Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boris Johnson laat May in de steek en stapt op

  •  
09-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Cabinet meeting at Downing Street


© epa06859991 British Secretary of State for Foreign Affairs Boris Johnson arrives at Downing Street for a cabinet meeting in London, Britain, 03 July 2018. EPA/ANDY RAIN

Update 22:00
Volksgezondheidsminister Jeremy Hunt volgt Johnson op als minister van Buitenlandse Zaken. Twee weken geleden publiceerde The Guardian nog een portret van deze politieke kat met zeven levens. Hij wordt ook gezien als mogelijk opvolger van May, mocht die de Brexit-puinhopen niet overleven.
Update 16:00: Ook minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft zijn ontslag ingediend. De populaire populistische Brexit-supporter kan zich niet vinden in het akkoord dat May vrijdag gepresenteerd heeft. Ook de bevoogdende toon die de premier tegen de Brexit-rebellen heeft aangeslagen, zou kwaad bloed hebben gezet. Mogelijk wordt er een motie van wantrouwen tegen May ingediend. De verwachting is dat ze die kan overleven maar mocht dat niet het geval zijn dan staat Johnson in de startblokken om haar positie over te nemen.
Eerder:
De Britse Brexit-minister David Davis heeft per direct zijn ontslag ingediend bij premier Theresa May. De reden daarvoor is dat hij zich niet kan vinden in de lijn die May volgt bij de onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Volgens Davis, die bekendstaat als een hardliner, wordt in de huidige koers de onderhandelingspositie van de Britten ernstig verzwakt.
Vrijdag ging het Britse kabinet na een maanden van overleg akkoord met onderhandelingsvoorwaarden voor de Brexit. Tegen het zere been van Davis die nog probeerde om May te bewegen met harddere eisen naar de EU te gaan. Dat liep op niets uit. Zondagavond besloot hij daarom zijn functie neer te leggen. Davis, die in 2016 benoemd werd tot Brexit-minister, was verantwoordelijk voor de onderhandelingen met de Europese Unie. Ook zijn staatssecretarissen Steve Baker en Suella Braverman dienden hun ontslag in.
Het grootste pijnpunt is dat May erop aan lijkt te sturen dat de Britten de Europese douane-unie en gemeenschappelijke markt niet zullen verlaten. Dat houdt volgens Davis in dat de Britten forse concessies doen aan Brussel en uiteindelijk niet de controle over hun eigen wetten terugkrijgen, een van de speerpunten van de Brexit. Davis liet in zijn ontslagbrief weten dat hij het uit te voeren beleid niet langer enthousiast kan uitdragen.
May heeft in een reactie laten weten het vertrek van Davis te betreuren. Volgens de premier is de Britse onderhandelingspositie nog altijd goed en moesten er concessies gedaan worden om überhaupt met de EU om de tafel te kunnen gaan zitten. Voorzitter van de Labourpartij Ian Lavery denkt dat het vertrek van Davis verregaande gevolgen kan hebben voor de houdbaarheid van May’s positie zelf. Hij noemt de ontstane situatie ‘complete chaos’ en zegt dat hiermee het laatste restje autoriteit van de premier is verdwenen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.