Joop

Britse bedrijven verlaten het zinkende Brexit-schip

  •  
23-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
ffs
Over 68 dagen verstrijkt de Brexit-deadline en aangezien de Britse politiek nog geen stap verder is dan twee jaar geleden het geval was, stevent het Verenigd Koninkrijk af op een No Deal-exit. Grote bedrijven zien de politieke chaos met lede ogen aan en veel van hen kondigen hun vertrek aan.
Dyson Zo ook James Dyson, stofzuigeruitvinder en een van de aanjagers van Brexit, die gisteren bekend maakte zijn hoofdkantoor naar Singapore te verplaatsen. Hoewel er volgens Dyson slechts twee banen naar Singapore zullen verplaatsen, liet Dyson-CEO weten vanaf nu niet meer een Brits bedrijf maar een “global technology company” te willen heten. James Dyson zelf ontkent dat de verhuizing iets te maken heeft met Brexit en spreekt van ‘future-proofing’, maar de Britse columnist Jonathan Freedland merkte daar fijntjes bij op dat het vast geen toeval is dat de EU in oktober nog een handelsovereenkomst sloot met Singapore en Dyson nu alsnog vrije toegang tot EU-markten heeft. In tegenstelling tot bedrijven die in Groot-Brittannië gevestigd blijven.
Sony en P&O Op dezelfde dag dat Dyson zijn verhuizing bekendmaakte, kondigde een van de grootste Britse rederijen P&O aan dat haar volledige vloot voortaan onder de vlag van Cyprus zal varen. Ook de computergigant Sony verhuist, en wel van Londen naar Amsterdam. Deze bedrijven waren minder voorzichtig om de werkelijke reden van hun verhuizing te benoemen: Brexit.
Banken, verzekeraars en investeerders Persbureau Reuters meldt vandaag dat maar liefst 47 banken, verzekeraars en asset management-kantoren van plan zijn om in elk geval een deel van hun activiteiten te verplaatsen naar Luxemburg. Luxemburg gaf het afgelopen jaar al 80 nieuwe licenties uit aan banken, verzekeraars, investeerders en asset management-kantoren. Verschillende van deze bedrijven gaven openlijk toe dat hun beslissing gedreven werd door Brexit.
Hamsteren Naast verhuizingen en het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten, wordt er ook flink gehamsterd in de aanloop naar Brexit. Van autoproducent Bentley tot aan dierenwinkelketen Pets at Home, bedrijven slaan grote bedrijfsvoorraden in en op, omdat ze vrezen voor logistieke problemen en schaarste als gevolg van Brexit en de No Deal-variant in het bijzonder. Eerder kondigde de Britse overheid zelf al aan uit voorzorg extra medicijnen op te slaan.
Brexiteers Net als James Dyson dekken ook de politieke aanjagers van Brexit zichzelf in voor wat komen gaat. De conservatieve parlementariër Jacob Rees-Mogg, die in het Lagerhuis nog steeds met droge ogen pleit voor een No Deal-scenario, waarschuwde investeerders van zijn eigen Somerset Capital Management voor de gevaren van een harde Brexit en heeft inmiddels al twee fondsen opgezet in Ierland. Nigel Farage, een van de felste Brexit-campaigners, vroeg een permanente verblijfsvergunning voor zichzelf aan in Frankrijk en regelde Duitse paspoorten voor zijn kinderen.
Cc-foto: Matt Brown
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Cliff Clavin
Cliff Clavin24 jan. 2019 - 12:16

Ondertussen - vernemen we dat Airbus UK (14.000 werknemers) ook overweegt Groot-Brittannië te verlaten. We kunnen niet weten of alle bedrijven (en personen) die weg (zullen) gaan uit het Verenigd Koninkrijk dit op even rationele en bezonnen gronden doen; als het zo is dat men 'naar elkaar kijkt' en ook daarop beslissingen baseert, dan kunnen er nog meer onverwachte en belangrijke verhuizingen plaatsvinden. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/21/brexitblog-week-4-a3651040 Nee, het ziet er niet goed uit, al met al. Overigens hoor je vrijwel niets meer van de wat luidruchtiger Nederlandse voorstanders van die Brexit. Hun liefde voor lieden als Farage lijkt bekoeld.

