Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brexit veroorzaakt migratiegolf van Britten naar Europa

  •  
02-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
48929408033_9ae5781380_k

© cc-foto: duncan c https://flic.kr/p/2hxJ1kk

Britten zijn nu de op een na grootste groep migranten in Duitsland die zich willen laten naturaliseren. Een stijging van 2000 procent in het aantal afgegeven paspoorten als gevolg van de Brexit. Dat blijkt uit onderzoek van Britse en Duitse wetenschappers. Het zijn bovendien vooral goedverdienende en productieve burgers die kiezen voor een toekomst op het continent. Volgens berekeningen van de onderzoekers hebben in 2019 84.000 inwoners het VK verruild voor de EU.
“We zien een heel nieuw sociaal migratiefenomeen en een herdefinitie van wat het betekent Brits-Europees te zijn. In 2019 kwam het aantal naturalisaties van Britten op de tweede plaats, net na Turken en met veel meer dan Polen, Roemenen, Irakezen of Syriërs van wie je zou kunnen verwachten dat ze nog liever het Duitse staatsburgerschap bekomen,” stelt een van de onderzoekers in The Guardian.
De migratie is sinds 2016, het jaar van het Brexit-referendum, steeg met 30 procent, een omvang die je die anders alleen maar zou verwachten in tijden van grote economische of politieke crisis. Het aantal naturalisatieaanvragen van Britten in EU-lidstaten nam met 500 procent toe en in Duitsland zelfs met 2000 procent. De migratie van de burgers in de 27 overgebleven EU-lidstaten in die periode vertoonde amper wijzigingen. Er leven zo’n 1,2 miljoen Britten in de EU-lidstaten.
Veel van de Britse migranten hebben er zelfs een terugval in salaris voor over om te kunnen ontsnappen aan de Brexit. Overigens lukt het hen niet allemaal om werk te vinden in de EU. “Ik vraag me af of ik het risico onderschat heb”, verklaarde een IT’er die in oktober vorig jaar naar de EU migreerde en nog steeds geen werk heeft gevonden.
cc-foto: duncan c
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (47)

P Haan
P Haan3 aug. 2020 - 7:40

Het zal wel komen omdat ik alleen maar werkende Britten spreek, maar ze willen toch echt weg. En zijn er allemaal blij mee. Natuurlijk zijn ze sip omdat ze straks minder makkelijk zonder hemd naar Ibiza kunnen vliegen, maar dat lost zich ook wel weer op. Het grootste probleem dat men verwacht is een rancuneuze opstelling van de EU, door te gaan traineren met het mensen en goederen verkeer. Maar dat is koren op de molen van de nationalisten, dat brengt het volk samen. Ze hebben energie bronnen zat, voldoende oppervlak om een houdbaar geheel op poten te zetten en wereldwijd zijn er genoeg partijen die geld willen verdienen, dus ze halen de schouders op en gaan met de volgende in zee. Het grootste probleem voor de EU is, dat het zal slagen. En ga je dan maar eens verzetten tegen de open uitnodiging van een betrouwbare partner aan de overkant, om af te komen van de molenstenen die aan je onderkant hangen.

3 Reacties
rvb2
rvb23 aug. 2020 - 10:36

we moeten niet meer handelen met het VK, ze willen ons niet. Pas als er weer vrij verkeer van mensen mogelijk is tussen VK en de EU kan de handel weer toenemen. We moeten het VK niet belonen voor het inperken van de vrijheid van iedereen in de EU, en handel als vanouds is zo'n beloning.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 aug. 2020 - 16:21

'Het zal wel komen omdat ik alleen maar werkende Britten spreek, maar ze willen toch echt weg.' T'is maar met wie je werkt.. Mijn Engelse zakenpartner gaat een Nederlands paspoort aanvragen en ik heb nog werkelijk geen Brit gesproken die niet kotst op die Brexit. Om met Kristin Scott Thomas te spreken: 'we voted to leave the EU. But that's not what we wanted. We wanted to leave England'. https://www.youtube.com/watch?v=xvaG98Y6qbc 'om af te komen van de molenstenen die aan je onderkant hangen.' Die molenstenen zijn hun eigen Britse politici door wie ze worden voorgelogen. Johnson zijn incompetentie en naïviteit heeft hem recent nog bijkans zijn leven gekost. Veelzeggend zou je denken. Sommige mensen willen blijkbaar graag besodemieterd worden.

