Joop

Brexit: waar zijn we en hoe zijn we hier gekomen?

  •  
11-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
passportlines
Morgen zal de Britse premier May nogmaals haar Brexit-deal in stemming brengen, minder dan drie weken voor de geplande exit uit de EU van 29 maart. De deal werd in januari met de grootste meerderheid uit de Britse geschiedenis weggestemd, maar May hoopt – tegen beter weten in – op nieuwe toezeggingen van de EU waardoor het parlement toch zal instemmen. Verliest May die stemming, dan volgt een stemming in het Lagerhuis over de wenselijkheid van een No Deal-Brexit. Als ook daar geen meerderheid voor is – en die kans is zeer groot – dan wordt er donderdag gestemd over de vraag of er uitstel moet worden aangevraagd bij de EU.
Om te voorkomen dat Groot-Brittannië bij gebrek aan een beslissing automatisch zonder deal uit de EU crasht, heeft Labour beloofd de deal van May niet weg te stemmen als May instemt met een tweede referendum over Brexit. De voorgelegde keuze moet dan zijn de deal van May of geen Brexit. De EU heeft ook als voorwaarde voor uitstel gesteld dat er een goede reden – zoals bijvoorbeeld nieuwe verkiezingen of een tweede referendum – moet zijn, om te voorkomen dat de slepende onzekerheid en eindeloze onderhandelingen over onhaalbare eisen nog langer voortduren.
In Full Frontal met Samantha Bee wordt nog even een overzicht gegeven van de totale puinhoop waar we in zijn beland en hoe we daar gekomen zijn:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

L.Brusselman
L.Brusselman13 mrt. 2019 - 5:37

Als de EU doorgaat met b.v. het groter maken van de kloof tussen arm en rijk,achter de VS aanhobbelen met hun regime-change terreur,het bevoordelen van grote bedrijven etc,etc,dan voorspel ik dat er steeds meer burgers in Europa van die EU af willen.

Spanveer
Spanveer11 mrt. 2019 - 18:34

In het VK wordt op alles gewed. Jammer genoeg beschik ik niet over informatie hoe de wedkantoren de kansen van May en de diverse nog bestaande opties inschatten. Kan een makkelijke manier zijn om snel wat te verdienen.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal211 mrt. 2019 - 18:21

May , houd toch eens op ... als de eerste keer al een ''No'' was, de 2e keer enzovoort and so on ... zelfs dreinende kinderen krijgen op den duur hun zin niet... En dan onvermijdelijk vlak voor Kerstmis ... ohwell....het valt allemaal wel mee ... nog maar een pint en een cracker om te vieren...

3 Reacties
Gubo2
Gubo212 mrt. 2019 - 10:05

Het is een politiek spel, dat weet May heel goed, langzaam verschuiven de poppetjes, je ziet het gebeuren. Nu wordt er al tweede referendum gefluisterd, en heeft May weer wat kleinigheidjes geregeld. Dit kan ervoor zorgen dat de hardliners zo bang worden voor een tweede referendum dat de extra steuntjes vanuit Brussel zorgen voor de schaamlap die nodig is om May te steunen. Ook Juncker heeft dit spel door, daarom heeft hij tot nu gewacht om haar te helpen. Ik zeg niet dat het lukt, de kansen keren ten gunste voor May, of ze genoeg keren, dat weten we vanavond pas. May speelt haar rol met verve, maar ze zal er zelf niet glorieus uitkomen. Hierna gaat ze met pensioen en zal de dagen verslijten in dat schattige dorpje waar ze met haar man woont. De ware confucianist werkt voor het grotere goed, en niet voor het kleine eigenbelang.

Komtgoed
Komtgoed12 mrt. 2019 - 13:26

May lijkt steeds meer de sprekende pop van Juncker. Er wordt door Juncker een kleine aanpassing geformuleerd en vervolgens worden deze gegevens geprogrammeerd bij May waarna ze weer wordt teruggestuurd naar Engeland.

