Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brits duo vergiftigd met zelfde zenuwgas als oud-spion Skripal

  •  
05-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Police_in_Glasgow
Een Brits stel dat afgelopen zaterdag bewusteloos werd aangetroffen in de omgeving van Salisbury, blijkt vergiftigd te zijn met novitsjok; hetzelfde zenuwgas dat ook is gebruikt om de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter te vergiftigen.
Het stel, een man en vrouw van respectievelijk 45 en 44 jaar oud, zijn in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Eerst werd nog gedacht dat het duo drugs had gebruikt, maar woensdag werd duidelijk wat de werkelijke oorzaak is. Inmiddels zijn Britse antiterreureenheden ingezet voor onderzoek.
Of het gaat om een gerichte actie is onduidelijk. De Britse politie laat weten dat er geen aanwijzingen zijn dat het stel een doelwit was. Ook is nog niet bekend waar en hoe zij met het zenuwgas in aanraking zijn gekomen. Donderdag vindt op het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken spoedoverleg plaats over de vergiftiging.
In maart van dit jaar werden de 66-jarige Kripal en zijn 33-jarige dochter eveneens bewusteloos aangetroffen in Salisbury. Skripal werkte als spion voor de Russische geheime dienst, maar stapte over naar de Britten. De Britse overheid wees Rusland aan als dader. In een reactie wees Groot-Brittannië 23 Russische diplomaten uit. De Verenigde Staten, veertien lidstaten van de Europese Unie, Canada en Oekraïne volgden dat voorbeeld. Het leek er lange tijd op dat Skripal en zijn dochter niet zouden herstellen van de aanval, maar inmiddels hebben zij het ziekenhuis kunnen verlaten.
Bronnen: BBC, NRC / cc-foto: Wikimedia Commons
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.