Joop

Brits duo vergiftigd met zelfde zenuwgas als oud-spion Skripal

  •    •  
05-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Police_in_Glasgow
Een Brits stel dat afgelopen zaterdag bewusteloos werd aangetroffen in de omgeving van Salisbury, blijkt vergiftigd te zijn met novitsjok; hetzelfde zenuwgas dat ook is gebruikt om de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter te vergiftigen.
Het stel, een man en vrouw van respectievelijk 45 en 44 jaar oud, zijn in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Eerst werd nog gedacht dat het duo drugs had gebruikt, maar woensdag werd duidelijk wat de werkelijke oorzaak is. Inmiddels zijn Britse antiterreureenheden ingezet voor onderzoek.
Of het gaat om een gerichte actie is onduidelijk. De Britse politie laat weten dat er geen aanwijzingen zijn dat het stel een doelwit was. Ook is nog niet bekend waar en hoe zij met het zenuwgas in aanraking zijn gekomen. Donderdag vindt op het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken spoedoverleg plaats over de vergiftiging.
In maart van dit jaar werden de 66-jarige Kripal en zijn 33-jarige dochter eveneens bewusteloos aangetroffen in Salisbury. Skripal werkte als spion voor de Russische geheime dienst, maar stapte over naar de Britten. De Britse overheid wees Rusland aan als dader. In een reactie wees Groot-Brittannië 23 Russische diplomaten uit. De Verenigde Staten, veertien lidstaten van de Europese Unie, Canada en Oekraïne volgden dat voorbeeld. Het leek er lange tijd op dat Skripal en zijn dochter niet zouden herstellen van de aanval, maar inmiddels hebben zij het ziekenhuis kunnen verlaten.
Bronnen: BBC, NRC / cc-foto: Wikimedia Commons
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Appi Mohamud
Appi Mohamud6 jul. 2018 - 9:49

Kan niet wachten op de boek. This al zo lang geleden dat we een waargebeurd spionnen thriller hebben mogen lezen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper5 jul. 2018 - 21:59

Geesteman 5 juli 2018 at 12:16 [ Hoewel ik ook niks kan bewijzen denk ik nog steeds dat Skripal zelf met dat zenuwgas aan het rotzooien is geweest. ] Ondertussen hebben de Britse diensten - die nét wat meer onderzoeksmogelijkheden hebben dan u - al begin april bewijs gevonden dat de Russen achter die vergiftigingen zaten.

8 Reacties
Geesteman
Geesteman6 jul. 2018 - 8:30

Zolang we niet weten hoe de contacten waren tussen Skripal (engelse spion die op 10km afstand van een militair chemisch laboratorium woont) en Porton Down dan is ieder geheim bewijs geen bewijs. Dat Porton Down al binnen een paar uur wist dat het om novichok ging moet daarom toch te denken geven.

Geesteman
Geesteman6 jul. 2018 - 8:34

Als ik in de buurt van Porton Down zou wonen zou ik me ernstig zorgen maken over wat ze daar allemaal uitspoken.

Nick the Stripper
Nick the Stripper6 jul. 2018 - 11:11

Geesteman 6 juli 2018 at 10:30 [ dan is ieder geheim bewijs geen bewijs. ] Waar komt toch dat malle idee vandaan dat autoriteiten hun bewijs openbaar moeten maken hangende een onderzoek? Die Porton Down-theorie heeft werkelijk alle kenmerken van een op aluhoedjes mikkend Russisch contranaratief. En hoe zulk gefabriceerd nieuws beter te ondersteunen dan met het besmetten van twee argeloze Britten?

Appi Mohamud
Appi Mohamud6 jul. 2018 - 14:02

"Waar komt toch dat malle idee vandaan dat autoriteiten hun bewijs openbaar moeten maken hangende een onderzoek?" Ik neem aan dat dat vanuit de mensenrechten standpunt vandaan komt, neem aan dat jij niemand wil veroordelen zonder dat je de bewijzen ziet? Daarnaast zou een geheim bewijs ook zeer verdacht moeten zijn voor je na die leugens over Irak.

Nick the Stripper
Nick the Stripper6 jul. 2018 - 15:00

Appi Mohamud 6 juli 2018 at 16:02 Wel goed lezen. Ik schrijf 'hangende een onderzoek'. Op enig moment moet er natuurlijk in alle openbaarheid een proces worden gevoerd, of er moet anderszins worden gerapporteerd. Op dat moment dienen alle kaarten op tafel te komen. Maar niet eerder. Wat Irak betreft: zoals ik het me herinner werd daar juist allerlei bewijs voor WMD's aan het publiek gepresenteerd (door Colin Powell) dat achteraf helemaal geen echt bewijs bleek te zijn.

