Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brievenbusfirma's pakken we aan

  •  
16-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Internationale belastingontwijking: Wie niet wil praten heeft de schijn tegen
Voor het eerst gaat Nederland eenzijdig maatregelen nemen tegen brievenbusfirma’s die hier niets doen behalve enorme kapitalen doorsluizen naar zonnige oorden. Zij krijgen voortaan geen ‘tax rulings’ meer en allemaal moeten ze gaan voldoen aan substance-eisen.
Bij vermoedens van belastingontwijking dan wel dubbele niet-heffing gaat de Belastingdienst voortaan actief buitenlandse belastingdiensten inlichtingen verstrekken. We gaan ook onze belastingverdragen met 23 ontwikkelingslanden stuk voor stuk herzien en voorzien van anti-misbruikbepalingen. Daar ben ik trots op.
Afgelopen week vond de hoorzitting in de Tweede Kamer over internationale belastingontwijking plaats. Een goede bijeenkomst, maar ontsierd door de afwezigheid van iconen als Google, tijdschrift The Rolling Stone en Starbucks. Dat is jammer, want in Nederland proberen we nog te luisteren. Maar wie niet wil praten heeft de schijn tegen.
De trustkantoren en de Amerikaanse Kamer van Koophandel zijn teleurgesteld. Zij vrezen dat buitenlandse investeerders worden weggejaagd en dat hoofdkantoren wegtrekken uit Nederland. Natuurlijk moeten we hun zorgen serieus nemen. Daarom blijven we belastingverdragen afsluiten om dubbele belasting te voorkomen. Bedrijven die in Nederland willen investeren en banen scheppen blijven welkom. Maar de onderkant, de lege brievenbusfirma’s die niet willen investeren maar wel willen profiteren van onze fiscale voordelen, die snijden we weg.
Dit artikel verscheen ook op de website van de PvdA

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

JoopSchouten
JoopSchouten16 sep. 2013 - 20:32

Mooi.

PeterDraman
PeterDraman16 sep. 2013 - 20:32

Best hilarisch te noemen dat de overheid financiële constructies voor bedrijven mogelijk maakt en zelfs bevorderd door speciale afspraken te maken met die bedrijven over de af te dragen belasting, om vervolgens diezelfde bedrijven te vragen uit te leggen hoe de betreffende constructies werken. Dat ze niet komen was niet zo gek, ik vraag me af hoeveel Nederlanders naar de 2de kamer zouden komen om uit te leggen hoe zij persoonlijk meer belasting kunnen afdragen dan ze nu al doen.

HenkDaalder2
HenkDaalder216 sep. 2013 - 20:32

Domme PvdA aanpak, Gewoon uitmelken, zoals zij ons burgers doen. Meer belasting laten betalen. Steeds meer tot ze zich willen terug trekken. maak ons belasting paradijs te gelde ipv het af te breken. Wil de PvdA geen kiezers meer, Ed?

RonVa
RonVa16 sep. 2013 - 20:32

En de onkosten? Alle misgelopen miljarden die dan in de handen van andere "belastingparadijzen" zullen komen. Want het mag duidelijk zijn dat het geld echt niet naar die zielige arme landjes van herkomst zal gaan wanneer Nederland het wegjaagt. Hoe gaan we al die miljarden weer aanvullen? Niet weer alles doorschuiven naar de burger mag ik hopen, hoewel dat vast de uitkomst zal zijn. Goh, moeten we weer 3 miljard bezuinigen.

opmerker
opmerker16 sep. 2013 - 20:32

Pure noodzaak wil Europa als sociaal blijven doorgaan. Goed getimed net voor de verkiezingen in Duitsland.

rbakels
rbakels16 sep. 2013 - 20:32

Als ik het goed heb heeft EZ Minister Verhagen "hoofdkantoren"gekwalificeerd als "technologische topsector". Uh? Ja, de gedachte was dat ons land in die topsectoren veel geld zou kunnen verdienen. En we verdienen fors aan die brievenbusfirma's. Die betalen miljarden belasting. Dat andere landen (waaronder ontwikkelingslanden) daardoor honderden miljarden mislopen liet de opportunistische Verhagen siberisch. Je kunt dat cynisch vinden, maar als we die brievenbussen opheffen gaat ons Nederlanders dat geld kosten! Een andere misstand wordt geenszins door bovengenoemde maatregelen aangepakt: dat multinationals hun winst kunnen laten neerslaan in het land waar hun dat het beste uitkomt. Ik werkte voor de Nederlandse dochter van een multinational die elk jaar dikke bedragen overmaakte naar het hoofdkantoor in Parijs als vergoeding voor de verleende management-diensten. Ook de winst werd in zijn geheel naar het moederbedrijf overgemaakt, maar door deze constructie was die maar voor een klein deel belast. Het lastige is nu dat het natuurlijk best redelijk is dat een dochteronderneming kosten vergoedt aan de moeder. Alleen is de vraag: hoeveel?

cormol
cormol16 sep. 2013 - 20:32

"Maar de onderkant, de lege brievenbusfirma’s die niet willen investeren maar wel willen profiteren van onze fiscale voordelen, die snijden we weg." Wie zijn die we dan? Ik dacht dat de PvdA lang genoeg in diverse regeringen gezeten had? Wij hebben overigens nauwelijks last van die brievenbusfirma's Belastingontwijking in de UK van Google en Starbuck is echt een probleem van HM Revenue & Customs en als die niet verder komen door gebrekkige wetgeving, het Engelse parlement om de Engelse belastingwetgeving aan te scherpen. Maar wil dat parlement dat wel? Als de conservativeen in de regering zitten is het lip service en als Labour in de regering zit ook. Waar kennen we dat toch van? Inderdaad de PvdA! [net als bij de JSF] Met de SPD (Steinbrück - Harz IV) is het al het zelfde laken en pak. Die heeft er als minister van financiën ook bijna geen moer aan gedaan. En wat betreft Google etc., de Kamer kan overigens gewoon in de verhoren van de Commissie Margaret Hodge nalezen wat de constructie is. De kans dat de conservatieven er wat aan doen is overigens nihil gegeven de antecedenten van mevrouw Hodge: http://www.telegraph.co.uk/finance/businesslatestnews/9668396/Margaret-Hodges-family-company-pays-just-0.01pc-tax-on-2.1bn-of-business-generated-in-the-UK.html