzeil heeft gehaald. Dus de VK zal ook vergaande, zelfs nog meer dan de VS, concessies moeten doen. maar ook jij: slaap lekker verder. Blijf maar lekker geloven dat je in een globalized economy nog soeverein kunt handelen. LOL> het is de facto een contradictie in terminus.

hugo bergveen
hugo bergveen17 jul. 2016 - 16:52

Ja; je vraagt je dan ook af waarom ze zo treuzelen met art. 50. Misschien moet je even wachten met jaloers zijn totdat duidelijk is dat daar een reden voor is?

ATM2
ATM217 jul. 2016 - 18:30

@JohanEldert Je schikken naar Europese regels en ze toepassen zijn twee verschillende dingen. Kijk maar naar de Fransen, zijn het eens met alle Europese regels, maar houden zich hooguit aan 10% bij de uitvoering.