Joop

Boris Johnson laat May in de steek en stapt op

  •    •  
09-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Cabinet meeting at Downing Street


© epa06859991 British Secretary of State for Foreign Affairs Boris Johnson arrives at Downing Street for a cabinet meeting in London, Britain, 03 July 2018. EPA/ANDY RAIN

Update 22:00
Volksgezondheidsminister Jeremy Hunt volgt Johnson op als minister van Buitenlandse Zaken. Twee weken geleden publiceerde The Guardian nog een portret van deze politieke kat met zeven levens. Hij wordt ook gezien als mogelijk opvolger van May, mocht die de Brexit-puinhopen niet overleven.
Update 16:00: Ook minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft zijn ontslag ingediend. De populaire populistische Brexit-supporter kan zich niet vinden in het akkoord dat May vrijdag gepresenteerd heeft. Ook de bevoogdende toon die de premier tegen de Brexit-rebellen heeft aangeslagen, zou kwaad bloed hebben gezet. Mogelijk wordt er een motie van wantrouwen tegen May ingediend. De verwachting is dat ze die kan overleven maar mocht dat niet het geval zijn dan staat Johnson in de startblokken om haar positie over te nemen.
Eerder:
De Britse Brexit-minister David Davis heeft per direct zijn ontslag ingediend bij premier Theresa May. De reden daarvoor is dat hij zich niet kan vinden in de lijn die May volgt bij de onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Volgens Davis, die bekendstaat als een hardliner, wordt in de huidige koers de onderhandelingspositie van de Britten ernstig verzwakt.
Vrijdag ging het Britse kabinet na een maanden van overleg akkoord met onderhandelingsvoorwaarden voor de Brexit. Tegen het zere been van Davis die nog probeerde om May te bewegen met harddere eisen naar de EU te gaan. Dat liep op niets uit. Zondagavond besloot hij daarom zijn functie neer te leggen. Davis, die in 2016 benoemd werd tot Brexit-minister, was verantwoordelijk voor de onderhandelingen met de Europese Unie. Ook zijn staatssecretarissen Steve Baker en Suella Braverman dienden hun ontslag in.
Het grootste pijnpunt is dat May erop aan lijkt te sturen dat de Britten de Europese douane-unie en gemeenschappelijke markt niet zullen verlaten. Dat houdt volgens Davis in dat de Britten forse concessies doen aan Brussel en uiteindelijk niet de controle over hun eigen wetten terugkrijgen, een van de speerpunten van de Brexit. Davis liet in zijn ontslagbrief weten dat hij het uit te voeren beleid niet langer enthousiast kan uitdragen.
May heeft in een reactie laten weten het vertrek van Davis te betreuren. Volgens de premier is de Britse onderhandelingspositie nog altijd goed en moesten er concessies gedaan worden om überhaupt met de EU om de tafel te kunnen gaan zitten. Voorzitter van de Labourpartij Ian Lavery denkt dat het vertrek van Davis verregaande gevolgen kan hebben voor de houdbaarheid van May’s positie zelf. Hij noemt de ontstane situatie ‘complete chaos’ en zegt dat hiermee het laatste restje autoriteit van de premier is verdwenen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (104)

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2018 - 7:57

Boris Johnson is een pure machtspoliticus die nu even aanpapt met de bevolking die in opstand is gekomen tegen de EU, om vervolgens eenmaal aan de macht keihard terug te slaan. Eersteklas toneelspeler.

johannn2
johannn210 jul. 2018 - 23:52

De ratten verlaten het zinkende schip. .

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 jul. 2018 - 16:18

Het lijkt wel of sommigen verwachten dat het UK met de Brexit zal afglijden tot een derde wereld economie. Maar ze hebben daar op Albion nog steeds geen afscheid genomen van het zegenrijke kapitalisme, dus dat komt vanzelf wel goed. Leve de vrije markt !

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2018 - 7:25

Natuurlijk is dat zo, dat ze geen afscheid hebben genomen van het kapitalisme. Het belang is mensen mee te krijgen die er juist last van hebben. Zo doe je dat tegenwoordig, je strategie veranderen met in het hoofd hetzelfde doel, behoud van... Dat moet je niet doorvertellen en/of hardop zeggen, anders werkt het niet meer!

Jo4Hanna
Jo4Hanna10 jul. 2018 - 13:36

Johnson is een force to be reckoned with - zie 't in een bredere context a.k. 'handelsoorlog' & Trump die onlangs Macron 'adviseerde' de EU óók te verlaten. Trump aan de ene kant & Poetin aan de andere kant speelt de EU landen uitelkaar waarbij de belangrijkste 'economie' Duitsland op de grondvesten staat te trillen uit monde van de interne (politieke) verdeeldheid. Trump is nu onderweg naar May en gaat op visite bij de koningin; de akties van Johnson sinds jl vrijdag lijken eerder gescript & strategisch ingezet op eigenbelang ( premierschap) dan 'vaderlandslievend' a.k. ten diepste populistisch. Hij kan daar net zo hard op worden afgerekend. Tegelijkertijd moet niet worden overdreven - zie https://www.degroene.nl/artikel/crisisgevoel ( een fixatie op Trump ontneemt ons het zicht)

2 Reacties
Jo4Hanna
Jo4Hanna10 jul. 2018 - 13:38

dat moet zijn: https://www.groene/artikel/crisisgevoel

Jo4Hanna
Jo4Hanna10 jul. 2018 - 13:40

en nog een keer: https://www.groene.nl/crisisgevoel

Joop Schouten
Joop Schouten10 jul. 2018 - 11:15

Corbyn hangt als een zwaard van Damocles boven May en haar kabinet en is de enige reden dat deze rechtse griezels nog aan de macht zijn.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin11 jul. 2018 - 10:57

@ Joop Schouten - dat lijkt inderdaad zo, en de ironie wil dat hoe langer May & co. blijven stuntelen, tijd rekken, en twisten, hoe groter Corbyns kansen worden. Jeremy hoeft alleen maar door te gaan met wat hij doet: een glashelder en sociaal beeld uitdragen van de toekomst van Groot-Brittannië.

Geurtsen Jos
Geurtsen Jos10 jul. 2018 - 10:03

Een harde brexit is geen ramp, dat zou overdreven zijn. Handel met de Britten blijft immers mogelijk, alleen wel tegen fors hogere kosten. En dat gaat zeker economische groei kosten, vooral bij de Britten maar ook bij ons in de EU. Een lagere groei is ernstig, maar geen "ramp." Ik zie een bredere tendens : de politieke Unie met al zijn bureaucratisch getinte verplichtingen vanuit Brussel, en met het foute stelsel van vrij verkeer van werknemers, wordt steeds minder aanvaard in de lidstaten. Oosteuropa is in verzet tegen het EU-immigratiebeleid, en inmiddels ook Italië, Denemarken en Oostenrijk. Dat verzet brengt de open binnengrenzen in gevaar, wat raakt aan de kern van de interne markt. Volgens mij moeten immigratie en vrij verkeer van werknemers worden aangepast, om de EU in lijn te brengen met de opvattingen van de bevolking. Alleen dan kan de interne markt in stand blijven. Bovendien zal brexit dan zinloos worden. Brexit is "slechts" een symptoom van een bredere kloof tussen EU-beleid en bevolkingen, en kan alleen worden opgelost door die kloof te dichten.

