Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse ambassadeur Wilson: ‘Verenigd Koninkrijk wil geen race naar de bodem’

  •  
31-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
30_01_LBD_WhiteCliffs_POW!_014

© foto: projectie van media-actiegroep Led by Donkeys op de kliffen van Dover op de ochtend van Brexit

Het nieuwe Verenigd Koninkrijk wordt geen ‘Singapore aan de Theems’. De Britten willen niet via ‘een race naar de bodem’ landen als Nederland uit de markt concurreren. Geen lage belastingtarieven, slechtere arbeidsvoorwaarden, staatssteun voor bedrijven en minder milieubescherming. Die belofte doet de Britse ambassadeur in Nederland, Peter Wilson, vandaag in de podcast Betrouwbare Bronnen – de dag dat de Britten definitief vertrekken uit de Europese Unie.
“Onze standaarden zijn zeer, zeer hoog. In veel gevallen hoger dan de gemiddelde EU-standaard en dat willen we zo houden. Deze Britse regering kwam aan de macht met een verkiezingsprogramma waarin beloofd werd het Verenigd Koninkrijk de beste werkplek ter wereld te maken. Sinds 2001 hadden we zes staatssteunzaken tegen ons, vergeleken met meer dan zestig in Duitsland en meer dan veertig in Frankrijk. Het is heel belangrijk om te benadrukken dat wij Brexit zien als een kans voor ons om hoge standaarden neer te zetten. Er is geen reden om bang te zijn en zeker niet voor een land als Nederland, dat net als wij een zeer concurrerende economie heeft.”
Peter Wilson noemt deze 31ste januari “een historische dag, maar er is vandaag geen zang en dans op de ambassade”. Na drieënhalf jaar praten over Brexit wil hij snel overgaan naar de volgende fase en praten over de nieuwe relatie met de Europese Unie en vooral die met Nederland, “een land waarvan we houden”.
De overgangsperiode loopt tot 31 december. Dan moet er ‘absoluut’ een nieuw verdrag zijn tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, zegt Wilson. Het doel is een vrijhandelsverdrag à la CETA, het verdrag tussen de EU en Canada.
De ambassadeur benadrukt het belang van stevige veiligheidssamenwerking met Nederland: “Wij zijn jullie buren, uw veiligheid is onze veiligheid. Onze inzet daarvoor is onvoorwaardelijk.” Hij prijst de samenwerking op justitie- en politieterrein en noemt de Nederlandse krijgsmacht ‘ongelooflijk effectief’.
Volgens Wilson komt prins Harry in mei gewoon naar Den Haag voor de Invictus Games , het internationale sportevenement voor militairen en veteranen die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt. Harry is de oprichter van de Games. “Hij is zeer, zeer betrokken bij deze Spelen. Harry is absoluut begaan met deze verbazingwekkend goede atleten en hun ongelooflijke heldendom.”
foto: projectie van media-actiegroep Led by Donkeys op de kliffen van Dover op de ochtend van Brexit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

Gi Raf
Gi Raf1 feb. 2020 - 14:28

‘Verenigd Koninkrijk wil geen race naar de bodem’ Dat is inderdaad niet te hopen. Waar moet dat heen als de Britten (noodgedwongen door Brexit frustrerende EU elite) moeten gaan concurreren met belastingparadijzen als Nederland en Ierland. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/belastingparadijs-nederland-draagt-bij-aan-vergroten-kloof-arm-rijk

3 Reacties
Gefaald
Gefaald1 feb. 2020 - 15:41

Als de Britten gaan "dumpen" kan de EU extra invoerheffingen opleggen.

Koning3
Koning32 feb. 2020 - 0:19

De Britten hebben altijd moeten concurreren met andere EUlanden. Bij een slechte uitkomst van de onderhandelingen zal dat moeilijker worden. Ik hoop voor de Britten dat niet ijdeltuit Johnson namens hun gaat onderhandelen, maar we zullen het zien. Op dit moment staan de Britten er slecht voor. Ze hebben net een markt van 440 miljoen mensen die ze zonder hindernis konden bereiken, verloren. Ze moeten die terugwinnen, en daar hangt een prijskaartje aan. Brexit is vanuit vele gezichtspunten een domme manoeuvre, waarschijnlijk gaan ze zich noodgedwongen in de toekomst aan honderden EU regels conformeren, maar wel met een fors lagere winst, en ook zonder zeggenschap. Ik denk dat binnen vijf jaar de Uk weer gaat aanvragen om EU lid te worden.

