Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brief aan Jesse Klaver: vorm nu een kabinet van heel links

  •  
31-08-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
51253297553_a4e2fcab99_k

© cc-foto: Gerard Stolk

Zo kunnen we werken aan een rijkgeschakeerde beweging vóór een Nederland dat de toekomst aan kan. Je weet zelf hoe laat het is.
Jesse Klaver stuurt vrijwel wekelijks een rondzendbrief aan belangstellenden die hem daartoe hun emailadres hebben toevertrouwd. Dinsdag kon post niet uitblijven. Hij was tenslotte door Mark Rutte en Wopke Hoekstra aan de dijk gezet. Jesse Klaver spreekt in zijn laatste brief grote onvrede uit over wat hem en Lilianne Ploumen is aangedaan. Het is de moeite waard zijn circulaire in zijn geheel weer te geven want dan voelt ook U de gelatenheid die tussen de regels doorklinkt. Daarna volgt mijn antwoord aan Jesse Klaver.
Beste Han,
Al meer dan vijf maanden wacht Nederland op een nieuwe regering. De klimaatcrisis, de wooncrisis en de toenemende sociale ongelijkheid schreeuwen om antwoorden. Maar vandaag blijkt dat VVD en CDA weigeren om inhoudelijke gesprekken te starten met GroenLinks en de PvdA over oplossingen die Nederland verder helpen.
Wat een blamage.
De verschillen tussen onze partijen zijn groot. En of we er met elkaar uit zouden komen is maar zeer de vraag. Maar juist daarom ga je met elkaar aan tafel. Om te kijken of de verschillen overbrugbaar zijn. Maar de weigerpolitici van rechts proberen niet eens een inhoudelijk gesprek te starten.
Nederland staat bekend om het poldermodel. Om de traditie van politieke compromissen. We zijn het land waarin jarenlang verschillende politieke partijen, elk vanuit hun eigen idealen, met elkaar het gesprek zijn aangaan om overeenstemming te zoeken. ‘In het landsbelang,’ werd er dan vaak gezegd.
Die democratische traditie heeft vandaag een klap gekregen.
Als rechtse partijen op voorhand alle linkse partijen uitsluiten, dan wordt de vorming van een daadkrachtige regering heel moeilijk. Dan blijft het aanmodderen met de aanpak van de klimaatcrisis, de bestrijding van armoede en herstel van de publieke sector en de verzorgingsstaat. Dat is een slechte zaak voor Nederland.
Verandering is een zaak van de lange adem. Daarom zetten wij onze samenwerking met de PvdA voort. Daarom blijven wij streven naar het verbinden van alle progressieve en linkse krachten van ons land. Is het niet vanuit de coalitie, dan is het vanuit de oppositie.
Deze tijd vraagt om partijen die zien dat de groeiende ongelijkheid en ecologische crisis verbonden zijn. Dat ze beide het resultaat zijn van een economisch systeem dat z’n langste tijd heeft gehad. Deze tijd vraagt om een krachtig groen en links geluid. En hoe meer mensen zich bij ons aansluiten, hoe sterker wij dat geluid kunnen laten horen. Doe je mee?
Jesse
Beste Jesse,
Laten we er geen doekjes om winden. Je bent gewoon de deur gewezen. En dat ook nog op een vernederende manier. Mark Rutte en Wopke Hoekstra hebben laten weten dat ze jou eventueel wel als vijfde wiel aan hun wagen wilden. Of anders Lilianne Ploumen. Maar niet allebei. Met andere woorden: een echt links blok willen ze niet aan hun been, zelfs als het maar om 18 kamerzetels gaat. Het is volstrekt duidelijk: bij deze gasten heb jij niets te zoeken. Vooral niet omdat wij voor de nabije toekomst concrete en radicale plannen nodig hebben. Anders kunnen wij nooit de grote ecologische, maatschappelijke en politieke bedreigingen van deze levensgevaarlijke eeuw tegemoet treden.
Vorm daarom zelf een regering met een glashelder basisprogramma dat je aan het Nederlandse volk kunt voorleggen. Treed in overleg met alle andere progressieve partijen voor de vorming van een schaduwkabinet dat zich tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen na Prinsjesdag zou moeten presenteren. Nodig daartoe in ieder geval SP, PvdA, Partij voor de Dieren en BIJ1 uit maar zet ook de deur open voor D66 en Volt. Probeer dit in ieder geval. Je merkt snel genoeg of ze er werkelijk voor voelen.
Denk erom: het gaat niet om één showtje in de Tweede Kamer. Dat schaduwkabinet moet bijeen blijven en aan de lopende band alternatieve presenteren voor het rechtse beleid. Uitvoerbaar en doorgerekend (door je eigen experts, niet door het CPB met zijn ideologische voorooordelen). Daarom heeft elke minister een team van deskundigen nodig, te recruteren uit de achterban van de eigen partij. Zulke think tanks zijn een wezenlijk element in de schaduwregering. Zorg dat het schaduwkabinet een zeer duidelijke aanwezigheid krijgt op de sociale media want het is van wezenlijk belang voor het basisprogramma massale aanhang te zoeken onder de bevolking. Vraag ook belangenorganisaties zoals vakbonden of bewonersorganisaties zich achter dit programma te scharen. Zo kunnen we werken aan een rijkgeschakeerde beweging vóór een Nederland dat de toekomst aan kan. Je weet zelf, hoe laat het is.
Doe dat, Jesse. Ja heb je. Nee kun je krijgen. Vergeet nooit: voor Rutte ben je hoogstens een nuttige idioot. Dat is nu wel afdoende gebleken.
Groet uit Schiedam, Han
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin maar dat wist je misschien al.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (92)

Hanvander Horst
Hanvander Horst2 sep. 2021 - 8:41

Nu doe je het weer, engnek.

