Een meerderheid van de Britten die in 2016 voor de Brexit gestemd hebben omdat ze tegen migratie waren, wil nu dat het vrij personenverkeer met de EU weer wordt ingevoerd. Dat schrijft The Guardian. Een van de redenen voor de ommezwaai is dat de kiezer geloofden dat het sluiten van de grenzen voor EU-burgers een einde zou maken aan migratie. In de praktijk blijkt het tegenovergestelde het geval. Er komen, mede vanwege het tekort aan arbeidskrachten, nu meer migranten naar het Verenigd Koninkrijk dan ooit en die zijn voornamelijk afkomstig van buiten de EU.
Een andere factor is dat de Brexit-kiezers het plots niet meer zo'n goed idee vinden om er alleen voor te staan nu Rusland een nieuwe oorlog is begonnen en in de VS Trump aan de macht is gekomen. Van de belofte dat het VK in z'n eentje internationaal een veel sterkere positie zou op kunnen bouwen, blijkt niets terecht te komen. Ook in andere landen waar enquêtes zijn gehouden, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Polen, luidt de uitslag dat EU-burgers graag weer nauwere banden willen met het VK.
68 procent van de Britten wil nu vrij verkeer van persoon in ruil voor toegang tot de EU-markt. Zelfs 44 procent van de stemmers op de populistische partij Reform UK, geleid door Nigel Farage die de Brexit-beweging aanvoerde, is het daar nu mee eens.
55 procent van de Britten wil ook anderszins nauwere banden met de EU. De liefde is niet helemaal wederzijds. Binnen de onderzochte EU-landen haalt een nauwere band met het VK nergens een meerderheid aan voorstanders. De Duitsers zijn er met 45 procent nog het meest voorstander van maar de Fransen, directe buren van de Britten, zijn met 34 procent aanzienlijk minder enthousiast. De onderhandelingspositie van het VK, die binnen de EU altijd sterk was, is daardoor ernstig verzwakt. Het land moet nu afwachten wat de EU-lidstaten willen gunnen.
Britten komen er steeds meer achter wat voor nadelen het verlaten van de EU heeft. Zo dreigt nu de veiligheid van drinkwater in gevaar te komen omdat het land geen toegang meer heeft tot filter- en reinigingsproducten. Binnen de EU worden die centraal getest in een aantal gespecialiseerde laboratoria die de Britten zelf niet hebben.
De Brexiteers willen nog steeds dat het VK zich meer afhankelijk gaat maken van de VS. Zo is Farage als zes keer op bezoek geweest bij de Amerikanen. De Britse burgers zien dat totaal niet zitten. Slechts 17 procent van de ondervraagden geeft daar de voorkeur aan. Wat weer eens duidelijk maakt dat populisten, in tegenstelling tot wat ze beweren, helemaal niet namens het volk spreken.
Het hebben van spijt helpt overigens niet. Vriend en vijand is het er over eens dat het besluit om uit de EU te stappen niet meer ongedaan gemaakt kan worden.
Hoezo kan de Brexit niet meer ongedaan worden gemaakt? Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
De brexit kan niet ongedaan gemaakt worden, omdat het VK bij een herintreding veel van de uitzonderingen die ze had voor brexit nooit meer zal terugkrijgen.
De EU heeft niets aan zo'n onbetrouwbare partner, het is nu maar een kleine meerderheid van de Britten die samenwerking wil. Straks slaat de stemming weer om en willen ze weer het tegenovergestelde.
Gelukkig houden nu wel meer eencelligen hun muil over een Nexit. Het duurde wel ff voordat het eurokwartje viel....
.
Ik zelf zou VK wel weer als bondgenoot willen hebben in deze tijden. Ik begrijp ook eigenlijk niet waarom we zo afwijzend blijven.
