Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Brief van ‘de joden van Israel’

  •  
22-09-2010
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
“Beste leden van het Nederlandse parlement, ik smeek jullie. De staat Israël is momenteel in een kritieke situatie."
“Het radicale islamitische terrorisme probeert herhaaldelijk om ons te vernietigen, nadat we 2000 jaar lang met ons volk in ballingschap van plaats naar plaats zwierven, zonder land of thuis, tot we de joodse staat vestigden in Israël! Holland is een bondgenoot van Israël, dus alsjeblieft, help ons om het islamitische terrorisme tot staan te brengen dat niet alleen op Israël gericht is (de frontlinie!) maar ook op Europa en Amerika.”
Een nieuw parlementslid was enigszins verbaasd deze brief te ontvangen, vooral omdat het nieuws over het afgezegde burgemeestersbezoek Nederland nog niet eens bereikt had. Wat is er aan de hand met die ‘hoofden van steden’ was de vraag aan mij. Ik wist ook nog van niks, het nieuws was ook bij mij nog niet aangekomen.
Nog zo’n brief, aan elk van de tweedekamerleden persoonlijk.
“Hallo onze vriend in Holland”, begint ene Yahav die student is in Haifa, die vertelt dat hij erg overstuur is geraakt toen hij op het nieuws hoorde dat de uitnodiging van Israëlische burgemeesters was afgezegd – en dat na al die jaren van een diepe band tussen Holland en Israël – en nu schijnen er mensen te zijn die proberen die band kapot te maken om politieke redenen! We moeten zo’n onpolitieke uitnodiging toch niet laten verstoren vanwege een paar pro-Palestijnse zaken, schrijft hij. Met groot vertrouwen dat de parlementsleden wel zullen weten hoe ze het goede moeten doen en met een gebroken hart worden de volksvertegenwoordigers gegroet.
Een half uurtje later kon ik vertellen waar het over ging, want toen had ik het bericht gelezen op de site van Ha’aretz, en Abu Pessoptimist was er achterheen gegaan en kon vertellen dat het niet het ministerie van Buitenlandse Zaken was dat de beslissing had genomen om het bezoek af te zeggen van een groep Israëlische burgemeesters, maar van de VNG: de Vereniging van Nederlandse Gemeenten die over hun eigen zaken autonoom mogen beslissen. Wat niet zal betekenen dat ze de hete adem van Verhagen niet in hun nek zullen voelen, want dit is te voorspellen, die vindt dat niks. De reden dat het VNG het bezoek heeft afgezegd was namelijk dat bleek dat er ook burgemeesters bij zouden zijn van de nederzettingen, die zoals bekend illegaal zijn. Of zoals het VNG dat zei, nogal omstreden. En daar heeft Verhagen zich nog nooit een zorg over gemaakt.
Abu Pessoptimist volgt de zaken op zijn weblog, hier , en ook de vragen die al in de kamer zijn gesteld. Het Cidi doet zijn lobbywerk weer uitstekend, en ook de nieuwe burgemeester van Maastricht, Onno Hoes, tevens voorzitter van het Cidi zal daar tevreden over zijn, want die zal het wel niet leuk vinden dat zijn Israëlische collega’s niet mogen komen. Mij valt vooral op hoe snel de hasbarista’s – de burgerpropagandistjes van Israël – er weer bij waren. En kennelijk keurig geïnstrueerd bij wie ze moesten zijn en hoe. Het lijstje e-mailadressen van Nederlandse parlementariërs was in ieder geval geheel verzorgd en in beide gevallen identiek. Mogen de brieven dan als persoonlijke hartekreet geschreven zijn, onder andere door iemand die zelf al tweeduizend jaar door de woestijn heeft gezworven op zoek naar een vaderland – nooit gehoord van de VS natuurlijk – de poging om het Nederlandse parlement op deze wijze te beïnvloeden is uiteraard geheel georkestreerd. Het ministerie van hasbara heet officieel in het engels Ministry of Public Diplomacy and Diaspora Affairs.
Israël geeft miljoenen uit aan het herstel van het inmiddels wel tamelijk beschadigde imago. Dat gebeurt uiteraard niet door er eens over na te denken of de wereldwijd steeds luider wordende kritiek misschien ergens op slaat, ben je mal, maar door zoveel mogelijk mensen in te schakelen om overal waar die kritiek klinkt meteen de organisatie te bedelven onder e-mail – bij voorkeur ‘spontaan’. Er is al een reeks van zwaar gesponsorde organisaties – meestal van schimmige herkomst – die niets anders doen dan in de Verenigde Staten de universiteiten in de gaten te houden of er geen mensen lesgeven of komen spreken die kritische uitlatingen over Israël doen – waarna een zware smaadcampagne volgt, die in sommige gevallen er al toe heeft geleid dat een spreker werd afgezegd.
Ik heb zelf met plezier een tijdje een website gevolgd, Giyus genaamd, waarbij mensen instructies kregen wie ze lastig moesten vallen en hoe: niet meteen beginnen te schelden dat het antisemieten zijn, bijvoorbeeld, maar vooral, hou het beleefd en positief – vandaar die “moeder is niet boos maar wel heel erg gekwetst”-toon die je in de meeste van de e-mails aan zult treffen. Tot blijkt dat je geen sjoege geeft, dan verandert de toon al snel in onverdunde haat. Kan ik uit ervaring zeggen, want ik heb de eer om kennelijk zo hier en daar op een hasbara-lijstje te staan, en af en toe komen ze langs, meestal als kudde.
Hasbara is de Israëlische newspeak voor propaganda, het klinkt vriendelijker en ook erg vaderlandslievend, en er is dus een compleet ministerie voor ingericht. Toen de Mavi Marmara was aangevallen hadden de instanties de volgende ochtend al een geheime maar uitgelekte missive van de ministeries ontvangen over wat ze moesten zeggen: dat er leden van een terroristische organisatie op de Turkse boot gezeten zouden hebben, bijvoorbeeld. En dat er in Gaza helemaal geen nood is. Maar vooral richt het ministerie zich op de recrutering van burgers. Voorbeeld? Kijk even naar deze advertentie hierboven die in de Israëlische kranten wordt gezet, in het Hebreeuws, Engels en Russisch. “Ook zo genoeg van de manier waarop er in het buitenland over Israël wordt gesproken?” Nou, op de website, hier , kun je precies vinden wat je daarop moet zeggen volgens het ministerie voor hasbara, als je er voor voelt om als ‘ambassadeur’ voor Israel op te treden.
En zo weten wij ook exact wat de officiële ideologie is waarvan de Israëlische regering vindt dat die verspreid moet worden en wat de gerecruteerde burgers moeten zeggen om duidelijk te maken dat Israël een fantastisch land is, met het meest moreel hoogstaande leger ter wereld, en dat al dat gedoe over Palestijnen die ook ergens recht op hebben gewoon leugens zijn. Zo kun je ook vinden dat dat gerommel over de nederzettingen onzin is, want daar gaat het helemaal niet over, zegt de website. Niet hoe groot het land is, maar Israëls voortbestaan, daar gaat het om. En die nederzettingen, nou die zijn voor de veiligheid van Israël. En meer van dat spul.
De vraag is hoeveel miljoenen Israël er nog in moet steken, en hoeveel burgers geheel spontaan hartverscheurende mail moeten sturen, om ons ervan te overtuigen dat ze echt, echt niks verkeerds doen, echt, echt niet, erewoord.
Bron o.a. Philip Weiss, hier.
Voorbeelden: hier.
Dit stu ik overgenomen van anjameulenbelt.nl

