Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brits parlementslid doodgestoken tijdens kiezersspreekuur

  •  
15-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BRITAIN - POLITICS - POLICE - STABBING

© An undated handout photograph released by the UK Parliament shows Conservative MP for Southend West, David Amess, posing for an official portrait photograph at the Houses of Parliament in Lon

In Southend West, een kiesdistrict in Essex in het oosten van Engeland, is parlementslid David Amess doodgestoken tijdens zijn wekelijkse bijeenkomst met kiezers. De 69-jarige conservatief die in 1983 voor het eerst werd gekozen was een van de langstzittende parlementsleden. Hij is een zogeheten backbencher die nooit een belangrijke positie in de partij heeft vervuld en zich vooral richtte op eigen aandachtspunten zoals dierenwelzijn en de beperking van abortusrechten.
De gealarmeerde politie heeft ter plekke een 25-jarige verdachte aangehouden. Er wordt onderzocht of er een terroristisch motief aan de moord ten grondslag ligt. Volgens een getuige zou er een woordenwisseling aan de steekpartij vooraf zijn gegaan. De man was de bijeenkomst in Leigh-on-Sea vrijdagmiddag kort na 12 uur binnengelopen en heeft de politicus diverse malen gestoken. Toegesnelde medische hulpverleners hebben vergeefs getracht het leven van de politicus te redden.
Geen video? Klik hier.
De moord zal opnieuw een discussie losmaken over de veiligheid van volksvertegenwoordigers. Het is gebruikelijk dat Britse politici, die een district vertegenwoordigen, zeer regelmatig vrij toegankelijke bijeenkomsten houden waar kiezers langs kunnen komen om bijvoorbeeld kwesties te bespreken. Vijf jaar geleden werd Jo Cox, parlementslid voor Labour en tegenstander van de Brexit, bij zo’n bijeenkomst doodgeschoten door een extreemrechtse Brexit-aanhanger. In 2010 werd een ander Labour-parlementslid neergestoken door een online geradicaliseerde student. In 2000 werd een assistent van een liberaal parlementslid doodgestoken op zo’n bijeenkomst terwijl hij trachtte de politicus te beschermen tegen de met een zwaard bewapende aanvaller.
Update 16-10:
De Britse politie kenmerkt de moord inmiddels als terroristisch. De verdachte, een Brit van Somalische afkomst, werd volgens The Guardian vermoedelijk eerder verdacht van islamistisch radicalisme.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen17 okt. 2021 - 11:10

Het is weer veelzeggend. Toen bleek dat de terroristische moord op MP Jo Cox gepleegd werd door een rechts-extremistisch persoon verschenen er hier aansluiting in hoog tempo tientallen berichten die over elkaar heen struikelden dit zo breed mogelijk uit te meten en zo lang mogelijk uit te melken. De reactie bij opnieuw een terroristische moord nu, dit keer op MP David Amess, nu het blijkt te gaan om een extreem islamitisch persoon levert oorverdovende stilte op.

Déjà vu
Déjà vu15 okt. 2021 - 17:20

John Cleese heeft het VK kort geleden verlaten. De reden: politiek en media.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 okt. 2021 - 19:28

ja maar dat ging niet om neersteken van politici

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 okt. 2021 - 22:52

Niet specifiek. Maar neersteken van politici gaat wel over politiek en media. Als een Jood in 1938 Duitsland verlaat omdat het klimaat naar de klote gaat heeft dat ook niet specifiek met gaskamers te maken. Maar er is wel een verband.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2021 - 10:18

Cleeses vertrek? Had iets te maken met dat hij zich in de UK niet meer thuisvoelde. De enige media persoonlijkheid die hij nog vertrouwde was David Attenborough. https://www.theguardian.com/culture/2019/may/29/john-cleese-criticised-for-saying-london-is-no-longer-an-english-city

Sonic2
Sonic215 okt. 2021 - 17:09

Heel erg tragisch. Niemand verdient het om zo dood gestoken te worden. Je bestrijdt elkaar met woorden vind ik en niet met geweld. Het is ook zo'n apart idee dat je in de ochtend kan opstaan en dat je in de avond dood kan zijn. Vooral als het een relatief jong iemand betreft. Heel tragisch. Het maakt niet uit welke politieke kleur je hebt.

3 Reacties
Nelisje
Nelisje16 okt. 2021 - 5:49

Toch zal de ene politieke kleur naar de andere wijzen als oorzaak.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2021 - 10:20

Conservatieve backbencher die tegen abortus was en ook tegen de vossenjacht. Een zeldzame combinatie.

