Joop

Brief van een oprottend vluchteling

  •  
25-01-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Ik wil niet meer mijn toekomst in jouw handen leggen zodat jij er alles mee kan doen wat je maar wilt'
Mijn bestaan is jouw last. Ik had natuurlijk niets liever gewild dan in mijn geboortestad in veiligheid mijn geliefden kussen, omhelzen en mijn God danken. Het feit dat ik daar geboren ben heeft mij het recht ontnomen om mijn waardigheid te behouden. Ik ben daarom bewust naar jouw land gekomen om jou te bashen, omdat ik jaloers ben op jouw welvaart, jouw vrijheid en jouw stabiliteit. Maar nu ik het ook zat ben dat jij constant zat van mij moet zijn, besluit ik om zo snel mogelijk op te rotten.
Nostalgie is helaas het enige wat mij overblijft op het moment dat je mij constant demoniseert. Ik ben bespuugd, gecriminaliseerd en mijn  bestaansrecht is gebagatelliseerd , enkel omdat ik niets anders kon dan vluchten om mijn overlevingskans te verhogen. Ik geloofde dat ik ook rechten had, daarom ben ik gevlucht. Het recht om te leven bijvoorbeeld, maar ook het recht om te dromen. Ik droomde van een menswaardig bestaan in het land met de hoofdstad van vrede. Ik kan helaas alle  mooie woorden en verdragen  vergeten, want het is nu tijd om op rotten. Jou met rust te laten binnen jouw veilige gesloten muren.
Mijn toekomst in jouw handen Ik donder op naar  mijn eigen land. Ik wil niet meer mijn toekomst in jouw handen leggen zodat jij er alles mee kan doen wat je maar wilt. Ik wil niet dat jij het idee blijft hebben dat mijn enige doel in het leven is om jou alles te ontnemen waar je de rest van jouw leven voor gevochten hebt.
Natuurlijk weet ik dat je van de vrijheid geniet maar weinig benul hebt van wat die vrijheid werkelijk heeft gekost. Natuurlijk weet ik dat je minder dankbaar en trots bent op jouw welvaart en vrede. Natuurlijk weet ik dat je steeds naar meer verlangt maar  niet meer wat meer precies inhoudt.
Jij staat voor een muur en het ontbreekt je aan de moed om de overkant te zien. De overkant waar het gras minder groen is en waar een knal geen vreugdevuur is maar een teken om te vluchten. Over lijken heen lopen, ’s nachts over gevaarlijke paden vrezen voor je eigen leven. Ik weet wat meer en beter inhouden, omdat ik paden heb bewandeld die alleen in horrorfilms voorkomen en het tegenovergestelde van meer en beter zijn. Toch verwonder ik mij over het feit dat je mij laat oprotten. Ik had je graag laten zien hoe je weer kan dromen en naar beter kunt streven. Ik had graag een inspiratie voor jou willen zijn.
Omhelzen Deze brief is niet alleen voor PVV-stemmers. Hij is gericht aan eenieder in Nederland die denkt dat mijn besluit om te vluchten een plezier was. Hij is voor iedereen die mij als gevaar ziet. Waarom heb je nooit naar mij geluisterd? Waarom heb je niet de moeite genomen om  mij te omhelzen ? Waarom kwam je geen muziek met mij maken? Waarom kon je niet met mij dansen,  brood eten , vrijen, poëzie lezen en dromen? Waarom heb je niet geprobeerd  om mij te leren kennen  zodat je kon zien dat ik niet zo veel van jou verschil? Misschien alleen al om het feit dat wij allebei een hekel aan onrechtvaardigheid hebben.
Maar wees niet gerust, ik rot nu op naar waar ik vandaan kom. Zal ik sterven? Misschien. Zal ik jou missen? Ik denk het niet, want ik heb je nooit gekend. Ik zal belanden in een zone waar het leven geen signatuur kent. Bereid om te sterven danwel om vernederd te worden door een generatie die de waarde van het leven niet lijkt te kennen. Ik zal heel ver van jou blijven. Ik hoop dat je in jouw luxueuze leven nog altijd benieuwd zal zijn naar wat er aan de overkant van de muur is.
Misschien dat wij elkaar dan in de hel zullen tegen komen. Maar jij gelooft niet in de hel. Dus ik laat jou in jouw hemel terwijl ik naar mijn hel terugkeer, om voor de laatste keer  een dans met de duivel  te doen.

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

KnarroBult
KnarroBult25 jan. 2015 - 22:41

Heel erg ontnuchterend en scherp relaas. Sterkte, lijkt me.

deltanine
deltanine25 jan. 2015 - 22:41

De prognose is dat Afrika van 1 miljard mensen nu naar 4-5 miljard mensen in 2100 zal gaan. Ik vind dat de wereld zich niet zo destructief met Afrika mag bemoeien, maar Afrika moet die groei voorkomen. Dat gaat nog meer strijd opleveren en Europa zal maar beperkt op kunnen nemen. Ik zie helemaal niet uit naar de toekomst :/

PaddyPower
PaddyPower25 jan. 2015 - 22:41

Koos Roelofs, ma 26 januari 2015 10:32 Reageer op Koos Koos Kiza, "Probeer het eens in een ander land. Nederland is klein, vol, en Nederland begint het zat te worden. China, Saudi-Arabie, of Brazilie, grote landen met een veel minder bekrompen bevolking, en zonder die enge PVV, zullen je met open armen ontvangen!" LOL, dat zou nog wel eens behoorlijk tegen kunnen vallen.