Spanveer
Spanveer13 mrt. 2019 - 6:19

Het VK is tot op het bot verdeeld over de uittreding. Daar verandert een kleine aanpassing in de tekst die een van de meest precaire onderdelen behelst niets aan. Die aanpassing over een tijdelijke oplossing voor het grensprobleem met Noord Ierland is nauwelijks effectief en zegt niet toe dat het om een tijdelijke aanpassing gaat. May keert terug uit Straatsburg met zogenaamd een toezegging die de problemen zou oplossen. Daar blijkt niets van waar te zijn. Stop toch met deze schertsvertoning, trek de deur met een knal achter je dicht bij het verlaten van de EU. Uitstel heeft geen enkele zin en zal waarschijnlijk niet verleend worden omdat er geen zicht is op een oplossing.

Rick Hofland
Rick Hofland11 mrt. 2019 - 11:56

Toch is het intrigerend dat nog steeds heel veel Britten van de EU af willen. Het land en hun maatschappij gaat hier ongelofelijke klappen van krijgen, maar blijkbaar is de afkeer van de EU zo groot dat men die gok toch wil nemen. De vraag hoe het komt dat de EU zich zo vervreemd heeft van veel van de burgers (in heel Europa) wordt wat mij betreft te weinig in de media onder het voetlicht gebracht. De populistische praatje van allerlei populistische partijen worden veelal als oorzaak opgevoerd, maar dat is mij iets te simplistisch. Er zijn te veel mensen uit zowel rechtse als linkse hoek die geen vertrouwen meer hebben in wat de EU is geworden dat ik niet geloof dat dit alleen maar voortkomt uit populistische opjutterij.

14 Reacties
Contramine
Contramine11 mrt. 2019 - 15:18

@Hofland 12:56 Voor wie wil lezen en luisteren zijn er genoeg bijdragen van pro-EU mensen die stevige hervormingen van de EU vragen. Overigens is de steun voor de EU onder de bevolking de laatste paar jaar weer wat gestegen. Dat maakt die hervormingen echt niet minder noodzakelijk. Verder is de EU een geliefde zondebok. Ook in Nederland werd de EU (en zijn voorlopers) steeds door politici aangewezen als de instantie die bezuinigingen zou opleggen, terwijl men dat doorgaans zelf wilde en de EU-regels vele andere keuzes toelieten. In het VK heeft men regelmatig voor een afwijkende interpretatie van Europese afspraken gekozen, om daarna de EU van alle narigheid de schuld te geven.

Bouwman2
Bouwman211 mrt. 2019 - 15:28

Je zou het ook om kunnen keren: waarom zijn de burgers zo afkerig geworden van de EU? Wie dacht dat de EU het verloren paradijs zou zijn is bedrogen uitgekomen. Dat is de EU niet en nooit geweest. Uiteraard. Wie het toch stiekem dacht: het is niet zo raar omdat velen dat veronderstelden en is volgt de bittere teleurstelling. Ze hebben zichzelf gedroomd. En wie krijgt dan de schuld? Niet zijzelf, maar de EU te Brussel. Waarvoor? Voor 70 jaar van vrede en steeds verder toegenomen algeme welvaart. Je kunt onderzoeken hoe men tegen de EU aankijkt. Dan blijkt dat het schadelijk is om niet de welvaart in redelijkheid te verdelen. Want als je niet geeft wordt het wel gehaald. En men is met velen. Dat heeft met ethiek- rechtvaardigheid - niet veel te maken, maar meer met boerenverstand. Het merkwaardige is dat die stelling verdeel proportioneel & in redelijkheid wordt afgewezen als degenen die op de deur kloppen van ver komen. Dan is die koek op en moet er ook aan je eigenste zelf worden gedacht. . Om op de ethiek terug te komen: twee van de antieke axioma's zijn dat (nagenoeg) ieder zich zelf het naast is en dat het vaak beter is te ontvangen dan af te staan. De algemenen en de hervormden preken daar samen al eeuwen over, het resultaat is dat er op de Bijbel wordt gewaterd en de heilige Vader een drijver voor de treiter kan krijgen. Dat men van God los is mag zijn, maar dat men verward rondloopt is beklagenswaardig.

