Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brief aan de coalitie over 400 kinderen

  •  
12-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
25208489203_76ef2c86a3_c

© cc-foto: Steve Evans

In plaats van een voorbeeld te stellen, mensen te inspireren tot hoogten die we met zijn allen samen kunnen bereiken, heeft u niet alleen berooide kinderen op het offerblok gelegd, maar ook de moraal van ons land.
Beste leden van de coalitie,
Bij uw besluit van eergisteravond, moest ik weer denken aan de grote humanist Stefan Zweig. Over hoe het ooit was en hoe cynisch Europa in de tijd van Zweig zelf werd schrijft hij: ‘Onze voorouders waren standvastig in hun overtuiging dat ze konden vertrouwen op de feilloos verbindende kracht van tolerantie en verzoeningsgezindheid.’ En ‘op tolerantie werd niet zoals nu als zwakheid en toegeeflijkheid neergekeken, ze werd als ethische kracht geprezen.’
Eergisteren heeft u samen een compromis gesloten over de komst van kinderen van het eiland Lesbos, wat het niet opnemen van nog eens 400 kinderen betekende, afgestreept bovendien tegen 100 andere vluchtelingen. U heeft daarover hard en langdurig onderhandeld. Mij vielen een aantal zaken op in dit besluitvormingsproces.
Laat ik mij even voorstellen. Ik ben zelf journalist, historicus en moeder van twee kinderen, inmiddels zo groot dat ze net onder de deurpost door kunnen, mijn bescherming hebben ze allang niet meer nodig. Bijna twintig jaar geleden keerde ik met hen terug naar Nederland, omdat wij geen toekomst meer zagen in het Midden-Oosten waar schietpartijen en bombardementen aan de orde van de dag waren. Nee, dit wordt geen sentimenteel verhaal, ik zal het kort houden en me niet door emotie leiden, want dankzij de rede hebben we universele mensenrechten vastgelegd. Daar vallen ook rechten voor kinderen onder. Het is juist irrationeel om te menen dat mensenrechten alleen voor ons gelden.
Ik weet het, je kunt niet van iemand verlangen dat hij/zij zich inleeft wat jij voelt als hij/zij diezelfde ingrijpende ervaringen niet heeft meegemaakt. Zeker weet ik wel dat degenen die eergisteren de beslissing hebben genomen om 400 kinderen in de vangrail zonder eten en dak en zonder toekomst, maar bovenal, zonder enige bescherming achter te laten, zelf geen angst om het vege lijf hebben gekend.  In dit land achter dijken en inmiddels torenhoge barrières tegen de menselijkheid.
Ik zag ook dat het op een enkele bewindspersoon na allemaal mannen zijn geweest die tot dit besluit zijn gekomen. Het spijt me als dit als een argument ad hominem klinkt, maar graag verwijs ik naar onze grote oosterbuur waar aan het hoofd een leider staat die respectvol de bijnaam Mutti heeft gekregen. Zij was niet alleen in staat voor de troepen uit te lopen, een pad te kiezen van gelijkwaardigheid en humaniteit in de jungle van innig verstrengelde haat, vooroordelen, onwetendheid en onverschilligheid, maar wist ook vele sceptici te motiveren om onbekende mensen bescherming te bieden. Vijf jaar na haar besluiten, heeft ze meer aanhangers dan ooit. Nu vroeg ze simpelweg wat de Grieken nodig hadden.
U heeft helaas haar moed niet getoond, maar slechts bang achterom gekeken naar opstandige horden die u mogelijk vlak voor de verkiezingen een dolk in de rug zullen steken. In plaats van een voorbeeld te stellen, mensen te inspireren tot hoogten die we met zijn allen samen kunnen bereiken, heeft u niet alleen berooide kinderen op het offerblok gelegd, maar ook de moraal van ons land.
Geachte bestuurders, de combinatie van gebrek aan moed, inlevingsvermogen en onberedeneerde angst, en ja, financiële overwegingen, hebben ertoe geleid dat u een abstracte vijand heeft gemaakt van 500 kinderen. Zij zijn ontmenselijkt, slechts een nummer geworden in een koehandel van mensenlevens. In mensenhandel waren we traditioneel ook al zeer bedreven. Gastvrijheid is in het oosten uit gevonden. Ik hoop dat de 100 die naar ons land komen, nooit zullen horen hoe hun visum tot stand kwam, maar dat is natuurlijk een illusie.
Zweig nog een keer: ‘Het idee van samenleven van verschillende volkeren in dezelfde ruimte, zonder vijandigheid, deze wijze grondregel dat je door wederzijds respect en door oprecht nagestreefde democratie verschillen van taal en herkomst kon verheffen tot broederlijkheid – wat een voorbeeld was dat voor het hele chaotische Europa van ons!’
De grote Oostenrijkse schrijver pleegde zelfmoord in 1942. Hij zag niet meer hoe de tolerantie zich in Europa ontwikkelde. Alle tijdperken zijn anders, alle mensen zijn anders. Wel vergelijk ik de gevolgen van het gebrek aan empathie en de wil om een mens, en zeker een kind zonder bescherming, te helpen. Niet alleen met de hulpbehoevende loopt het slecht af, maar ook met degene die die eigenschap niet meer in zijn midden heeft.
met vriendelijke groet, Tineke Bennema
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Max6
Max612 sep. 2020 - 15:16

"de combinatie van gebrek aan moed, inlevingsvermogen en onberedeneerde angst"... volgens mij volgen de bestuurders gewoon de wens van de meerderheid van de bevolking... en dat weten ze heel goed. Een ruimhartiger besluit zou inderdaad afgestraft worden bij de komende verkiezingen... dat heet nou democratie.