Entogh
Entogh25 jan. 2015 - 22:41

"Waarom heb je niet de moeite genomen om mij te omhelzen? Waarom kwam je geen muziek met mij maken? Waarom kon je niet met mij dansen, brood eten, vrijen, poëzie lezen en dromen? Waarom heb je niet geprobeerd om mij te leren kennen" Wie je ooit verteld heeft dat Nederland een soort paradijs is waar op iedere straathoek knuffelsessies zijn - ehm... die heeft je iets op de mouw lopen spelden ben ik bang. Kijk - een deel van Nederland bestaat uit mensen met een heel nobel geweten en die vast niet kunnen slapen van je verhaal. Maar een ander deel van Nederland bestaat gewoon uit mensen die met hard werken iets proberen op te bouwen en daar ook maar hun handen vol aan hebben. En dat het Nederland doorgaans wat ordelijker verloopt dan in de rest van de wereld, dat is waar. Maar Nederland kan dat niet voor de hele wereld gaan oplossen. "Ik wil niet meer mijn toekomst in jouw handen leggen" - mooi. Als wat meer mensen die mentaliteit zich eigen maken wordt het ook nog wel eens wat in de rest van de wereld.

Zomaareenmening
Zomaareenmening25 jan. 2015 - 22:41

Reactie op Entogh Izuhtsoo" "in reactie op R van brummelen Reageer op Entogh Entogh "Juist het gedrag van nationalisten en mensen die anderen geen bestaan gunnen is een vuile steek onder de gordel. Die mensen moeten eens aangepakt worden." Lol - mensen die anderen geen bestaan gunnen, gun ik geen bestaan. Hoe had u dat aanpakken precies in gedachten? (dan kan ik me al een beetje op het onvermijdelijke voorbereiden, ziet u)" Met aanpakken wordt hier bedoeld dat u gelijk behandeld moet worden zoals u de buitenlanders behandeld. Uit uw gedachtegoed blijkt duidelijk dat u de grondwet niet respecteerd dus is er geen plaats in Nederland voor u. Volgens deze grondwet zijn "alle" mensen gelijk, en niet zoals in uw optiek van "alleen wij blanken hebben net iets meer rechten" Racsime ten top!!

JackAdam
JackAdam25 jan. 2015 - 22:41

Ah lekker weer een verwijt aan de gastheer. Wij zijn als gastheer minder erg dan de gastheer waar u terug naar toe komt. Wat zijn wij toch een zakken met ze allen he. We moeten ons allen diep schamen, dat wij jullie zo in een hoekje drukken. Doe ff mee met de wij / zij methode van de auteur, hou daar persoonlijk niet zo van maar hij laat me geen keus.

neutralist
neutralist25 jan. 2015 - 22:41

Wie is deze man en gaat hij vrijwillig of is hij uitgeprocedeerd? Meer context zou helpen dit verhaal te duiden en te ontdoen van emoties.

Paulpeters
Paulpeters25 jan. 2015 - 22:41

Tja, we kennen het verhaal van deze meneer natuurlijk niet. De spelregels zijn dat we niet alle asielzoekers toelaten, maar alleen aan zogenaamde Verdragsvluchtelingen plus enkele categorieën anderen. Mensen die hier om economische redenen komen (hoe begrijpelijk ook want wie wil er nu niet een betere toekomst voor zichzelf en de zijnen?) laten we niet toe. Ik weet niet tot welke categorie meneer behoort, maar gezien het feit dat hij teruggaat naar zijn land van herkomst lijkt me een indicatie dat hij niet om politieke redenen is gevlucht. In elk geval herken ik wel zijn frustratie, die geldt voor veel afgewezenen. Maar het is niet anders. De heer Magendane kan wellicht veel gaan betekenen voor zijn land. Dat lijkt me een nobel streven.