Grooteman2
Grooteman211 mrt. 2019 - 16:06

Heel veel Britten die oorspronkelijk tegen de Brexit waren zijn nu juist voor en dat komt door de arrogante houding van Europa. Letterlijk hoor ik zeggen: "misschien zijn we eerst wat armer maar dan zijn we in ieder geval van dat zooitje af". De grote tegenwerking van Europa heeft veel kwaad bloed gezet.

mordicant
mordicant11 mrt. 2019 - 18:02

Heel simpel: British Tabloids, oftewel de kinderen van Geenstijl en de Telegraaf in het kwadraat on acid. De minder ontwikkelde Britten worden al tientallen jaren gebrainwashed door deze activistische pulpkrantjes, die gecultiveerde weerzin krijg je er niet snel meer uit. Dat er genoeg mis in de EU is een feit, maar het kind weggooien met het badwater zoals de Britse deplorables nu doen is, zacht uitgedrukt, niet slim.

Nick the Stripper
Nick the Stripper11 mrt. 2019 - 18:14

Grooteman 11 maart 2019 at 17:06 Ja, dat kun je nou allemaal wel beweren, zuigend aan je dikke duim. Maar je had natuurlijk ook wat feiten en cijfers kunnen opzoeken: "January marked the 18th straight month that a majority of British people, when asked by YouGov, responded that the 2016 vote to leave the European Union was “wrong.” " https://www.businessinsider.nl/yougov-poll-brexit-regret-remain-second-referendum-2019-2/ [ De grote tegenwerking van Europa heeft veel kwaad bloed gezet. ] In jouw fantasie. De cijfers vertellen een ander verhaal.

Spanveer
Spanveer11 mrt. 2019 - 18:30

Bouwman: We zijn de EU dankbaar. Waarvoor? Voor 70 jaar van vrede en steeds verder toegenomen algeme welvaart. Daar is ie weer de zoveelste stelling over vrede en welvaart die op geen enkele manier te onderbouwen is. Sterker nog: Dankzij de EU zijn de lidstaten voortdurend betrokken bij gewapende conflicten. Afghanistan, duurt nog steeds voort komt pas een eind aan wanneer de NAVO zich terugtrekt. Het uiteengevallen Joegoslavië is nog steeds een bron van onrust en oplopende spanningen. Oekraïne is minder acuut maar de onrust smeult mede dankzij de verwachtingen die door de heren van Baal en Verhofstadt zijn gewekt. Verwachtingen die nergens op berusten dan op de waan ideeën van de beide heren. Welvaart zou ook toegenomen zijn zonder de EU. De stijging was mogelijk nog groter geweest zonder de EU en de monetaire unie. De monetaire unie heeft alleen Nederland 350 miljard gekost aan reddingsoperaties en steunmaatregelen. Dat wordt al te makkelijk vergeten.

Quibus2
Quibus211 mrt. 2019 - 19:09

@Grooteman En dat terwijl er helemaal geen grote tegenwerking van of door de EU was. De Noorse, Zwitserse, Turkse of Oekraïnse optie stond ook voor GB open. Uiteraard(!) op dezelfde voorwaarden als respectievelijk Noorwegen, Zwitserland, Turkije of Oekraïne. En ja, plichten bij de rechten, daar voelen de Tories zich kennelijk te goed voor. Kennelijk was dan toch het populisme het grootste probleem. Zij het niet alleen bij de doorsnee als populistisch gekenmerkte partijen.

Bert de Vries
Bert de Vries11 mrt. 2019 - 21:13

Hofland, bekijk een herhaling van het debatprogramma 'Anne Will' van de ARD van gisteravond. Een goeddeels uitstekend debat tussen zwaargewichten over de EU. Van een niveau dat Nederland vreemd is. Bijna alle relevante oorzaken komen aan de orde.