Gi Raf
Gi Raf2 feb. 2020 - 10:46

Het is natuurlijk voor de Britten helemaal geen punt om zich aan ''honderden'' EU regels te conformeren Koning. Ook niet aan duizenden EU regels. Vooropgesteld dat die EU regels goed zijn natuurlijk. En waarom zou je invloed willen uitoefen op goede regels? Regels die slecht zijn voor de Britse arbeiders buiten de deur houden, daar gaat het om.

Phil2
Phil21 feb. 2020 - 12:09

Er is helemaal geen mogelijkheid tot een soort ondernemers vrijstaat aan de andere kant van het Kanaal. Het zou neerkomen op het afkalven van veel zekerheden waar ook de Britten op gesteld zijn., Mag ik bijv. hier noteren dat het Britse parlement als eerste een onderzoek heeft gedaan naar het sprinkhanen gedrag van tech giganten als Amazone, Google en Apple (geen belasting betalen maar wel gebruikmaken van alles wat een modern land als het VK te bieden heeft). Idem heeft de rechter geoordeeld dat Uber chauffeurs gewoon als werknemers moeten worden gezien. Kunnen we hier in NL nog wat van leren! Maar de belangrijkste reden tegen dit beeld of zelfs mogelijkheid is: willen ondernemers vanuit het VK de EU gaan bedienen, denkend dat ze daar goedkoper uit zijn, dan kan de EU die activiteiten belasten totdat er sprake is van een level playing field of die ondernemers denken: dan kan ik beter in Europa zitten.

Bernie2
Bernie21 feb. 2020 - 9:23

Als Wilson met de 'hoogste standaarden' bedoelt dat hij en de toenmalige regering kritiekloos Farage en de andere zwijnen met aperte leugens de 'toegankelijke' Britten het vertrek uit de EU mogelijk lieten maken dan hebben we met de VK toch verder zeker geen vijanden nodig?

JanB2
JanB231 jan. 2020 - 23:26

"De Britten willen niet via ‘een race naar de bodem’ landen als Nederland uit de markt concurreren" Zonder weke knieën aan europese zijde krijgen de Britten daar ook niet eens de kans toe. Maar goed, men is zo week als boter daar in Brussel en andere europese hoofdsteden. Bedenk echter dat de Britten niet langer te vertrouwen zijn. Ze horen namelijk sinds 15 minuten in het andere kamp, met andere belangen. En laten we eerlijk zijn: zelfs toen ze nog in ons kamp verkeerden was dat enkel en alleen uit eigenbelang dus maak je geen illusie's. Het is ook van vitaal belang voor het overleven van de EU dat de Britten het moeilijk gaan krijgen. Als immers blijkt dat een exit mogelijk is zonder dat dit enige gevolgen heeft, onder het motto wel de lusten niet de lasten, dan wordt daarmee een gevaarlijk precedent gecreëerd dat het einde van de hele unie kan betekenen. En juist die Europese Unie is van vitaal belang voor de politiek-economnische positie van Europa in de wereld. Dat die unie zelf aan hervormingen toe is staat los van het belang van de unie an sich. In dat verband is de brexit trouwens een gelegeheid die te baat genomen moet worden. Hervormingen, met name op het sociale vlak en op het gebied van de financiele sector zullen een stuk makkelijker zijn zonder het door en door angelsaksische VK. We kunnen vanaf nu Rijnlands verder. We kunnen bovendien gaan werken aan een europese militaire veiligheidsstructuur, iets dat met een slaafse vazal van de VS in de gelederen eveneens onmogelijk was. Kortom: het is jammer voor de remainers maar ons rest geen andere keus dan ons actief ervoor in te zetten dat de brexit één groot fiasco wordt. In het belang van Europa en zijn burgers welteverstaan.