JohnVKR
JohnVKR25 jan. 2015 - 22:41

Iedereen vraagt zich af wie deze meneer is en wat de context is. Ik niet. Het maakt me ook niet uit of de brief echt is of gefingeerd. Feit is dat vluchtelingen in ons land voor een groot deel als uitschot worden behandeld. Niet alleen door PVV-stemmers, vrijwel door iedereen. Zolang je nog in procedure bent mag je niet werken. Als je na tien jaar eindelijk mag werken, krijg je geen baan omdat je zolang buiten de arbeidsmarkt bent geweest. Misschien mag je dan als universitair afgestudeerde nog iets bij de vuilnis-ophaal gaan doen. Dat is Nederland. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar voor de meeste vluchtelingen loopt het af zoals ik hier beschrijf. Dat Nederland een racistisch land is, dat mogen we niet zeggen van onze politici. Dan worden ze kwaad. Volgens de letter van de wet zijn we ook geen racistisch land. Maar de theorie is anders dan de praktijk. En de praktijk is bij onze heren en dames politici volledig onbekend.

pietdonkers10
pietdonkers1025 jan. 2015 - 22:41

Beste Kiza, Het is een moreel dilemma. Helaas gaat het zoals zo vaak om geld en aantallen. En we leven in een tijd waar een hele bevolkingsgroep het moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Je probeert een lans te breken voor vluchtelingen. Zonder te kijken naar zaken zoals: huizen tekort, versobering ziektekosten, versobering bejaardenzorg, voedselbank, stopzetten beurs studenten, versobering uitkeringen. En geloof me: er gaat nog meer komen in de toekomst. Ik ben blij voor je dat je er bent. Ik mis echter empathie voor mensen en inzicht in de getallen. vijftig miljoen mensen zijn ontheemd en vluchtelingen kosten Nederland miljarden per jaar. En jou argument dat ze netto economisch gaan bijdragen zou wel eens een drogreden kunnen zijn. Er is maar een argument om ze op te nemen en dat is op humane gronden. Hoeveel is dan weer lastig te beantwoorden. Er zijn alternatieven die meer draagvlak hebben in de maatschappij. Zoals opvang in de regio. Het blijft een lastig vraagstuk. Zelfs als je meevoelt met het lot van vluchtelingen. Want als je dan in de getallen duikt dan begrijp je dat de veerkracht van een maatschappij ook maar maar beperkt is.

pietdonkers10
pietdonkers1025 jan. 2015 - 22:41

Beste Kiza, Misschien nog een kleine toelichting. Ikzelf heet jullie welkom. De politiek moet maar besluiten over de getallen (hoeveel). Maar dat die belangrijk zijn kan een student zoals jij ook bedenken (als je de maatschappij niet wil ontwrichten tenminste). Dat er op dit moment bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet is jammer en verwerpelijk. Helaas neemt dat soort stemmingmakerij toe als het minder goed gaat met een land. Wat moeilijker is is om je te verplaatsen in die andere groep (hoe verwerpelijk je haar ideeën ook vindt). En als student politicologie zou je kunnen weten hoe je een harmonische samenleving moet nastreven. Jij werpt je op als spreekbuis voor de vluchtelingen. Daarmee geef je ze een gezicht. Ook al kom je met voorstellen die geen uitvoering zullen krijgen. Ik merk wel steeds meer dat er zo-iets bestaat als een linkse onderbuik en een arrogante houding ten aanzien van anders denkenden. Een "Wat zijn die mensen toch dom en onfatsoenlijk" houding. Ik was ook niet gecharmeerd van 'WIlleke' en bepaalde uitspraken van haar idool. Maar bepaalde aspecten van hun gedachtegoed zijn echter uiterst simpel en makkelijk te begrijpen. Dat zijn geen intolerante gedachten. Het gaat erom dat je een euro maar een keer kunt uitgeven. En in een democratie bepaalt de kiezer waaraan die euro wordt uitgegeven. De kiezer bepaalt misschien wel wat fatsoenlijk is of niet. Misschien staat die fatsoenlijkheid gelijk aan eigenbelang of misschien ook niet?

Sardar2
Sardar225 jan. 2015 - 22:41

Mijn beeld van een vluchteling is totaal anders dan hier wordt geschetst. Een vluchteling is in mijn belevenis een strijdbare persoon, met gigantische politieke en culturele bagage en bijna heilig streven naar de basis vrijheden voor individu en samenleving. Zo iemand verkoopt zijn ziel aan geen financiële welstand, ook niet aan prietpraat van racisten en fascisten. Een vluchteling draagt alles wat hij nodig heeft met zich mee. En hij zet zijn toekomst nooit in de hand van een natie, hoe goedwillend ook ze mogen zijn. Een vluchteling is gewoon iemand die vechtend moet uit zijn vlucht komen, in herkomstland of in Nederland en schuwt niet nog verder te vertrekken naar een ander land.

