Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brits militair machtsvertoon: marine paraat voor Brexit

  •  
13-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
britsemarine

© A British Royal Marine descends the rope from the helicopter on the Royal Navy's flagship HMS Albion during naval drills between Britain, France and Cyprus off Limassol, Cyprus, on Tuesday, O

Terwijl de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen premier Boris Johnson dit weekend een olijftak aanreikte en beloofde om “een stap verder te gaan” in de Brexit-onderhandelingen, maakte de Britse regering bekend vier marineschepen gereed te maken.
De schepen van de Royal Navy die zijn uitgerust met kanonnen en machinegeweren, moeten bij een No Deal Brexit gaan patrouilleren in de Britse wateren. Zij moeten vissersschepen uit de Europese Unie tegenhouden. Ook hebben 14.000 Britse militairen de opdracht gekregen om standby te staan. Volgens de Britse regering is het militaire machtsvertoon nodig “om onze rechten te beschermen als onafhankelijke staat”.
Zowel in de Europese Unie als in het Verenigd Koninkrijk is met afschuw gereageerd op de oorlogszuchtige maatregel. Zo noemt het Conservatieve Lagerhuislid Tobias Ellwood de stap ‘onverantwoordelijk’. Volgens hem is het niet uit te leggen dat het Verenigd Koninkrijk niets onderneemt tegen Russische onderzeeërs in de Britse wateren maar wel de oorlog wil verklaren aan vissers uit andere NAVO-lidstaten.
Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn het nog altijd oneens over de visserijrechten. De Europese Unie dreigt geen Britse vis meer te kopen als vissers van het Europese vasteland geen toegang krijgen tot de Britse wateren. Er zijn minder dan 10.000 Britten die een voltijdbaan in de visserij hebben.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (63)

Karingin
Karingin14 dec. 2020 - 15:59

Lekker laten gaan die Britten. De visverwerkingsindustrie, die veeeeel groter is dan de vloot, gaat op z'n gat, want die verwerken ongeveer NUL visjes die door Britten gevangen zijn. En met importtarieven wordt de vis wel erg duur verkocht... Vervolgens kunnen de Britse vissers hun haringen aan de straatstenen niet kwijt, want die krijgen ook importtarieven voor hun kiezen en in eigen land worden ze niet gevreten - maar ik meen dat die in 1e instantie compensatie krijgen, dus die zullen 't wat langer volhouden. De vraag is hoe lang 't volk het volhoudt op mushy peas and chips

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2020 - 0:24

Mijn familie in de UK is meer van het "organic" soort. Die konden er ook niks aan doen. Hun dorp in de buurt van Cambridge is wel erg veel mooier dan de Nederlandse die ik ken. Helaas ben ik er al in geen 1,5 jaar meer geweest.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 dec. 2020 - 14:16

Brittania Rules the Visjes

Wappie Kappie
Wappie Kappie14 dec. 2020 - 13:24

Als het goed is boeit Europa dit gebeuren geen klap. Dat visserijverhaal van de UK was één van de Brexit-leugens volgens de EU.

DaanOuwens
DaanOuwens14 dec. 2020 - 12:26

Dit soort escalatie is wel mooi. Het zou ook mooi zijn als er geen enkele deal komt. Want dan krijgen de Engelsen wat ze willen. Volledige vrijheid om zelf te doen wat ze willen. De EU overleeft dit wel. Een paar economische sectoren krijgen klappen waaronder de bloemen telers en de transport sector. Dat is ook niet zo erg. En paar kassen in het westland minder maakt het gebied slechts leefbaarder. Vervolgens hebben de Engelsen alle tijd en rust om te ervaren wat de Brexit oplevert. Daar is inmiddels jaren voor gewaarschuwd maar men was Oost-Indisch doof. De extreme bijdragen van Kees en enkele anderen op deze site zijn een mooie indicator voor wat leeft. Hier en elders. Een groot deel van die Engelsen zijn beland in een parallelle werkelijkheid. Daar komen ze alleen uit als de parallelle werkelijkheid realiteit wordt. Leren door te ervaren. Op een andere manier kunnen ze niet. Dus als in de komende dagen die onderhandelingen eindelijk klappen biedt dat een groot deel van de engelse bevolking de kans om nieuwe dingen te leren.