8 Reacties
Geleen
Geleen10 jul. 2018 - 11:45

"Volgens mij moeten immigratie en vrij verkeer van werknemers worden aangepast, om de EU in lijn te brengen met de opvattingen van de bevolking." Geef eens een definitie van de opvattingen van de huidige EU-bevolking?

Geurtsen Jos
Geurtsen Jos10 jul. 2018 - 11:54

De verkiezingen in Italië en Oostenrijk lieten zien dat de bevolking immigratiebeperkingen eist. En Oosteuropa laat al jaren zien dat de bevolking daar helemaal geen immigranten wil. In Duitsland zie je de AfD groeien en de CSU buigen. Brexit is er voor een flink deel vanwege de immigratie gekomen. Als je nu nog niet ziet dat de Europeanen een eind willen aan de massa-immigratie, dan ben je bewust blind voor de realiteit. Als de EU populairder wil worden zal ze zich moeten aanpassen aan de democratische opvattingen van de bevolkingen. Ambtenaren als Timmermans lijken dat niet te begrijpen, met als gevaar een Europese desintegratie die zijn weerga niet kent.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 jul. 2018 - 12:56

Jos, Immigratie en dus ook het vrije verkeer zorgt juist voor economische groei en daar zouden we blij mee moeten zijn. Zonder Polen en Roemenen zouden onze bouwvakkers in de bijstand zitten en thuis muurtjes voor de barbecue metselen. Je trapt in de val die de populisten groot maakten, beweren dat migratie een bedreiging en geen kans is. De reden waarom landen als Polen, Hongarije en Roemenië zo hakken op de strakke regels uit Brussel, die overigens door onze nationale regeringen tot stand zijn gekomen, is omdat deze landen de anticorruptie maatregelen uit Brussel van tafel willen. Zie de uitstekende analyse in de Volkskrant van vandaag over het ontslag van alweer een rechter. Het om zeep helpen van de rechtstaat om de eigen partij belangen te beschermen door corruptie toe te laten. Dat is de basis van het verzet tegen de EU. Italie met Berlusconi gaf het voorbeeld en de rechtse graaiers laten zien dat ze goed hebben opgelet.

Robbels
Robbels10 jul. 2018 - 12:59

'Brexit is “slechts” een symptoom van een bredere kloof tussen EU-beleid en bevolkingen, en kan alleen worden opgelost door die kloof te dichten.' Brexit is het gevolg van een afschuifbeleid van verantwoordelijkheid van de nationale Britse politiek richting de EU. Het is het gevolg van het continue vingerwijzen naar Brussel als boeman terwijl de verschillende Britse overheden niets deden met de bevoegdheden die ze wel hadden. De EU hoeft in dus helemaal niets! Het VK wil een Brexit. Dat is prima. Die kunnen ze hebben.

DaanOuwens
DaanOuwens10 jul. 2018 - 13:24

@ Geurtsen Jos Jij schrijft: Volgens mij moeten immigratie en vrij verkeer van werknemers worden aangepast, om de EU in lijn te brengen met de opvattingen van de bevolking. Je bedoelt in overeenstemming met een deel van de bevolking. Want van een ander deel hoeft het namelijk niet. Verder suggereer je nu dat de bevolking van Oost-Europese landen tegen vrij verkeer van werknemers is. Maar die zijn slechts tegen de binnenkomst van vluchtelingen met een andere huidskleur dan zijzelf. Zij zijn een groot voorstander van het vrij verkeer van werknemers. Maak eens een praatje met een Poolse bouwvakker. Jouw tekst is een goed voorbeeld van de manier van redeneren van extreem rechts. Je plukt wat ideetjes, noemt het feiten en verklaart die feiten bepalend voor de opvatting van de totale bevolking van Europa. Ik stel vast dat het flauwekul is.

Geurtsen Jos
Geurtsen Jos10 jul. 2018 - 16:21

@MartinvanderLinde, Robbels en Daan Ouwens Jullie theorie over de weldaad van Oosteuropese arbeid in de hele EU gaat niet op. Het is alleen in het belang van werkgevers om dure westerse arbeid te laten concurreren met goedkope oostelijke arbeid. En kom niet aan met het idee dat er gelijk loon voor gelijk werk geldt want dat is met alle ontwijkingsmogelijkheden absoluut niet aan de orde. Er zijn niet voor niets 260.000 Polen permanent in Nederland werkzaam, dat is niet omdat ze beter zijn maar omdat ze goedkoper zijn. Wat mij aan jullie zo tegenvalt is dat jullie niet zien dat vrij verkeer van werknemers een werkgeverswens is, die door de EU en door linkse politici wordt vervuld. Maar ja, links is er allang niet meer voor de gewone mensen. Ik pleit voor het rechtse concept van eerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. De regels voor vrij verkeer van werknemers moeten worden veranderd. Is dat racistisch ? Vast wel, in jullie ogen. Alleen in jullie gekleurde ogen. O ja, en dan het racismeverwijt. Ik ben dat inmiddels wel gewend, ied

Robbels
Robbels10 jul. 2018 - 19:39

@ Geurtsen Jos 'En kom niet aan met het idee dat er gelijk loon voor gelijk werk geldt want dat is met alle ontwijkingsmogelijkheden absoluut niet aan de orde.' - Dat ga ik dus absoluut wel doen. Want het zijn u en de uwen (rechts) die het keer op keer vertikken om de mazen in de wetten te dichten om juist die uitbuiting waar u nu zo potsierlijk tegen ageert tegen te gaan, om vervolgens te eisen dat het kind met het badwater word weggegooid en de grenzen dichtgaan! En dat mijnheer weiger ik dus om die reden pertinent! 'Er zijn niet voor niets 260.000 Polen permanent in Nederland werkzaam, dat is niet omdat ze beter zijn maar omdat ze goedkoper zijn.' - Dat klopt. Ik zou zeggen: verplicht de werkgevers ze beter te betalen! Tsja... dat wil rechts niet. Of als consument: koop alleen spul waarvan je weet dat degenen die het produceren een net salaris krijgen. Maar dat doet u allen niet! 'Wat mij aan jullie zo tegenvalt is dat jullie niet zien dat vrij verkeer van werknemers een werkgeverswens is, die door de EU en door linkse politici wordt vervuld.' - Op dit soort onzin reageer ik niet 'Maar ja, links is er allang niet meer voor de gewone mensen.' - Rechts wel met hun cadeautje van 1.4 miljard voor buitenlandse aandeelhouders. Laat me niet lachen 'Ik pleit voor het rechtse concept van eerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt.' - Rechts en eerlijk... Waarom pakt u dan niet de door u genoemde ontwijkingsmogelijkheden aan. 'De regels voor vrij verkeer van werknemers moeten worden veranderd.' - Nee dat hoeft helemaal niet. Landen in de EU hebben het recht om te eisen dat nieuwkomers binnen hun grenzen vanuit de EU zich registreren als inwoner. Zij moeten (als de overheid van dat land dat wil) aantonen dat zij zichzelf financieel kunnen bedruipen. Zij het met een baan, zij het met pensioen, zij het met vermogen. Indien niet, dan kan die overheid (indien zij dat wil) hen na 3 maanden terugsturen. Er is gewoon regelgeving mogelijk (toegestaan door de EU) waar beperkingen kunnen worden gesteld aan de rechten op uitkeringen en zorg die recente immigranten kunnen krijgen. Uiteraard profiteren zij volledig mee als zij eenmaal in een bepaalde mate hebben bijgedragen. Het VK had dus zelf allerlei middelen in kunnen zetten om immigratie te controleren, beperken en reguleren. Daar hebben hun eigen overheden voor gekozen om dat zelf niet te doen. Om vervolgens met de Brexit op de proppen te komen. Voor dat soort spookbeelden wijk ik dus geen millimeter. 'Is dat racistisch ? Vast wel, in jullie ogen. Alleen in jullie gekleurde ogen.' - U wens is voor (vrijvertaald) betere arbeidsomstandigheden voor arbeiders is natuurlijk totaal niet racistisch. Hij is ook totaal niet rechts. Gezien u zegt wel voor een rechts concept te pleiten vertrouw ik motieven voor geen centimeter. U moet wat u wilt zoeken in het aanpakken van de macht van het kapitaal en het vermogen. Het is namelijk bespottelijk dat mensen met vermogen, makkelijker en sneller geld kunnen verdienen dan de arbeiders die werken in de bedrijven waar ze in investeren. Maar dat doet u niet. In plaats daarvan wilt u een scheiding aanbrengen in een klassegroep (arbeiders) op basis van nationaliteit. In de eerste plaats totaal ineffectief en ten tweede geeft dat inderdaad een heel erg nare bijsmaak!