Hanvander Horst
Hanvander Horst1 sep. 2021 - 19:22

Als je de uitkomsten van die bureaus meteen in verband brengt met immigratie wel. Daardoor zeg je namelijk dat bepaalde door jou aangewezen mensen schadelijk zijn voor het milieul. Als je zo tegen bevolkingsgroei bent, laat je dan steriliseren en raad om te beginnenje hele familie aan om het ook te doen.

GHS
GHS1 sep. 2021 - 12:56

Het ligt aan ons kiesstelsel Landen waar er maar 2 partijen zijn, hebben deze moeilijkheid niet. Maar in Nederland kunnen tig partijen proberen in de kamer te komen. Ergo: verander het kiesstelsel b.v. door een kiesdrempel hoog te stellen van min. 15 zetels. Of: misschien nog beter: een regering vormen á la Zwitserland (daar hoeft men niet te polderen, daar weten de burgers aan het einde van de kiesdag wie de regering gaat vormen). En dan zul je zien, hoe partijen elkaar kunnen vinden om samen te werken, Maar ja, er moet kennelijk eerst iets verschrikkelijk gebeuren wil er in Nederland iets veranderen.

Mark Huysman
Mark Huysman1 sep. 2021 - 12:43

Geen gek idee. Zo’n schaduwregering maakt duidelijk dat er een alternatief bestaat en dat dat alternatief niet is dat je de volgende keer weer met de VVD in zee wil. Dat basisprogram zal uit eisen moeten bestaan die een duidelijk andere (linkse) koers inhouden. Daar moeten inderdaad belangenorganisaties van o.a. werkenden en huurders bij betrokken worden zodat er tegenover de regering van het kapitaal een schaduwregering staat van de werkenden. Ik vrees dat GL en PvdA hier weinig in zullen zien omdat dat een radicale breuk inhoudt met polderen en neoliberaal meedraaien. Maar aangezien rechts ook al heel lang geen compromis meer zoekt wordt het tijd dat links (of datgene wat daar voor door wil gaan) dat ook eens gaat doen. Hard tegen hard.

Libertain
Libertain1 sep. 2021 - 12:32

("Vergeet nooit: voor Rutte ben je hoogstens een nuttige idioot. Dat is nu wel afdoende gebleken.") Bovenstaande feit is onverminderd geldig voor iedereen uit de links-sociale hoek die ooit voor samenwerking met Rutte(VVD) zou hebben gekozen. Op het moment dat Rutte zijn autoritaire zin niet 100% kan krijgen, word je de deur gewezen.

zekernietjoops
zekernietjoops1 sep. 2021 - 11:57

Hr. van der Horst, U duikt, net als vrijwel de gehele politiek – en zeker het z.g. ‘linkse’ smaldeel daarin- angstvallig weg voor het allergrootse probleem: alarmerende overbevolking, temeer daar die intens verweven is met vele andere problemen en meerde grote crises die zich nu ontvouwen. Ruim 65(!) jaar geleden al werd die benoemd en is inmiddels volledig uit de hand gelopen , vooral door DESONDANKS toelaten van inmiddels ruim meer dan 4.000.000 immigranten: en nog steeds gaat dat maar door en door. Het is een schandaal en zeer groot onrecht dat de negatieve gevolgen daarvan zeer eenzijdig voornamelijk werden - en nog steeds worden - gedumpt bij de minst draagkrachtige bevolkingsgroep in m.n. de z.g. ‘sociale woningbouwwijken’ en vooral, dat verweer van deze groep daartegen met name(!) door dat z.g. ‘links’ stelselmatig werd gedwarsboomd en deze zelfs geheel werd ontnomen: omdat dat al vanaf het begin werd geframed binnen een z.g. ‘discriminerende’ en later ook ‘racistische’ context. Zelfs werd en wordt mensen, die steeds vaak het water aan de lippen stond en staat, ook nog eer en fatsoen ontnomen door deze verder te framen als 'fascistisch'. Tegelijkertijd zie je een almaar groeiende groep die vanwege materiele welstand en opleidingsniveau een onaantastbaar - en vooral, onweersprekelijk! - patent meent te hebben op deugdzaamheid. Z.g. ‘links-zijn’ van velen daarvan wordt vrijwel uitsluitend bepaald door een bedenkelijke ‘progressiviteit” die zich met name bezig houdt met verder vullen van de - aldus steeds bedenkelijker - “gender”letterbak en vooral, een fanatieke voorkeur voor supranationale machtsconcentraties als EU en daarenboven, streven naar verdere mondialisering van almaar meer cruciaal beleid. Deze tendens van steeds grotere machtsconcentraties is altijd een wens - en zeker, gevolg! - geweest vanwege de machtshonger en hebzucht van kleine machtselites en die hebben werkelijke inspraak en invloed van gewone mensen steeds geweerd en vrijwel onmogelijk gemaakt.

6 Reacties
zekernietjoops
zekernietjoops1 sep. 2021 - 12:22

correctie "steeds vaak het water aan de lippen stond..."moet zijn: steeds vaker het water aan de lippen stond

Hanvander Horst
Hanvander Horst1 sep. 2021 - 19:18

Overbevolking? En heb je je al laten steriliseren?

zekernietjoops
zekernietjoops1 sep. 2021 - 21:53

Hr. van der Horst, Met mensen die een steeds meer alarmerende problemen scheppende werkelijkheid - die (vaak zeer gestresseerd) ook door de meerderheid wordt ervaren - niet willen erkennen omdat die in de politiek-ideologische, met taboes behangen kraam niet te pas komt en (waarschijnlijk veel meer nog) een verworven reputatie en status best wel heel behaaglijk vinden en die dus niet zomaar zullen opgeven, is het zeker in dit geval slecht 'aankaarten', laat staan, discussiëren... Dat ontlokt dan bijv. alleen maar, zoals in uw geval, sarcastische onbeleefdheden als die volstrekt misplaatste opmerking over sterilisatie.