3 Reacties
Tom8
Tom824 jan. 2019 - 13:53

@Cliff Ik denk dat de Propaganda tegen de uitreding, gesponsord wordt door die Multinationals die hun belangen geschaad zien worden, en de huidige vorm van de EU die Totalitaire vormen heeft aangenomen, en op zijn minst lak heeft aan de stem van het Volk, want die zijn dom. En ook de jaloezie naar de Identiteit, die gevormd is in een eeuwen oude structuur die ooit uit zwermde over een groot gedeelte van deze aardkloot, en daar nog rustig op kan terugvallen, maar dan wel in een leidende rol in plaats van onderdanig. Er zijn genoeg landen bij die in hun eentje meer groei mogelijkheden hebben dan heel Europa bij elkaar, en vergeet de grondstoffen niet plus de grote Mining Companies( o.a. Canada) https://nl.wikipedia.org/wiki/Gemenebest_van_Naties

HM van der Meulen
HM van der Meulen24 jan. 2019 - 16:24

Kijk, kijk, het neo-liberale virus heeft Cliff ook al te pakken.

Luneau
Luneau24 jan. 2019 - 22:41

Tom denkt nog steeds dat "Britannia rules the waves". Hij vergeet voor het gemak even dat de nadelen van Brexit daadwerkelijke nadelen zijn (en geen propaganda) die vooral nadelig zullen uitpakken voor de mensen in de onderlaag van de maatschappij.

dordtenaar2
dordtenaar224 jan. 2019 - 12:04

Is het wel Nigel Farage die getrouwd is met een Duitse en dat daarom zijn kinderen ook een Duits paspoort hebben die om een verblijfsvergunning in Frankrijk heeft gevraagd of is het een andere Nigel? Bijvoorbeeld Nigel Lawson ook een belangrijke brexetier maar toch iemand anders.

Le Chat Botté
Le Chat Botté24 jan. 2019 - 7:37

Brexit. Disaster capitalism ontvouwt zich. En de 'Continentals' kijken er naar als konijnen in een koplamp. Alsof ze denken dat ze niet door deze aanstormende auto zullen worden verpletterd... "Many thought that the near meltdown of the global financial system would prompt a comprehensive rethink of the principles underlying global capitalism. Instead, it was exploited to de-fund social welfare provision on a grand scale, prompting much of the anger wrongly vented against migrants during the referendum." (Howerd Hotson, 4 Jul 2016 in The Guardian, https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/jul/04/disaster-capitalism-tory-right-brexit-roll-back-state) Think again and act accordingly, you stupid self-indulged ill-informed continental consumerists!!!

3 Reacties
Tom8
Tom824 jan. 2019 - 12:18

Dank voor aandacht voor Klein, ze zou nog zoveel meer aandacht verdienen, ook haar oplossingen. Het is overigens ook het verhaal waar "Links" (lees: de derde weg, salon socialisten) het dus heeft laten liggen. Ben Juddah schreef eerder al (2017)een ontluisterend boek over de andere kant van de Globalistische medaille aangaande Londen, maar dit kan net zo goed worden toegepast op andere groot steden in Europa. https://www.vn.nl/ben-judah-londen-stad-van-hopeloosheid-armoede-en-onvervulde-dromen/ Zag gisteren een interessante speech van de Italiaanse premier Conte op het het WEF in Davos, indrukwekkend, een lobby voor het het volk en sociale zekerheden. Ook een terechtwijzing naar de nadelen van het Globale Liberale Economische wereldorde die in ieder geval ernstig in verval is geraakt, zo niet op in storten staat.

Le Chat Botté
Le Chat Botté24 jan. 2019 - 15:22

@Tom [Het is overigens ook het verhaal waar “Links” (lees: de derde weg, salon socialisten) het dus heeft laten liggen.] Eens, maar niet uitsluitend "Links". Ook "klassiek liberaal". In het klassiek liberale verhaal heeft de ondernemer een maatschappelijke verantwoordelijkheid ("the greater good"). Deze verantwoordelijkheid is volledig losgelaten in het denken en doen van neo-conservatieve en neo-liberale "disaster ondernemers". En in hun kielzog, in het denken en doen van politieke partijen als VVD en D'66. Dank voor je verwijzingen naar Ben Juddah en premier Conte.