JoepJos
JoepJos12 sep. 2020 - 15:08

Beetje ingehaald door de tijd dit artikel: Martin Vegter, jurist bij Defence for Children zegt tegen de NOS: “Je kunt concluderen dat de kinderen die we willen opvangen helemaal niet bestaan.” en https://nos.nl/artikel/2347809-te-weinig-minderjarigen-in-moria-voldoen-aan-eisen-om-opgehaald-te-worden.html

Bert de Vries
Bert de Vries12 sep. 2020 - 13:08

Met name D66 en ChristenUnie kunnen hoog en laag springen, maar ze staan voor honderd procent achter dit besluit en zijn er volledig medeverantwoordelijk voor. De ChristenUnie kan die verantwoordelijkheid nog een beetje ontwijken door in gesprek te gaan met God de Heer. Maar D66 is aan de werkelijkheid gespijkerd. Mevrouw Kaag heeft deze ellende naar eigen zeggen haar hele werkzame leven op de hoogste niveau's meegemaakt, en er een kapitaal aan verdiend. Zij weet dus als geen ander in kabinet en kamer in welke ellende ze de mensen laat zitten die het slachtoffer worden van deze weerzinwekkende koehandel. Het zegt alles over deze neoliberale partij van het betere woord.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 sep. 2020 - 15:16

Ik vroeg me al af over welke moraal, 'samen'leving en wederzijds respect we het hier hebben?

Thuru
Thuru12 sep. 2020 - 15:25

Als kabinet moet je gezamelijk een besluit nemen, ongeacht wat dat besluit is. Tenslotte moet je wel meerderheid halen en dat kan niet als ieder iets anders stemt. Het zitten in een kabinet vereist compromissen sluiten. Wel kan je door in kabinet te zitten wat makkelijker bepaalde punten van je programma uitgevoerd zien. CU is een zeer kleine partij en voert gewoon kabinets beleid uit. Als al ergens een schuld neer moet leggen is het D’66 wel, daar deze veel meer zetels heeft. CU doet wat het kan en meer gaat niet lukken. Het is niet voor niets dat CU ongeveer gelijk staat qua peilingen en soms zelfs 1 zetel meer, dus deze partij doet het prima en al helemaal voor de achterban. GL had in het kabinet kunnen zitten ware het niet dat ze aan bepaalde eisen, wat de rest van de kabinets partijen niet wilden bleef volharden. Dus tja, nu staat GL aan de zijlijn. Overigens zitten we nog steeds met coronacrisus waardoor landen hun grenzen dicht hebben, iets wat ook logisch is.

MaxMax2
MaxMax212 sep. 2020 - 13:05

Zo te zien gaan er helemaal geen 'kinderen' worden opgehaald uit Moria. https://nos.nl/artikel/2347809-te-weinig-minderjarigen-in-moria-voldoen-aan-eisen-om-opgehaald-te-worden.html

11 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9312 sep. 2020 - 14:20

Dit wist bijna iedereen. Keer op keer wordt een beeld neer gezet van erg jonge hulpeloze kinderen die er alleen voorstaan. In werkelijkheid gaat het meestal net wel of net kinderen/jongeren die veelal uit (semi)veilige landen komen. Niet dat we hen moeten laten barsten en creperen. Maar het helpt niet om steeds een ongefundeerd emotioneel verhaal op te zetten. Die mensen moeten geholpen worden, maar de beste hulp is mogelijk terugkeer naar thuisland.

LaBou
LaBou 12 sep. 2020 - 17:24

En wie heeft die "eisen" opgesteld? Het doet verdacht veel denken aan de eisen die gesteld werden om in aanmerking te komen voor het kinderpardon: "je werkt mee aan uitzetting en dan kom je in aanmerking maar ben je inmiddels wel uitgezet óf je werkt niet en dan kom je niet in aanmerking en wordt je uitgezet". Kortom, het lijkt een typische VVD-streek: de eisen zo opstellen dat je zeker weet dat er eigenlijk niemand in aanmerking komt.

MaxMax2
MaxMax212 sep. 2020 - 19:17

@Labou 'En wie heeft die “eisen” opgesteld? ' Saved you a click mijn waarde LaBou. 'Dat stelt onder meer kinderrechtenorganisatie Defence for Children en Europarlementariër Kati Piri (PvdA) op basis van een inventarisatie.'