DaanOuwens
DaanOuwens10 jul. 2018 - 20:43

@ Geurtsen Jos Jij schrijft: Wat mij aan jullie zo tegenvalt is dat jullie niet zien dat vrij verkeer van werknemers een werkgeverswens is, die door de EU en door linkse politici wordt vervuld. Het is een werknemerswens voor een deel van de werknemers. Niet jouw vrienden en kennissen maar wel die van mij. Je reactie bevat weer het gebruikelijke "extreem rechtse gejank". Voor een deel van de Europeanen is het vervallen van deze grenzen een droom omdat men in meerder landen wil kunnen wonen en werken. En inderdaad ook werkgevers plukken daar de vruchten van en van de redenen waarom de PvdA-er Asscher gelijk loon voor gelijk werk wilde hebben. Daarin werd hij tegen gehouden door de extreem rechtse Poolse vrienden van Wilders die daar natuurlijk niets in zien. Kortom je probeert iets zwart/wit te maken terwijl het vraagstuk iets complexer is. Ook de eerste zin van je reactie: Jullie theorie over de weldaad van Oosteuropese arbeid in de hele EU gaat niet op. Dat heeft helemaal geen enkel verband met mijn tekst. Daarmee reageer je op MartinvanderLinde maar niet op mij. Maar toch veeg je alle drie de reacties even bij elkaar en hebben wij alle drie volgens jou hetzelfde verhaal. Dat slaat nergens op en is nogal dom. Nu is generaliseren normaal voor extreem rechts, maar het maakt ook iedere discussie onmogelijk. Ik heb je geen racist genoemd maar extreem rechts vanwege het gedachtegoed dat je uitdraagt in je tekst. Namelijk expliciet voorstander van een dominante natiestaat, een kern begrip in het denken van extreem rechts. In je eerste tekst veegde je ook al van alles op een hoop. De opvang van vluchtelingen, de instroom van immigranten en het vrije verkeer van werknemers zijn voor jou hetzelfde vraagstuk. En iedereen die het niet met je eens is, is links. Volgens mij moet je eens proberen te lezen en te begrijpen wat mensen schrijven als ze reageren op jouw tekst. Misschien ontstaat er dan eens een normale discussie zonder dat gejank. Ik moet bekennen dat ik wat moe wordt van die flauwekul.

Grooteman2
Grooteman210 jul. 2018 - 9:42

May en de conservatieven hebben het slim gespeeld. De Brexit werd hun door de strot geduwd omdat ze hun eigen referendum verloren maar zelf wilden ze het helemaal niet. Een paar voorstanders zoals Boris naar voren geschoven en daarna de boel zoveel mogelijk vertragen. Nu de tijd gaat dringen een uiterst slap accoord naar voren geschoven waarmee Europa zeker kan leven want het is nauwelijks een uittreding en de conservatieven gelukkig. Volk keihard belazerd want referendum nauwelijks uitgevoerd. De hardliners voelen zich (volledig terecht) ook belazerd en stappen op. Ben benieuwd hoe het volk hierop zal reageren. Ik zou zelf nooit meer conservatief stemmen maar Nederland bewijst dat hoe vaak je ook wordt voorgelogen door je eigen regering, mensen stemmen er nog steeds op. En ze zullen ook nog wel stemmen binnenhalen van de Brexit-haters dus ze zullen er wel zonder veel schade mee weg komen. Politiek is soms intens smerig.

adriek
adriek10 jul. 2018 - 6:30

De tweet van de dag (10 Juli) is: "Een mooie dag om te herinneren aan de schitterende vooruitzichten die sommige Nederlandse politici schetsten toen de Britten voor Brexit hadden gestemd." Een mooie om te onthouden, al zullen genoemde politici ongetwijfeld volhouden dat op lange termijn de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. De gebruikelijke lange termijn is bij politici minder dan vier jaar - tot de volgende verkiezingen - dus (wij en) de Britten moeten nog een kleine twee jaar wachten op Great Utopia.

Hiltermann
Hiltermann10 jul. 2018 - 4:53

Goede tijden als die er al waren zijn voorbij voor May. Ze overleeft deze crisis niet. Haar regering heeft er twee jaar over gedaan een standpunt in te nemen over de uittreding. Over acht maanden moet er een akkoord met de EU liggen. Dat wordt een onmovelijke opgave. Brexit leidt de ondergang van het VK in.

quatsch
quatsch10 jul. 2018 - 0:14

Ik zie Boris wel in een 1 persoons vliegtuigje stappen en naar Duitsland vliegen om Merkel om te praten.

2 Reacties
Libertain
Libertain10 jul. 2018 - 7:12

Hij vindt ballonvaren vast leuker.

madbako
madbako10 jul. 2018 - 10:00

Zie m eerder een Duits paspoort aanvragen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 jul. 2018 - 23:59

Nu begin ik te hopen dat May een stapje opzij doet zodat Boris kan laten zien hoe je dit eventjes doet Ik denk dat de rest van Europa minder onder de indruk is van je haar door de war doen dan de onderkant van de UK.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 jul. 2018 - 23:35

Ik mag lijen dat Johnson deze move gebruikt om May te wippen, waarna het onvermijdelijke Brexitfiasco geheel en al op het conto van deze Trumpiaanse hork zal worden geschreven.

JanB2
JanB29 jul. 2018 - 23:18

Lachen gieren brullen deze klucht! Theresa May zou feitelijk door alle feministen moeten worden uitgekotst. Want hoe zij hier voeding geeft aan misogynisten die roepen dat dat glazen plafond er niet voor niets is is werkelijk niet te filmen. Nog nooit zo'n kluns (m/v) aan het hoofd van een europese regering gezien. En nou maar hopen dat ze helemaal op haar bek gaat want die Brexit moet snoeihard worden. Zodat alle eurosceptici kunnen zien hoe het een land kan vergaan als het en masse achter rattenvangers met een drankprobleem aanloopt. Anders valt het doek voor de EU als geheel en daar zou uiteraard heel veel mee verloren gaan. Europa zelf om precies te zijn. Een en ander staat daarbij los van het feit dat Brussel ook heel snel zelf moet veranderen, anders wordt de ondergang van het Avondland als politieke-economische machtsfactor alsnog een feit.