Tom8
Tom824 jan. 2019 - 15:59

Ook “klassiek liberaal”. In het klassiek liberale verhaal heeft de ondernemer een maatschappelijke verantwoordelijkheid (“the greater good”). Zeker geen speld tussen te krijgen, en het was zo belangrijk voor de sociale cohesie, zoals eerder Phillips in Nederland. (heb eerder verwezen naar Gramsci zijn ideeën, ook verenigbaar met deze vorm van bedrijfsvoering denk ik) Heb o.a. veel met Engelsen in de windmolen industrie op zee gewerkt, van Riggers tot Offshore Super Intendants allemaal (moderne) dagloners. Zij wisten me al te vertellen: Arthur Sargill was right, but he was shouting to much. En de maak industrie van de aangeleverde Monopiles/Fundatie, electronica, kabelindustrie etc. voor het maken van complete windmolen, dit kwam allemaal van elders. Siemens was zo,n "boosdoener", dit terwijl er bijvoorbeeld op de werfterreinen in Liverpool geen mensen meer in dienst waren.

msj_meijerink
msj_meijerink24 jan. 2019 - 6:05

"Nigel Farage, een van de felste Brexit-campaigners, vroeg een permanente verblijfsvergunning voor zichzelf aan in Frankrijk en regelde Duitse paspoorten voor zijn kinderen."'' Wat een ongelooflijke rat, die Nigel: wel de lusten, maar niet de lasten!

1 Reactie
Contramine
Contramine24 jan. 2019 - 9:37

Nee, kennelijk zit de liefde voor zijn kinderen dieper dan zijn politieke opvattingen. Toch?

DePisang
DePisang23 jan. 2019 - 22:56

De Brexit is nog niet definitief maar nu al een succes. EU profiteursratten verlaten het zinkende EU VK. De villaprijzen dalen in Londen. Want in het nieuw te herrijzen VK van de arbeiders is niks meer te halen voor EU profiteurs en hun bedrijven.

1 Reactie
5trong5tyle
5trong5tyle24 jan. 2019 - 11:34

En hoe zit dat in Ierland dan? De autobom in Derry van dit weekend en het komende geweld, dat vooral die arbeiders zal raken, is maar een kostenpost voor de brexit van de oude kolonisators? De enige profiteursratten zitten in de Conservative Party.

HM van der Meulen
HM van der Meulen23 jan. 2019 - 22:17

Toch leuk dat ik het einde van de Amerikaans-Engelse dominantie nog mag meemaken. Hopelijk maakt dat ook een einde aan de gewoonte om her en der op de wereld oorlog te gaan voeren om de economische belangen veilig te stellen onder het mom van "vrijheid en democratie".

JanB2
JanB223 jan. 2019 - 21:28

De ratten verlaten het schip dat ze zelf tot zinken hebben gebracht (Rees-Mogg en Farrage).

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen23 jan. 2019 - 22:11

Ze zullen in het UK wel blij zijn dat ze van die profiteurs af zijn. Betaalt Sony misschien ook geen belasting in Nederland? Anders gingen ze toch wel ergens anders heen? Iets voor "Follow the Money".

frankie48
frankie4824 jan. 2019 - 9:25

Beste HM van der Meulen, Normaal gesproken? https://www.ondernemeneninternet.nl/engelse-limited-ltd/

Joe Speedboot
Joe Speedboot24 jan. 2019 - 14:12

'Anders gingen ze toch wel ergens anders heen?' Sony heeft een traditie met NL. Tot 15 jaar geleden zat het hoofdkantoor hier.

O3
O323 jan. 2019 - 20:47

Stel, dat je verdeeldheid wilt zaaien onder jouw geopolitieke tegenstanders. Dan zit je nu in het Kremlin intens te genieten van de chaos in de VS en UK. Door toedoen van de lokale bevolking.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen23 jan. 2019 - 22:13

Ja, onlangs bij het ontbijt zei ik nog tegen Poeti: "Het gaat lekker zo."

DaanOuwens
DaanOuwens23 jan. 2019 - 19:37

Op zich logische ontwikkelingen. Echter dat dit soort zaken nu speelt wordt door velen bij voorkeur gewoon ontkent. Enkele dagen geleden eiste een pro brexit aanhanger hier om lijstjes waaruit de effecten van de harde Brexit zouden blijken. Op mijn reactie dat dergelijke lijstjes pas over een paar jaar beschikbaar zijn, maar dat het proces nu plaatsvindt beweerde hij dat er niets aan de hand was, want er was geen lijstje. De Brexit en harde brexit zou een zegen zijn voor het VK en van negatieve effecten was geen sprake. Uit zijn boekhouding bleek niets. Het gaat dus om het verschil tussen economische ontwikkelingen en de lijstjes van de boekhouder. Volgens mij maakt dit soort signalen duidelijk dat het VK op serieuze problemen afkoerst en zolang men niet eens erkent dat het fout gaat, is men niet eens instaat de ergste problemen te voorkomen. Nigel Farage en zijn kinderen zou ik als EU-land gewoon een verblijfstatus weigeren. Dat was immers de man die vluchtelingen afbeeldde als binnen marcherend invasieleger. https://www.irishtimes.com/news/world/uk/nigel-farage-s-vile-anti-immigration-poster-criticised-1.2690915