Uitgekleed
Uitgekleed11 mrt. 2019 - 23:31

Dat er genoeg mis in de EU is een feit, maar het kind weggooien met het badwater zoals de Britse deplorables nu doen is, zacht uitgedrukt, niet slim. De hele Brexit wordt door velen verkeerd begrepen. Het kind met het badwater weggooien of deplorables als de brexiteers benoemen dan wel populisten als de veroorzakers aanwijzen, getuigt van niet begrijpen wat er feitelijk speelt. De harde kern van de Brexiteers zijn geen deplorables noch populisten, maar de rechtse conservatieven in hoge functies met veel bestuurservaring. Hun strijd is hun democratie tegen voortschrijdend globalisme. Hun toetreding begon als handelspartner van een interne EU markt op puur economische gronden. Als daarna in de loop van de tijd na het verdrag van Maastricht boven water komt dat de EU niet slechts economisch maar vooral een politieke vervlechting nastreeft trachten zij dat van binnen uit te blokkeren maar hun democratische inbreng valt in de onvruchtbare ondemocratische globale bodem. Hun politieke invloed blijkt telkens weer nihil. Trouwens ook die van menig ander lidstaat. Allerlei nieuwe verdragen die onze en hun wetten overrulen in het bijzonder vrij verkeer van personen welke uit de EU komen mogen niet tegengehouden worden terwijl alle import van laag geclassificeerde arbeid in de Britse wet voorziet in subsidie aan hun werkgevers tot het minimum loon voor iedereen werkzaam. Een van de redenen die de arbeidsimport zijn aanzuigende werking geeft. Dat dit de Britse samenleving reeds heeft aangetast valt niet te ontkennen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2019 - 12:55

Bouwman Hier een paar van de antwoorden; https://www.topics.nl/politiek-wetenschapper-francis-fukuyama-het-migratiebeleid-van-de-eu-werkt-niet-a11384956demorgen/c4db886b8e7f9707e9cd5782a12c0bde4692ce172536c0305e5780eedb8c88ec/?utm_term=ankeiler&referrerBrand=eindhovensdagblad&utm_campaign=topics-integratie-niet-ingelogd&utm_medium=referral&utm_source=ED&utm_content=topics https://www.ed.nl/economie/aantal-europese-bankiers-die-meer-dan-miljoen-per-jaar-verdienen-groeit-gestaag~a46051cf/ https://www.nu.nl/economie/5785512/amerikaanse-investeerder-koopt-huurpanden-in-amsterdam-en-rotterdam.html En dan behoef je alleen nog maar verder te lezen hier op Joop. Over bedrijven inzage gene in je bankrekeningen etc..etc...dan kom je er wel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2019 - 12:56

Corr; inzage geven...

Luneau
Luneau12 mrt. 2019 - 18:00

Spanveer, De NAVO en de EU zijn 2 afzonderlijke zaken. En de EU de schuld geven van de situatie in de Oekraïne? De Oekraïne is een soeverein land, als zij bij de EU willen horen, dan heeft Rusland daar niets over te zeggen. Uitgekleed, Uit verschillende documenten blijkt dat het VK al sinds 1973 weet dat het niet alleen om economische samenwerking, maar ook om politieke samenwerking zou gaan.

Spanveer
Spanveer13 mrt. 2019 - 6:29

@ Luneau De NAVO is de organisatie die EU landen steeds weer betrekt bij gewapende conflicten binnen Europa. Dat neemt niet weg dat de EU niet in staat is die conflicten te voorkomen. Oekraïne is het strijdtoneel geworden van onnodige twisten Rusland en de EU. Die zijn ontstaan door het lompe gedrag van de heren van Baal en Verhofstadt tijdens een bezoek aan Oekraïne. De heren negeerden de afspraak met Rusland dat de EU zijn invloed niet verder zou uitbreiden naar het oosten. Zuiver onverantwoordelijk gedrag dat bijdraagt aan de verscherping van het conflict.

Uitgekleed
Uitgekleed13 mrt. 2019 - 16:58

Luneau "Uit verschillende documenten blijkt dat het VK al sinds 1973 weet dat het niet alleen om economische samenwerking, maar ook om politieke samenwerking zou gaan." Andersom hebben de Britten altijd laten blijken dat zij tegen een federatie zijn. Na 1973 is veel veranderd zoals de Single European act in 1986 en de Amsterdam Treaty in 1994, in 2004 de Lissabon Treaty. Alle ingehaalde leiders waren in hun tijd als leiders die samen met de Britten tegen een federatie waren. Zo ook Rutte maar zij zijn allen betoverd in de EU en nu "overtuigt" van een EU als staat.

Bert de Vries
Bert de Vries11 mrt. 2019 - 11:37

Een Brexit, hard of zacht, wordt een nachtmerrie. Een 'Stay' wordt dat ook. Die nachtmerrie is een zekerheid. Ze is het gevolg van geklungel van de Britse politieke elite en van die van de EU. De Brexit illustreert het faillissement van de EU. De Eu is het economisch project geworden van een politiek-bestuurlijke elite in de greep van het bedrijfsleven. En daarbij zijn wezenlijke belangen van een snel groeiende onderkant van de samenleving volledig uit het oog verloren. Niet gezien, niet gehoord, en nu aan het losslaan.