OlavM
OlavM25 jan. 2015 - 22:41

Beste Kiza, Je hebt, wat je te zeggen hebt, mooi, poëtisch verwoord. Het raakt me diep. Ik lees daarin je teleurstelling over wat je hier in Nederland hebt ervaren en je wanhoop of dat zich allemaal nog ten goede zou kunnen keren. Je hebt ervaren hoe Nederland het laatste decennium van een vroeger relatief progressieve, open samenleving is afgegleden naar een overheersend bekrompen, naargeestige samenleving. Kleinburgers als Geert Wilders zetten hier inmiddels de toon. Ja, pretenties hebben we nog te over in Nederland. We schreeuwen het van de daken dat we “de hoofdstad van het recht” in huis hebben. Dat we zo geweldig zijn in de vrijheid van meningsuiting. Dat iedereen die echt wil “integreren” zijn kansen wel krijgt. Dat we zo’n geweldig democratisch parlementair systeem hebben. Maar al die geluiden klinken inmiddels steeds schriller en holler. We overschreeuwen onze tegenwoordig zo gesloten geest. We weigeren in te zien dat er zoiets bestaat als “white privilege”. We willen niet ten volle de consequenties aanvaarden van ons duister, koloniaal verleden. We overschreeuwen onze angst voor de vreemdeling die noodgedwongen hier komt aankloppen, voor gewoontes en gebruiken die we nog niet goed kennen, voor een andere beleving van het mysterie van het leven en een andere vormgeving daaraan, dan de ons vanouds vertrouwde. Zo proberen we een pijnlijk zelfonderzoek te vermijden. Terwijl er juist zo veel moois te zien en te ontdekken valt als we ons voor die ander, die nieuw is gekomen, en alles wat hij meeneemt, open stellen. En terwijl die ander al zijn energie nodig heeft om gebonden te raken in deze samenleving, die voor hem vreemd is, zouden wij zo veel rijker en veelzijdiger kunnen worden door het mooie van wat die ander aanbiedt te accepteren en met ons mee te laten groeien. Een idyllische en naïeve gedachte, wordt vaak gezegd. Dat is inderdaad waar, zo lang we niet afrekenen met die akelige, koude, gure onderstroom: het onvermogen om ieder ander, van welke herkomst, raciale of etnische achtergrond, religie, enz. ook, als werkelijk gelijkwaardig aan te zien, positief en daadwerkelijk als gelijke te accepteren, en niet als een bedreiging voor wat hier in de loop der jaren is opgebouwd. (En, trouwens, de laatste jaren ook weer door ons zelf wordt afgebroken). We weten al lang dat zo’n opstelling van afwijzing, weigering, hebzucht en bekrompenheid tot sociale rampen leidt. Wie de geschiedenis niet werkelijk onder ogen ziet en daarvan wil leren, is gedoemd die opnieuw te beleven, zo konden we nog horen tijdens de herdenking van Auschwitz-Birkenau gisteren. Dus wat mij betreft, en ook veel anderen: overdenk het nog eens om hier te blijven, als je wil, hoe zwaar dat misschien ook valt. Ook de terugkeer naar het land van herkomst zal voor een deel zwaar vallen. Tel de knopen van het jasje hier, en van het jasje daar. Dan kan je besluit wellicht nog anders uitvallen. Om het in de woorden van John Lennon te zeggen: “You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one.”

Paulpeters
Paulpeters25 jan. 2015 - 22:41

Uit welk land bent u dan afkomstig en waarom beweert u wellicht te zullen sterven na terugkeer? Ik mis die hele context. Voor veel landen geldt, dat het vertrek van de relatief welvarenden / hoogopgeleiden naar het westen een behoorlijk aanslag vormt voor het land dat ze achterlaten. Vandaar dat ik ook denk dat u veel voor uw land van herkomst kunt betekenen, en u dwingt mijn respect af als u zich daarvoor zou inzetten. Tegenwoordig wordt meer dan de helft van de asielaanvragen in eerste instantie toegekend. Er zijn echt niet zoveel afgewezen asielzoekers met een goed vluchtverhaal, dat is echt verleden tijd. Vandaar mijn scepsis bij uw verhaal.

vliejr
vliejr25 jan. 2015 - 22:41

Het valt me een beetje moeilijk te geloven, dat meneer Magendane zijn studentenleventje vaarwel wil zeggen, om naar de hel terug te keren [... terwijl ik naar mijn hel terugkeer], alleen maar, omdat een heel klein gedeelte van de Nederlanders (hij richt zich uitsluitend aan die, die denken, dat zijn besluit om te vluchten een plezier was en die, die hem als een gevaar zien) niet zo blij zijn met hem. Nederland heeft hem de mogelijkheid gegeven te studeren. Zodra hij afgestudeerd is, kan hij laten zien, dat hij ervoor wil vechten, om een baan te krijgen, om een bijdrage aan de maatschappij te kunnen leveren. Dat betekent dan: overdag hard werken en tijd voor de romantische bezigheden (omhelzen, muziek, dansen, vrijen, poëzie lezen en dromen) alleen nog in de avonduren mogelijk. De ietwat theatralische brieven (Zal ik sterven? Misschien ...) met vele verwijten aan anderen en iets te veel medelijden met zichzelf kunnen dan in het weekend worden geschreven.

malou3
malou325 jan. 2015 - 22:41

Nederland is niet meer wat het geweest is. Het klimaat is vijandiger en ook koud (letterlijk en figuurlijk) Ik verzet me daar tegen, en met mij ook veel anderen, maar dat is vast onvoldoende voor je om nog hier te willen blijven. Laat je in ieder geval niks aanpraten wat je kan schaden, mensen roepen vanalles en zoveel lelijke dingen. En elkaar schaden doet men echt overal! Als je uit twee kwaden moet kiezen, denk dan eerst goed na, overleg dit ook met mensen die jij wel vertrouwt, en last but least: Hou vertrouwen in jezelf, ookal is het een opgave en ondanks alles.