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

jvanarkel
jvanarkel22 sep. 2010 - 5:32

En uw punt is????

objectivist
objectivist22 sep. 2010 - 5:32

Het is waar maar ook een eendimensionale belichting van de zaak. Ik vind de weigering burgemeesters te ontvangen trouwens een prima statement.

JoopSchouten
JoopSchouten22 sep. 2010 - 5:32

Een goed 'inkijkje' van de werkelijkheid, bedankt. --- je schreef: '...... en af en toe komen ze langs, meestal als kudde.' Ik zou het woord 'kudde' vervangen voor 'troep' of 'roedel'.

DrsMA
DrsMA22 sep. 2010 - 5:32

"En zo weten wij ook exact wat de officiële ideologie is waarvan de Israëlische regering vindt dat die verspreid moet worden en wat de gerecruteerde burgers moeten zeggen om duidelijk te maken dat Israël een fantastisch land is, met het meest moreel hoogstaande leger ter wereld, en dat al dat gedoe over Palestijnen die ook ergens recht op hebben gewoon leugens zijn." Wat mij betreft gaat deze conclusie van Anja Meulenbelt veel te ver, zeker als je bedenkt dat de enige basis bestaat uit enkele mailtjes van Israeli. Net zo idioot als het afleiden van een officiele ideologie in de islam op basis van de fatwa's van enkele haatimams.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort22 sep. 2010 - 5:32

Goh, een nette brief van een stel geflipte religieuzen? Liever dat dan een bomaanslaag of een afgebrandde ambassade. Hulde voor de VNG.