13 Reacties
theoswg
theoswg1 feb. 2020 - 10:31

@Jan : ben met je eens over het vitale belang van de Unie als geopolitieke- en economische factor. Maar ik zou niet stellen dat het belangrijk is dat het VK afgestraft wordt voor de redenen die je aangeeft. Ze hebben de keuze gemaakt om de EU en dus de interne markt te verlaten , dat is objectief gezien een enorme stap , ze verlaten de Unie waar M. Thatcher een grote voorstander van was omdat het goed voor de handelsrelaties was om grenzen weg te halen. Opnieuw grenzen te bouwen zal dus een moeilijkere situatie creëren , daar is niet EU's verantwoordelijkheid. Verder hebben Barnier c.s. in feiten geen andere keuze dan de ratio te laten prevaleren . Wat de Britten daar tegenover zullen stellen is vooralsnog onvoorspelbaar.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos1 feb. 2020 - 10:32

JanB heb je misschien een idee waarom de Britten uit de EU gestapt zijn? Je benadert de EU als een ideale religie, een soort van ultieme sekte. En jij bent behoorlijk onder invloed van deze sekte. Helaas heeft de EU ook minder prettige kanten. Zoals zich bemoeien met zaken die ook op regionaal niveau perfect geregeld kunnen worden. Een ander groot probleem in de EU is het corrupt chauvinistische gedrag van grote landen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de liberalisatie en privatisering van de postmarkten. Frankrijk en Duitsland weigeren aan het democratisch genomen besluit mee te werken en de EU durft niet in te grijpen omdat het slecht is voor de carriere van de EU ambtenaar in kwestie. De UK is het zat en stapt er uit. Nu moet de UK kapot omdat anders de EU gevaar loopt? Een sekte laat zijn ware aard pas zien wanneer je je naar de uitgang begeeft.

Koning3
Koning31 feb. 2020 - 11:01

Lijkt me grote onzin, Noorwegen en Zwitserland zijn ook niet in de EU, maar ze zitten stevig ingebed in EVA en talloze andere verdragen. Daardoor zijn ze feitelijk EU leden zonder zeggenschap. Iets dergelijks zal de UK ook overkomen, want als ze het niet doen, zal de industrie de UK verlaten en naar een EU land gaan. Dus het is prima, de UK heeft altijd met een been buiten de EU gestaan, verschil met vroeger zal worden dat ze nu hun medezeggenschap kwijtraken. Het "taking back control" wordt "losing control"

Pindareep
Pindareep1 feb. 2020 - 11:09

Waarom wil je vijandbeelden scheppen over onze vrienden? Wat schiet je daarmee op? Als de EU verlaten pijnloos gaat moeten we ons trouwens afvragen wat het nut van die unie is in plaats van de Britten een mes in de rug steken.

Wilma3
Wilma31 feb. 2020 - 11:22

Mee eens! Het is in Europees belang dat het een fiasco wordt. Maar daar hoeft mijn idee niet zo veel voor te gebeuren. Het VK staat alleen toch een stuk zwakker dan in Europees verband en kan mi dus ook minder eisen stellen.

MountEverest
MountEverest1 feb. 2020 - 11:40

@JanB Het zou geen probleem zijn als Kroatië of Estland afscheid had genomen van de EU. Maar het VK blijft zowel economisch, politiek als militair een belangrijk land, zeker voor de buurlanden. Zowel Brussel als Londen zullen dan ook naar streven goede onderlinge relaties.

MountEverest
MountEverest1 feb. 2020 - 11:55

Door de eeuwen heen heeft het VK een andere positie ingenomen dan andere grote landen als Frankrijk, Duitsland en Spanje. Deze continentale mogendheden probeerden van tijd tot tijd Europa te overheersen, het zij militair, het zij economisch. Het insulaire Engeland/VK had altijd maar één echt strategisch doel: het wilde niet dat de Lage Landen bezet werden door een grote mogendheid. Vandaar de steun aan de Nederlandse opstandelingen, de oorlogen tegen Lodewijk de XIV en Napoleon en vanaf 1830 de garanties aan België die het VK in 1914 in oorlog brachten met Duitsland. Deze insulaire denkwijze is de verklaring voor de halfslachtige houding van het VK in de afgelopen 47 jaar. Het wil afstand houden tot "the Continent". De Gaulle had het toch goed gezien toen hij het VK buiten de EEG wilde houden.