RaymondenJoop
RaymondenJoop23 jan. 2019 - 18:58

Ach, wat de EU doet met het VK is vergelijkbaar met wat Trump doet met Mexico, de machtspolitiek en smerigheid vh spel wel te verstaan. Het is in beiden gevallen de arrogantie vd macht, vd sterkste. Bedrijven zijn niet idealistisch, dat gaat om shareholders value en hoe dat te bewerkstelligen. Dan ga je dus uit het VK, that's it

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens23 jan. 2019 - 19:42

@ RaymondenJoop Jij schrijft: Ach, wat de EU doet met het VK is vergelijkbaar met wat Trump doet met Mexico, de machtspolitiek en smerigheid vh spel wel te verstaan. De EU doet helemaal niets met het VK. Het VK bindt collectief de oogkleppen voor en geeft de EU de schuld van het feit dat ze daardoor hun kop stoten. Net zoals jij trouwens.

Karingin
Karingin23 jan. 2019 - 20:04

Nou ja, ik begreep uit een artikel (weet ff niet meer welke krant), dat de EU, zeker in het begin, heel welwillend is geweest tegen May. Maar ik kan me goed voorstellen dat ze na 2 jaar gezeik ook een keertje denken, zoek het nou maar lekker uit.

Tom Meijer
Tom Meijer23 jan. 2019 - 20:06

quatsch.

José
José23 jan. 2019 - 18:31

Een draadje met 180 onderbouwde voorbeelden van de impact die Brexit al heeft. https://twitter.com/uk_domain_names/status/1087666286648283136 Een ander gevolg kan zijn dat bij een harde Brexit een referendum over Ierse eenheid dichterbij komt. De Europese Raad heeft alvast verklaard dat als een Noord-Ierse meerderheid kiest voor hereniging met de rest van Ierland het hele land dan bij de EU hoort. https://decorrespondent.nl/9094/brexit-zonder-deal-kan-nog-een-riskante-verrassing-brengen-een-verenigd-ierland/419542596-111e2eb6

5 Reacties
Karingin
Karingin23 jan. 2019 - 20:02

En dan volgen de Schotten snel.

Tom Meijer
Tom Meijer23 jan. 2019 - 20:07

En vergeet Schotland niet.

JanB2
JanB223 jan. 2019 - 22:16

De Europese Raad heeft alvast verklaard dat als een Noord-Ierse meerderheid kiest voor hereniging met de rest van Ierland het hele land dan bij de EU hoort. Daar zijn ze snel mee. In geval van Catalonië en de Krim wacht een meerderheid van de bevolking nog steeds op erkenning van de referenda door Europa. Zo zie je maar. Het gaat helemaal niet om democratie en meer van dat soort gelul. Politiek opportunisme is de drijvende kracht achter het hele politieke bedrijf hier in het Westen. Democratie alleen als het in het straatje past van the powers that be. Mijn excuses voor het feit dat ik u wellicht bij deze een illusie armer heb gemaakt. Dit "standpunt" van de europese raad is gewoon een instrument om druk op de ketel te houden.

JanB2
JanB223 jan. 2019 - 22:19

PS Dat er groot gedonder komt in Ierland (en eventueel Schotland) na de Brexit (vooral wanneer die de vorm aanneemt van de harde variant) is natuurlijk verre van uitgesloten. Daarover zijn we het inderdaad eens.

Luneau
Luneau24 jan. 2019 - 4:58

Dan kan Gibraltar ook best een issue worden.

Hiltermann
Hiltermann23 jan. 2019 - 18:06

Wie had anders verwacht. De uittocht van bedrijven is nog maar net begonnen. Wie nu vertrekt komt niet meer terug. Dyson blijft in Singapore, P&O Ferries vlagt ook meteen de hele vloot uit. Sony gaat naar Amsterdam. het bedrijf had al een vestiging in Amstelveen. Waar zijn ze aan begonnen, die Britten?