[verwijderd]
[verwijderd]25 jan. 2015 - 22:41

Overdrijf je niet een beetje? De meeste mensen in dit land hebben helemaal geen hekel aan je, en hebben beslist niet het idee dat jij hierheen bent gekomen voor je plezier...... Er zullen ongetwijfeld een paar mensen zo denken als jij hier schetst, maar ik denk niet eens dat het er veel zijn, op een stel primitieve inboorlingen van het laagste allooi na. Er zijn wel een heleboel mensen die bang zijn, bang zijn voor aanslagen, die, zoals je weet, niet alleen de laatste paar jaren worden gepleegd, bang ook voor criminaliteit, of bang om -als vrouw of meisje - uitgescholden te worden voor hoer.... Verder hoop ik oprecht dat je met het woord oprotten niet verwijst naar de uitspraken van Aboutaleb. Die verbond aan het woord oprotten een aantal voorwaarden, wanneer je goed geluisterd hebt weet je dat ook. Wanneer je namelijk een hekel hebt aan dit land, aan de vrijheden van de mensen hier om te zeggen wat ze vinden, aan hun wetgeving, of aan hun goddeloosheid, aan hun gewoonten of wat dan ook, wanneer je zo'n hekel hebt aan de mensen in dit land en hun manier van leven dat je bereid bent aanslagen te plegen om je ongenoegen te uiten, DAN zou je eens moeten overwegen of je niet toch liever ergens anders zou willen wonen. Als dat voor jou niet geldt begrijp ik niet dat je weg gaat. Je schrijft dat je mij, of ons, nooit hebt gekend en ons dus niet zult missen. Dan begrijp ik deze brief, die een diepe steek zwaar onder de gordel is, niet.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja25 jan. 2015 - 22:41

Juist het gedrag van nationalisten en mensen die anderen geen bestaan gunnen is een vuile steek onder de gordel. Die mensen moeten eens aangepakt worden, zij willen de samenleving kapot maken.

123456zeven
123456zeven25 jan. 2015 - 22:41

In de Republiek Congo wonen 75 miljoen mensen. Die het bijna allemaal even slecht hebben, en dus allemaal evenveel recht op een verblijf in Nederland. Hoe stel je je dat voor?

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo25 jan. 2015 - 22:41

Het gaat er niet om wie hier komt maar om wie hier is.

Nuanimo
Nuanimo25 jan. 2015 - 22:41

Ach, als u beweert dat Kiza zich niet aangesproken hoeft te voelen waarom zou u zich dan aangesproken moeten voelen?

[verwijderd]
[verwijderd]25 jan. 2015 - 22:41

Kiza, Probeer het eens in een ander land. Nederland is klein, vol, en Nederland begint het zat te worden. China, Saudi-Arabie, of Brazilie, grote landen met een veel minder bekrompen bevolking, en zonder die enge PVV, zullen je met open armen ontvangen!

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo25 jan. 2015 - 22:41

Koos, je begrijpt er weer niets van: Deze man is hier geboren, is Nederlands staatsburger, is net zo veel of weinig waard als u bent, heeft dezelfde rechten als elke Nederlander. Kijk, als bij standpunten die allochtonen ver-wensen UITDRUKKELIJK vermeld wordt, dat Kiza daar daarvan uitgezonderd is, dan mag u Kiza terecht op deze wijze aanspreken. Want dan verdient hij dit land niet. Maar wat u nu doet, is adembenemend dom.

Blitskikker
Blitskikker25 jan. 2015 - 22:41

"omdat ik niets anders kon dan vluchten om mijn overlevingskans te verhogen" Voor zo'n beetje iedere Afrikaan geldt dat de overlevingskansen hier beter zijn, want wij hebben geen stammenstrijd, geen malaria, etc. Het is dus duidelijk dat dat geen voldoende basis voor asiel kan zijn.

2 Reacties
dino_radja
dino_radja25 jan. 2015 - 22:41

Het is duidelijk dat dat een hele goede reden is.

Nuanimo
Nuanimo25 jan. 2015 - 22:41

"Voor zo'n beetje iedere Afrikaan geldt......" Heerlijk toch, om je weloverwogen, goedgefundeerde mening zo te beginnen!