6 Reacties
Geleen
Geleen10 jul. 2018 - 8:21

"En nou maar hopen dat ze helemaal op haar bek gaat want die Brexit moet snoeihard worden." En zo'n snoeiharde Brexit kon wel eens het einde van het VK betekenen. Na de definitieve Brexit gaat Schotland naar de stembus. En dat allemaal omdat ene Cameron zieltjes wilde winnen via een referendumbelofte en ene Johnson snoeihard campagne voerde vóór de Brexit. Twee gasten die inmiddels met de staart tussen de benen het strijdtoneel hebben verlaten.

Henri Zwols
Henri Zwols10 jul. 2018 - 9:10

Ik wil toch even opkomen voor May. Ik denk dat zij heel goed weet wat voor een catastrofe een harde Brexit wordt en daarom al een jaar bezig is met een balans voor een zo zacht mogelijke Brexit zonder het VK te capituleren. Dit alles om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Poezenmens
Poezenmens10 jul. 2018 - 9:56

“En nou maar hopen dat ze helemaal op haar bek gaat want die Brexit moet snoeihard worden. Zodat alle eurosceptici kunnen zien hoe het een land kan vergaan als het en masse achter rattenvangers met een drankprobleem aanloopt.” Inderdaad, Land Rover en Jaguar weg uit de UK met harde Brexit: https://www.autogids.be/autonieuws/industrie-en-economie/brexit-jaguar-en-land-rover-klaar-om-het-vk-te-verlaten-2018.html

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 jul. 2018 - 11:24

reactie op JanB – 10 juli 2018 at 01:18 Ik weet weinig van May, ik weet wel dat ze met een oneindig groot probleem is opgezadeld, tel nog eens de tegenwerking van sujetten als Boris Johnson daarbij op, ik hoop nu de blaaskaak is vertrokken dat er meer duidelijkheid komt, maar daarmee zijn we er niet, Barnier gaat ze roosteren, ik wenste wel dat onze oostblok vrienden dezelfde behandeling kregen, moet je zien hoe gauw het afgelopen is met onze waarden je reet afvegen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper10 jul. 2018 - 13:02

Het zijn toch echt alfamannetjes als Boris Johnson, Nigel Farage en David Davis - hoofdveroorzakers van de Brexit - die pijnlijk falen. Hun grote bek, valse beloftes en schunnige leugens hebben het VK in een onmogelijke positie gebracht. Farage maakte zich uit de benen en ook Johnson wilde aanvankelijk zijn snor drukken. Terwijl May nog probeerde te redden wat er te redden valt ontpopte met name Boris Johnson zich het afgelopen jaar als een levensgevaarlijke brokkenpiloot.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jul. 2018 - 17:18

Voor zover May moet worden uitgekotst door feministen is dat omdat ze in vorige functies een voor vrouwen schadelijk beleid heeft gevoerd. Niet in eerste instantie vanwege de Brexit ellende.

Poezenmens
Poezenmens9 jul. 2018 - 20:46

Boris Johnson: “We dreigen een EU-kolonie te worden.” Tja, als aartsconservatief van een land dat eens de halve wereld heeft onderdrukt en gekoloniseerd weet je natuurlijk wat dat betekent.

msj_meijerink
msj_meijerink9 jul. 2018 - 19:55

Ergens willen vertrekken en dan daarbij 'harde' eisen stellen: pleur op Boris!

2 Reacties
Hiltermann
Hiltermann10 jul. 2018 - 6:12

De Britten zijn al heel lang in de war, ze beweren nog steeds: " The continent is isolated " wanneer er mist hangt in het Kanaal. Nu hebben ze de rotsvaste overtuiging dat het VK voorwaarden kan dicteren bij de uittreding uit de EU. Het is zielig zoveel onbegrip over hun situatie te zien bij de Engelse regering. Na twee jaar lag er een slap compromis over de te volgen lijn dat binnen drie dagen al ontplofte door het vertrek van de minister en de onderminister die de uittreding in hun portefeuille hebben gevolgd door Boris Johnson, de minister van Buza. Het VK koerst met de snelheid van het licht af op een catastrofe. Het is als een konijntje dat enkele seconden in de koplampen van een auto kijkt vlak voordat het vermorzeld wordt.

ton14024
ton1402410 jul. 2018 - 9:27

´´Het is als een konijntje dat enkele seconden in de koplampen van een auto kijkt, EN DENKT: ER IS LICHT AAN HET EIND VAN DE TUNNEL, vlak voordat het vermorzeld wordt.´´

OlavM
OlavM9 jul. 2018 - 19:02

Het is een Brexit uit 10th Downingstreet.

Hank Rearden
Hank Rearden9 jul. 2018 - 18:27

Uiteindelijk gaat Brexit om niet veel meer dan het omzeilen van regels die de EU wil opleggen ter voorkoming van belastingontduiking. Cameron en Johnson kunnen hun aristocratische achterban niet meer beloven dat zij na Brexit onder EU wetgeving belasting kunnen ontduiken, dus zijn dan maar opgestapt. Bij een harde Brexit kan de Britse aristocratie rustig doorgaan met ontduiken, vgl. Britse Labour MEP (1): We may, of course, miss out on the effects of new EU rules and impetus to tackle tax evasion, in the result of a hard Brexit with no deal. This would be particularly damaging for the UK, as we had the largest number of offshore entities of any EU nation in the Panama Papers, with 17,973. Only Luxembourg came at all close with 10,877. With the UK’s GDP growth predicted to fall to just 1 per cent next year, behind Italy, France and Germany, it’s clear that addressing the tax black hole should be our highest priority. Wellicht moet de EU May dankbaar zijn. 1. https://www.independent.co.uk/voices/brexit-tax-evasion-eu-us-laws-uk-donald-trump-theresa-may-avoidance-a8007426.html

Grietje Genot
Grietje Genot9 jul. 2018 - 18:16

Daar gaan ze, Lord Bedotter en de breshits, richting 't afvoergootje. En nu over naar de wereld van de volwassenen.

Geleen
Geleen9 jul. 2018 - 18:16

Best wel lachwekkend eigenlijk daar aan de overkant van de Noord-zee. Je neemt wat populisten, miljoenen burgers die zich door hun onderbuik laten leiden. Vervolgens laat je het volk stemmen en je krijgt een miljarden verslindende soap. Ben blij dat ze, hier in Nederland, van dat foei lelijke referendum af willen.

7 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus9 jul. 2018 - 18:48

Ja, want stel je eens voor de uitkomst is anders dan de politici of geleen willen ,

Geleen
Geleen9 jul. 2018 - 20:43

"Ja, want stel je eens voor de uitkomst is anders dan de politici of geleen willen" Om die reden het referendum niet willen zou erg ondemocratisch zijn, Nico Maar uiteraard kon jij, net als de bemiddelde Brit, vooraf aan de Brexit exact inschatten wat de voor- en nadelen van een Brexit zouden zijn en zodoende een rationele afweging en keus kunnen maken. Kijk Nico, simpele vragen als: "Ben je voor of tegen een abortus?" en "Wil je wel of geen verplicht donorschap?" kan je aan het volk vragen. Ingrijpende vragen als de Europese grondwet en Brexit, Nexit etc moet je aan insiders overlaten.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins29 jul. 2018 - 21:09

Nico de Mus Het gaat er om dat het volk te slecht geinformeerd is over de EU. Daarom is democratie uitgevonden om onze onderbuik en gedachtegang te vertalen in politiek beleid. Want wat weten jij en ik nu over de EU, over veilifheid en over associatieverdragen? Helemaal niks. Daar zijn mensen voor die dat wel kennen. Weg met dat onzinrefferendum en de polulistishe chaos die er aan vast zit.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 jul. 2018 - 23:47

@DeMus of gewoon iets accurater: omdat dergelijke beslissingen niet op basis van een 'weg met hullie' emotie moeten worden genomen.