19 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman14 dec. 2020 - 15:26

Maar ze zijn er vanaf. Best wel moeilijk maar dat gaat zo met dit soort zaken. Een zoveelste Battle of Britain hebben ze gewonnen. Nu mogen ze zelf beslissen. Geen Polen, Duitsers of Bulgaren die mee beslissen. Ja, ouwens, nog niet zo lang geleden zijn vele jongemannen gestorven om die situatie te bereiken. Het heeft weinig gescheeld. Ik hoop dat ik nog mee zal maken dat mijn land aan die zware klus begint. Ik heb tegen die grondwet gestemd. Maar mevr. Ollongren heeft de eerste dag van haar bewind die route onmogelijk gemaakt. Maar ik blijf geloven in democratie. Ik wil van die EU af.

Karingin
Karingin14 dec. 2020 - 15:47

Jeeeeezus hahaha...de simpele gedachtegang van Frans verdient een welgemeend Kwak Kwak man

DaanOuwens
DaanOuwens14 dec. 2020 - 17:11

@ Frans Kwakman Jij schrijft: Ja, ouwens, nog niet zo lang geleden zijn vele jongemannen gestorven om die situatie te bereiken. Het heeft weinig gescheeld. Ik heb er geen probleem mee als Polen, Duitsers of Bulgaren mee beslissen. Het hangt er vanaf welke Polen, Duitsers of Bulgaren het zijn. De kans is groot dat ik met hen meer gemeenschappelijk heb dan met jou. Jouw zwaar verouderde denkbeelden zijn niet meer van deze tijd. Je hebt niet eens door dat er oorlog van toen niet die van nu is. Blijkbaar staat je ontwikkeling al 70 jaar stil. De jongeren die toen gevallen zijn, zijn gevallen in een strijd tegen het nationalistische gedachtegoed dat jij nu uitdraagt. Gezien jouw tekst zijn ze voor niets gestorven.

Frans Kwakman
Frans Kwakman14 dec. 2020 - 17:15

Karingin, smerige taal?

Frans Kwakman
Frans Kwakman14 dec. 2020 - 19:19

"..ze zijn voor niets gestorven.." het spijt mij dat ik nog leef en die jongelui dankbaar ben. Maar ik hoop dat de mogelijk nog eens komt om op democratische wijze die EU achter ons te laten. Zal best wel moeilijk zijn met de antidemocratische elementen die de laatste jaren in de samenleving gekomen zijn maar..we shall overcome!

DaanOuwens
DaanOuwens14 dec. 2020 - 22:07

@ Frans Kwakman Jij schrijft: het spijt mij dat ik nog leef en die jongelui dankbaar ben Aangezien jij hier het gedachtegoed verwoordt waartegen deze jongemannen vochten ben je erg de weg kwijt. Ik betwijfel of jouw dankbaarheid naar de juiste jonge mannen gaat. En je schrijft: Zal best wel moeilijk zijn met de antidemocratische elementen die de laatste jaren in de samenleving gekomen zijn maar..we shall overcome! Dat zullen we zeker. De jongere generaties maken niet meer de fouten die jij blijkbaar maakt. De tijd van de natie staat is voorbij. De tijd van het anti democratische nationalisme is voorbij. Jouw teksten illustreren iets wat is wel vaker vaststel hier op deze site. Mensen en zeker oudere mensen leren meestal niets van fouten in het verleden. Dus je zal de resterende jaren moeten doorbrengen in het besef dat jongere mensen nu andere keuzes maken als jij hebt gemaakt. Gelukkig maar.

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 dec. 2020 - 9:29

ouwens - heb je een handboek dat jou leert zoveel mogelijk beledigingen in 1 zin te zetten? (natiestaat- brrr).

DaanOuwens
DaanOuwens15 dec. 2020 - 11:45

@ Frans Kwakman Jij schrijft: ouwens – heb je een handboek dat jou leert zoveel mogelijk beledigingen in 1 zin te zetten? Ik beledig jou niet. Ik scheld niet. Ik lever gewoon een netjes onderbouwde respons op jouw bizarre tekstjes. En zie vervolgens aan jouw reacties dat je niet in staat bent of bereid bent ook maar 1 tekstje van je fatsoenlijk te onderbouwen of een poging te doen mijn statements te weerleggen. Ik constateer niets voor niets dat je blijkbaar nog maar weinig begrijpt van de samenleving. Blijkbaar sta je al vele jaren aan de kant. Niet erg, dat is normaal als je ouder wordt, maar accepteer dan ook dat je mening er niet meer toe doet. En ga zeker niet anderen vertellen hoe ze de wereld moeten zien.