[verwijderd]
[verwijderd]25 jan. 2015 - 22:41

"aan eenieder in Nederland die denkt dat MIJN besluit [x] die MIJ als gevaar [x] naar MIJ geluisterd? [x] om MIJ te omhelzen? [x] muziek met MIJ [x] niet met MIJ dansen [x] geprobeerd om MIJ te leren kennen [x] zien dat IK niet zo veel" Heel simpel, Kiza: omdat wij niet alleen met JOU te maken hebben maar ook met honderdduizenden anderen die hetzelfde willen als jij en wij hier niet de capaciteit en de wil hebben al die dromen van anderen waar te maken. Wij hebben al onze handen vol aan onszelf.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo25 jan. 2015 - 22:41

Wie zijn "wij"? Lijkt me er handig om te weten. Maar ik ben bang, dat ik het antwoord van u nooit zal horen: Als u nl opschrijft wie "wij" zijn, dan moet u of met schaamrood op de kaken erkennen dat Kiza daar bij hoort of u zult moeten discrimineren. En "discriminerende reacties" worden niet geplaatst. Of ziet u nog een derde mogelijkheid?

slboo000
slboo00025 jan. 2015 - 22:41

Wat een verschrikkelijke, kortzichtige en domme reacties lees ik hier van vette en volgevreten Hollanders die alleen maar kunnen vinden dat ZIJ degenen zijn die het moeilijk hebben en vinden dat vluchtelingen op HUN kosten, van HUN belastingcenten een vrolijk en rijk leven komen genieten. En dat terwijl diezelfde volgevreten Hollanders te lui zijn om te werken, zich te goed voelen om een baan aan te nemen die volgens henzelf ver beneden hun stand is en daarom van een uitkering leven waarvoor ANDEREN hun hele leven keihard hebben gewerkt. Het valt ook niet mee om je familie, buren en kennissen te moeten vertellen dat je als schoonmaker, of wat voor "minderwaardig" beroep dan ook, op een EERLIJKE manier je brood verdient. Nee hoor, het is voor velen veel fijner om tot de middag op je bed te liggen en tot diep in de nacht achter de pc of tv te zitten. Bedenk wel dat je dat op MIJN kosten doet, want ik heb mijn hele leven keihard gewerkt en werk nu als gepensioneerde nog steeds met heel veel plezier 5 en vaak 6 dagen als vrijwilliger!

1 Reactie
feitenchecker
feitenchecker25 jan. 2015 - 22:41

Wat een aanmatigende reactie. En wat onverdraagzaam. Kijkt u wel eens in de spiegel?

[verwijderd]
[verwijderd]25 jan. 2015 - 22:41

Als de "regeringen" van het Arabisch schiereiland 5% van hun vermogen zou uittrekken voor opvang in de regio, was het niet nodig dat er vluchtelingen naar Europa hoefden te komen, en ontworteld te raken. Met het Wahabisme in de vlag en de gelden die naar het westen voor "zending en bouw van moskeeën" gaat zijn zij ook grotendeels schuldig aan wat daar gebeurt. Nee, laat Europa de zorg maar op zich nemen, wij sturen wel een paar vliegtuigen met piloten denken ze daar en we bouwen een muur om het land heen. Volgens mij gaat er geen vluchteling naar Saoedi Arabië of de emiraten. Ook naar Iran zullen weinig vluchtelingen gaan, waarom niet? Zo'n zielig en quasi confronterend met de implicatie van "aangepraat" schuldgevoel praatje hoeft u mij niet aan te komen.

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo25 jan. 2015 - 22:41

Maak u maar geen zorgen; dit artikel is natuurlijk niet voor u bedoeld. U bent toch niet iemand, die allochtonen verzoekt om weg te gaan omdat anders denken, op een manier die niet binnen de autochtoonse normen van de echte Nederlander past? Dan wel, dat ze zich aanpassen? En dat terwijl onze grondwet aan iedereen dezelfde rechten toekent!

lembeck
lembeck25 jan. 2015 - 22:41

Maar gaat het hier niet om iemand uit Congo? Hij komt helemaal niet uit Saudi Arabië. http://www.wereldinformatie.nl/xinfo/Democratische%20Republiek%20Kongo/religie/77#.VMedFC40-So De religie van Democratische Republiek Kongo: Rooms-katholiek 50%, Protestant 20%, Kimbanguist 10%, Moslim 10% en Anders (inclusief het Inheems geloof) 10%

rikus1
rikus125 jan. 2015 - 22:41

Een zielig verhaal ophangen heeft altijd geholpen, de Hollander heeft een hart en dat is week. Maar we zijn al zo lang teleurgesteld dat het is versteend. Heel begrijpelijk hoeveel nationaliteiten hebben we ook al weer? Het zijn het merendeel gelukzoekers en geen vluchtelingen. Maar ook voor echte vluchtelingen is er een maat en dat is inderdaad vol=vol. De Europese unie zou de echte vluchtelingen moeten verdelen naar de hoeveelheid die de landen aankunnen. Maar bij ons is het gekker, we hebben zelfs politieke partijen die weigeren een wet aan te nemen die illegaliteit bij wet verbied. Dat bijna een kwart van onze bevolking in bittere armoede leeft is voor diezelfde partijen blijkbaar acceptabel. Ze leven toch immers in veiligheid….