Paul250371
Paul2503712 sep. 2021 - 0:20

Arme jongen. Als jij de ander nou eens kan zien als jezelf, de immigrant is de arbeider. Kijk niet naar kleur, kijk naar de mens. En richt dan je terechte woede een keer waar hij hoort. De VVD, Het CDA. Zij zijn al jaren aan de macht en zij en niet de buitenlanders zijn verantwoordelijk voor de woningnood etc.

Hanvander Horst
Hanvander Horst2 sep. 2021 - 8:38

Je kent zeker niet het gezegde: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Als je vindt dat er teveel bevolkingsgroei is, kun je daar zelf iets aan doen.

zekernietjoops
zekernietjoops2 sep. 2021 - 14:17

Paul250371, Waar hebt u het over..?? Als u al wilt reageren, ga dan a.u.b. in op waar ik het WEL over heb, n.l. 1) Alarmerende OVERBEVOLKING en vooral (en nogmaals) het binnenhalen van ruim meer dan 4.000.000 immigranten zelfs NADAT die overbevolking al officieel was vastgesteld. 2) En voorts, de hele rest van mijn reactie: m.n. de hypocriete en hooghartig egocentrische rol van ‘progressief’ neplinks waar het overgrote deel van de bevolking alleen last en ergernis van ondervindt en dat vooral en overduidelijk een geniepige vijand bleek en – almaar meer en vaker– blijkt van de minder draagkrachtigen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst1 sep. 2021 - 11:10

Als je wilt zeggen dat je vreemdelingenhater bent, kan dat in veel kortere bewoordingen.

Ivan61
Ivan611 sep. 2021 - 10:26

Welke links bedoel jij precies Han? De tijden zijn veranderd en links is basis kwijt geraakt. De enige partij die wereldwijd successen boekt en elke keer verkiezingen wint is PvdD en zij zijn niet echt links maar realistisch radicaal met duidelijke agenda en haalbare doelen. Zij wachten niet op de rest maar gaan eigen gang de rest is behoorlijk machteloos en ook gezichtsloos net als de rest. Als ik naar Klaver kijk zie ik geen winnaar en zeker geen leider en volgens mij ben ik niet de enige.

Paul250371
Paul2503711 sep. 2021 - 9:21

Goede suggesties.

Nick the Stripper
Nick the Stripper1 sep. 2021 - 8:20

De energie die je in schaduwkabinet zou stoppen kun je beter investeren in het opstellen van concrete wetsvoorstellen vanuit het linkse blok. Creëer maatschappelijk momentum voor je oplossingen. En laat maar zien hoe VVD en CDA, stemming na stemming, iedere poging tot vooruitgang blokkeren.

The Apple
The Apple1 sep. 2021 - 7:37

Lijkt me een goed idee, veel beter dan al dat gelul over fusies.

Hanvander Horst
Hanvander Horst1 sep. 2021 - 6:10

Het gaat dan ook om een schaduwregering.

wittecisnoot
wittecisnoot1 sep. 2021 - 6:08

Heel leuk zo'n schaduwkabinet. In het VK doet men dit ook en links ligt ook daar op haar gat. Kans dat het werkt is miniem. Sterker nog, het is weer een variant van wat ik de PvdA de jaren voor de rampzalige verkiezingen in 2017 hoorde roepen: "we moeten ze het beter uitleggen". Er is maar één manier hoe links weer terug kan krabbelen: niet door huidige standpunten opnieuw te marketen maar door eens naar de weggelopen kiezers te luisteren. Als de kiezersberg niet naar Mohammed komt, dan zal Mohammed naar de berg moeten.

2 Reacties
BlackMamba
BlackMamba1 sep. 2021 - 7:15

Laat Mo maar even zitten waar hij zit.

Eid
Eid1 sep. 2021 - 8:31

Als ze dan toch naar de kiezer gaan luisteren, is Mohammed wel een grappig gekozen voorbeeld.

Ch0k3r
Ch0k3r1 sep. 2021 - 5:54

Allereerst. Die brief van GL is verschrikkelijk nietszeggend marketinggelul om het nog even af te sluiten met een 'doe je mee'? Om te kotsen gewoon. Natuurlijk doen die mensen mee Jesse, ze zijn al gek genoeg om elke keer jouw spam te ontvangen. "Deze tijd vraagt om partijen die zien dat de groeiende ongelijkheid en ecologische crisis verbonden zijn." Gelukkig groeit die ongelijkheid niet als je de gemiddelde burger wil verplichten een warmtepomp te kopen (die ze mogelijk niet eens kunnen betalen) en de kosten voor auto etc verhoogd. GroenLinks heeft geen idee meer wat links is. Denkt alleen aan milieu en identiteitsgedoe. Doet dat laatste ook nog eens verkeerd en besluit voor de grap ook nog een extreem religieus persoon in de partij te zetten. Iemand die een God vereert die homo's liever dood ziet gaan maar commentaar daarop kan echt niet hoor. En dat marketinggelul richting haar eigen leden. Die brief is echt zo corny, zou eerder voor ledenverlies moeten zorgen. Links had op voorhand niet eens mee willen doen met vorming kabinet. Te klein. Jammer genoeg. Ga oppositie voeren man, in plaats van de laatste stukjes respect die links had te verkopen aan rechts. Je kan dat zien aan hoeveel zetels de PvdA tegenwoordig nog heeft. En juist met die verraderspartij besloot je op te trekken. Ga. Toch. Weg. Man.