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 dec. 2020 - 14:49

Ook al ontken je alles, het staat er gewoon.

DaanOuwens
DaanOuwens15 dec. 2020 - 16:03

@ Frans Kwakman Jij schrijft: Ook al ontken je alles, het staat er gewoon. Dacht je nou werkelijk dat ik ook maar 1 letter terug nam van wat ik heb opgeschreven? Dat is dom. Ik meen van A tot Z wat ik opschrijf. Het zijn echter geen beledigingen en ik scheld niet. Ik schrijf keurig onderbouwd op wat jij niet wil horen. Jij noemt dat blijkbaar beledigen, want dan kan jij je kop weer in het zand steken. Moet je zelf weten. Maar je bent nog steeds niet in staat als een volwassen vent te reageren. Dat geeft nogal te denken.

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 dec. 2020 - 19:31

Ik hoop dat je dat ooit gaat doen, denken. Een klooster zonder internet lijkt mij geschikt.

DaanOuwens
DaanOuwens15 dec. 2020 - 21:31

@ Frans Kwakman Jij schrijft: Ik hoop dat je dat ooit gaat doen, denken. Dat doe ik al heel lang. En jij niet. Je bent nog steeds niet in staat een onderbouwde reactie te geven op mijn kritiek op jouw teksten. Wijsheid is blijkbaar iets dat niet tot je bagage behoort. En je schrijft: Een klooster zonder internet lijkt mij geschikt. Ik snap best dat jij aan een klooster denkt. Je staat een heel eind weg van de tegenwoordige realiteit. Kloosters zijn van decennia geleden. Mensen kiezen nu andere manieren om in retraite te gaan. Bovendien wijden monniken zich aan god en god bestaat niet. Het brouwen van bier kan een nuttige functie van kloosters zijn andere zijn er niet. Dit is wat ik je keer op keer verwijt. Je komt met opmerking uit en ver verleden en je bent niet bereid of misschien niet in staat je te verdiepen in het heden. Jouw verwijt dat ik niet nadenk is op jezelf van toepassing.

Frans Kwakman
Frans Kwakman16 dec. 2020 - 8:41

het laatste woord, ouwens? van harte want de vervuiling begint ergerlijk te worden.

DaanOuwens
DaanOuwens16 dec. 2020 - 9:58

@ Frans Kwakman Jij schrijft: het laatste woord, ouwens? van harte want de vervuiling begint ergerlijk te worden. In je eerste reactie op mijn tekst greep je al terug naar de tweede wereldoorlog en maakte je van de EU onderdrukkende fascisten. Vervolgens beweer je dat jij zelf graag je leven had gegeven voor het nationalisme. Maar dat was de ideologie van Hitler. En zeker niet die van de EU. En na het dumpen van dat soort rotzooi ga jij je beklagen over mijn onvriendelijke benadering. Zoals ik al eerder schreef heb je voor een volwassen vent wel erg weinig zinnigs te melden.

Frans Kwakman
Frans Kwakman16 dec. 2020 - 13:38

Aha het laatste woord is uiterst belangrijk voor je. Ken je de betekenis van het woord: blaaskaak?

Frans Kwakman
Frans Kwakman16 dec. 2020 - 15:53

Ik heb vandaag even de tijd gevonden om door jouw, schokkende tekst te gaan. 1. ik zou het nationaal socialistische gedachtegoed uitdragen. Een pertinente leugen, een van de vele maar wel de ernstigste. De strijders in Engeland vochten voor de vrijheid, de vrijheid om engels te blijven spreken in plaats van duits, de vrijheid om niet naar een of ander kamp afgevoerd te worden als ze toevallig jood bleken te zijn. Deze schoftige leugen neem ik je ernstig kwalijk. 2. maar er is meer. Mijn leeftijd, ja die is oud. Vandaar dat ik de strijders die ons in Holland bevrijd hebben nog steeds dankbaar ben. Hongerlijden is op den duur dodelijk. Maar jouw haat ( "jouw mening doet er niet toe") is zo intens dat ik mij afvraag op je wel ouders, grootouders hebt of gehad hebt. 3. en dan schrijf je over een heden, waarin ik niet zou passen. Iemand die zo over oudere generaties denkt is wel te beklagen. Die zou het liefst het stemrecht aan de ouderen ontnemen. Maar dankzij de democratie hebben alle Nederlanders, vanaf 18 jaar, stemrecht. Je zou dat het liefst intrekken, he. Tenslotte, dit is mijn laatste woord. Op mijn vraag zal ik wel geen antwoord krijgen, blaaskaak.