P Haan
P Haan4 aug. 2020 - 7:55

Joe, De afkeer van de incompetentie van de regering is inderdaad groot. Als de keus voor Brexit iets genadeloos blootlegde was het dat. Tenenkrommende toestanden omdat ze zich niet voor konden stellen dat het volk daadwerkelijk een mening had. De aandacht daarna ging volledig uit naar de remainers. Slechte verliezers, die het proces zodanig gefrustreerd hebben dat zelfs de mogelijkheid om toch binnen de EU te blijven kwam te vervallen. Zakelijk biedt het enorme kansen, ik ben benieuwd wie er straks beteuterd op de neus kijkt en wie er fluitend met de winst van tussen gaat.

Max6
Max62 aug. 2020 - 20:21

Logisch toch... mensen moeten nu een keuze maken... EU of VK. Veel mensen die al lang in de EU woonden/werkten zullen nu officieel overstappen. Maar hoeveel mensen verlaten nu echt extra de eilanden vanwege de Brexit?

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens3 aug. 2020 - 4:51

@ Maximus Jij schrijft: Logisch toch… mensen moeten nu een keuze maken… EU of VK. Die keuze moeten ze maken vanwege de Brexit. Dus die verlaten de eilanden vanwege de Brexit. Immers velen leven zowel in het VK als de EU. Daarnaast blijkt uit deze cijfers niet hoeveel arbeidsmigranten niet meer naar het VK gaan of uit het VK vertrekken. Grote aantallen gezien het feit dat het VK geen Oost-Europeanen kan vinden voor de fruitoogst. Lijkt mij dat jij vooral bezig ben de problemen te ontkennen die in het VK ontstaan als gevolg van de Brexit. Zo wel voor individuele burgers als voor de britse economie. Maakt niet uit overigens, wij koersen af op een harde Brexit en dan kan je zelf gewoon zien wat de gevolgen zijn van de keuze.

Markzelluf
Markzelluf3 aug. 2020 - 7:21

Pater, rancuneus omdat het een soort cherry picking is. Je haalt er wat onderliggende cijfers uit en presteert die als trend. Het migratiesaldo is nog steeds een flinke stad per jaar positief. Mensen wagen zelfs hun leven om via gammele bootjes, autokoffers en noem maar de EU te verlaten. Kijk, dat is nu zo’n redenatie die the Guardian en Joop ook zouden kunnen aanvoeren als het in hun straatje paste.

Markzelluf
Markzelluf2 aug. 2020 - 19:27

In 2019 kwamen er 677.000 immigranten naar het VK en 407.000 verlieten het land. Lees anders even het rapport https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/populationandmigration/internationalmigration/bulletins/migrationstatisticsquarterlyreport/may2020 Je merkt nog steeds dat er een rancuneuze groep is (the Guardian maakt daar zeker deel van uit) die zoekt naar negatieve berichten over de Brexit. Sommige EU- media pennen dat begeerlijk over. En de Brexit heeft ook nadelen; vanzelfsprekend zou ik willen zeggen, anders was er niet zo’n gedoe over. Maar bedrijven als Shell en Unilever kiezen ervoor zich huis daar te vestigen, van enorme giften aan Italië en Spanje blijft het land gevrijwaard, de schuldencrisis van 2024-2026 ( of zo) zal grotendeels aan de Britse belastingbetaler voorbij gaan.

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens2 aug. 2020 - 21:51

@ Markzelluf Jij schrijft: Lees anders even het rapport Heb je dat zelf dan ook gedaan? The number of EU citizens coming to the UK for work-related reasons has decreased to the lowest level since 2004, driving the overall fall in immigration for work since 2016. Hoe zou dat komen denk je?