Piet Helmons
Piet Helmons1 sep. 2021 - 5:20

Kennen jullie het spreekwoord ‘Water naar de zee dragen’? Zoja, dit is hier een goed voorbeeld van. Mensen moeten hier een hoop tijd en moeite in stoppen en wanneer het resultaat op tafel ligt kan dit direct de papiershredder in want niemand gaat er iets mee doen. Tevens denk ik dat Han het werk van het CPB een beetje onderschat en in feite geeft hij Baudet hier gelijk die ook al eens beweerde dat het CPB de grootste versprijder van nepnieuws is en weigerde om het FVD programma door te laten berekenen. Dit leverde hem (terecht) grote kritiek op uit vooral linkse hoek. Kortom ik heb wel een betere columns van Han gelezen.

Freddy2
Freddy21 sep. 2021 - 5:05

Het linkse legoblokje heeft zichzelf buitenspel gezet door elkaars handjes vast te houden. VVD heeft geen problemen om te onderhandelen met GL of met PvdA en meer hebben ze ook niet nodig. Het zou ook heel erg dom zijn om voor een paar zeteltjes meteen een hele partij erbij te hebben in de regering. Maar ik snap niet dat er partijen zijn die met Rutte willen samenwerken. Dan diskwalifiseer je jezelf toch echt als normaal mens. Rutte is een crimineel en onder zijn bewind zijn velen van ons in de ellende gestort. Dat moet je toch niet willen belonen? Daar wil je toch niets mee te maken hebben?

Jan zelf
Jan zelf31 aug. 2021 - 22:05

Groen Links in de regering? Denk dat de staatskas dan binnen een half jaar helemaal leeg zou zijn.

1 Reactie
frankie48
frankie481 sep. 2021 - 6:46

Beste Jan, Kunnen we toch altijd een beroep op het IMF, ECB doen, en de andere EU-lidstaten die hun huishoudboekje nog wel op orde hebben. Maar dat zullen er onder de oude begrotingsafspraken uit 1997 niet veel meer blijken te zijn na deze coronacrisis. En anders stappen we uit de EMU en voeren wij die waardevaste gulden weer in, die met doordacht beleid van de DNB nu vast en zeker aan de Bitcoin gekoppeld zou zijn geweest.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194731 aug. 2021 - 19:36

Een vreemde redenering: het CPB is ideologisch bevooroordeeld en de eigen experts niet als het om toetsing en doorberekening gaat? Pleit dan voor het inschakelen van onafhankelijke deskundigen, dat komt propagandistisch gezien beter over.

Arend Wortel
Arend Wortel31 aug. 2021 - 19:27

Klaver schrijft: "Als rechtse partijen op voorhand alle linkse partijen uitsluiten, dan wordt de vorming van een daadkrachtige regering heel moeilijk". Ik geloof daar dus niks van, dat VVD, D66 en CDA de linkse partijen op voorhand uitsluiten. Dit is volgens mij voor 100% te wijten aan de mislukte poging tot 'koppelverkoop' van GL en PvdA waarbij de twee partijen alleen samen tot kabinetsdeelname bereid waren. Een kabinet van VVD, D66, CDA en PvdA zou heel goed mogelijk zijn geweest, en met GL in plaats van PvdA was ook een reële optie, daarover zou met Rutte en Kaag vast te praten zijn geweest. De SP wilde zélf niet met Rutte en BIJ1 ook niet. Dus niks 'uitsluiten van alle linkse partijen'. Als de PvdA zich niet aan GL had vastgeketend, of andersom, dan was er nu waarschijnlijk al een kabinet met de PvdA of met GL geweest. Niet met allebei, maar dat lag gezien de verkiezingsuitslag ook niet erg voor de hand. Klaver, Ploumen, Marijnissen en hun voorgangers zijn er altijd heel goed in geweest om te doen voorkomen dat Nederland 'snakt naar linkse politiek'. Ik denk dat daaruit ook de illusie is voortgekomen dat PvdA en GL zichzelf alleen als 'package deal' konden verkopen, dat ze daarmee Rutte en Kaag geen andere keus zouden laten. Maar als we naar de verkiezingsuitslagen van de laatste tien, vijftien jaar kijken, of misschien nog wel langer, dan is er van dat snakken naar links (helaas) helemaal niet zoveel te zien. Ik moet een beetje denken aan dat boek 'Publieke Werken' van Thomas Rosenboom, waarin één van de hoofdpersonen ervan overtuigd is dat hij een ijzersterke onderhandelingspositie heeft en hoog spel kan spelen, terwijl hij vervolgens glashard gepasseerd wordt en met lege handen achterblijft, zijn armlastige buren meesleurend in zijn val.

2 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 21:18

Rutte had allang weg moeten zijn, dat is het echte probleem.

korheiden2
korheiden21 sep. 2021 - 8:02

@Arend : Je hebt gelijk. De PvdA had niets meer te verliezen bij regeringsdeelname want vier jaar oppositie heeft niets opgeleverd. Nederland snakt helemaal niet naar linkse politiek. Misschien op het gebied van armoedebestrijding (toeslagenaffaire!), maar het electoraat van VVD (39 zetels in de laatste peiling!) en D66 zit er warmpjes bij. De potentiële linkse kiezers zien dat links vooral bezig is met allerlei woke-zaken. Een paar tips voor de PvdA : streef naar een veel lager eigen risico in de zorg, bouw betaalbare huurwoningen, beperk de immigratie en stop met genderneutrale toiletten. Misschien krijg je dan wat kiezers terug.