daniel565
daniel56522 sep. 2010 - 5:32

http://rubinreports.blogspot.com/2010/09/new-book-by-eyewitness-turkish.html

pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr22 sep. 2010 - 5:32

natuurlijk werken de diverse lobbies door tegen beter weten in; toch, ik vertel het nog een keer met plezier .....ik ben er nog steeds van overtuigd dat de 2 volkeren naast elkaar kunnen leven. Toen Sadat en Begin hun vrede tekenden stond ik tussen een uitbundige menigte mensen op een groot plein in Tel Aviv. Jongens , wat waren die mensen blij, echte vreugde! Maar...beide volkeren zijn volledig geindoctrineerd, het probleem zit bij de leiders...daar zit de onwil. En voornamelijk aan de Israelische kant (lees USA) Niets nieuws dus. Ja, de enige oplossing is internationaal; immers , wij hebben het conflict in het leven geroepen, en tenslotte de beide volkeren aan hun lot overgelaten (1948) . het is aan ons, het "andere" moderne westen...

cormol
cormol22 sep. 2010 - 5:32

Even een kijkje op de kaart om te zien hoeveel ´burgemeesters in oorlogstijd´ wel op bezoek hadden kunnen komen± http://www.peacenow.org/map.php

pinolen
pinolen22 sep. 2010 - 5:32

Het grootste gevaar voor Israël zijn de Israëliërs zelf.De ongebreidelde gebiedsuitbreiding en het stelen van grond en het mishandelen van de Palestijnen doet daar nog een schepje bovenop. Dan praten we nog niet eens over de genocide in Gaza en het aantal VN resoluties enz.waar ze lak aan hebben gehad.Al de goodwill van het joodse volk is jammer genoeg verspeeld door het gedrag van deze en vorige Regeringen,dus rest er nu alleen nog maar stilte voor de Joden en is het te hopen dat het niet omslaat in haat tegen de Joden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 sep. 2010 - 5:32

Brief van de Palastijnen, Geachte wereld, zijn jullie daar nog? wij zijn de Palastijnen, de pineuten van de 20 en 21 eeuw, de zondebok van het grote onbegrip. Wij zijn de proefdieren voor de Israel;ische en de Amerikkaanse wapens en fosforbommen, wij zijn proefdieren van het schenden van mensenrechten, de proefdieren van vernedering van mensen, de proefdieren van verkrachting van onze vrouwen en kinderen, de proefdieren van het ontmenselijken van de mensen. Wij zijn de proefdieren van slopen en bouwen in andere mensen gronten en eigendommen. Geachte wereld! zijn jullie daar nog?

2 Reacties
Rondeboer
Rondeboer22 sep. 2010 - 5:32

"Geachte wereld! zijn jullie daar nog?" Zonder de overdreven media-aandacht was het conflict al lang opgelost. Zonder het leed van Palastijnen te bagatelliseren: Ruwandezen , Noord-Koreanen, Soedanezen om een paar volken te noemen hebben een fractie van de aandacht gekregen en het leed was vele male groter.

objectivist
objectivist22 sep. 2010 - 5:32

Ik denk dat je er emotioneel iets te diep in zit.

[verwijderd]
[verwijderd]22 sep. 2010 - 5:32

Prima actie van de VNG. De moeilijkheid zit hem in het feit dat we publieke, culturele en economische druk moeten uitoefenen op Israël om oprecht vrede te zoeken, de west bank te ontruimen en tegelijkertijd de Israëlische burgers het vertrouwen moeten geven dat wij, Europa, pal staan voor het bestaansrecht en de veiligheid van de staat Israël. Er is in Israël veel wantrouwen ten opzichte van Europa. Ons (terecht) opgeheven vingertje doet het medisch-technisch gezien niet goed in het land dat gedomineerd wordt door een militaire elite die met alle middelen haar oorlog wil winnen. Hoe krijgen wij de Israëli's zover dat zij nieuwe leiders kiezen die oprecht op zoek zullen gaan naar vrede en een rechtvaardige oplossing van de problemen en de Israëlische samenleving demilitariseert? Europa zal haar eigen pr moeten opvoeren in Israël. Naast economische en politieke druk op de Israëlische regering moeten wij de hervormingsgezinde burgers en groepen met alle middelen, ook financieel steunen. In onze kritiek moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen het regime, dat overduidelijk onbetrouwbaar en imperialistisch is, en de gewone mensen in Israël die door het regime in het gareel gehouden worden. Het lijkt onoplosbaar maar alle oplossingen dienen van de Israëlische bevolking te komen. Van de Palestijnen (heel begrijpelijk overigens) en de Arabische staten hoeven we de komende decennia niets te verwachten dat een oplossing dichter bij zal brengen.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 sep. 2010 - 5:32

De oplossing komt nooit zolang de grenzen van Israel niet bekend zijn in de Thora, want Israel bestaat op basis van de heilige boeken. Als God een geologische kaart voor Israel uit de hemel zou laten vallen, kan Israel haar grenzen pas kennen en komt vrede.