Pater
Pater3 aug. 2020 - 3:07

Wat is er nou toch rancuneus aan het weergeven van de uitkomsten van een onderzoek ? De Engelsen zitten al jaren met vergelijkbare begrotingstekorten als Frankrijk, Ze zullen de corona-crisis solo moeten opvangen, en ook nog zonder handelsverdrag met de EU: dat wordt heel moeilijk voor ze. Om nog maar niet te spreken van handelsverdragen met landen buiten de EU. Uit https://www.businessinsider.nl/na-de-brexit-wordt-het-lastiger-voor-het-vk-om-gunstige-handelsverdragen-te-sluiten-aldus-een-voormalige-britse-topambtenaar/ : "Het is onwaarschijnlijk dat het Verenigd Koninkrijk in z’n eentje gunstigere handelsverdragen kan afsluiten dan als lid van de Europese Unie. Dat zegt sir Martin Donnelly, voormalig topambtenaar op het Britse ministerie van Handel tegen Business Insider." Japan heeft al laten weten strengere eisen te stellen. Een Amerikaanse handelsvertegenwoordiger publiceerde afgelopen maand de Amerikaanse onderhandelingsdoelen voor een toekomstige deal met het Verenigd Koninkrijk. Het VK moet “snel onrechtvaardige exportbelemmeringen voor Amerikaanse voedsel- en landbouwproducten moet opheffen”. En: “(dat) ongegronde handelsbeperkingen”, zoals het Britse verbod op chloorkippen en hormoonvlees, opgeheven moeten worden om “een einde te maken aan praktijken die de Amerikaanse markttoegang op oneerlijke wijze belemmeren.” De Britse handelsminister Fox zei eerder dat een verdrag met de Verenigde Staten één van zijn topprioriteiten is. Maar ook Washington heeft, aangegeven hard te zullen onderhandelen." En uit de Financial Times: " Een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten lijkt er voorlopig niet in te zitten. De Britten denken niet dat er nog een akkoord komt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. De bedoeling van de Britse premier Boris Johnson was om al aan het einde van deze zomer een overeenkomst te sluiten met Washington. De nieuwe deal moet er komen vanwege de brexit." Het is een zooitje, Johnson is totaal onverantwoord bezig: straks zit hij zonder handelsverdragen met de belangrijkste handelspartners en moet het VK terugvallen op de WTO-regels, die het land op geen enkele manier bevoordelen. Ik neem aan dat Shell & Unilever voor Engeland hebben gekozen wegens de te verwachten verlaging van de winstbelastingen in het VK (dat wordt hun enige concurrentievoordeel voor grote bedrijven), maar die vreugde zal helaas niet lang duren. Als het zo doorgaat gaan de Schotten weer een referendum houden.

Markzelluf
Markzelluf3 aug. 2020 - 7:13

Daan, natuurlijk brengt de Brexit onzekerheid met zich mee en vanzelfsprekend is dat een reden om niet naar het VK te emigreren en ook een reden om het land te verlaten. Maar wat waren nu belangrijke redenen voor de Brexit? Juist, dat goedkope Oost-Europese werknemers klussen deden, zoals in de bouw, waardoor Britten deels werkloos raakten maar zeker ook lagere lonen kregen door toegenomen concurrentie. Enerzijds is daar niks mis mee. De welvaart in het land neemt daardoor toe. Maar die ‘winst’ komt terecht bij de rijkere middenklasse (bij mij en hopelijk ook bij jou), want wij betalen lagere prijzen voor eindproducten. Die (spreekwoordelijke) Polen gaan er ook op vooruit, maar de arbeiders niet, hoor. Ga eens naar Noord-Engeland: prachtig, maar arm, hoor.

DaanOuwens
DaanOuwens3 aug. 2020 - 8:55

@ Markzelluf Jij schrijft: Juist, dat goedkope Oost-Europese werknemers klussen deden, zoals in de bouw, waardoor Britten deels werkloos raakten maar zeker ook lagere lonen kregen door toegenomen concurrentie. Als jij echt van mening bent dat het inderdaad zo werkt heb je helemaal gelijk. Ik denk echter dat je de plank geheel misslaat. Die klussen die de Oost-Europese werknemers deden verdwijnen namelijk ook uit het VK. En de loonontwikkeling wordt niet beïnvloed door de afwezigheid van deze Oost-Europeanen. Maar dat ga je nog wel ontdekken.