Markzelluf
Markzelluf31 aug. 2021 - 19:09

Een schaduwkabinet, zo hee, dat hakt er wel in. Kunnen ze onderling schaduwgevechten gaan voeren en dan valt de schaduwzijde van fuseren meteen wat sneller op. Of je steekt je tijd als linkse partij in het maken van goede plannen die mensen aanspreken. Maar je moet natuurlijk niet voor een simpele oplossing kiezen als een lastige minder kans van slagen heeft. Je zult toch een mandaat van de kiezer krijgen echt te regeren.

BlackMamba
BlackMamba31 aug. 2021 - 18:59

“ Als rechtse partijen op voorhand alle linkse partijen uitsluiten, dan wordt de vorming van een daadkrachtige regering heel moeilijk.” De verontwaardiging… vvd: 2.279.130 stemmen D66: 1.565.861 stemmen PVV: 1.124.482 stemmen CDA: 990.601 stemmen Een stukje verder: PvdA: 597.192 stemmen GroenLinks: 537.308 stemmen De kiezer heeft gestemd. En niet bepaald alleen op PvdA en GroenLinks. Volg het democratische proces zou ik zeggen. Wel sneu dat ze aan het lijntje zijn gehouden. Volgende keer beter Jesse.

6 Reacties
Sonic2
Sonic231 aug. 2021 - 19:26

Als je maar lang genoeg een mythe, fantasie of leugen herhaald dan wordt het wel waar. In het kabinet waar eerst de LPF en daarna de PVV in zaten, zaten 2 hele grote verliezers. De VVD in 2002( -14) en het CDA in 2010( -20) .Nog nooit iemand over horen klagen. Kok verloor 12 zetels en werd premier. Coalities vormen hebben lang niet altijd te maken met winst of verlies. Tegenwoordig heb je soms vier of vijf partijen nodig voor een coalitie. U moet het democratische proces dus volgen en niet populistisch maar iets neerkwakken waar vooral rechtse reageerders het hier warm van krijgen. En niet vergeten dat Segers in April al zei niet onder Rutte te willen dienen. En dat Wilders dat nadrukkelijk OOK niet wilde. Ook door weinigen benoemd. Maar daarom niet minder waar. Om nog maar te zwijgen over minkukel Baudet die zich buitenspel zet. Voor een meerderheidskabinet zijn PvdA en GL logisch. En ook democratisch. Niet uw democratie en daarom klaarblijkelijk geen democratie.

BlackMamba
BlackMamba31 aug. 2021 - 19:38

@Sonic: vvd: Goud D66: Zilver PVV: Brons Dat is de uitslag. Dat het u onwelgevallig is, is niet relevant in dezer. Links, rechts, midden maakt niet uit. Deze drie moeten het trekken en er misschien een partij bij betrekken. Anders hoeft je ook geen verkiezingen meer te houden en Nederland eeuwig links en communistisch verklaren.

Thuru
Thuru31 aug. 2021 - 20:42

@Sonic PVDA kan ook alleen aanschuiven. Je hebt heel GL niet nodig.

JohnVKR
JohnVKR31 aug. 2021 - 20:50

Links van het midden en links heeft 67 zetels. Rechts van het midden en rechts heeft 83 zetels. Verhoudingsgewijs zit dat heel dicht op 41 zetels voor D66/PvdA/Groen Links en 49 zetels voor VVD/CDA. Lijkt me dus goed om het volledige plaatje te noemen in plaats van een verkeerde voorstelling van zaken te geven.

Kuifje3
Kuifje331 aug. 2021 - 21:00

Voor het gemak “vergeet” Sonicje natuurlijk de uitspraak van Kaag over samenwerken met Rutte. “Hier scheiden onze wegen” Beetje selectief winkelen? @Sonicje

Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 21:19

VVD minder dan 1/5e van de stemmen. Die kunnen het ook niet alleen.

Break on through
Break on through31 aug. 2021 - 18:35

Verschrikkelijk goed idee. Vorm een alternatief en weerleg telkenmale de idiotie van rechts Nederland. Super!

4 Reacties
BlackMamba
BlackMamba31 aug. 2021 - 19:44

@Break on through: Het alternatief was een geknutselde samenwerking van PvdA en GroenLinks. Wat maakt Nederland volgens u precies “rechts”?

Break on through
Break on through1 sep. 2021 - 5:30

VVD en CDA rechts. PVV, FvD, JA21 extreem rechts en of neonazi´s. Maar dat laatste schuilt eigenlijk in ieder rechts denkende en of stemmende kiezer. Allemaal wannabe NSBerstjes

BlackMamba
BlackMamba1 sep. 2021 - 6:55

@Break on through: VVD is niet rechts meer. Al enig tijd niet. Dat je PVV, FvD, JA21 wegzet als extreem rechts, neonazi's en NSB-ers vind ik wel heel ver gaan. Noem dan eens een aantal zaken op dat ze extreem rechts maakt.

Break on through
Break on through1 sep. 2021 - 9:04

Minderheden en autochtone bevolking tegen elkaar opzetten, aanwakkeren van haat jegens Moslims. Überhaupt aanwakkeren van haat jegens minderheden en vluchtelingen etc. Flirten met extreemrechts gedachtegoed door Baudet. Avondland, Uyl van Minerva etc. Jawel hoor, VVD is gewoon kneiter rechts alleen doen ze enorm linksig om het nog een beetje behapbaar voor de meute te houden. Nee hoor, alles wat rechts is deugt weinig aan en had zich gegarandeerd aangesloten bij de NSB....