De gewone nederlander
De gewone nederlander10 jul. 2018 - 4:52

Ben blij dat ze, hier in Nederland, van dat foei lelijke referendum af willen. Inderdaad Geleen. Wij het gewone stemvolk kun je beter niets vragen. Daar zijn wij te dom voor en politici maken toch nooit fouten. Dus afschaffen dat referendum en braaf alles volgen wat de hoge heren voor ons bedenken...

Geleen
Geleen10 jul. 2018 - 7:42

Bijna correct Gewone Nederlander. De gemiddelde Nederlander bezit te weinig kennis om zo'n ingrijpende beslissingen te nemen. Dat is iets anders als dom. En ja, politici maken fouten en die kunnen daarop afgerekend worden bij de volgende verkiezingen. Maar dat doet het volk dan ook weer niet. Dan gaat een deel van die "slimme Nederlanders" op partijen stemmen die met populistische standpunten en voorstellen komen, die grondwettelijk onmogelijk zijn en dus valt er met die partijen niet te regeren. Daarmee zet die "Slimme Nederlander" zichzelf dus volledig buitenspel en erger, hij/zij heeft het zelf niet in de gaten.

Richard555
Richard55510 jul. 2018 - 10:51

Helemaal eens met Geleen. Probleem met domme mensen is dat ze zelf niet in de gaten hebben dat ze dom zijn en misbruikt worden door machtswellustelingen. Hoe meer je weet hoe meer je beseft hoe weinig je eigenlijk weet en dus meer moet vertrouwen op deskundigen op hun vakgebied. Maar de jarenlange hetze tegen kennis en kunde hebben diepe sporen nagelaten. Dus het populisme zal nog heel lang aanhouden helaas.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde9 jul. 2018 - 17:47

Ik denk dat de EU uiteindelijk de schuld gaat krijgen van de 1 miljoen Britten die alleen al in de metaalindustrie gaan vallen. Het VK heeft dat altijd gedaan en de noodzaak is nu groter dan ooit dat te doen. Het min of meer geheime rapport deed het kabinet besluiten te gaan voor de meest zachte Brexit die denkbaar was. Want wie wil dat op zijn geweten hebben. De Brexiteers in de regering zal dat miljoen worst wezen, zij vrezen meer voor hun eigen baan dan die van anderen.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2018 - 7:33

En hoe denk jij dat dat valt mij de studenten in Londen? Zal die dat ook een worst wezen, zal het de financiële sector een wordt wezen, of was dat ze altijd al een worst? Daar kun je nl. heel veel gedachten bij hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2018 - 7:34

herstel; mij is bij.

JasDon
JasDon9 jul. 2018 - 17:41

Hopelijk gaat de Brexit niet door, de Remainers zijn al een tijdje in de meerderheid en de demografische ontwikkelingen betekenen alleen maar dat deze meerderheid zal groeien. Het is eigenlijk raar dat bejaarden over hun graf heen de jeugd verdoemen tot een gevaarlijk en zinloos experiment. Maar ik denk dat de kans op een Brexit nog steeds zeer groot is.

4 Reacties
tempest
tempest9 jul. 2018 - 20:59

Nogal generaliserend en speculatief. De redenatie achter een stemming is ontzettend moeilijk te achterhalen evenals de demografische verdeling. Peilingen zaten er vooraf structureel naast en laat dat juist de bron zijn van deze duiding. Iedereen ziet dat de Brexit een rotzooi is, maar doen alsof bij de EU blijven geen risico’s en nadelen kent is onzin. Herinner je je nog de bankcrisis van tien jaar terug? Het “too-big-to-fail” concept kent hele enge kanten. De EU is heel groot en machtig en wil juist meer macht en meer lidstaten. 15 jaar geleden werd er hier door vele politieke partijen nog gelobbyd om Turkije bij de EU te halen. Dat was notabene de oorzaak van de breuk tussen Wilders en de VVD. Veel van die partijen zullen blij zijn dat dat plan toen in de ijskast is gezet gezien de ontwikkelingen in dat land. Maar je kan ook afvragen of andere landen niet te snel zijn toegetreden: veel mensen vonden van wel, het was 1 van de meest genoemde oorzaken van het “nee” bij de referenda over de grondwet, toch denderde de trein door... Een recent beangstigend voorbeeld van voorstellen vanuit de EU is de copyrightwet, die gelukkig nu eerst wordt bediscussieerd. Maar alleen het feit al dat men dat heeft opgesteld en zonder verdere discussie wilde doordrukken is heel eng. Lobbyisten hebben heel veel macht in de EU en de EU heeft anti-democratische trekjes, dus in dat opzicht snap ik mensen die voor meer soevereiniteit pleiten. Zo gek is dat niet.

De gewone nederlander
De gewone nederlander10 jul. 2018 - 4:54

Veel mensen vinden de EU ook een gevaarlijk experiment.

JasDon
JasDon10 jul. 2018 - 7:01

"De redenatie achter een stemming is ontzettend moeilijk te achterhalen evenals de demografische verdeling. " Het laatste is juist precies te achterhalen, jongeren stemden in het algemeen voor en ouderen tegen.

tempest
tempest10 jul. 2018 - 16:43

Je stemt anoniem hoor, dus dat is niet bijgehouden. Wat de opinie-peilingen ervan maken neem ik altijd met een korreltje zout. Te vaak sturende vragen om simpelweg propaganda te maken.

komt tijd komt onraad
komt tijd komt onraad9 jul. 2018 - 17:12

Nu even kijken welk drukmiddel voor of eigenlijk tegen Europa wordt uitgedacht. Ik gok de militaire druk om aan de nato deelname eisen te gaan stellen. Het vk heeft namelijk een nogal overdreven groot militair apparaat.

HM van der Meulen
HM van der Meulen9 jul. 2018 - 16:53

Zolang die "vrije handel" een mechanisme is waardoor het verschil tussen arm en rijk steeds toeneemt, evenals het democratisch tekort ten voordele van de macht van het bedrijfsleven, zolang zal de weerstand tegen de globalisering en de EU blijven groeien. Ik begrijp de weerstand tegen de nationalisten zeer goed, ik deel die weerstand. Maar dan zul je toch met een alternatief moeten komen hoe je die ontwikkeling tegenhoudt.

6 Reacties
Robbels
Robbels9 jul. 2018 - 18:33

'Ik begrijp de weerstand tegen de nationalisten zeer goed, ik deel die weerstand. Maar dan zul je toch met een alternatief moeten komen hoe je die ontwikkeling tegenhoudt.' Zolang het middel erger is dan de kwaal, blijf ik pertinent weigeren om de behandeling te ondergaan! Laat de nationalisten zelf maar met een wel werkend en wel acceptabel alternatief komen.

Quibus2
Quibus29 jul. 2018 - 20:04

Die alternatieven zijn er, of in ontwikkeling, via Diem25 en Europa21. Uiteraard moeten de nationalisten niets hebben van bovengenoemde twee clubjes, mensen met constructieve ideeën in plaats van simplistisch georakel, daar heb je toch niks aan?

