Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Britse anti-doodstraf activist veroordeeld

  •  
16-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De 75-jarige schrijver Alan Shadrake is in Singapore veroordeeld tot zes weken cel en 10.000 euro boete
Shadrake is veroordeeld voor zijn boek ‘Once a Jolly Hangman – Singapore Justice in the Dock’, een boek waarin hij het Singaporese gebruik van de doodstraf aan de kaak stelt. De rechter vindt het boek tendentieus en heeft de Brit veroordeeld voor minachting van het hof.
Naar alle waarschijnlijkheid is reden voor de aanklacht de karakterisering van het proces en de executie van Vignes Mourthi. Shadrake omschrijft deze in zijn boek al “misschien wel één van de verschrikkelijkste dwalingen in de geschiedenis van Singapore”. Vignes Mourthi kreeg de doodstraf voor het vervoeren van nog geen 30 gram heroïne.
De Singaporese rechtbank heeft Shadrake nu veroordeelt voor minachting van het hof.
De rechter:
“De techniek van meneer Shadrake is om insinuaties te doen tegen een selectieve achtergrond van waarheden, halve waarheden en leugens. Een argeloze lezer zou de beweringen kunnen geloven en zo het vertrouwen in justitie in Singapore kunnen verliezen.”
cc-foto: Bryan Allison

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

JAWEH
JAWEH16 nov. 2010 - 7:59

When in Rome...

omaoeverloos
omaoeverloos16 nov. 2010 - 7:59

Triest, met zo'n veroordeling kun je een carriere uin de politiek wel vergeten. Niemand zal deze man nu nog serieus nemen.

DavidHenry
DavidHenry16 nov. 2010 - 7:59

Een ontzettend rijk land, maar vrijheid van meningsuiting? Ho maar!!!

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods16 nov. 2010 - 7:59

++ Een argeloze lezer zou de beweringen kunnen geloven en zo het vertrouwen in justitie in Singapore kunnen verliezen. ++ >> Een justitie die mensen ter dood veroordeelt voor drugssmokkel, zelfs als het gaat om meer dan 30 gram, daar verlies ik sowieso het vertrouwen in. Daar hoef ik geen boek voor te lezen.

Ewout2
Ewout216 nov. 2010 - 7:59

Wat toevallig zeg. Vanavond om 20:30 komt op RTL 8 The life of David Gale, een anti-doodstraf activist die ter dood veroordeeld wordt. Zie: http://www.tvgids.nl/artikel/27959/Spacey_schittert_in_de_bak/

Jongeliberaal
Jongeliberaal16 nov. 2010 - 7:59

Is dit niet wat ze ook met Wilders willen doen? Is dat niet net zo erg.....?

2 Reacties
JAWEH
JAWEH16 nov. 2010 - 7:59

Geloof niet dat GW de doodstraf heeft of zal krijgen voor zijn politieke denkbeelden. Onbegrijpelijk dat je hem erbij haalt.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods16 nov. 2010 - 7:59

++ Is dit niet wat ze ook met Wilders willen doen? Is dat niet net zo erg.....? ++ >> Het verschil is dat Shadrake de waarheid vertelt en Wilders liegt dat-ie barst met zijn islamisering van Nederland en dat we bang moeten zijn voor de Nederlandse islam.

doeidoei
doeidoei16 nov. 2010 - 7:59

Dus tendentieuze berichtgeving is strafbaar in Singapore?

1 Reactie
JAWEH
JAWEH16 nov. 2010 - 7:59

Het geven van tendentieuze meningen ook doei, doei dus dat wordt toch weer Turkije dit jaar als je op vakantie gaat..

Florian2
Florian216 nov. 2010 - 7:59

Schande natuurlijk dat je blijkbaar geen andere mening mag hebben in Singapore over een gerechtelijke uitspraak. Toch zitten wij niet eens meer zover af van Singapore: hier worden cartoonisten tegenwoordig ook opgepakt door de Nederlandse variant van een SWAT team....alleen om zijn tekeningen! Een hellend vlak. On topic: Singapore zou door de internationele gemeenschap nog harder moeten worden aangepakt v.w.b hun regime m.b.t drugsmokkel en de doodstraf! Schande!

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods16 nov. 2010 - 7:59

++ Toch zitten wij niet eens meer zover af van Singapore ++ >> Als je zo'n slecht gevoel voor verhoudingen hebt ben je vast geen timmerman.