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles31 aug. 2021 - 18:12

Goed stuk Hans, maar dit is toch allemaal satirisch bedoeld?

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter31 aug. 2021 - 19:15

Wie is Hans ?

Division Bell
Division Bell31 aug. 2021 - 17:57

"Als rechtse partijen op voorhand alle linkse partijen uitsluiten, dan wordt de vorming van een daadkrachtige regering heel moeilijk." De rechtse partijen sluiten geen enkele linkse partij uit, GroenLinks niet, de PvdA niet, de SP niet en zelfs BIJ1 en de PvdD niet, de enige die ze uitsluiten zijn de als rechts geldende PVV en FvD. Ze mogen allemaal komen praten alleen niet allemaal tegelijk maar dat is niet meer dan normaal in een democratie. Links heeft het dus helemaal zelf in de hand of ze meedoen of niet.

OlavM
OlavM31 aug. 2021 - 17:36

Zo'n "schaduwkabinet" is geen gek idee. Het zal, denk ik, niet gemakkelijk zijn tussen de nog als links te beschouwen partijen (waartoe ik Volt zeker niet reken!) overeenstemming te krijgen over de formulering van de alternatieven voor het rechtse beleid, maar het is de moeite van het proberen zeker waard. Het is inderdaad ook essentieel belangenorganisaties erbij te betrekken om brede steun te verkrijgen vanuit de bevolking. Als deze formule werkt kan een alternatief programma al met al een aantrekkelijk alternatief worden voor stemmers in de toekomst. In elk geval is "gelatenheid" en zich afhankelijk opstellen geen optie.

2 Reacties
Eid
Eid31 aug. 2021 - 18:03

Ja idd Olav, je moet wat, maar hopelijk dan wel met een realistischer plan dan wat geheel links de afgelopen verkiezingen presenterde. Wanneer dringt het nou eens door dat kiezers niet gediend zijn van drammerige politiek met ongewisse of ondoordachte 'oplossingen' voor idd echt wel grote uitdagingen waar we voor staan. En kleine tip: Rechts NL steevast als dom wegzetten levert eerder een geuzenopstelling op.

Stheno
Stheno31 aug. 2021 - 19:13

Olav, "Het is inderdaad ook essentieel belangenorganisaties erbij te betrekken om brede steun te verkrijgen vanuit de bevolking. Als deze formule werkt kan een alternatief programma al met al een aantrekkelijk alternatief worden voor stemmers in de toekomst." Leuke poging. Met de klimaattafels hebben we gezien waar dat toe leidt. De enige echten die de rekening mogen betalen van die 'belangenorganisaties', is de burger die ook ooit links stemde.. En uit Brussel komen de nieuwe dictaten al vanuit dezelden die voorheen zgn links propageerden. Als ze niet langskomen met hun privejets om je de les te lezen, komen ze wel met hun gepantserde v12 cd kenteken automobielen. Het voordeel is dat de reserveringen in de veelsterrenenrestaurants dan niet geblokkeerd zullen worden door jan modaal of otto normalverbraucher of joe sixpack, omdat ze ze het voorgerecht al niet kunnen betalen. Zij kunnen de 'onkosten' voor de boven hen gestelden slechts verplicht sponsoren via hun verplichte belastingaanslag.

Hanvander Horst
Hanvander Horst31 aug. 2021 - 17:32

Ik ben in mijn opsommig de Partij voor de Dieren vergeten. Dat wordt nog gecorrigeerd.

2 Reacties
Eid
Eid31 aug. 2021 - 18:05

Beetje linkse Poolse landdag wordt t... . Han, geloof je nou echt dat al dat bij elkaar gegrabbel iets realistisch oplevert? Worden we nu echt wanhooig?

Peter Stans
Peter Stans31 aug. 2021 - 20:44

Maakt niet uit Han. Het was niks, is niks, wordt niks. Ook niet in fantasiesspelletjes.

Gaz Typari
Gaz Typari31 aug. 2021 - 17:30

Vraag ook de Dierenpartij er bij.

Wereldburger
Wereldburger31 aug. 2021 - 17:12

dit voorstel van han heeft mijn volledige steun zonder voorbehoud - go for it !!!

Kuifje3
Kuifje331 aug. 2021 - 17:06

Mijn advies: laat elkaar los en vorm een regering met VVD66, CDA en of PvdA of GL. Geef ze op alle punten hun zin en laat het kabinet dan meteen bij de algemene beschouwingen vallen bij de eerste de beste leugen van Rutte. Het zal geen moeite kosten om daarna de schuldige aan te wijzen.

Kit2
Kit231 aug. 2021 - 17:03

Ik had graag een links kabinet gezien, wie niet hier. Maar simpen over het uitsluiten van bepaalde combinaties is onterecht: Klaver vergeet dat hij zelf de PVV en FvD uitsluit, en waarschijnlijk ook Ja21, Haga en wat we verder aan rechts kruimel in de kamer hebben. Daar valt niet mee te praten? Dat vindt Rutte van jou.

5 Reacties
BlackMamba
BlackMamba31 aug. 2021 - 19:17

Nou ik niet. Maar ik ben het deels met je eens. De kiezer heeft gesproken: vvd: Goud D66: Zilver PVV: Brons

Kuifje3
Kuifje331 aug. 2021 - 21:07

@BlackMamba: wat wil je nou zeggen? Dat die drie partijen een regering moeten vormen? Dat zou het kortst zittende kabinet ooit worden. Bij de presentatie dient Wilders puur uit gewoonte een motie van wantrouwen in. Deze keer zal deze met algemene stemmen aangenomen worden. Kaag heeft dan eindelijk haar zin en de wegen zullen scheiden.