clara51
clara5122 sep. 2010 - 5:32

["Europa zal haar eigen pr moeten opvoeren in Israël."] Dat zou neerkomen op je bemoeien met binnenlandse politiek en ik verwacht daar weinig heil van. Het zal alleen de weerstand vergroten. Israël is door de VN ontelbare malen teruggefloten en trekt zich er geen fluit van aan. Dat kan Israël ongestraft doen, omdat we erbij staan en ernaar kijken. De houding van Israël zal alleen veranderen als wij, burgers van democratische landen, onze houding eindelijk veranderen en druk uitoefenen op onze eigen regeringen om Israël aan te spreken op de voortdurende schendingen van internationaal recht en mensenrechten. In dat licht is de reactie van de VNG voorbeeldig. Ook ik ben van mening dat het niet effectief is religieuze claims te verdedigen of aan te vallen. Niet omdat ik zelf niet religieus ben, dat is niet relevant. Maar omdat het internationaal recht en het mensenrechtenverdrag (beide ook door Israël ondertekend) de enige instrumenten zijn die er werkelijk toe doen. En voor de mensen die misschien van mening zijn dat ik niet alleen Israël maar ook Hamas daarop aan moet spreken: vind ik ook. Met die aantekening dat ik nog nooit antwoord heb gekregen op de vraag op welke manier Palestijnen zich dan wel mogen verzetten tegen een (ook door de internationale gemeenschap herhaaldelijk veroordeelde) middeleeuwse bezetting.

JAWEH
JAWEH22 sep. 2010 - 5:32

Hasbara Fellowships is an organization that brings students to Israel and trains them to be "effective pro-Israel activists on their campuses". Based in New York, it was started in 2001 by Aish HaTorah in conjunction with the Israel Ministry of Foreign Affairs. The organization claims to have trained nearly 2,000 students on over 220 North American campuses.[1] Dat lijkt me beter dan opgeleid worden tot terrorist.

1 Reactie
pinolen
pinolen22 sep. 2010 - 5:32

Soms is een leugen erger dan een terroristische aanval,hoeveel oorlogen zijn zo begonnen! Klein voorbeeld van waar je het over hebt. http://www.youtube.com/watch?v=cNQSV3BBtZ4

clara51
clara5122 sep. 2010 - 5:32

["Zonder de overdreven media-aandacht was het conflict al lang opgelost. Zonder het leed van Palestijnen te bagatelliseren: Ruwandezen , Noord-Koreanen, Soedanezen om een paar volken te noemen hebben een fractie van de aandacht gekregen en het leed was vele male groter."] Begrijp ik het goed en is het Israëlisch-Palestijnse conflict nog niet opgelost omdat er overdreven media-aandacht voor was en zijn de conflicten in Rwanda, Noord-Korea, Soedan, et cetera nog niet opgelost omdat er te weinig media-aandacht voor was? En sinds wanneer mag je het niet over een onderwerp hebben, omdat er nog wel ergere onderwerpen te bedenken zijn?

3 Reacties
clara51
clara5122 sep. 2010 - 5:32

Ik stuurde dit in als reactie op Jan Tervoort, 09:42 uur.

clara51
clara5122 sep. 2010 - 5:32

Herstel: het was een reactie op Ron de Boer, 10:52 uur. (En ook via de reactieknop bij zijn bericht ingestuurd.)

Rondeboer
Rondeboer22 sep. 2010 - 5:32

Ik zeg niet dat medie aandacht die ellende had voorkomen, maar het wellicht wel geholpen. Hoe verklaar jij de scheve verhouding in aandacht dan? Of ben je van mening dat dat niet het geval is. Hoe makkelijker een journalist het land in komt hoe meer aandacht. Door beide kampen tot in de puntjes uitgebuit. Waarom hebben die miljoenen die de hongerdood zijn gestorven door toedoen van het Noord -Koreaanse regime (en niet door een overstroming) minder media coverage? Is het minder interessant? Of zijn er geen mensen die voor hun belangen opkomen? of kom je het land niet in? Nogmaals die is niet bedoeld om de situatie van de Palestijnen te bagatelliseren.

[verwijderd]
[verwijderd]22 sep. 2010 - 5:32

Waarom maakt iedereen zich altijd zo druk over de Joden en de Palestijnen terwijl in de Congo op een dag meer doden vallen dan in een heel jaar in Israel/Palestina ? Kan iemand dit aan mij verklaren ?

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 sep. 2010 - 5:32

Nee, in Congo gaat het niet om de bezetting, wel oorlog tussen benden en stammen, in het midden oosten gaat het om een bezetting van een hele volk, land en eingendommen. De bezetting moet verleden tijd zijn.