theoswg
theoswg1 feb. 2020 - 12:11

@Lowieke : De heersende theorie is dat de rechtse vleugel van de backbenchers van de Tories (Rees Moggs etc.) uit de EU wilden stappen juist om een meer neoliberale beleid te voeren. Daarom brachten ze die broodje aap verhalen zoals de rechte bananen , de voorverpakte kibbeling en de 350 miljoen per week de wereld in. Die verhalen geloven veel mensen , dus de Tories hebben "gewonnen". Wat is niet duidelijk , maar ze zijn nu weg. Corrupt gedrag : heb je daar precieze gegevens over ? Sorry maar je punt van de liberalisering van de postmarkten is niet erg helder, kan aan mij liggen. Welk democratisch besluit bedoel je ?

JanB2
JanB21 feb. 2020 - 13:50

"Maar ik zou niet stellen dat het belangrijk is dat het VK afgestraft wordt voor de redenen die je aangeeft" Europa heeft geen keus. Als iemand met alle voordelen van de EU aan de haal gaat zonder de nadelen dan is het hek van de dam.

JanB2
JanB21 feb. 2020 - 13:51

"Deze continentale mogendheden probeerden van tijd tot tijd Europa te overheersen, het zij militair, het zij economisch" Het VK ook. Maar ook hen lukte dat niet.

JanB2
JanB21 feb. 2020 - 14:01

"Lijkt me grote onzin, Noorwegen en Zwitserland zijn ook niet in de EU, maar ze zitten stevig ingebed in EVA en talloze andere verdragen" Ja, maar die landen zijn ook niet weggelopen uit de EU. Bovendien accepteren ze een hele trits regels. Het VK hield zich binnen de EU al nergens aan als het even kon. Brits rundvlees werd ten tijde van de BSE crisis met medeweten van de britse overheid via allerlei kanalen in Europa verkocht, ondanks een uitdrukkelijk europees verbod. Zo'n land verdient geen lidmaatschap en ook geen handelsdeal. Ooit een betaling naar Zwitserland overgemaakt? En ook een betaling naar het VK? Beide landen zijn lid van SEPA (Single European Payment Area). Dat komt erop neer dat in beide landen de mogelijkheid bestaat om in Euro's te betalen zonder bankkosten. In Zwitserland vaak geen punt. In het VK kent men SEPA vaak niet eens. Kun je in die achterlijke ponden betalen en waarbij ook nog een hoop aan de strijkstok van een door en door corrupte britse bank blijft hangen. Nee dank u. Ik heb het wel gehad met die pseudo-excentrieke kliek daar aan de overkant.

JanB2
JanB21 feb. 2020 - 14:02

@ Pindareep Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig. Een vijandbeeld ook niet. Dat dient zich sowieso vanzelf aan.

JanB2
JanB21 feb. 2020 - 14:06

@ Lowieke "Heb je misschien een idee waarom de Britten uit de EU gestapt zijn?" Ja. "Je benadert de EU als een ideale religie, een soort van ultieme sekte. En jij bent behoorlijk onder invloed van deze sekte" Nee. Waar haal je het vandaan. "Helaas heeft de EU ook minder prettige kanten." Breek me de bek niet open. De EU moet drastisch hervormen wil hij overleven. En dat gaat stukken beter zonder de Britten. Dát is één van de punten.

msj_meijerink
msj_meijerink31 jan. 2020 - 21:02

Het zal niet voor het eerst zijn dat het VK 'a' zegt en 'b' doet!

Jan de Kort
Jan de Kort31 jan. 2020 - 16:28

Ik betwijfel of de Britten nog veel te kiezen hebben. Waarschijnlijk gaat het VK uiteen vallen en Schotland en Noord Ierland zullen zich waarschijnlijk bij de EU aansluiten. De Engelsen zullen dan met grootmachten moeten proberen handelsakkoorden te sluiten, maar wat hebben ze behalve wat auto-industrie en een markt van een paar miljoen burgers te bieden? Dat wordt uitverkoop.