HM van der Meulen
HM van der Meulen9 jul. 2018 - 20:32

Blijkbaar denk je dat nationalisme een middel zou zijn. Het is echter één van de symptomen van de kwaal.

Robbels
Robbels10 jul. 2018 - 8:50

'Blijkbaar denk je dat nationalisme een middel zou zijn. Het is echter één van de symptomen van de kwaal.' Dat veranderd niets aan het feit dat ik henzelf de verantwoordelijkheid geef om met een wel werkend en wel acceptabel alternatief te komen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 jul. 2018 - 16:04

Nee, de verantwoordelijkheid ligt bij de daders, die een politiek voeren waardoor het democratisch tekort steeds toeneemt, evenals het verschil tussen arm en rijk. Je kunt van dom-rechts moeilijk verwachten dat ze slim worden,of van de slachtoffers dat ze sterk genoeg zijn om het pleit te winnen.

Robbels
Robbels11 jul. 2018 - 9:11

'Nee, de verantwoordelijkheid ligt bij de daders, die een politiek voeren waardoor het democratisch tekort steeds toeneemt, evenals het verschil tussen arm en rijk. Je kunt van dom-rechts moeilijk verwachten dat ze slim worden,of van de slachtoffers dat ze sterk genoeg zijn om het pleit te winnen.' Tsja... dan komen we toch bij een onmogelijke situatie uit. Want het traditionele LPF/PVV stemdeel walgt van GL/PvdA terwijl een harde ruk naar economisch links pure noodzaak is om die zgn neoliberale politiek te doorbreken. Ze hangen als een blok aan het been van Usain Bolt terwijl die eigenlijk een seconde onder zijn eigen wereldrecord op de 100 meter moet rennen om de situatie te repareren. Wie absoluut niet dom-rechts zijn, ze zijn intelligent en daarom vind ik ze extra kwalijk (het is dus bewust beleid) zijn de alombekende volksmenners: Wilders, Fortuijn en in het geval Brexit: Gove, Farage, Johnson die met een zeer effectieve hetze een bepaald stemdeel weten te overtuigen om tegen hun eigen belang in te stemmen. Met dat stemdeel heb ik medelijden; zij zijn bedrogen. Voor de slangenolieverkopers reserveer ik slechts hoon.

Bernie2
Bernie29 jul. 2018 - 16:44

Ik schaar me vierkant achter de verfrissende reactie van Donald Tusk op deze uitverkoop. Hij ziet nu graag en snel die foute Brexit-zooi volledig opgeruimd

Richard555
Richard5559 jul. 2018 - 16:30

Wie zijn billen verbrand etc. Dat is dus nu aan de orde en ik kan er niet mee zitten. Domme mensen die menen ergens verstand van te hebben stemmen op rattenvanger en zijn dan verbaasd dat ze gevangen zijn genomen. Gebeurt in Engeland door voor de Brexit te stemmen opgejut door de populisten. Gebeurt in Oost-Europa door op populisten te stemmen en kan ook hier gebeuren door op populisten te stemmen. Mooi toch domme mensen krijgen de rekening gepresenteerd voor hun eigen domheid. Kunnen mensen er wat aan doe dat ze dom zijn? Jazeker ze willen vanuit hun verblinde haat jegens anderen of dat nu progressieven zijn of alles wat riekt naar den vreemde, toch niet luisteren naar redelijke argumenten. Dus terecht dat zij het kind van de rekening worden. Ik heb er in ieder geval totaal geen medelijden mee. De rekening komt daar terecht waar die thuis hoort.

2 Reacties
ruma ankka
ruma ankka9 jul. 2018 - 18:13

Dus de mensen die niet voor de brexit hebben gekozen blijven op magische wijze gevrijwaard van billenbranderij? Nee hoor, bij dit pandemonium zijn alleen maar verliezers.

Richard555
Richard55510 jul. 2018 - 10:41

Nou de meeste voorstemmers behoren tot de lagere inkomensklasse en kunnen de gevolgen veel minder opvangen dan de wat beter gesitueerden. Die zullen er ook last van hebben maar niet in die mate. Heel botweg gezegd kiest de lagere inkomensklasse bijna altijd tegen hen die juist wel rekening willen houden met de minder bedeelden. Ja en dan houdt het een keer op dat je je daar nog energie in wilt steken. Ondank is 's-werelds loon.

Joop den Uil
Joop den Uil9 jul. 2018 - 15:59

het gestook van Verhofstad (die het aanvallen op Brexit tot zin levensdoel/inkomen heeft gemaakt) heeft nu dan eindelijk zijn resultaat. De liberale Belg kan eventjes achteroverleunen.

1 Reactie
madbako
madbako10 jul. 2018 - 10:04

Ik krijg hoe langer hoe meer respect voor die man. Vooral ook nu ik jouw bijdrage weer heb gelezen.

Zapata
Zapata9 jul. 2018 - 15:17

Volgens mij zijn het de hardliners die er uit stappen en gaan proberen May die een minder confronterende koers vaart beentje te lichten. Aangezien May steeds minder steun overhoud kon dat wel eens succes hebben en begint het spelletje weer van voren af aan. Inzet harde Brexit.

Kees14
Kees149 jul. 2018 - 15:15

Goed dat Brexiteer Johnson het enige juiste doet na de ontslagchantage van soft Brexit May. Het idee alleen al dat Britse arbeiders ook na de Brexit worden kapot gemaakt door onder de prijs werkende buitenlanders die door EU profiteurs het VK worden binnengehaald. Nu May duidelijk is gezwicht voor EU profiteurs die alles in het werk zetten over de rug van de Britse arbeiders te blijven profiteren rest er weinig anders dan haar in te ruilen voor een leider met een rechte rug die geen twijfel laat bestaan over een democratisch genomen Brexit beslissing. Stel je voor dat de Britse arbeiders gelijk de Griekse door de pomp gaan van de EU profiteurs. No way.

Geurtsen Jos
Geurtsen Jos9 jul. 2018 - 15:09

Aangezien de EU van onderaf gedwongen wordt de migratie te beperken is brexit minder nodig. Nog niet helemaal onnodig in de ogen van de voorstemmers, omdat het funeste vrije verkeer van werknemers nog wel bestaat. Maar dat kan wellicht in het kader van breturn ook worden opgelost, omdat er veel westeuropese landen af willen van de oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. De EU wordt zo op een onconventionele manier hervormd, en zal daardoor eindelijk in de harten van de burgers wordt gesloten.

1 Reactie
Geurtsen Jos
Geurtsen Jos9 jul. 2018 - 15:11

... worden gesloten. (Waarom kun je geen foutjes corrigeren in je reacties ???).

madbako
madbako9 jul. 2018 - 15:05

De voortrekkers van de Brexit nemen vluchten als lafaaards met de staart tussen de benen. EU moet voor een keiharde Brexit gaan. Opgeruimd staat netjes.

CM2
CM29 jul. 2018 - 14:49

Ministers die aftreden omdat ze het niet eens zijn met het te voeren beleid. Ze nemen hun verantwoordelijkheid en plakken niet aan het pluche. Wanneer is dat in NL voor het laatst gebeurd?

Henri Zwols
Henri Zwols9 jul. 2018 - 14:45

> mocht dat niet het geval zijn dan staat Johnson in de startblokken om haar positie over te nemen Lekker makkelijk. Toen Cameron aftrad gaf Johnson aan niet beschikbaar te zijn als kandidaat PM. Had natuurlijk geen zin om artikel-50 zelf te activeren. Nu May de hete kastanjes uit het vuur heeft gehaald is hij geheel bereid haar een dolk in de rug te geven. Hij kan altijd haar de schuld geven van mislopende onderhandelingen met de EU.