Markzelluf
Markzelluf3 aug. 2020 - 9:51

Daan, ik geef de reden waarom veel stemmers, zeker in het Noorden, voor de Brexit kozen en ook waarom de Labour-partij nooit voluit tegen een leave stemde. Dat er ook in de toekomst veel banen zullen verdwijnen door creatieve destructie klopt, maar is van alle tijden. Het vrij verkeer van personen beïnvloedt dat wel (zonder Oost-Europeanen zouden ons slachterijen er totaal anders uitzien, als we die nog zouden hebben,tenminste). Wat de loonontwikkeling in het VK zal zijn voor de working class kan ik niet met zekerheid voorspellen, maar je kunt scenario’s bedenken. En zoals elke redelijk opgeleide econoom kan ik achteraf verklaren waarom dat niet uitkwam????. Maar jij lijkt me geen voorstander van de Brexit. Persoonlijk vind ik het vooral machtig interessant te zien welke economische gevolgen het heeft en (irrationele) emoties het oplevert bij verder redelijk denkende mensen. Ik vermaak me wel.

DaanOuwens
DaanOuwens3 aug. 2020 - 15:04

@ Markzelluf Jij schrijft: Daan, ik geef de reden waarom veel stemmers, zeker in het Noorden, voor de Brexit kozen en ook waarom de Labour-partij nooit voluit tegen een leave stemde. Nee je gaf de reden waarom het VK volgens jou er goed aan doet de EU te verlaten. En ik gaf aan waarom jij daarin volgens mij ongelijk hebt. Als goed opgeleid econoom zou je overigens inderdaad beter moeten weten. De loonontwikkeling is veel meer afhankelijk van de algemene economische ontwikkeling dan van schaarste of overschot aan personeel. Ik vermaak mij prima, maar ben niet erg onder de indruk van jouw bijdragen aan deze discussie.

PVDB2
PVDB23 aug. 2020 - 17:50

Wat betreft Shell en Unilever: Dit zijn beide Brits-Nederlandse multinationals die er puur voor kozen om hun hoofdkantoor te verplaatsen naar de VK om fiscale redenen. Voor een groot deel te danken aan het niet afschaffen van de dividendbelasting. Daarnaast: Als men niet een akkoord kan bereiken, en dat gaat de komende maanden ook zeer waarschijnlijk niet gebeuren, en waarschijnlijk daarna ook even niet, dan zal je, om de voordelen van de interne vrije markt te compenseren, de extra kosten die dit met zich meebrengt op een andere manier moeten halen. Niet alleen nog veel aantrekkelijkere fiscale regelingen, maar ook een oplossing voor het transport probleem, de zorg, de landbouw. De vraag is hoe men aan de goedkope arbeid zal komen om concurrent te kunnen werken, hoe de pond sterling er voor gaat staan, hoe innoverend je kan zijn, welk talent je kan behouden. Het gaat niet om de paar honderd mensen die op een hoofdkantoor werken (die stond in Nederland om fiscale redenen), het gaat om de werkelijke productiefaciliteiten. Wat gaat de verhouding worden van extra werkgelegenheid ten opzichte van de compensatie om een begroting rond te krijgen zonder te deze versoberen of te bezuinigen? Want het geld moet ergens vandaan komen. En geloof me, ik werk zelf voor een Brits bedrijf, ze zijn er helemaal klaar, en meer mensen krijgen meer informatie over wat tot Brexit heeft geleid. Mensen die er altijd voordeel van hadden gaan dit niet opgeven. Dus de vraag is wie gaat er echt op vooruit met Brexit?

HerbertA
HerbertA2 aug. 2020 - 18:36

Sinds het Brexit referendum voelen veel EU paspoort houders zich onzeker en vertrekken. Dit is wel bekend. Dat Engelsen zelf massaal zouden vertrekken valt wel mee. Wel zijn er genoeg mensen die de terugval in economische groei zien aankomen. Afhankelijk van welke tak van industrie iemand zit kan ik me goed voorstellen dat dit een goede gelegenheid is om het elders eens te proberen. Voor een bankier, ITer of wetenschapper kan dit op gaan

Bert de Vries
Bert de Vries2 aug. 2020 - 17:58

Het lijkt me wel aardig als niet alleen hoogopgeleide Britten Duits staatsburger kunnen worden, maar dat ook is weggelegd voor nietopgeleide Roemenen.