5 Reacties
Kilted
Kilted31 jan. 2020 - 21:15

Tot relatief recent zou ik het met je eens zijn geweest, maar doordat de olieprijzen de laatste jaren erg onder druk zijn komen te staan, is Schotland's belangrijkste bron van inkomsten in het geval van onafhankelijkheid er niet bepaald betrouwbaarder op geworden. Bovendien is zijn de problemen rondom de grens tussen de beide Ierlanden kinderspel vergeleken met wat een grens tussen Schotland en Engeland aan problemen zou opleveren. Ik teken morgen bij het kruisje voor onafhankelijkheid, maar ik zie het niet gebeuren. Noord-Ierland zal vermoedelijk weer lid worden van de EU simpelweg omdat het zich bij de Republiek zal aansluiten. Maar ook dat zal niet zonder slag of stoot gaan.

JanB2
JanB231 jan. 2020 - 23:31

"Waarschijnlijk gaat het VK uiteen vallen en Schotland en Noord Ierland zullen zich waarschijnlijk bij de EU aansluiten" Geen bezwaar. Noord-Ierland en Schotland zijn altijd welkom. Wales ook trouwens. Het VK daarentegen is wat mij betreft nooit meer welkom. De Engelsen daarom ook niet. Want het VK was in zijn politiek toch vooral Engeland, en je moet zien te voorkomen dat een opgesplitst VK straks toch weer in Brussel aanschuift en onder engelse invloed toch weer detzelfde irritante factor gaat worden die het VK in de afgelopen 47 jaar is geweest.

MountEverest
MountEverest1 feb. 2020 - 13:27

@Kilted Een onafhankelijk Schotland is een moeilijk verhaal. Met name het leefbaar houden van de Hooglanden, een gebied ter grootte van België met slechts 300.000 inwoners, kost handen vol geld. Bovendien blijven de Schotten zeer afhankelijk van Engeland.

Koning3
Koning32 feb. 2020 - 0:11

Toch, Kilted, hebben referenda om de Uk te verlaten maar altijd nipt geleid tot binnen de Uk te blijven. Het idee is dat die nipte meerderheid er nu niet meer is, maar dat de schotten bij ruime meerderheid de Uk willen verlaten. Ze kunnen dan EU lid worden, wat hun afhankelijkheid van de Uk sterk zal verminderen. De industrieen en banken die nu de Uk willen verlaten omdat het EU voordeel er niet meer is, zeker als de handelsverdragen met de EU gaan tegenvallen, die zullen dan hun toevlucht naar Schotland kunnen zoeken. Overigens heeft Schotland veel meer dan 300.000 inwoners, alleen in de hoofdstad wonen er 500.000. Schotland heeft bijna 6 miljoen inwoners.

Koning3
Koning32 feb. 2020 - 0:12

Deze reactie was voor MountEverest bedoeld.

Koning3
Koning331 jan. 2020 - 13:52

De auto-industrie die in de UK zit omdat de UK een EU lid was, en de daar geproduceerde auto's in de EU mochten worden verkocht zonder invoerrechten, beseft nu dat ze plotseling aan de verkeerde kant van de EU grens terecht zijn gekomen. De kosten hiervan zijn honderden miljoenen per jaar. Veel auto-industrieën zien, ondanks de grote investeringen, voldoende reden om de fabrieken in de UK naar het vasteland te verplaatsen. Om te kunnen concurreren met de Europese auto-industrie moeten ze wel.

1 Reactie
JanB2
JanB231 jan. 2020 - 23:34

"De kosten hiervan zijn honderden miljoenen per jaar. Veel auto-industrieën zien, ondanks de grote investeringen, voldoende reden om de fabrieken in de UK naar het vasteland te verplaatsen" Dat proces is al gaande: https://www.telegraph.co.uk/business/2020/01/27/nissan-reverse-uk/

ton14024
ton1402431 jan. 2020 - 12:30

Concurreren op kwaliteit is zó 1990.

de Boer2
de Boer231 jan. 2020 - 12:28

Dat zei de parachutist ook toen ie vanmorgen uit het vliegtuig sprong om te landen op het gemarkeerde terrein hier achter. We zagen de sprong, de landingen aan zijn kleurige valscherm dat automatisch zich ontplooide en de schok die daarbij hoorde. Het was boeiend dat allemaal te zien. Hij had wel dood kunnen vallen maar kwam er met een gebroken been vanaf.