DaanOuwens
DaanOuwens16 dec. 2020 - 21:15

@ Frans Kwakman Jij schrijft: 1. ik zou het nationaal socialistische gedachtegoed uitdragen. Klopt. Daar namelijk: Nu mogen ze zelf beslissen. Geen Polen, Duitsers of Bulgaren die mee beslissen. Nationalistisch. Geen leugen dus. En: 2. maar er is meer. Mijn leeftijd, ja die is oud. Vandaar dat ik de strijders die ons in Holland bevrijd hebben nog steeds dankbaar ben. Aan jouw dankbaarheid hebben zij weinig want jij draagt het zelfde nationalisme uit als destijds de Duitsers. En: 3. en dan schrijf je over een heden, waarin ik niet zou passen. Dat je er niet in past blijkt uit je teksten. Of oude mensen stemrecht moeten hebben is een prima vraag. Ik denk van niet. Mensen van 80 en ouder die beslissen over een toekomst is discutabel. Zeker ouderen met de instelling die jij laat zien. De generatie die nu 20 is wordt opgezadeld met problemen die de generaties voor hen niet willen oplossen. Er is veel te zeggen voor een beperkt kiesrecht, slechts voor degenen die ook de consequenties van de keuzes moeten dragen. En dat doe jij niet. Jij zadelt anderen op met de consequenties van jouw keuze. Maar omdat wij nu eenmaal een algemeen kiesrecht hebben mag jij ook kiezen. Net zoals iedereen. Maar bij de waarde van je zwaar gedateerde opvattingen zet ik inderdaad grote vraagtekens. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Je hebt niets geleerd van de fouten in het verleden.

Frans Kwakman
Frans Kwakman17 dec. 2020 - 9:43

Ouwens - ongelooflijk,de onwaarheden die jij verzint. Ik zou zeggen ga verder met jouw behandeling en laat je daarna testen. We zullen wel zien wat er uit komt.

DaanOuwens
DaanOuwens17 dec. 2020 - 11:25

@ Frans Kwakman Jij schrijft: Ouwens – ongelooflijk,de onwaarheden die jij verzint. De discussie staat gewoon hierboven hoor. Dus van enige onwaarheid is geen sprake. En je schrijft: Ik zou zeggen ga verder met jouw behandeling en laat je daarna testen. We zullen wel zien wat er uit komt. Ik heb geen behandeling nodig. En jou behandelen is nutteloos.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 dec. 2020 - 10:56

Ze doen maar, het zal mij een zorg zijn. In GB zijn niet meer zoveel vissers dus de vissen varen er wel bij. Zoiets als twee honden vechten om een been en de vissen gaan er mee heen!

Bouwman2
Bouwman214 dec. 2020 - 10:04

De Brexit saga begon indertijd als vissersruzie. met het kapot snijden van de netten van vissers.uit Boulogne-sur-mer Als je dat weet snap je het hele conflict, en hoe het verder ontaardde.tot een titanenstrijd. De vis wordt duur betaald. Op hoop van zege(n) , dan maar.

JanB2
JanB213 dec. 2020 - 23:31

Lijkt me nóg een reden voor een no deal.

2 Reacties
JanB2
JanB213 dec. 2020 - 23:35

PS Met een paar oppervlakteschepen is de nederlandse onderzeevloot overigens vrij snel klaar. Misschien iets om tijdens de onderhandelingen te noemen. Gewoon om de zaak op te kloten. Wordt het toch nog lachen op de valreep.

MaxMax2
MaxMax214 dec. 2020 - 11:46

'Lijkt me nóg een reden voor een no deal.' Omdat een land haar grenzen bewaakt? Doen wij ook hoor..

Greendutch
Greendutch13 dec. 2020 - 22:43

vanmiddag in buitenhof en vanavond in nieuwsuur interessante analyses over BoJo. dit is letterlijk de 'grote broek' van BoJo. belachelijk. het VK was ooit een rijk met status, is nu in verval. ook daar zien we [net als hier] op rechts wordt het met de waarheid niet nauw genomen. men gokt op kort geheugen bij mensen.