Phantom3
Phantom32 aug. 2020 - 17:30

Ze komen uit een veilig land, dus hier hebben ze weinig kans vrees ik.

frankie48
frankie482 aug. 2020 - 16:56

En je meteen de taal machtig maken van het land waar je bent neergestreken, want ik heb hier in Amsterdam steeds vaker het gevoel dat zij niet onze kant op zijn gekomen maar dat ik wakker ben geworden in een stad waar het Engels de voertaal is.

Sam V
Sam V2 aug. 2020 - 15:23

“om te kunnen ontsnappen aan de Brexit”. Dat kan niet gestaafd worden door de gegevens verstrekt. Ze willen op basis van die paar interviews die zichtbaar zijn, wel ontsnappen aan de GEVOLGEN van de Brexit. Een wezenlijk verschil.

4 Reacties
ton14024
ton140242 aug. 2020 - 16:51

´´Een wezenlijk verschil.´´ Feitelijk worden er nog veel meer benaming gebruikt. A rose by any other name would smell as sweet.

NoahAmber
NoahAmber2 aug. 2020 - 17:06

@Sam V 2 augustus 2020 at 17:23 Dat kan niet gestaafd worden door de gegevens verstrekt. Ze willen op basis van die paar interviews die zichtbaar zijn, wel ontsnappen aan de GEVOLGEN van de Brexit. Een wezenlijk verschil. Inderdaad, die twee dingen hebben geen enkel maar dan ook geen enkel causaal verband...Proest

Sam V
Sam V3 aug. 2020 - 5:54

@ NoahAmber Ik zeg toch gevolgen van de Brexit. Daarmee is er per definitie een causaal verband. Oorzaak en gevolg zijn wel twee verschillende zaken, waar je ook op verschillende manieren mee om kunt gaan. Simpel voorbeeld: Het regent hier vaak (oorzaak). Daardoor word ik vaak nat (gevolg). Nu kan ik aan de oorzaak ontsnappen door voortaan ergens anders te zijn en kan ik ongewenste gevolgen tegengaan door hier wel te blijven en voortaan een paraplu bij me te dragen. De Brexit is een oorzaak voor deze mensen die voor hen minder wenselijke gevolgen heeft. De Brexit is echter niet iets waar je aan kan ontsnappen zoals je wel bij regen kan doen. Als je Duitsland bent zonder nadere maatregelen, ondervinden deze mensen nog steeds nadelige gevolgen. Door naturalisatie ontsnappen ze aan deze ongewenste gevolgen. Waarom is dit een relevant verschil? Omdat hier geïmpliceerd wordt dat Britten massaal (zie titel van dit artikel ook) vluchten uit Engeland vanwege de Brexit. Dat is echter totaal onbewezen. De gegeven voorbeelden, betreffen allemaal Engelsen die al ergens anders in de E.U. een belang hadden (bijvoorbeeld werk of medische behandeling). Zij kunnen de negatieve gevolgen van de Brexit verminderen door een andere nationaliteit aan te vragen. Snap je het nu wel?

NoahAmber
NoahAmber5 aug. 2020 - 14:45

@Sam V 3 augustus 2020 at 07:54 @ NoahAmber Omdat hier geïmpliceerd wordt dat Britten massaal (zie titel van dit artikel ook) vluchten uit Engeland vanwege de Brexit. 2000% meer tot 84.000. nu 1 januari dichterbij komt. Wat snap je niet aan die cijfers. Ik vind dat behoorlijk heftig. Of zeg massaal

DaanOuwens
DaanOuwens2 aug. 2020 - 13:03

Ik vind dit een slechte tekst. Die percentages zeggen niets zonder de absolute aantallen. Dat er Britten in de EU willen wonen lijkt mij zeker en dat die groep veel groter wordt ook. Zolang het VK EU-lid was, was er geen enkele zinnige reden om een Europese nationaliteit aan te nemen. Dus was het aantal Britse burgers dat Duitser werd nihil. Als EU-burger kon men overal gaan wonen. Dat is nu niet meer zo. Dus er zal emigratie vanuit het VK naar EU-landen komen. Interessant gegeven, maar wel met de absolute aantallen.