1 Reactie
frankie48
frankie4824 jan. 2019 - 5:58

Beste Hiltermann, Sony na naar Amsterdam, Pfff ja!

Mark Huysman
Mark Huysman23 jan. 2019 - 17:25

Hier is maar één antwoord op: nationalisatie. Maar dan zal eerst Labour aan de macht moeten komen. Opnieuw een bewijs dat er snel algemene verkiezingen moeten komen. May moet weg.

2 Reacties
Elias Unique
Elias Unique23 jan. 2019 - 20:53

Er zijn talloze antwoorden mogelijk. Bijzonder dat u kiest voor nationaliseren. Een stofzuigerfabrikant is niet essentieel. En die 2200 banen zijn, op nationaal niveau, klein bier.

Mark Huysman
Mark Huysman23 jan. 2019 - 22:23

[Bijzonder dat u kiest voor nationaliseren.] Hoezo bijzonder? Als je wilt dat banen behouden blijven is dat het beste wat je kunt doen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 jan. 2019 - 17:22

'Nigel Farage, een van de felste Brexit-campaigners, vroeg een permanente verblijfsvergunning voor zichzelf aan in Frankrijk en regelde Duitse paspoorten voor zijn kinderen' Waarom steekt dit soort figuren zoveel tijd in dingen die ze zelf niet willen / begrijpen?

2 Reacties
JanB2
JanB223 jan. 2019 - 22:49

Omdat het vuige opportunisten zijn. U bent niet de enige die dat kennelijk nog niet doorheeft. Miljoenen Britten volgden deze rattenvanger en stemden "leave", zich niet realiserend met wat voor doortrapte charlatans men van doen had in de personen van Farrage, Rees-Mogg en Johnson. De brexit is een ultra-kapitalistische coup. Dat wordt duidelijk als je in de achtergrond van met name Farrage en Rees-Mogg duikt. Beide lieden komen uit de financiele sector. En dan niet zomaar de financiele sector maar dát deel dat bij uitstek leeft van roof en parasitisme: Farrage is een gewezen broker en Rees-Mogg runt (nog steeds) een groot hedgefonds. Hoe kan het dat dit soort lieden zich sterk maakt voor een Brexit die het VK afsnijdt van een grote, op neoliberale grondslag gefundeerde markt als de EU. Ik vroeg me dat ook af. Wel, follow de money! En dan wordt het snel duidelijk. De EU gaat dit soort lieden niet ver genoeg in de realisering van het ultra-kapitalisme dat zij voorstaan. Dat en alleen dat is de reden dat zij zich willen terugtrekken op een eiland (letterlijk) dat vervolgens niets meer van doen heeft met sociale wet en regelgeving, regels voor banken en meer van dat soort "communistische uitwassen" die Brussel het arme VK door de strot heeft geduwd de afgelopen jaren. Dat juist onder invloed van het VK de EU tot een neoliberale speeltuin is verworden doen daar niets aan af. Het gaat de heren nog lang niet ver genoeg en de angelsaksische ombouw van de EU is in hun ogen dan ook feitelijk maar ten dele gelukt. Ze willen meer. Meer vrijheid om zonder enig moreel kompas te sjacheren, bedrijven uit te kleden, ongebreideld te handelen in louche financiële producten etc. En mocht het één en ander mislukken en het VK ook financieel instorten na de Brexit dan houden deze aasgieren nog altijd een voet aan de grond binnen de EU. Rees-Mogg heeft niet voor niets een extra fonds in Ierland ondergebracht. Zo kan er lekker met activa geschoven worden tussen "het vrije Londen" en het communistische maar solide Europa: alles daarheen waar het op dat moment het meest rendeert. The best of both worlds! Dát, en alleen dat, is de insteek waarmee deze lieden de Britten rijp hebben gemaakt om voor de Brexit te stemmen. En wat er ook gebeurt, zij worden er niet slechter van (waarschijnlijk zelfs beter) en of het VK daarbij om zeep gaat kan ze werkelijk geen ene reet schelen. Ziehier meteen de feitelijke ontmaskering van de Brexit. Ontluisterend, zonder meer. Maar men had het dus kunnen weten dan wel vermoeden toen er voor de Brexit werd gestemd in miljoenen stemhokjes. PS Oh ja, en die dronkenlap van een Boris Johnson wilde natuurlijk alleen maar premier worden. Een kinderhand is gauw gevuld zullen we maar zeggen. Vandaar zíjn inspanningen voor de Brexit. Niets anders.