BlackMamba
BlackMamba1 sep. 2021 - 7:10

@Kuifje: Laat ze het maar doen. Je kunt PVV niet passeren.

Paul250371
Paul2503711 sep. 2021 - 9:31

BlackMamba "Laat ze het maar doen. Je kunt PVV niet passeren." Rutte wordt nog wel eens badend in het zweet wakker van de samenwerking met die veroordeelde criminele extreem rechtse haatzaaier Geert W.

BlackMamba
BlackMamba1 sep. 2021 - 11:40

@Paul250371: Zoals het volk het wil, zal het geschieden. Dat is democratie. Niet dat dat altijd zaligmakend is, maar zo zou het wel moeten werken. Dat dat de linkse goegemeente niet zint staat daar los van. Anders laat die verkiezingen in het vervolg ook maar zitten. Gewoon een gedeeltelijk links kabinet voor het Joop/NOS/Nu publiek en een rechts kabinet het GeenStijl/TPO/ON publiek. Samenwerken zult gij.

Kwant3
Kwant331 aug. 2021 - 16:56

Het zou met twee linkse partijen een instabiele coalitie worden... Ik denk dat een coalitie zonder de linkerkant snel onderuit gaat en dan inderdaad stevig op zijn zij ligt.

1 Reactie
Eid
Eid31 aug. 2021 - 18:07

Misschien toch even het aantal zetels op rechts optellen... helaas...

Trumpforever
Trumpforever31 aug. 2021 - 16:44

De meerderheid heeft toch echt niet voor links gekozen dus rechts bepaald

4 Reacties
RaRa17
RaRa1731 aug. 2021 - 17:36

Leg dat links maar eens uit. Tot mijn verbazing staan de pvda en GroenLinks te joelen om te regeren.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles31 aug. 2021 - 18:12

bepaalt…

Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 21:20

bepaalt , wat een armoede.

BlackMamba
BlackMamba1 sep. 2021 - 7:07

@RaRa: Leg maar eens aan rechts uit dan.

frankie48
frankie4831 aug. 2021 - 16:31

Ik lees 'concrete en radicale plannen' en mis daarbij het woord 'revolutionaire'. https://www.encyclo.nl/begrip/revolutionair

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 aug. 2021 - 16:23

Het kabinet valt toch binnenkort want Rutte is over zijn houdbaarheidsdatum heen en zal meer en meer gaan stinken. Dus voormalig links kan zich beter richten op de volgende verkiezingen volgend jaar. Ze kunnen dan het best mislukkelingen als Ploumen en Klaver de deur wijzen (Ploumen krijgt wel een vette baan in het bedrijfsleven en Klaver wordt burgemeester van Groningen) . Ze daar een club redelijk linkse mensen voor in de plaats met relatief weinig Haagse ervaring en die absoluut niet woke zijn maar verbindend. Bestrijd Rutte zo veel je kunt en sluit geen enkel compromis en meet in de pers breed uit dat zijn kabinet asociaal is en incapabel (dat is een makkie) . Focus op armoe, milieu en leefklimaat . Trek die rare pakken ook eens uit, iedereen staat voor aap in zo'n pak .

3 Reacties
Kuifje3
Kuifje331 aug. 2021 - 21:15

@Griezel: er zijn nog veel meer lijsttrekkers ruim over hun houdbaarheidsdatum heen. Ploumen heeft het natuurlijk nooit gehad en Klaver heeft te vroeg gepiekt, maar Wilders is allang niet meer wat hij geweest is en Kaag is inmiddels ontmaskerd als een vreselijk nare tante. Hoekstra is een ramp voor zijn partij. Rutte is Rutte niet meer (of juist weer wel, maar ik kan me niet actief herinneren wat dat was). Marijnissen is haar vader nooit geweest. Nou ja, noem ze maar op. Onze hoop moeten we maar vestigen op de nieuwe partijen als BBB, Volt, BIJ1 en JA21.

Paul250371
Paul2503711 sep. 2021 - 9:36

Griezel Inderdaad.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2021 - 11:15

@kuifje die kleine racistische partijen (en minid66 volt) verbinden niet . ze willen een tweedeling in de samenleving (vergroten) daar koopt men niks voor

Rutger Groot
Rutger Groot31 aug. 2021 - 16:20

Goed idee voor zo'n basisprogramma, dan wordt voor iedereen duidelijk hoe bizar woke GL en bijvoorbeeld BIJ1 zijn, programmapunten vol identiteispolitiek en uit Amerika overgewaaide bullshit. NL heeft in meerderheid rechts gestemd, een linkse regering is een belediging voor de kiezer.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2021 - 11:17

overal waar links woke is geworden verliest links inderdaad en dat is ook logisch want woke walgt van klassenstrijd gezien het afkomstig is uit de betere middenklasse die zijn voor rassenstrijd - er is maar een beperkte groep mensen die daar voor te porren is

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen31 aug. 2021 - 16:06

Een schaduwkabinet is een goed idee. Het maakt oppositievoeren minder vrijblijvend en geeft een zekere mate van inhoudelijke cohesie. Bovendien, mochten er een keer verkiezingen komen die goed uitpakken voor de partijen in het schaduwkabinet, dan is de overstap naar regeren makkelijker gemaakt omdat je al het nodige voorbereidende werk gedaan hebt. Het verbaast me wel dat de partij voor de dieren niet worden uitgenodigd door Han (misschien heeft hij er gewoon niet aan gedacht). Die hebben hun zes zetels waarschijnlijk grotendeels aan linkse progressieve kiezers te danken (de pvdd functioneert volgens mij ook een beetje als vluchtheuvel op links). Al is de euroscepsis binnen die partij wellicht een obstakel, maar dat heb je ook met de SP en die wordt wel uitgenodigd. Overigens, ik wist niet dat het CPB zo ideologisch gekleurd is? Hoe dan ook, het idee om je plannen door je eigen experts te laten doorrekenen zal wel tot slager-eigen vlees kritiek leiden.