3 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries11 mrt. 2019 - 14:28

Een illustratie van bovengenoemd faillissement: Voor Griekenland dreigt een miljardenboete omdat het niet voldoet aan gestelde bezuinigingseisen. Hoofdoorzaak daarvan is de, dankzij de EU, verpaupering van de maatschappij. Intussen heeft de EU na een paar boze woorden voor de vorm Italië de vrijheid gegeven om de Europese begrotingsnormen met vele miljarden te overschrijden. Sterker, de EU heeft een fonds in het leven geroepen om, zonodig, geld van het rijke noorden naar het arme zuiden te sluizen. Via deze constructies worden grote schuldeisers gered en worden bevolkingen gedwongen om te bezuinigen. Enig idee welke invloed dit gaat hebben op de snel groeiende 'onderkant' van de samenleving, op de 'verliezers' van de globalisering, op de ongeletterde 'populisten'? En enig idee, hoe overheden hiermee om zullen gaan?

Bouwman2
Bouwman211 mrt. 2019 - 15:37

Mag ik je er even op attenderen, meneer De Vries, dat de onderkant van de samenleving altijd bestaat natuurlijk maar dat er geen sprake meer is van een laagste klasse. Die heeft zichzelf opgeheven en noemt zich nu de lage middenklasse. Je kunt wel zeggen, acht dat is maar taalgebruik, maar desondanks is er toch sprake van progressie, want anders noemde men zich wel verworpenen der aarde. Nou, de eerste die werden verboden door het oprukkende veganisme was wel de familie hoen.

Bert de Vries
Bert de Vries11 mrt. 2019 - 17:46

Meneer Bouman, Laagste klasse is per definitie relatief. Tijden veranderen, sociale definities ook. Natuurlijk is, dankzij linkse inspanningen, de laagste klasse van karakter en omvang veranderd. Maar dat neemt niet weg dat er een laagste klasse overblijft, die over te weinig mogelijkheden beschikt voor een vol?waardig bestaan. In veel gevallen door eigen zwakte, in veel gevallen door overmacht. Dat de laagste klasse niet meer zou bestaan, is een bewering die ik eigenlijk alleen ken van geborneerde liberalen die zeggen dat je voor armoede maar eens in Afrika moet kijken. Niettemin, die laagste klasse, die groeit door toevoer vanuit de middenklasse, is een werkelijkheid. Daar veranderen vlaggetjes niets aan. En als werkelijkheid is er alle reden om deze snel aan invloed winnende groep bloedserieus te nemen. Ze symboliseren in belangrijke mate de verpaupering van de samenleving. En als je inzicht wilt in de gevolgen, kan ik je Bas van Bavel aanraden.

Peterrr2
Peterrr211 mrt. 2019 - 11:29

Er komt geen Brexit en dat is voor alle partijen ook het beste.

1 Reactie
Quibus2
Quibus211 mrt. 2019 - 19:15

Hopelijk komt er geen Brexit, want dat is voor GB met afstand het beste. Ik vrees dat de EU evenwel een stuk beter af zou zijn zonder notoire dwarsliggers als GB...

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins211 mrt. 2019 - 11:22

Ik hoop dat Brexit wordt gecanceld. Hoe eerder hoe beter.

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper11 mrt. 2019 - 16:41

Ik hoop juist dat ze met een harde Brexit keihard op hun bek gaan, waarna onvermijdelijk een reeks maatschappelijke / democratische / staatrechtelijke vernieuwingen moeten worden doorgevoerd die ze op dat eiland al lang eens hadden moeten doorvoeren.

Quibus2
Quibus211 mrt. 2019 - 19:13

Ach, eindelijk eens een grondwet en scheiding van kerk en staat zouden GB niet misstaan. Dat de Londonse City onder het gezag van het parlement valt, wordt ook wel eens tijd. En die Noord-Ierse kolonie (en Gibraltar, Cyprus, etcetera) mag ook wel eens afgeschaft. Maar ik zie dat liwver gebeuren zonder bloedvergieten in Ulster, en daarmee dus zonder Brexit. Hopelijk keren ze desnoods op de 29e nog op hun schreden terug.