Luneau
Luneau24 jan. 2019 - 5:02

Tja, de visserij was ook één van z'n speerpunten. Terwijl hij zelf in de EU groep voor visserij zat en maar bij 1 vergadering is komen opdagen. In plaats van afgestraft worden voor het slecht doen van z'n werk en het niet beschermen van Britse belangen in het EU parlement, gebruikte hij de visserij kwestie als argument voor Brexit. Pure ondermijning van binnenuit. Dat maakt de verkiezingen voor het EU parlement in mei ook zo belangrijk.

Leo Klei
Leo Klei23 jan. 2019 - 17:18

Hij heeft een Duitse ex-vrouw. Ook zonder de EU hadden die kinderen dus twee paspoorten gehad. Ook hier geldt altijd het hele verhaal vertellen

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens23 jan. 2019 - 19:40

@ Leo Klei Jij schrijft: Hij heeft een Duitse ex-vrouw. Ook zonder de EU hadden die kinderen dus twee paspoorten gehad. Ook hier geldt altijd het hele verhaal vertellen Gezien zijn uitspraken tijdens het referendum zou het hele verhaal moeten zijn dat Farage met kinderen in het VK zou gaan wonen.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal223 jan. 2019 - 16:49

wat mij opvalt is dat er bij tegenslag zo ontzettend weinig solidariteit is : niet bij de EU, niet bij collega's, niet bij bedrijven , niet bij bevolking. Is het dan toch 1 voor allen en allen voor God ?

8 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens23 jan. 2019 - 19:44

@ Rechtse Bal Jij schrijft: wat mij opvalt is dat er bij tegenslag zo ontzettend weinig solidariteit is : Waarom zou je solidair zijn met mensen die deze boodschap uitdragen? https://www.irishtimes.com/news/world/uk/nigel-farage-s-vile-anti-immigration-poster-criticised-1.2690915

Karingin
Karingin23 jan. 2019 - 19:54

Dat ben ik zowaar met je eens. Ik voel me wel degelijk solidair met de Britse bevolking, hoe stom een deel van hun zich ook gedraagt (of gedragen heeft). De verantwoordelijke politici mogen echter wel in de stront zakken. Maar ja, die hebben hun schaapjes wel op 't droge. Dat bedrijven vertrekken die veel zaken doen in de EU was natuurlijk wel te verwachten, zeker voor zover het niet om hele fabrieken e.d. gaat. Het gaat hier niet om een belastingverhoging, maar het verlies van een hele grote markt. Of in elk geval wordt die markt heel moeilijk toegankelijk bij een harde Brexit.

Tom Meijer
Tom Meijer23 jan. 2019 - 20:09

inderdaad een typisch rechtse houding.

Henri Zwols
Henri Zwols23 jan. 2019 - 21:09

Eén voor allen, allen voor één. Alleen was allen eerst 28 leden en nu 27. Als ik de onderhandelingen zo overzie is de EU heel solidair met de 27 eigen leden.

O3
O323 jan. 2019 - 22:21

Hoe denk je, dat een Nexit zou verlopen?

Leo Klei
Leo Klei24 jan. 2019 - 9:57

Ik reageerde alleen maar op deze ene aantijging deze was onjuist Ook over de zgn een permanente verblijfsvergunning voor zichzelf in Frankrijk; is niets te vinden. Het zijn juist deze vaagheden die irritatie opwekken bij de lezer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2019 - 10:59

Karingin 23 januari 2019 at 20:54 Domheid is geen morele tekortkoming. Solidariteit met de Britse bevolking voorzover geen politici lijkt me niet misplaatst.

JanB2
JanB224 jan. 2019 - 22:35

@ Leo Gewoon zoeken (met de juiste trefwoorden, misschien zit daar je probleem): https://www.theguardian.com/politics/2018/may/31/brexiter-nigel-lawson-applies-french-residency-vote-leave

Break on through
Break on through23 jan. 2019 - 16:39

Jacob Rees-Mogg speculeert op de beurs op een teloorgang van de gehele UK economie natuurlijk.... Farage staat echt ergens voor he? Nu het er op aan komt gaat de familie Farage emigreren naar de EU.... Maar goed, zo ziet de teloorgang van een voormalig wereldrijk er dus uiteindelijk in slow motion uit. Mooi voorbeeld voor wie nog roept dat NL uit de EU moet.