Eid
Eid16 okt. 2021 - 11:05

@Sonic Helemaal juist. Het maakt ons alleen wederom duidelijk wat voor verknipte personen er ook rondlopen, en dat we ongeachte politieke kleur, daar niet voor moeten wegkijken. Mensen die vaak veel hebben meegemaakt, of een heel andere kijk hebben op normen en waarden. En dan knapt er wat... Triest.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen15 okt. 2021 - 17:00

The Times, zeker een betrouwbare bron, weet inmiddels meer te melden over de identiteit van de aanvaller: "Counterterrorism police are investigating possible links between Islamist extremists and a knifeman who stabbed to death the Conservative MP Sir David Amess. The suspect is believed to be a foreign national, a source said. However, they added that it was “entirely possible” a terrorism motive would be ruled out. The source said the knifeman did not use phrases often associated with an Islamist attacks to indicate a terrorist motivation. Police will examine his telephone to establish if there are links to extremism." Er is daarmee dus zeker nog een niet-terroristisch oogmerk mogelijk. https://www.thetimes.co.uk/article/david-amess-mp-stabbed-multiple-times-at-constituency-surgery-in-southend-rrl7xl7lt

1 Reactie
Nelisje
Nelisje16 okt. 2021 - 6:01

Het zou fijn zijn als dat de uitkomst is, maar dat maakt verder voor het slachtoffer en de nabestaanden denk ik niet zo veel meer uit.

Uw Psychiator
Uw Psychiator15 okt. 2021 - 16:21

Een grote tragedie - zeker als je de antecedenten van David Amess eventjes nagaat (bij The Guardian, bijvoorbeeld). Al gauw wordt bij zulke drama's de term 'terroristische motieven' erbij gehaald. In feite echter is elke moord op wie dan ook een vorm van 'terreur zaaien'. Nu kan de dader zich natuurlijk altijd beroepen op een ideologisch/religieuze inspiratie; maar soortgelijke gevallen in het verleden wijzen naar mijn idee vaker op een extreme vorm van een geestelijke stoornis dan op een weldoordachte en goed geplande aanval om het een of andere 'hogere doel' te dienen. Een heel persoonlijke indruk: ik meen dat ik bij het vluchtig lezen van de regionale krant die wij hier hebben (niet namens mij) in de voorbije jaren steeds vaker acties van wangedrag, misdaden, aanvallen, doodslag, en regelrechte moord de revue zie passeren, soms ook met ongewone, of regelrecht bizarre middelen. Spontaan schieten mij misdrijven met een kruisboog en de onthutsende vete tussen twee bezorgers van maaltijden (concurrenten van elkaar) te binnen. Mijn hypothese: onze samenlevingen (niet alleen Groot-Brittannië) zijn overspannen, het gemiddelde stressniveau ligt abnormaal en gevaarlijk hoog (net als de werkdruk voor zovelen); men lijdt aan overprikkeling van alle zintuigen, en desondanks is het toch bijkans een sociale verplichting om je aldoor tevreden en 'happy' voor te doen; wat inhoudt dat het tonen van gevoelens van somberheid, depressiviteit, ontevredenheid ongewenst is. Geestelijke rust, de tijd krijgen en nemen om je te bezinnen, en überhaupt een aangename en gezonde stilte, die zijn zo zeldzaam geworden. Als dit zo is, dan ligt het (ook medisch-psychiatrisch) voor de hand dat steeds meer mensen ernstige gedragsstoornissen vertonen; en dan uit de bocht vliegen, ontsporen, elke impulscontrôle verliezen, en abnormale en gevaarlijke acties uit gaan voeren.

7 Reacties
Nelisje
Nelisje16 okt. 2021 - 6:00

Kort samengevat. Een burn out in combinatie met de islam is dodelijk voor anderen. Je omschrijft het leuk, maar daar komt het dan wel op neer.

Uw Psychiator
Uw Psychiator16 okt. 2021 - 9:09

@ Nelisje (08:00u) - inderdaad, kort samengevat, maar tevens volkomen incorrect. Een burn-out (een zo vaak ingezette term in de populaire media dat de betekenis vervaagd is) kan niet op één lijn gesteld worden met 'verwarring', 'wanen', 'psychose', 'impulsieve agressie', en andere begrippen. En ook: 'diagnose X in combinatie met de islam is dodelijk voor anderen', dat is helaas: onzin.