Geesteman
Geesteman6 jul. 2018 - 17:16

@Nick Jij denkt dat er nog een rechtszaak komt. Het vonnis is al lang geveld. Diplomaten zijn al uitgewezen. Een proces zou mooi zijn. Misschien wil het VK dan ook de samples van dat gas aan Rusland geven zodat ze kunnen bepalen wat, waar en van wie dat gas is. Dat word categorisch geweigerd. Maar wel roepen dat Rusland niet meewerkt) Beschuldigen is nu eenmaal makkelijker dan bewijzen. Ik zal nog een idee opperen. Dat gas was helemaal geen novichok maar iets wat Porton Down zelf in elkaar heeft geknutseld. Daarom krijgen de Russen geen samples en leven die slachtoffers nog. Met novichok waren ze waarschijnlijk al dood geweest.

Nick the Stripper
Nick the Stripper6 jul. 2018 - 23:04

Geesteman 6 juli 2018 at 19:16 [ Misschien wil het VK dan ook de samples van dat gas aan Rusland geven zodat ze kunnen bepalen wat, waar en van wie dat gas is. ] Ach ja, dat is ook zo'n doorzichtig kletspraatje van de Russen. Er worden misdrijven gepleegde op Britse bodem. Dat de vermoedelijke daders dan het bewijs zogenaamd willen 'onderzoeken' is van een ongekende brutaliteit. [Ik zal nog een idee opperen.] Doe maar niet.

Geesteman
Geesteman8 jul. 2018 - 6:53

@Nick Ik hoop maar dat u geen advocaat bent.

HM van der Meulen
HM van der Meulen5 jul. 2018 - 15:18

Ja, alles kan.... et kan natuurlijk ook zijn dat zowel Skripal en dochter, als dit echtpaar, in aanraking zijn geweest met hetzelfde object, dat ergens rondslingert omdat iemand de veiligheidsvoorschriften niet in acht genomen heeft. Alles kan, dus om dan gelijk de Russen de schuld te geven lijkt me een beetje voorbarig

5 Reacties
Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.5 jul. 2018 - 16:19

@HM van der Meulen "Alles kan, dus om dan gelijk de Russen de schuld te geven lijkt me een beetje voorbarig" Dat wordt in het artikel niet gedaan en ook niet in de reacties die voor jouw reactie zijn geplaatst. Weer een beetje te snel gereageerd en geoordeeld Van der Meulen?

Geesteman
Geesteman5 jul. 2018 - 16:35

Dat zowel Amesbury als Salisbury op 10km van Porton Down liggen maakt de mogelijkheid van een slordige werknemer steeds meer aannemelijk

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 jul. 2018 - 11:48

"Dat wordt in het artikel niet gedaan" Ik citeer: "De Britse overheid wees Rusland aan als dader. In een reactie wees Groot-Brittannië 23 Russische diplomaten uit. De Verenigde Staten, veertien lidstaten van de Europese Unie, Canada en Oekraïne volgden dat voorbeeld." Beetje onwijs trollen Brenda?

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.6 jul. 2018 - 14:21

@HM van der Meulen Draaien en keren Van der Meulen. Het gaat in dit geval het Britse stel in Salisbury.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 jul. 2018 - 16:08

Brenda - Ja, en....?

Geesteman
Geesteman5 jul. 2018 - 10:16

Misschien krijgen we meer te horen over dit stel. Want we weten nog steeds niet waar Skripal zich mee bezig hield. We moeten maar aannemen dat de man de hele dag achter de geraniums zat. Hoewel ik ook niks kan bewijzen denk ik nog steeds dat Skripal zelf met dat zenuwgas aan het rotzooien is geweest. Het is wel een wonder dat die slachtoffers nog leven nadat ze met novitsjok in aanraking zijn geweest.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 jul. 2018 - 10:10

Het eerste wat bij me opkwam was dat de russen een rookgordijn aan het optrekken zijn, zo van zie je dat wij de Skripals niet vergiftigd hebben, er moet een andere gek aan het werk zijn, een andere mogelijkheid zou inderdaad kunnen zijn dat de schoonmaak niet grondig genoeg zijn uitgevoerd, we zullen zien.

4 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 jul. 2018 - 10:11

corr: niet grondig genoeg is uitgevoerd.

JanBakker2
JanBakker25 jul. 2018 - 15:12

Was mijn eerste gedachte ook.

michellekepen
michellekepen5 jul. 2018 - 17:23

Aan conspiracy-theorieën heb ik een broertje dood. Maar dit was ook mijn eerste gedachte. En het zou mij niets verbazen als deze mogelijkheid ook direct bij Aleksandr Litvinenko opgekomen was, had hij nog geleefd.

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 jul. 2018 - 13:38

"Het eerste wat bij me opkwam was" Het ministerie van indoctrinatie heeft zijn werk goed gedaan. -