Bouwman2
Bouwman29 jul. 2018 - 14:38

TELETEKST bericht net dat nu ook Boris Johnson is opgestapt en dat door mrs May naar de mode van de dag nu zonder zorg gekoerst wordt richting a very light Brexit. Het wordt voor de onderdanen van Queen steeds meer als wasgoed in de droger: steeds meer verdamping en op het eind kunnen de handdoeken weer opgevouwen de kast in.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout9 jul. 2018 - 14:29

Best news of the day! Good riddance ...

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout9 jul. 2018 - 16:22

Natuurlijk heb ik het in voorgaand comment over Boris Johnson, die in het nationalisme van Trump nog een hoop voordelen zit, evenals een grappenmaker als Nigel Farage. Voor de vele ijverige studenten bij Joop.nl die zich afvragen wat de Engelsen bezielt heeft om voor een exit te kiezen is het boek van Catherine De Vries wellicht interessant, gezien bijvoorbeeld het volgende: = A fierce debate has developed about the origins of these developments. Are they the result of economic grievances of those who feel threatened by globalization (a term for increasing international cooperation and increasing interdependence), or do current developments represent a cultural backlash based on immigration fears and prejudice? = (met twee links). https://www.socialeurope.eu/the-globalization-backlash-its-both-culture-and-the-economy-stupid Zoals De Vries min of meer al aangeeft zijn deze zaken niet zo eenvoudig te scheiden (intertwined), ligt het accent wat mij betreft bij het eerste. De 'wereldse uitstraling' pakte in Engeland uit in een 'austerity' - Simon Wren-Lewis schrijft ergens dat hij geen enkele macro-econoom kent die de politiek van George Osborne onderschreef - wat uiteindelijk leidde tot een soort wraak op Westminster. Eerder dan dat het voortkwam uit xenofobie. Naar mijn ervaring gedurende decennia hebben Engelsen daar minder last van dan Nederlanders. Farage kon zich bijvoorbeeld in Europees verband geen alliantie met Wilders permitteren. Maar goed; smoke and mirrors, foggy London, om het onelegant uit te drukken: 'The City' heeft het bid in de mond bij Theresa May. Zo plat kan het natuurlijk ook zijn.

komt tijd komt onraad
komt tijd komt onraad9 jul. 2018 - 14:01

Hmm, nog geen enkele opvolger in zicht voor may.. Logisch.. Niemand wil direct in een zwart gat stappen

Anoniempje5
Anoniempje59 jul. 2018 - 11:43

Verwachten ze, de die hard Brexit fans, nog steeds dat de Brexit een enorm succes wordt als niemand z'n naam eraan wil verbinden? Lijkt me toch een makkelijke kans op eeuwige roem en vermelding in de geschiedenisboeken. Of is het genoeg dat het de schuld van de EU is dat het slecht voor de UK uitpakt? EU verlaten is geen optie meer, zeker als je ook de Euro voert, inzetten op hervorming lijkt me realistischer alhoewel dat natuurlijk niet makkelijk tot praktisch een onmogelijke opgave is.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen9 jul. 2018 - 17:03

Yep, maar het is buigen of barsten: Alleen zal het beperken van de instroom van buitenlanders natuurlijk geen einde maken aan het democratisch tekort, noch aan het steeds groter wordende verschil tussen arm en rijk, dus in dat opzicht zitten die nationalisten volledig op het verkeerde spoor.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2018 - 7:46

Anoniempje Tja, maar ze voeren niet de Euro, hebben altijd al vele uitzonderingen gehad en vrijheden. Op zich al een fout van de EU vind ik die steeds weer landen uitzondert van eigen gestelde regels. En die buitenlanders hebben niet alles te maken met de deplorabele toestand waarin veel mensen verkeren. Dat heeft alles te maken met een mentaliteit die even schadelijk is als degene die ze verwerpen, die hebben nl. niets meer te verliezen, die zijn alles al kwijt. De oorzaak lag overigens bij David Cameron, hij stond aan de voet van het huidige dilemma. Om over Thatcher maar niet te spreken die aan de wieg stond van het geheel.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins29 jul. 2018 - 11:26

Laat het VK maar slachtoffer worden van de EU omderhandlingen en hopelijk gaat het hele land failiet. Dan zal de Brexit eeb doorn voor de populisten worden en kunnen ze niet meer propegeren dat een *land*xit goed is voor een land. Dan onderneim je alle reden om op een facistishe partij te stemmen en zullen deze partijen een prachtige dood sterven. Dan nog het besef dat het neolivbralisme stinkt en als links aan de macht is kunnen we bouweb aan een socialistishe EU. Een echt socialistish utopia!

2 Reacties
Robbels
Robbels9 jul. 2018 - 13:38

'Laat het VK maar slachtoffer worden van de EU omderhandlingen en hopelijk gaat het hele land failiet.' Je doet voorkomen alsof er een andere mogelijkheid is. Alsof het een bewuste keuze is van de EU om de Britten in de onheil te stortten. Dat is dus aperte onzin! De nu bewandelde route is gewoon overmijdelijk gezien de wijze waarop het hele systeem in elkaar zit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2018 - 7:55

Ik hoop niet dat het hele land failliet gaat dat zou nog meer armoede betekenen door dezelfde mensen veroorzaakt als die daarvoor verantwoordelijk zijn. Wel dat de macht op z'n minst tot bezinning komt en terugkijkt naar het waarom van... en daar de oplossing zoekt en de fouten erkent. Maar dat gaat niet gebeuren ben ik bang. Nederland wenst ook ziende blind te zijn en gaat gewoon door op de ingeslagen weg a la Thatcher...

Kees14
Kees149 jul. 2018 - 11:00

Als EU profiteurs het weer voor het zeggen gaan krijgen (tegen het democratisch genomen Brexit besluit in) ziet het er niet goed uit voor de Britse arbeiders. https://www.groene.nl/artikel/eerst-m-n-baan-terug

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens9 jul. 2018 - 14:32

@ Kees Jij schrijft; …… (tegen het democratisch genomen Brexit besluit in) ziet het er niet goed uit voor de Britse arbeiders...…. Die Britse arbeiders hebben democratisch een dom besluit genomen en het is tijd om hen eens rustig uit te lachen. Blijkbaar hebben ze zichzelf flink in de voet geschoten en krijgen ze hun baan niet terug en raken er alleen maar meer arbeiders hun baan kwijt.

Crunchy Frog
Crunchy Frog9 jul. 2018 - 15:03

[Het democratisch genomen Brexit besluit] Het referendum was raadgevend, dus geen besluit. Vervolgens is het besluit om inderdaad tot Brexit over te gaan genomen door een nieuwe regering die niet via algemene democratische verkiezingen gekozen is. En over de vraag 'harde of zachte Brexit' heeft de kiezer zelfs nooit een uitspraak kunnen doen. Het is maar wat je democratisch noemt.

madbako
madbako9 jul. 2018 - 15:07

Leve de democratie Kees. Ook al zijn de keuzes oliedom.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 jul. 2018 - 23:39

Dat is geen democratie, maar idiocracy.