Le Chat Botté
Le Chat Botté16 okt. 2021 - 9:50

@nelisje Psychiator doelt hier terecht op de relatie tussen overlevingsdruk in een samenleving en (psychiatrisch) gedrag. Jouw vertaling zou moeten zijn: een burn-out gecombineerd met een extremistische ideologie. Het verschijnsel is niet gekoppeld aan een specifieke ideologie, waarbij ik overigens religie ook duid als een ideologie. Het is levensgevaarlijk om te denken dat terrorisme en verwant gewelddadig extremisme gekoppeld zijn aan een specifieke ideologie. In de VS zien we bijvoorbeeld hoe fascisme en christelijk nationalisme zich aan het verenigen zijn tot een gewelddadige beweging. De belangrijkste drijfveer lijkt te zijn de overlevingsdruk die gevoeld wordt door witte mensen die hun meerderheid verliezen ten gunste van kleurrijke mensen (ik kan niet uit de voeten met het taalgedrocht "mensen van kleur").

Nelisje
Nelisje16 okt. 2021 - 13:45

Le Chat Botte, Het zou kunnen dat dit een bhoedist is of een jehova getuige, mijn excusses, een vooroordeel. Hoe het kan dat het een vooroordeel is weet ik dan ook weer niet. Niet mijn Psychiator, Een burn-out (een zo vaak ingezette term in de populaire media dat de betekenis vervaagd is) kan niet op één lijn gesteld worden met ‘verwarring’, ‘wanen’, ‘psychose’, ‘impulsieve agressie’, en andere begrippen. Inderdaad, maar dat kan je ook niet een op een koppelen aan aan overprikkeling van alle zintuigen. Zelfs het testosteron gehalte gaat door stress naar beneden, en dat zou je juist hoog verwachten tijdens dit soort acties.. Kan het dus helaas niet met jou eens zijn.

Uw Psychiator
Uw Psychiator16 okt. 2021 - 17:07

@ Le Chat Botté & Nelisje - dank voor jullie bijdragen @ Nelisje - ik begrijp waarom je schrijft wat je schrijft, maar het klopt niet. Stress ('chronic' of 'unpredictable' stress, en ook een combinatie van beide (steeds maar weer terugkerende ernstige spanningen) is de meest beruchte (meestal externe) aanjager en verheviger van al aanwezige psychiatrische problemen (die kunnen al aanwijsbaar of latent bestaan). Het cortisol-gehalte gaat omhoog, en de patiënt kan zomaar impulsief en onberekenbaar zijn. Een overbekend gegeven in de psychiatrie. Zo kan door omgevingsinvloeden verhoogde stress niet alleen tot misdrijven jegens anderen leiden, maar ook tot zelfmoord. Ik denk nu aan de grote economische crisis die Griekenland trof, mede door toedoen van buitenlandse politieke pressie. Mensen werden op slag werkloos, en velen ook dakloos. Met een tragische piek in het aantal gevallen van suïcide. Onderzoeker Sarah Waters heeft hier een aantal aangrijpende én solide wetenschappelijke studies over gepubliceerd. Het door jou genoemde testosteron heeft met deze gevallen lang niet zoveel mee van doen als jij ons wil doen geloven. Verhoogde stress verergert geestelijke nood altijd (klinische depressie, angststoornissen, en schizofrenische psychoses, bijvoorbeeld). Alleen al hierom is het heel onverstandig, onterecht om er maar meteen alleen de Islam bij te halen.

Nelisje
Nelisje17 okt. 2021 - 6:35

Meneer de Psychiator. Daar ben ik het mee eens, en ontken ik ook niet. Maar hierin zie ik vooral het gevolg in zelfdoding, niet het doden van een ander. Als je in pure ellende terecht komt is het ook niet vreemd dat je buiten de wet om er nog wat van probeert te maken. Dat je dan in een criminele sfeer terecht komt en daarbij anderen leed aandoet is dan ook niet vreemd. Het een hoeft niet het gevolg te zijn van het ander, ze kunnen samen een gemeenschappelijke oorzaak hebben. Maar dit is dan zoals ik het zie, zou een leuk onderwerp zijn bij een lekkere bak koffie, maar al typend stop ik er nu wel mee. Maar bedankt voor jou antwoorden, dit was een leuke wisseling van gedachten.

Uw Psychiator
Uw Psychiator17 okt. 2021 - 9:16

@ Nelisje (08:35u) - en met plezier retourneer ik nu de dank aan jou! Het komt zo zelden voor op Joop (en elders) dat meningsverschillen eindigen met een vriendelijk wederzijds dankjewel. Nu is dat het geval, en dat is mooi.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2021 - 15:21

Het werk als politicus wordt er niet aantrekkelijker op.