LBNB
LBNB12 sep. 2020 - 21:05

@MaxMax Feiten doen er niet toe bij LaBou. Hij zal echt geen linkje aanklikken, want hij is niet geïnteresseerd in de waarheid.

LaBou
LaBou 13 sep. 2020 - 6:20

Maxmax saved nothing, hij zegt alleen dat een organisatie die eisen gebruikt voor een inventarisatie. Blijkbaar denkt maxmax dat anderen gek zijn en hem dus op zijn blauwe ogen vertrouwen. Maar dat doet domrechts wel vaker: niet antwoorden op een vraag, maar een verhaal vertellen waar niet om gevraagd is.

LaBou
LaBou 13 sep. 2020 - 11:06

Ik ben inderdaad niet geïnteresseerd in de waarheid volgens lbnb. Die wil een virusprobleem laten oplossen door economen. En de link van maxmax: tja, die stelt dat er eisen zijn.

LBNB
LBNB13 sep. 2020 - 13:43

@LaBou Nee hoor ik wil ook economen, psychologen etc gebruiken bij de corona aanpak. LaBou maakt er weer van dat ik economen het virus wil laten bestrijden. Wat een gore extremist ben jij toch.

MaxMax2
MaxMax213 sep. 2020 - 14:24

@Labou 'Maxmax saved nothing, hij zegt alleen dat een organisatie die eisen gebruikt voor een inventarisatie. Blijkbaar denkt maxmax dat anderen gek zijn en hem dus op zijn blauwe ogen vertrouwen. Maar dat doet domrechts wel vaker: niet antwoorden op een vraag, maar een verhaal vertellen waar niet om gevraagd is.' Gaat het wel helemaal goed met je LaBou?

LaBou
LaBou 13 sep. 2020 - 20:25

lbnb laat zich nu wel heel erg kennen, maar dat geldt eigenlijk voor alle extreemrechtse reageerders hier. Een beetje tegengas en ze beginnen te schelden bij gebrek aan echte argumenten. Wat hebben economen en psychologen wat virologen niet hebben bij de bestrijding van een virus. Kortom, lbnb produceert hier allen maar gelul. En die maxmax denkt ook al dat als hij persoonlijk wordt de vraag waar het om gaat vanzelf wel verdwijnt. Maar dat gebeurt nou net niet. Dus nog een keer: wie stelde die eisen op ( en kom nou niet weer met verwijzingen naar organisaties die die eisen gebruiken of er naar verwijzen, want dat is iets heel anders dan opstellen,

LBNB
LBNB14 sep. 2020 - 5:22

@LaBou [lbnb laat zich nu wel heel erg kennen, maar dat geldt eigenlijk voor alle extreemrechtse reageerders hier. Een beetje tegengas en ze beginnen te schelden bij gebrek aan echte argumenten. Wat hebben economen en psychologen wat virologen niet hebben bij de bestrijding van een virus. Kortom, lbnb produceert hier allen maar gelul. ] Jij komt nooit met argumenten LaBou, alleen met framing en verdraaiingen van woorden. De overheid zou ook psychologen en economen etc moeten raadplegen omdat de maatregelen op die gebieden problemen veroorzaken.

LaBou
LaBou 14 sep. 2020 - 9:48

Lbnb blijft uit zijn nek lullen.

LBNB
LBNB12 sep. 2020 - 12:34

Ik begrijp dat de schrijfster alle kinderen wil redden,dat is een goede eigenschap. Toch denk ik dat veel van deze mensen uit veilige landen komen en geen kans hebben om hier asiel aan te vragen. De weeskinderen moeten opgenomen worden mits er pleeggezinnen voor ze zijn. De volwassen mensen uit veilige landen moeten niet geholpen worden, zij zijn zelf verantwoordelijk dat ze daar zitten. Soms moet je nou eenmaal hard zijn.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 sep. 2020 - 14:49

soms moet je dat juist niet zijn daar wringt m nu juist de schoen

LBNB
LBNB12 sep. 2020 - 17:13

@Griezel Er is geen plek voor ze, jongeren kunnen hier amper aan een woning komen. Naar Syriërs moet je barmhartig zijn, mede omdat wij ook een rol hebben gespeeld in die oorlog. Naar de vele Marokkanen, Pakistanen en Afghanen die daar zitten hoeven we niet barmhartig te zijn. Zij hebben ervoor gekozen om te vluchten uit een relatief veilig land en maken geen kans op asiel. Er moet druk uitgeoefend worden op hun thuislanden, waar zij thuis horen. Die landen zijn hen echter liever kwijt dan rijk en dan zou Europa het weer moeten oplossen?

gimli55
gimli5513 sep. 2020 - 7:48

@LBNB Verwissel soms maar met meestal, stellen dat het soms is, is een gotspe. Of ben je het kinderpardon vergeten, we geven met een hand en regelen met de andere hand dat niemand er voor in aanmerking komen. Het bekende neoliberale adagium. We beloven zoet, en geven zuur. Stilstand en status quo handhaven, is al 40 jaar het beleid. Hardvochtig en onrechtvaardig, verdeel en heers technieken, niets concreets wordt opgelost.