3 Reacties
hannogroen
hannogroen25 jan. 2015 - 22:41

' Het zijn het merendeel gelukzoekers en geen vluchtelingen.' Op dit moment zeker niet. Er zijn op het ogenblik wereldwijd meer mensen op de vlucht dan ooi dan ooit, rond de 50 miljoen(!). 'en dat is inderdaad vol=vol' Het onvervalste Janmaat geluid. ' De Europese unie zou de echte vluchtelingen moeten verdelen naar de hoeveelheid die de landen aankunnen.' Dat verdelen probeert men al te doen en Nederland zit in Europa met een schamele 20.000 onder het gemiddelde. Landen als Duitsland en Zweden scoren al beter en Griekenland en Italië kunnen de problemen nauwelijks aan. ' we hebben zelfs politieke partijen die weigeren een wet aan te nemen die illegaliteit bij wet verbied' Dat is heel verstandig want zo'n wet handhaven is vrijwel onbegonnen werk. ' Dat bijna een kwart van onze bevolking in bittere armoede' De 'armoede' waar jij het over hebt is een luxeleven in vergelijking met het leven in een vluchtelingenkamp.

Nuanimo
Nuanimo25 jan. 2015 - 22:41

Maar wat heeft dit "pleidooi" in vredesnaam met DEZE man te maken?

Nuanimo
Nuanimo25 jan. 2015 - 22:41

Wat is er eigenlijk "zielig" aan het verhaal van Kiza Magendane? Dat er mensen zijn die zo dom zijn, dat ze Kiza verwijten, dat die hun welvaart af neemt? Dat mensen beweren dat hij een bedreiging vormt? Dat mensen hem zonder enig bewijs geen vluchteling maar een gelukszoeker noemen? Dat mensen "zomaar" vinden dat hij liegt en bedriegt? Dat mensen vinden, dat hoe onbeschoft en onrechtvaardig hij ook bejegend wordt, dat hij niet gelijk is aan echte Nederlanders en dus dankbaar moet zijn voor alle gal die er over hem wordt uitgestort? Is dat "zielig" aan het verhaal van Kiza?

Mark Gh
Mark Gh25 jan. 2015 - 22:41

Als je hier naar toe komt dan leg je je lot in de handen van anderen. De IND met hun regeltjes, de rechters met hun regeltjes, velen beslissen over je lot. Dat is nu eenmaal zo, als je had verwacht verwelkomd te worden met een knuffel, een huis en een baangarantie dan heb je toch ergens iets verkeerd begrepen. Je was je leven niet zeker in Congo en besloot te vluchten. Je was welkom in Nederland, wij erkenden je problemen en gaven je de zekerheid die je daar niet had: die van veiligheid van je leven. Koester dat, wees dankbaar en doe je best er hier iets van te maken. Het zal niet altijd makkelijk zijn, je zal soms worden tegengewerkt door vooroordelen en andere narigheid maar je bent je leven wel zeker en als je je kansen grijpt komt het echt wel goed. Volgens mij weet je dat trouwens donders goed, je studeert immers en hoeveel mensen uit je omgeving in Congo hadden dat ooit kunnen verwachten? Goed bezig! Als je niet wilt zien wat Nederland je gebracht heeft, ondanks alle problemen en ellende die er hier ook echt wel zijn, dan is het misschien maar goed ook als je ook echt weg gaat. Wees alleen niet verbaasd als je problemen hier uiteindelijk maar ongemakken zouden blijken, vergeleken met de problemen daar. En een tip: de pagina waar je naar linkt met 'mijn eigen land' verwijst naar het midden oosten. Veel succes daar, maar Congo ligt ergens anders.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo25 jan. 2015 - 22:41

De arrogantie ten top: "Als je niet wilt zien wat Nederland je gebracht heeft, ondanks alle problemen en ellende die er hier ook echt wel zijn, dan is het misschien maar goed ook als je ook echt weg gaat. Wees alleen niet verbaasd als je problemen hier uiteindelijk maar ongemakken zouden blijken, vergeleken met de problemen daar."

lembeck
lembeck25 jan. 2015 - 22:41

Beste Kiza, wat verschrikkelijk, als je je zo moet gaan voelen in dit land. Persoonlijk zou ik veel liever zien dat je bleef. Er zijn meer dan voldoende mensen over die niet zo denken, als de mensen waar je naar verwijst. Eigenlijk schaam ik me diep dat mijn landgenoten zich zo gedragen en uiten, puur en alleen, omdat je van Afrikaanse afkomst bent en niet met een blanke huid in Nederland geboren bent. In elk geval ben ik zo niet opgevoed en heb ik gelukkig geen last van zulke gevoelens van hekel jegens 'anderen'. Als je teruggaat hoop ik dat je afgestudeerd bent en kunt gaan opbouwen. Je kunt jonge mensen gaan opleiden, omdat jij ervaring hebt in zo'n wit land, als het onze. Schrale troost, vrees ik. Het ga je goed, Kiza. Maar weet dat ik niet de enige bent van wie je niet weg hoeft te gaan. De enige taal die ik vinden op internet en waar ik van gehoord heb (sorry) is Swahili. In die taal: nguvu Kiza.