4 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend14 dec. 2020 - 3:10

Al ruim voor BoJo heeft het VK besloten flink te investeren in defensie. Zo zijn er vele miljarden uitgegeven aan het ontwikkelen en bouwen van twee ultra moderne vliegdekschepen bewapend met o.a. Amerikaanse F35 JSF’s. Die F35 was één van de eerste niet Britse vliegtuigen voor de strijdkrachten. Derhalve worden er nu ook weer miljarden geïnvesteerd in een eigen 6e generatie straaljager met de naam Tempest. Ondanks eventueel verval trekken ze militair weer een grote broek aan. Over het nut en het waarom kan je discussiëren. Feit is dat zowel Amerika,Rusland en China, militair, zeer onder de indruk zijn van de nieuwe Britse wapens.

adriek
adriek14 dec. 2020 - 11:58

Als het erop aankomt vragen we onze vrienden in de VS gewoon om die F35's op afstand uit te schakelen.

The Apple
The Apple14 dec. 2020 - 12:23

"Feit is dat zowel Amerika,Rusland en China, militair, zeer onder de indruk zijn van de nieuwe Britse wapens." Ze zullen nu wel uitkijken om dat eiland aan te vallen. Of zijn ze niet voor defensief gebruik?

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2020 - 12:18

Zweden heeft ook besloten te investeren in defensie, VK is niet de enige. https://nos.nl/artikel/2352484-zweden-gaat-veel-meer-geld-uitgeven-aan-zijn-verdediging.html

The Apple
The Apple13 dec. 2020 - 21:31

Ik vond die oorlog tegen het terrorisme maar niks en de "War on Drugs" nog veel minder. Nou hebben we tenminste weer een echte koude oorlog, met een echte vijand en de vissen varen er wel bij en dat is het belangrijkste.

PVDB2
PVDB213 dec. 2020 - 18:20

Je kan je afvragen waarom de onderhandelingen 4 jaar duurde. Natuurlijk praat ieder naar zijn eigen parochie, vooral de Britten. Johnson wil kost wat kost volhouden dat Brexit een succes gaat worden en dat Brittania will rule the waves again (the economy in this case). Dan moet er nog wat gebeuren. Bij een no deal vervallen ook de fiscale regels zoals die gelden in de EU. Men kan dan er een soort Singapore maken wat bekend staat als zeer fiscaal vriendelijk voor bedrijven en financieel vermogenden. Met andere woorden, degene die voor de religie die Brexit langzaam begint te worden stemde, zullen er het meeste onder leiden. Op allerlei zaken. Van auto productie, tot de NHS, tot medicijn en verse waren die men importeert. Zeker met een no deal Brexit. https://www.youtube.com/watch?v=_HDFegpX5gI https://www.youtube.com/watch?v=hmnkutTvQnI

2 Reacties
nikita72
nikita7214 dec. 2020 - 8:39

Als het VK een belastingparadijs worden wil, zal het op z'n minst een belastingverdrag met de EU moeten hebben. (of met de VS, of met een ander land dat opgelicht moet gaan worden). Maar er speelt nog iets: Belastingparadijs zijn is leuk voor een land dat veel buitenlandse bedrijven kan verleiden om weinig te betalen, maar het wordt een ander verhaal als je in eigen land nog best wat industrie hebt, en ook die opeens nauwelijks nog belasting hoeven te betalen. Daarom zijn belastingparadijzen vaak kleine landjes: Guernsey, de kaaimaneilanden, Luxemburg, en Nederland.

Karingin
Karingin14 dec. 2020 - 15:44

Ik vraag me dat niet af hoor, is volstrekt helder. De Britten willen toegang tot de EU-markt, zonder zich aan de regels te hoeven houden. Dan ben je dus niet helemaal bij je pan

Berend5
Berend513 dec. 2020 - 18:14

De VS, China, India en de Russen lachen zich een deuk. Laat die domme Europeanen maar lekker onderling bakkeleien hebben wij weer een concurrent minder.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 dec. 2020 - 17:59

Bojo hanteer de bekende tactieken. Bedenk een vijand die je de schuld kan geven van je eigen wanbeleid, voeg daar wat machtsvertoon aan toe, en het simpele deel der natie eet uit je hand.