Sonic2
Sonic29 jul. 2018 - 9:18

Je kon in 2016 al zien aankomen dat de Britten de vragende partij zouden zijn en alle belang zouden hebben bij haast. In elke onderhandeling( of het nu een politieke onderhandeling is of in het bedrijfsleven) heeft de vragende partij de minste sterke positie. De Engelsen hebben zich natuurlijk laten verleiden door rechts radicale leugenaars als Farage. Die natuurlijk altijd een zeer versimpelde versie van de werkelijkheid weergeven. Brexit zou vrijheid en economische groei betekenen. De absolute droomwereld. Daar zijn heel veel Britten ingetrapt. Oerdom.

2 Reacties
Karingin
Karingin9 jul. 2018 - 10:13

Nou nee. De Brexit zou een einde aan immigratie betekenen. En dat zal het ongetwijfeld. Alleen had men de consequenties daarvan een beetje onderschat.

Hiltermann
Hiltermann9 jul. 2018 - 13:51

De voorstemmers die alleen uit waren op beperking van de immigratie uit Polen en aanverwante lage lonen landen hadden geen benul van de consequenties die het uittreden met zich mee brengt. Nu duidelijk wordt wat de gevolgen zijn, groot verlies van arbeidsplaatsen, waarde van het Engelse pont ruim 25% gedaald en langdurige conflicten met de EU is London in last. Mevrouw May is waarschijnlijk de minst geëigende persoon om de uittreding te begeleiden. Ze heeft er bijna twee jaar over gedaan om haar regering over een beleidslijn te laten stemmen. Binnen twee dagen verlaat de belangrijkste minister die over de uittreding moet onderhandelen met de EU het kabinet. May is zo goed als zeker op weg naar de uitgang, chaos in het VK dreigt.

Hiltermann
Hiltermann9 jul. 2018 - 8:59

Wordt het toch nog spannend. Het VK en May onderschatten de gevolgen van de Brexit volledig. Het heeft bijna twee jaar geduurd voor May met haar ministers een lijn heeft uitgezet die het VK wil volgen bij de uittreding. Of de EU die lijn accepteert is maar de vraag. Nu blijkt de gekozen lijn binnen de regering op verzet te stuiten. Dat belooft alleen maar meer vertraging en een stevig nee van de EU. EU vertegenwoordiger Barnier heeft al gewaarschuwd dat het VK de deur van het EU lidmaatschap niet kan dichtrekken om dan door de achterdeur alle faciliteiten die het EU lidmaatschap biedt weer binnen te halen. Over een maand of acht zal blijken dat het VK de Brexit ernstig heeft onderschat. Dan wordt het in plaats van de gewenste zachte landing toch nog een harde clash.

DaanOuwens
DaanOuwens9 jul. 2018 - 8:57

Het voorspelde scenario voltrekt zich. De uitkomst van het referendum blijkt in de praktijk nauwelijks uit te voeren. En wat in zekere zin vermakelijk is, is dat zij verder moeten op deze weg. Ik zie echter nog 1 mooie ontsnappingsroute voor May. En nieuw referendum. De veroorzakers van deze problemen moeten dan opnieuw hun verantwoordelijkheid nemen. Niet wel of niet Brexit, dat is voorbij ze moeten weg, maar de keuze tussen een harde of zachte Brexit. Ook dat zal een nek aan nek race worden. En de onderlinge verhoudingen in het VK weer verder op scherp zetten. Dan kan de Brusselse onderhandelingsdelegatie een paar maanden lekker op reces en levert het VK weer mooie televisie op tijdens het nieuws. Volgens mij win/win.

5 Reacties
Karingin
Karingin9 jul. 2018 - 10:09

Scherp! Maar ik denk niet dat daar de tijd voor is. En ik vermoed ook grote commotie over zoiets, wat May nou juist niet kan gebruiken.

Hiltermann
Hiltermann9 jul. 2018 - 13:37

Daan je vergist je ernstig. Het VK heeft helemaal geen keus, de EU bepaalt de voorwaarden. Eerder heeft de EU al aangegeven dat het VK tot maart 2019 de gelegenheid heeft met voorstellen te komen. Mevrouw May ligt hopeloos achter op het schema. Ze heeft nu pas een standpunt dat door haar ministers is geaccordeerd. Niet alle ministers zijn het eens met de gekozen lijn David Davis die belast is met de onderhandelingen verlaat het kabinet samen met de onder minister. De positie van May was al niet sterk en is door het vertrek van de minister verder verzwakt. Een regeringscrisis ligt op de loer. Het VK stevent af op een harde Brexit en ernstige financiële problemen. Multinationals zoals Boeing, Siemens en BMW treffen voorbereidingen om het land te verlaten. Groot verlies van arbeidsplaatsen dreigt. May cs dromen nog, die droom komt snel tot een keiharde ontknoping. De gewone Brit wordt door dit geknoei het hardst geraakt. Wat over een maand of acht gaat plaatsvinden gun je je ergste vijand niet. Goede kans dat de huidige regering binnenkort valt. Dan moet Jeremy Corbyn haast maken om nog te redden wat er te redden valt.

DaanOuwens
DaanOuwens9 jul. 2018 - 13:59

@ Hiltermann Jij schrijft: Het VK heeft helemaal geen keus, de EU bepaalt de voorwaarden. Dat is wel waar, maar de rest van het verhaal niet. De EU, dus de gezamenlijke landen, hebben helemaal geen belang bij de ondergang van het VK. Dus als het aan de EU ligt komt er een zachte Brexit. Echter wel op rekening van het VK. Dat resultaat gaat er uiteindelijk ook komen. Maar pas nadat de pro-Brexit politici flink door de knieën zijn gegaan.

Hiltermann
Hiltermann10 jul. 2018 - 6:27

Daan, Bij de EU leven flinke wraakgevoelens over het besluit van het VK de EU te verlaten. Die opstelling is door diverse kopstukken van de EU op ongewoon ondiplomatieke wijze duidelijk gemaakt. Er komt geen zachte Brexit om twee redenen: 1. Het VK is na twee jaar nog steeds verdeeld over de te volgen strategie. 2. In het VK leeft de misvatting dat er ruimte is voor onderhandelingen, die is er niet. Het VK is overgeleverd aan de luimen van de EU.

Robbels
Robbels10 jul. 2018 - 10:55

@ Hilterman '2. In het VK leeft de misvatting dat er ruimte is voor onderhandelingen, die is er niet. Het VK is overgeleverd aan de luimen van de EU.' Maar wie heeft dan toch ooit in vredesnaam lopen beweren dat die ruimte er WEL was? Niet de EU en niet de Remainers! De bechikbare ruimte is afgekaderd in de huidige wet- en regelgeving van de EU alsmede de vastgelegde procedure bij uittreding van een lidstaat. Die ruimte is inderdaad beperkt maar wel vooraf volstrekt duidelijk voor degenen die wilden luisteren en/of het zelf opzochten. Dat bij de herhaalderlijke verduidelijking daarvan af en toe een sneer komt kijken in de trend van 'I told you so' en 'wie zijn billen brand moet op de blaren zitten' zal mij een worst wezen.

Bouwman2
Bouwman29 jul. 2018 - 7:33

Als de onderhandelingspositie nog niet eens unaniem vaststaat en als die neerkomt op cherrypicking van de kant van het VK, dan is het precies als inhalen op een tweebaansweg in dichte mist. Allen dwazen en populisten nemen die gok.

1 Reactie
Jo4Hanna
Jo4Hanna10 jul. 2018 - 0:05

Eens