4 Reacties
NoahAmber
NoahAmber2 aug. 2020 - 17:09

2000% meer. Nu in totaal 84.000 . Moet voor jou toch een kleinigheid zijn om het even terug te rekenen?

DaanOuwens
DaanOuwens2 aug. 2020 - 17:38

Met de absolute aantallen erbij is er inderdaad sprake van een serieuze ontwikkeling.

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal2 aug. 2020 - 21:34

0,13% van de bevolking van het VK. Hoeveel Duitsers wonen er in het VK?

DaanOuwens
DaanOuwens2 aug. 2020 - 22:05

@ NoahAmber Jij schrijft: Moet voor jou toch een kleinigheid zijn om het even terug te rekenen? Niet echt. Is geen geheel heldere opgave. Maar vermoedelijk was dat 4200 per jaar. Niet veel als je naar de Nederlandse cijfers kijkt. https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-asiel-migratie-en-integratie/hoeveel-immigranten-komen-naar-nederland- Maar de gesignaleerde toename in het VK is aanzienlijk.

Wilma3
Wilma32 aug. 2020 - 12:48

Vorig jaar werd je overspoeld met nieuws over de aanstaande Brexit en nu lijkt er wel geen Brexit meer te bestaan. Zal Johnson uitstel aanvragen?

2 Reacties
ton14024
ton140242 aug. 2020 - 17:04

Boris ´get it done´ Johnson?

Pater
Pater3 aug. 2020 - 3:11

Net als met corona: Boris is een totaal onverantwoordelijke politicus. Nooit volwassen geworden, en dankzij grote charme, dat kan je niet ontkennen, en leugens premier geworden. Poor Britain. Letterlijk & figuurlijk.

Leontrotsky
Leontrotsky2 aug. 2020 - 12:47

Als het VK door de brexit binnenkort een echt derde wereldland geworden is (en geloof mij, dat gaat gebeuren) krijgt Nederland waarschijnlijk een extra vluchtelingengolf te verwerken uit het VK. We moeten de WITTE britten niet binnenlaten want die hebben zelf voor uittreding gestemd, dus moeten ook maar op de blaren zitten. Britten met biculturele achtergrond kunnen we wel opnemen in Nederland want die hebben massaal tegen brexit gestemd (of niet gestemd)

6 Reacties
Loebkesman
Loebkesman2 aug. 2020 - 16:20

“ Als het VK door de brexit binnenkort een echt derde wereldland geworden is (en geloof mij, dat gaat gebeuren)” Nergens op gebaseerd.

Boud from Bresjes
Boud from Bresjes2 aug. 2020 - 18:39

Waarom zou het VK een derdewereldland worden? Dat waren ze voor toetreding toch ook niet? En waarom selecteren op kleur? Lijkt mij racisme. En je kunt ze ook niet selecteren op stemgedrag, want dat wordt natuurlijk nooit (en maar goed ook) geregistreerd. Ik denk dat ze in het VK na de eerste schok prima voor zichzelf kunnen en zullen zorgen. De leave-stemmers kozen niet alleen vanwege de centjes voor een brexit, maar met name vanwege hun zelfbeschikkingsrecht en het inleveren van bevoegdheden aan Brussel. Dat mag best wat kosten. Alles kost immers geld.

Marco de Jong2
Marco de Jong22 aug. 2020 - 19:01

'We moeten de WITTE britten niet binnenlaten want die hebben zelf voor uittreding gestemd, dus moeten ook maar op de blaren zitten. Britten met biculturele achtergrond kunnen we wel opnemen in Nederland want die hebben massaal tegen brexit gestemd (of niet gestemd)' Wat een bijzonder racistische reactie zeg.

Henri Zwols
Henri Zwols2 aug. 2020 - 19:02

Jij kunt aan iemands neus zien wat dat individu 4 jaar geleden gestemd heeft? Of wacht, je wil mensen discrimineren op hun huidskleur vanwege een statische correlatie tussen huidskleur en stemkeuze? En dat moet officieel Nederlands beleid zijn??