1 Reactie
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen31 aug. 2021 - 18:32

Ah, hij had de Pvdd gewoon over het hoofd gezien, dat dacht ik al. Maar het gevaar van de EU als splijtzwam binnen het schaduwkabinet blijft een probleem.

Wat?
Wat?31 aug. 2021 - 16:02

Hey Han. Volgens mij betreft het vormen en uitvoeren van een schaduwkabinet best veel werk zoals jezelf beschrijft. Dit soort werk kan je niet echt door vrijwilligers laten doen, dus het gaat veel geld kosten. Ik ben zeker een voorstander van een schaduwkabinet, maar dat betekend wel dat we van Eredivisie politiek naar Premierleague politiek gaan. Ik wil toevoegen dat we hierbij veel sneller de rechterlijke macht erbij moeten betrekken op NL en EU niveau.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 aug. 2021 - 15:53

waarom schrijf je jesse klaver daarvoor aan? niet bepaald het boegbeeld van links

2 Reacties
Eid
Eid31 aug. 2021 - 17:56

Er bleef niets anders over...

Gaz Typari
Gaz Typari31 aug. 2021 - 18:03

Omdat Jesse Klaver Han aanschreef?

RaRa17
RaRa1731 aug. 2021 - 15:45

“ Laten we er geen doekjes om winden. Je bent gewoon de deur gewezen. En dat ook nog op een vernederende manier. Mark Rutte en Wopke Hoekstra hebben laten weten dat ze jou eventueel wel als vijfde wiel aan hun wagen wilden. ” Dit is exact de plek die de kiezer tijdens de verkiezingen aan GroenLinks heeft gegeven. Hopelijk ziet Jesse dat nu ook in. In plaats van bescheidenheid, pas op de plaats, het standpunt innemen dat “regeren gelet op de uitslag mogelijk niet voor de hand ligt, wordt er al tijden gejoeld hoeveel zin GroenLinks er wel niet in heeft op mee te doen. Ja, dan valt de realiteit tegen.

Eid
Eid31 aug. 2021 - 15:17

Wel getuige van een wat onrealistische kijk als beweerd wordt dat ' de grote ecologische, maatschappelijke en politieke bedreigingen van deze levensgevaarlijke eeuw tegemoet treden' alleen over totaal links zou moeten. Even denken; PvdA is los van werkend NL; GL bestaat uit lieden die alleen maar 'stop' kunnen roepen zonder echte oplossingen waarbij we ook nog BNP verdienen; SP heeft niets met Europa en BIJ1... marxistisch gedachtegoed en hopeloos verdeeld... Succes.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503711 sep. 2021 - 9:46

Eid Jij wil de troep laten opruimen door het tuig wat de oorzaak is van de troep en niets anders kan dan afbreken en slopen?

EenMening
EenMening31 aug. 2021 - 15:15

Een schaduwkabinet zoals gebruikelijk is aan de overkant van de Noordzee. Origieel idee, de vraag is wel of dat gaat werken in polder Nederland. "Zorg dat het schaduwkabinet een zeer duidelijke aanwezigheid krijgt op de sociale media want het is van wezenlijk belang voor het basisprogramma massale aanhang te zoeken onder de bevolking. " Die massale aanhang is er niet en komt er waarschijnlijk ook niet, als dat namelijk wel het geval was, hadden Klaver en Ploumen zelf wel een kabinet geformeerd. Dit schaduwkabinet is een noodsprong. Er zijn nogal wat problemen in Nederland maar die raken meestal betrekkelijk kleine groepen die ook nog eens vaak overlappen. Het klimaat is vanwege de pandemie ver weg. De aanpak van Covid is niet slechter dan in de meeste andere (Europese) landen, met vaccineren staan we op de 7e plaats van de 27 EU-landen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart31 aug. 2021 - 15:06

Een aardig plan, dat dus daarom wel niet zal worden uitgevoerd.

2 Reacties
Peter Stans
Peter Stans31 aug. 2021 - 20:43

Welnee, gewoon verspilling van alle energie. Zo oud als de weg van Kralingen overigens. Er waren altijd "schaduwkabinetjes" vroeger. En "schaduwbegrotingen". Stelt niks voor, leidt ook tot niks. En in het echt hoef je de hele SP niet erbij. Trouwens die willen zelf ook niks.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart31 aug. 2021 - 22:09

Oud is het wel, in het VK doen ze 't geloof ik ook nog steeds. Maar die lappendeken van splinters gaat het ook niet worden.

Thuru
Thuru31 aug. 2021 - 15:03

Zoals eerder al gezegd, PVDA en GL hadden elkaar niet zo stevig vast moeten houden en PVDA alleen moeten laten aanschuiven voor wat onbelangrijke puntjes waar PVDA dan tevreden zal moeten worden gehouden.

3 Reacties
Karingin
Karingin31 aug. 2021 - 21:30

Ja stel je voor dat politici zich aan hun voornemens en principes houden

Paul250371
Paul2503711 sep. 2021 - 9:46

Je ziel verkopen aan Rutte en zijn 3 tand is ook geen oplossing.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2021 - 16:48

@Karingin dat doen ze ook nooit dus waarom zou dat nu een punt moeten zijn? Een dag die kiezer niet belazerd een dag niet geleefd is het motto in de tweede kamer dat zou u inmiddels toch wel moeten weten?!