Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brigitte in Europa, hoe een kersverse volksvertegenwoordiger te werk gaat in Brussel

  •  
24-07-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1497 keer bekeken
  •  
BE0 Brigitte van den Berg

Heel veel wetgeving komt tegenwoordig uit Brussel en het Europees Parlement heeft daar vaak een beslissende stem in, maar de journalistieke aandacht ervoor blijft enorm achter. Wie zijn die mensen in het Europees Parlement? Wat doen ze? Wat heeft hun werk voor zin? Er lopen in Den Haag tientallen parlementaire journalisten rond en slechts een fractie daarvan in Brussel. Ze hebben het nog druk ook: het Europees Parlement is niet de enige Brusselse instelling die schreeuwt om aandacht.

En dus hebben Europarlementariërs het publicitair moeilijk: vrijwel alle aandacht gaat naar nationale politiek en als het over Brussel gaat zijn het vooral topontmoetingen of een klein aantal controversiële dossiers. Het gaat nooit over het dagelijkse wetgevende werk dat al die andere Europarlementariërs doen. Niet zo gek dat vrijwel niemand begrijpt hoe dit parlement werkt en wat je eraan hebt. Tijd voor een poging het Europees Parlement eens wat diepgaander te bekijken.

Als we Brussel willen begrijpen, kunnen we dat het beste doen door de ogen van iemand die voor het eerst in het Europees Parlement zit. Iemand die nog geen onderdeel is van de Brusselse bubbel en nog onbevangen naar dit werk kan kijken. Iemand die nog niet alle finesses van Brussel kent en nog moet ontdekken hoe je dat doet: ‘Europarlementariër zijn’. Hoe moet dat eigenlijk? En hoe ontwikkelt zoiets zich door de tijd? Wat zijn je ambities uit de begindagen waard? Welke rol spelen ze?

Moeilijk kiezen
Het nieuwe Europees Parlement is vorige week geïnstalleerd. De instelling is immens groot en dus is de vraag waar te beginnen. In mijn hoofd spreekt een oud-collega me toe: ‘houd het klein’. Bekijk één Europarlementariër, niet allemaal. In wetenschappelijke termen heet zoiets een case-studie. Hoe iemand te kiezen? De studieboeken over onderzoeksmethodologie zeggen dat zo’n onderzoek volledig afhankelijk is van de keuze van het voorbeeld. Hoe weet je dat je goed kiest?

Als je op zoek bent naar een frisse blik op Brussel, kwalificeren veel Nederlanders in Brussel niet: ze zijn bijvoorbeeld aan hun tweede mandaat begonnen. Anderen werkten er al. Als je eerder beleidsmedewerker was, kun je je maar nauwelijks verwonderen over hoe Europarlementariërs de kiezers proberen te vertegenwoordigen. Ook Europarlementariërs die geen serieus werk van hun mandaat maken zijn ongeschikt, want ze zijn niet representatief voor de rest. Zo valt de PVV af. Als ze al mee zouden willen doen.

De lijst met mogelijke namen is dus kort. Zo’n project doen met iemand die je helemaal niet kent en misschien wel helemaal niet mag, is ook geen goed plan. Opeens wist ik het. Begin dit jaar kwam ik bij de nieuwjaarsborrel van D66 Brigitte van den Berg tegen. We hadden een leuk gesprek. Ze stond op de advieslijst op de tweede plaats. De leden hebben haar later op plek drie gezet, maar D66 haalde drie zetels en zo kwam ze alsnog in het Europees Parlement.

Brusselse ambities
Ik stuur mijn verzoek naar de Brusselse D66-persvoorlichter. Al binnen een kwartier hoor ik dat Brigitte graag meewerkt. Dit is het begin van een serie: Brigitte in Europa, een oprechte poging om de wereld van een Europarlementariër te reconstrueren en te doorgronden. Wat is en doet een Europarlementariër, hoe ziet Brussel er door de ogen van een Europarlementariër uit en hoe vind je daar je draai? Wat komt er op je pad en welke kansen krijg je? En welke niet?

Hoe met zo’n serie te beginnen? Natuurlijk met de ambities die Brigitte op haar eigen flyer had staan. Ze schreef dat Europa vaak begint met een persoonlijke ervaring. Ze wil dat alle Europese jongeren voor hun twintigste een Europese uitwisseling beleven, juist als ze geen universitaire opleiding doen. Brigitte wil daarnaast een duurzame toekomst die hand in hand gaat met een sterke economie en betaalbaar wonen. Brede welvaart en vergroening moeten volgens haar samengaan.

Brigitte staat net als D66 achter Oekraïne: ze wil Europese waarden en mensenrechten verdedigen. Ze denkt dat Europa ‘work in progress’ is, houdt van mensen, wil hun drijfveren achterhalen en van daaruit een stap vooruitzetten. Bij dossiers als Tata Steel – waar ze als wethouder mee bezig was – moet je verschillen overbruggen. Dat wil ze ook in Europa doen. Ze denkt resultaat te behalen ‘door verbinding, met authenticiteit en realisme’. Hoe gaat ze dat aanpakken?

Dat gaan we de komende tijd zien. Sterker nog: vanaf nu elke maand. Morgen aflevering 1.