1 Reactie
Achterberghen
Achterberghen25 jan. 2015 - 22:41

Ah, een oprecht goed mens hier.

Wimkalsbeek
Wimkalsbeek25 jan. 2015 - 22:41

Ik als PVV-stemmer heb jouw brief met belangstelling gelezen. Jij moet vertrekken (oprotten vind ik een lelijk woord, maar daar komt het eigenlijk wel op neer), omdat je een ongenode gast bent. We zijn beperkt in onze gastvrijheid. Misschien wel te beperkt en te bekrompen, maar het is hoe we zijn. Veel mensen vinden dat Nederland meer dan genoeg allochtonen heeft. En rechten heb je, bijvoorbeeld mensenrechten, maar in de praktijk heb je daar niks aan. Kinderen in Syrië hebben ook mensenrechten (officieel dan). Pim Fortuyn en Theo van Gogh (vzmh) en de mensen achter Charlie hadden ook recht op leven, maar in de praktijk waren ze vogelvrij,

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo25 jan. 2015 - 22:41

Nou, dat "met belangstelling gelezen" valt wat mij betreft tegen. Deze man heeft namelijk dezelfde rechten als een PVV-stemmer. Deze man is weliswaar allochtoon maar daarom niet meer of minder waard dan een PVV-stemmer. Of zou u willen beweren, dat dat niet zo is? Be my guest en ga samen met Wilders, uw voorman, in het beklaagdenbankje staan, als hij zich voor de rechtbank moet verantwoorden. Voor een goed begrip: Het standpunt dat u inneemt kan alleen maar van toepassing zijn op mensen die willen worden toegelaten. en dan nog .......

Achterberghen
Achterberghen25 jan. 2015 - 22:41

Ik snap van het hele epistel niks. Gaat hij nu terug om dat het wettelijk moet of gaat hij vrijwillig terug omdat wij hem in Nederland schaamteloos hebben weggepest? Het eerste zal wel door rechts worden aangegrepen van ziejewel en het tweede zal dan door links worden aangegrepen ziejewel, allemaal enge pvv'ers in Nederland.

1 Reactie
AnthonyB
AnthonyB25 jan. 2015 - 22:41

Volgens mij hoeft of gaat hij helemaal niet weg. Heb zo'n beetje het idee dat dit een "brief" is "uit naam" van diegenen die wel moeten of willen vertrekken? Beetje vaag allemaal.

JohanvanRotterdam
JohanvanRotterdam25 jan. 2015 - 22:41

Te triest voor woorden. We - de Nederlandse bevolking - moeten zich tot op het bot toe schamen. Eeuwenlang zelf op rooftochten uit geweest. Tot aan genocide grenzende uitroeiing schuldig gemaakt. In de top 5 van de wereld gestaan van mensenhandel. En nu, nu het in vergelijking tot 90% van de wereld beter gesteld is dan andere landen, nu zeggen we: We zitten vol! Nu al speelt de leeftijdsopbouw in Nederland ons parten. Gelukkig, de ouderen worden steeds ouder. Dit betekent wel, en dat wordt de komende jaren steeds erger. Dat verhoudingsgewijs steeds meer mensen niet deelnemen aan het arbeidsproces. Ze zijn te jong of te oud. De balans brengen tussen de niet en wel werkenden zal alleen bereikt kunnen worden door immigratie. Even terug naar de Neerlandsche geschiedenis. Nu wij, na eeuwenlange roof in derde wereldlanden ons gevestigd hebben aan de top van de samenlevingen. Schoppen wij hier de ladder onder ons vandaan. Staan niet toe dat anderen dit zelfde voorrecht nastreven, zeggen we: "Nee, vanaf nu spelen we volgens de spelregels" Voor alle kortzichtigen onder ons (en dat zijn er heel wat) We spreken elkaar over 10 - 15 jaar. Voor hen die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt. Uw pensioenpremies zullen hoger worden, over een aantal jaren wordt de gerechtigde leeftijd verder opgetrokken van 67 tot 70 en krijgt u nog minder. Hypocriet volk! Walgelijk!

2 Reacties
Achterberghen
Achterberghen25 jan. 2015 - 22:41

Nederland was na de tweede wereldoorlog failliet. Dat wat we na de oorlog hebben opgebouwd heeft NIETS met rooftochten en slavenhandel te maken. Dat je zelf een schuldgevoel aanpraat tot zover. Maar laat de rest er buiten. Ongeveer ieder volk op aarde heeft wel een periode van bloei en verval meegemaakt, Arabieren en Turken incluis. Moeten we nu allemaal op de wereld ons gaan schamen en onszelf hypocriet vinden? Of alleen maar de Nederlanders om maar de braafste van de klas te zijn?

lembeck
lembeck25 jan. 2015 - 22:41

Mooi gezegd, Johan.