Kilted
Kilted2 aug. 2020 - 19:55

-- -We moeten de WITTE Britten niet binnenlaten want die hebben zelf voor uittreding gestemd --- Gezien de opkomst en de uitslag 52-48% is dat nog maar helemaal de vraag. Meer als genoeg blanke Britten die hier ook niet voor gekozen hebben.

Khalid3
Khalid33 aug. 2020 - 0:22

Leontrotsky@ Dat is niet waar wat je zegt. Veel Brexit stemmers hebben ook biculturele achtergond. Zij zagen Oost-Europeanen als concurrenten op het gebied van arbeid en sociale huisvesting. De huidige bewindsvoerders met biculturele achtergrond onder Boris Johnson zijn Sajid Javid Minister van Financien, Priti Patel Minister van binnenlandse zaken, Alok Sharma Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, James Cleverly, Rishi Sunak, Kwasi Kwarteng en zij staan bekend als harde Brexiteers. Priti Patel, afkomst van Oegandees-Indiase familie, staat bekend als zeer rechts en zij heeft ervoor gezorgd dat er strenge immigratie wetgeving met puntensysteem is gekomen na de Brexit. Wat betreft de economie van Groot-Britannie, zij zullen waarschijnlijk dezelfde status krijgen als IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Handel drijven met de EU zonder overeenkomst gaat het niet worden dus de enige veilige vorm van overeenkomst is toch de EFTA status krijgen. De status bestaat uit de Europese Vrijhandelsassociatie waarin de samenwerking minder ver gaat dan in de Europese Unie. Zo is er geen politieke samenwerking tussen de leden van de Europese Vrijhandelsassociatie en vormen de lidstaten ook geen douane-unie. De Britten waren ooit lid geweest van de EFTA tot 1973 voordat ze lid werden van de EU.

De Boer3
De Boer32 aug. 2020 - 12:43

Sorry, maar dit is toch echt een tendentieus, inhoudsloos artikeltje. Noch in het artikel, noch in de aangehaalde 'studie' wordt enig getal genoemd (en 2000% van bijvoorbeeld 30 mensen is natuurlijk nog steeds niets op een bevolking van 64 miljoen. Bovendien wordt in de 'studie' vermeld dat de migratie beide kanten op groeit. Daarnaast wordt expliciet genoemd dat 'Unfortunately migration numbers, especially for people leaving the UK, have a high error rate'. Dus of je geeft feiten en uitleg, of je schrijft beter even niets.

1 Reactie
Redactie Joop
Redactie Joop2 aug. 2020 - 15:43

Cijfers toegevoegd.

Oki Doki
Oki Doki2 aug. 2020 - 12:41

Ik kan me dat heel goed voorstellen, dat mensen niet willen wonen in een land dat zo cynisch is.

1 Reactie
Wilco4
Wilco42 aug. 2020 - 16:26

Valt in het echt reuze mee hoor, kom je er ook meerdere keren per jaar?

Passenger
Passenger2 aug. 2020 - 12:32

Leuk verhaal. ‘t Zal ongetwijfeld wel wat meevallen ;)

voorburg2
voorburg22 aug. 2020 - 12:20

Alleen die migranten die de taal leren zullen succesvol zijn. Niet veel Engelsen willen dat, dus ik vermoed dat ik weet wat de meneer zijn probleem is.

Fredje3
Fredje32 aug. 2020 - 11:51

We kunnen alleen nog maar gissen wat de consequenties zijn van de Brexit en er zijn mensen die vooral door de horrorverhalen uit de EU en van de kant van de Pro EU Britten het zekere voor het onzekere nemen. Hierbij niet nadenkend over dat als je iets nieuws begint er vaak eerst een rommel gemaakt moet worden voordat je het mooier of beter kan maken dan dat het eerder was. Deze mensen zullen als het zware werk dan gedaan is gewoon weer terug willen keren.

1 Reactie
ton14024
ton140242 aug. 2020 - 16:38

Als het zware werk daar gedaan is wonen 2 gezinnen in een ééngezinswoning.