Beeld: Brigitte van den Berg in haar campagnevideo. Still van YouTube (bewerkt).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

AndyP
AndyP
25 jul. 2024 - 4:44
Ik denk dat het de verantwoordelijkheid is van de EU zelf om begrepen te worden en het feit dat ze er al zo lang zitten en het blijkbaar prima vinden dat niemand ze begrijpt en dat ze bijna geen bestaansrecht hebben als je het percentage stemmers ziet die op Pro EU partijen in de EU stemmen vind ik zorgelijk. Dan heb ik meer zoiets van als je niet wilt dat ik je begrijp, dan heb je zeker iets te verbergen.
1 Reactie
Greendutch
Greendutch25 jul. 2024 - 9:49
Dat hier minder bekend is over de EU heeft meer oorzaken, o.a. media, scholing, interesse vanuit individu, onderwerpen etc Er zijn landen -zelfs buiten de EU- waar men, deels, betere kennis heeft. De website van de EU is te groot om door te komen voor ’n gemiddelde, geïnteresseerde burger en....zo de waard is vertrouwd hij z’n gasten
Eric Minnens
Eric Minnens
25 jul. 2024 - 1:24
▪︎Brigitte in Europa▪︎ Lijkt me een interessant project. Trek je maar niks aan Chris, van critici die het idee bij voorbaat al afbranden, omdat ze alle ins en outs van de EU reeds denken te weten. Bij mij is die kennis een vage brij, die ik graag door Brigitte's persoonlijke ervaringen wat concreter ingevuld zie.
Pater
Pater
25 jul. 2024 - 0:43
Zou de keuze voor Brigitte nou echt bepaald zijn door een toevallig gesprekje? Zou het echt toeval zijn dat Chris niet voor een vertegenwoordiger van een opvallende winnaar, Volt, heeft gekozen? Heeft Chris nou helemaal toevallig op Joop ellenlange tirades tegen Volt geschreven? Ik heb zelf overigens niks met die twee partijen.
Arbeider69
Arbeider69
24 jul. 2024 - 22:02
Deze reactie is verwijderd
IkHelpJeWelEven
IkHelpJeWelEven
24 jul. 2024 - 18:43
"het dagelijkse wetgevende werk" - welnee, het Europees Parlement maakt geen wetten. Alles wordt door de Commissie gekookt. Geen wonder dat mensen het niet snappen: het klopt dan ook van geen kanten. Neem alleen al die partij-groeperingen. Schijnt dat vvd bij 'familie' XYZ hoort, maar misschien zouden ze ná de verkiezingen eruit gezet worden. Van d66, ook family van de vvd op 1 of andere manier, geen kik. En toen we stemden mochten & konden we niet weten welke politieke family dingen als bbb en omtzigt 'thuishoorden'. Doe nou niet alsof het aan onze onwetendheid ligt. Het is de bedóeling, zo is het ontwórpen.
2 Reacties
Pater
Pater25 jul. 2024 - 0:38
Niet onze onwetendheid, jouw onwetendheid. De Eur. Commissie is een beetje vergelijkbaar met een regering. Een regering bereidt wetten voor, het parlement keurt die goed of af. Als je dat voorkoken wilt noemen dan geldt dat ook voor de NL-regering. D66 stelde het lidmaatschap van de liberale fractie vóór de verkiezingen aan de orde. Dat BBB en NSC zich tot de chr.-democratiseche fractie rekenden was vóór de verkiezingen bekend.
IkHelpJeWelEven
IkHelpJeWelEven25 jul. 2024 - 8:07
@pater: EP kan geen wet maken (TK wel). Commissie bepaalt überhaupt de wetvoorstellen dus. Niet indienen=niet tot wet. "een beetje vergelijkbaar" = niet helemaal, idd. Het punt is: je hebt geen garantie waar je op stemt. NL kon niet op Von der Leyen stemmen, niet eens op haar partij (87% van EU kon dat niet). Die ongeregelde "families" van partijen: je zegt zelf ook dat het is "aan de orde stellen", "zich er toe rekenen": praatjes. Na 6 juni veranderen ze, gratis & zonder gevolgen. Ze zijn nergens op aan te spreken. De extreemste vorm van waardeloze "verkiezingsbelofte" die we kennen.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
24 jul. 2024 - 17:15
Ach een persoontje in Europa. Dat boeit me niet. Waarom beslissen vervuilende grote bedrijven mee over de milieupolitiek? Wie laat ze binnen? Wie zijn hun loopjongens? Dat zijn pas vragen waar de burger een antwoord op verdient.
3 Reacties
Pater
Pater25 jul. 2024 - 0:57
Personen zijn vaak heel belangrijk hoor. Grote bedrijven, al of niet vervuilend, hebben zeker grote invloed op beslissingen over milieupolitiek. Dat gaat vooral via lobby's, er lopen in Brussel enorme hordes lobbyisten rond, vele malen meer dan in Den Haag. Ze gebruiken daarbij vooral economische argumenten, over het belang van hun industrie en van hun werkgelegenheid. Iemand als Neelie Smit ging na haar werk als lid van de Eur. Cie direct werken voor bedrijven waar ze eerder beslissingen over nam, en zij was niet de enige. Die grote bedrijven nemen natuurlijk geen beslissingen over de milieupolitiek.
Anna R. Chist
Anna R. Chist25 jul. 2024 - 13:05
Deze reactie is verwijderd
Anna R. Chist
Anna R. Chist25 jul. 2024 - 13:05
Sorry Pater, deze grote bedrijven zijn ongeveer eregasten. Ook hebben zij, en niet de burger, mee mogen bouwen aan de EU in haar huidige vorm. Ook bij Timmermans Green Deal waren ze betrokken. Daarom komt de rekening ook niet bij hen terecht maar bij ons.
Frits Jansen
Frits Jansen
24 jul. 2024 - 13:54
Wat ik ervan gehoord heb moet je in Brussel en Straatsburg vooral allianties smeden, wat natuurlijk veel ingewikkelder is dan in Nederland, alleen al door de aantallen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor