De gevolgen van de opwarming van de Aarde als gevolg van klimaatverandering worden steeds dramatischer. Op de Noordpool, waar hele ijskappen smelten en het op plaatsen warmer dan ooit is, is die verandering wellicht nog het meest te merken. Wetenschappers breken zich de kop over hoe een einde te maken aan klimaatverandering – bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot wereldwijd in te dammen. Ook over het terugdraaien van de gevolgen die nu al te zien zijn wordt nagedacht. Wetenschappers aan de universiteit van Arizona komen nu met een wel heel ludiek plan voor de Noordpool: waarom bevriezen we de noordpool niet gewoon zélf?
Met het vooruitzicht dat het Noordpoolgebied in 2040 in de zomermaanden volledig zal zijn ontdooid, kunnen de plannen om dit tegen te gaan niet snel genoeg worden opgesteld. Natuurkundige Steven Desch en zijn team aan de universiteit van Arizona kwamen op het ludieke idee om de Noordpool te bevriezen. Door 10 miljoen pompen te installeren die op windenergie draaien, kun je in de wintermaanden laagjes water over de ijskappen heen spuiten. Beetje bij beetje worden de ijskappen dikker, waardoor theoretisch gezien het smelten in de zomermaanden minder hard gaat. Prijskaartje: 500 miljard dollar. Echt constructief is de oplossing niet, maar misschien dat het ons net wat meer tijd geeft.
Afgelopen zomer steeg de temperatuur op de Noordpool zo veel, dat menig wetenschapper aan de bel trok. Het werd er zelfs 20(!) graden warmer dan gewoonlijk in die tijd. Het water was zelfs te warm om te bevriezen.