GoudenBergen
GoudenBergen13 dec. 2020 - 17:39

Er doemen beelden op van de Cod-Wars tussen het VK en IJsland in de jaren zeventig over visserijrechten. Er werden toen aan beide kanten marineschepen ingezet die elkaar ramden, netten van vissersschepen werden gekapt, diplomatieke betrekkingen verbroken etc. Het lijkt me niet verstandig om dit scenario te herhalen met de Fransen, Nederlanders, Belgen en Denen.

2 Reacties
Kilted
Kilted14 dec. 2020 - 5:04

Nee zeker niet.... Gezamenlijk pakken ze de Royal Navy wel in. D.w.z. de Fransen alleen al hebben meer schepen, meer mensen en meer zware wapens. Tel de overige erbij op en je kan gerust stellen dat je op minimaal een factor 2 zit.

Kilted
Kilted14 dec. 2020 - 5:05

Aanvulling: Ik zit trouwens niet te wachten op een gewapend conflict. Laat dat helder zijn.

Hakkepuf
Hakkepuf13 dec. 2020 - 16:30

Deze militaire vertoning is niet tegen Nederland of Belgie gericht, maar tegen het land van vergane glorie, hoogmoed en kapsones: Frankrijk. Frankrijk kan er niet zo goed tegen wanneer ze hun zin niet krijgen. Frankrijk vindt het niet leuk dat de grootste netto betaler van de EU uit de EU stapt. Frankrijk ziet de EU als een roofgewest. En nu wordt hun gezag ondermijnd. Dan kun je maar beter voorbereid zijn....

3 Reacties
harmmeijer
harmmeijer13 dec. 2020 - 17:03

“maar tegen het land van vergane glorie, hoogmoed en kapsones: Frankrijk.” Het lied bestaat nog, het onofficiële volkslied van de Britten, maar daar is dan ook alles mee gezegd: ‘Rule, Britannia, rule the waves’. Een land van vergane glorie, hoogmoed en kapsones: Groot-Brittannië.

Frans Kwakman
Frans Kwakman13 dec. 2020 - 17:16

Merel - ik zat naar een kinderfilm te kijken. En ja daar hoorde ik het lied. En ooit was er een tijd waarin de Engelsen inderdaad de zeeen beheersten. Nu niet meer aan de orde net als al die andere liederen. Maar dat ze over hun eigen grondgebied heersen is voor mij buiten kijf. Wees blij dat ze hun eigen taal niet beschermen. Engels rules the EU.

Dehnus
Dehnus13 dec. 2020 - 17:35

Tuurlijk joh de enige Fransman die jij kent is die ene man die boos werd omdat je op de camping meelalde op "Vijftig Hazes hossers de bierzuip collectie!". En nu zijn ze allemaal fout. Je weet dat ze ook Nederlandse schepen aangeduid hebben? Vooral de puls vissers? Frankrijk doet tenminste de bek open, types als jij alleen maar als ze het werkvolk kunnen misbruiken om Greenpeace te bashen. Hé ik kan ook generaliseren, makkelijk joh.

Oki Doki
Oki Doki13 dec. 2020 - 16:14

Het is duidelijk dat de Britten volledig de weg kwijt zijn. Dat krijg je als je je laat leiden door cynisme.

1 Reactie
Oki Doki
Oki Doki13 dec. 2020 - 16:15

Cynisme en wantrouwen.

[verwijderd]
[verwijderd]13 dec. 2020 - 16:11

--- Dit bericht is verwijderd —

9 Reacties
Mohawk2
Mohawk213 dec. 2020 - 17:06

Graag een linkje naar die "serieuze oorlogstaal" geuit door de EU.

Mohawk2
Mohawk213 dec. 2020 - 17:38

Herstel: geuit door de EU elite.

Dehnus
Dehnus13 dec. 2020 - 17:38

Je weet dat dit al eens eerder uit de klauw gelopen is, of werden de Codwars niet behandeld bij jouw op school? Was geschiedenis alleen maar Wilhelmus zingen ofzo? Verder kan dit heel gauw fout gaan,. bijvoorbeeld door een GPS foutje waardoor de verkeerde boot gepakt word...of escalatie...want de Franse marine doet echt niet onder voor de Engelse. Wat gebeurt er als die een Engelse mosselboot pakken? Of mogen alleen de Telegraaf en the Sun idioot schreeuwen?

GoudenBergen
GoudenBergen13 dec. 2020 - 18:11

De Cod Wars gingen tussen het VK en IJsland. IJsland bakende een exclusieve visserijzone af die steeds groter werd. Uiteindelijk bedroeg die zone 200 nautische mijl (370 km). De Britten bleven gewoon doorvissen in de door IJsland afgebakende gebied. Het ging er heftig aan toe waarbij netten gekapt en schepen geramd werden. Er viel zelfs een dode. Nu lijkt het omgekeerde te gebeuren: de Britten die hun visserijgronden verdedigen tegen Nederlanders, Fransen, Belgen en Denen die tot 31 december 2020 gewoon in die wateren mogen vissen. Dat lijkt me hoogst ongewenst.

Kilted
Kilted14 dec. 2020 - 5:23

@ploert Ze dreigen niet, want er hoeft niet gedreigd te worden. Alleen al de files die zullen ontstaan aan grens bij de douanecontroles zorgen al voor een zo lange vertraging dat er nooit aan de versheidscriteria kan worden voldaan. De vis al verrot voordat het in onze winkels ligt. Ten tweede hebben de Britten een te kleine vloot om voldoende vis te vangen en te verkopen, teneinde een markt te creëren. De vis die nu door EU vissers in de Britse wateren wordt gevangen wordt direct aan land gebracht in de EU. Als dat niet meer kan omdat de Britse overheid wil dat ze in het VK zelf aan land wordt gebracht zorgt dat voor nog meer (lees dagen) vertraging. Kortom; De vis al verrot voordat het in onze winkels ligt. Een aangezien we dat niet willen, hoeven we niet te dreigen. Het is een logistieke onmogelijkheid, om via deze weg verse vis te leveren.

frankie48
frankie4814 dec. 2020 - 8:32

Beste Ploert, Volksvoedsel is vis al een tijdje niet meer, of je moet visbouillon van koppen, graten en vel willen gaan maken, dat zullen mensen met de laagste inkomens misschien nog wel kunnen betalen. Toen er in de Amsterdamse Jordaan nog volop garnalen werden gepeld, toen werden veel vissoorten wel door het volk gegeten en niet door de elite, maar nu de elite zich in hun volksbuurt hebben genesteld en daarmee de Amsterdamse straathumor en gezelligheid uit die volksbuurten verdreven hebben, zijn zij er door de markten in die volksbuurten er ook achter gekomen dat veel vis wat voeger alleen door het volkse deel van de bevolking gegeten werd, nog niet zo slecht als die in een Jordaanse balgehakt verwerkt is!

voorburg2
voorburg214 dec. 2020 - 9:37

Probleem is dat Britten voornamelijk kabeljauw eten en die zwemt niet of nauwelijks in hun wateren. Wel platvis en haring; en die eten zij weer niet. Maar wie wel?

Frans Kwakman
Frans Kwakman14 dec. 2020 - 11:23

voorburg - ooit dover sole gegeten? Dat is de top van de platvis, duur ja, maar er zal ook wel andere platvis gevangen worden. Voor kabeljauw moet je in Noorwegen zijn. Ook voor levertraan.

Karingin
Karingin14 dec. 2020 - 15:39

Kees heeft geen flauw idee hoe 't zit met de visindustrie in 't VK, dat is wel duidelijk. Hint: Voorburg geeft een voorzetje, nou ff zelf googelen. Laat ze lekker die Britten, kijken hoe lang 't duurt voor er een opstand komt omdat er geen fish and chips meer te krijgen is

harmmeijer
harmmeijer13 dec. 2020 - 16:08

Angstaanjagend dat zoveel randdebielen, gekozen door ‘het volk’, momenteel in vele landen aan de macht zijn. Maar er is hoop: The times they are a-changin' And the first one now Will later be last For the times they are a-changin'

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax214 dec. 2020 - 11:52

Leuke boomermuziek Merel.

Frans Kwakman
Frans Kwakman13 dec. 2020 - 15:49

Visserij? Een van de doelen van de brexit is toch om weer controle te krijgen over het eigen land. Als zodanig lijkt mij het alleszins aanvaardbaar dat de Britten dit ook in werkelijk doen en dat de Navy niet met Kerst thuis achter de kachel gaat zitten. Anders is alle moeite voor niets geweest. Een ander verhaal is het als ze de scheepvaart in internationale wateren gaan verbieden. Maar zo gek zijn ze niet.

1 Reactie
voorburg2
voorburg214 dec. 2020 - 9:39

Scheepvaart valt onder hele andere regels dan visserij. Het is niet rechtmatig mogelijk om scheepvaart te verbieden buiten de 12-mijls zone.