We blijven wel verbonden in NAVO, maar we lopen als Nederland alleen al per jaar zo'n beetje 12 miljard inkomen mis, we delen minder ( technologich ) onderzoek en ook andere zaken waar VK in uitblinkt, profiteren we niet of minder van.
Persoonlijk vind ik dat niet zo handig met uitdagingen op klimaat en geopolitiek.
@Binnen de onderzochte EU-landen haalt een nauwere band met het VK nergens een meerderheid aan voorstanders.
--------------------
Nou, dan moet de Brexit maar blijven bestaan. Zo werkt democratie natuurlijk ook.
.
@Het hebben van spijt helpt overigens niet. Vriend en vijand is het er over eens dat het besluit om uit de EU te stappen niet meer ongedaan gemaakt kan worden.
--------------------
Dan hoeven er ook geen artikelen meer aan gewijd te worden.
@Eric
.
"Dan hoeven er ook geen artikelen meer aan gewijd te worden."
.
Ik ben nog steeds aan het wachten op die 'geef het de tijd, de brexit wordt wel degelijk positief' materialiseert. Of heb je die benadering ondertussen zelf ook opgegeven?
.
Lijkt er wel op als je het er niet meer over wil hebben.
MG
--------------------
Ik heb ook niet alle wijsheid in pacht hoor. Maar het zou zomaar kunnen, dat het VK uiteindelijk - na veel strubbelingen, want ik zie ook wel dat die er zijn - een soort Noorwegen of Zwitserland gaat worden. Dat lijkt me op voorhand geen slecht vooruitzicht.
@eric
,
Netjes van je. Dit tekstje.
Welgemeend!
.
”strubbelingen, want ik zie ook wel dat die er zijn - een soort Noorwegen of Zwitserland gaat worden”
.
Die altijd moeten tekenen bij het kruisje en niet mee mogen debatteren of stemmen. Neuh. Denk niet dat uk dat gaat doen.
De Britten hoeven niet volwaardig lid te worden van de unie, een positie als die van Zwitserland en Noorwegen zou ook een optie zijn.
Onder een Labour regering moet dit toch mogelijk zijn.
Zou een win- winsituatie opleveren. Maar ja, er is veel rancune en oud zeer..
"Maar ja, er is veel rancune en oud zeer"
Bij de Brexitfanaten bedoel je? Dat klopt, goede observatie.
. .
Vanuit Europa en de Britse Remainers is er van alles geopperd om het kind niet met het Brexitbadwater weg te gooien en de banden met het continent (de belangrijkste want grootste handelspartner van de UK) niet helemaal door te snijden: Douane Unie, Noorwegen of Zwitserland-deal, noem maar op.
. .
Maar het antwoord van de Leavers en de Torries in Downingstreet 10 was altijd categorisch NO!
. .
Het moest en zou een keiharde en volledige Brexit worden. De UK zou het makkelijk in zijn eentje rooien, lucratieve handelsakkoorden met de rest van de wereld zouden als gebraden kippen de Britse mond binnenvliegen, de EU zou de UK harder nodig hebben dan andersom. De UK zou voor altijd werkelijk vrij en soeverein zijn... yet, here we are!
. .
O, ironie!
@ Mohawk2
De keuze voor een harde Brexit was idd zeer onverstandig en in economischnopzicht catastrofaal.
Maar er waait nu een andere politieke wind.
Maar u heeft iets van 'lekker puh' laat ze maar op de blaren zitten.
@NouJaKijk
.
"Maar u heeft iets van 'lekker puh' laat ze maar op de blaren zitten."
.
En ze waren voor die blaren gewaarschuwd.
.
"Andere politieke wind'
.
Je gaat er toch zeker niet van uit dat jij nu mensen als minderminderminder kunt neerzetten en dat dat als een andere politieke wind gaat waaien vergeven en vergeten is. Nooit hoor. Want daarvoor zal je toch eigenstandig moeten aannemelijk maken dat je dat pad verlaten hebt.
.
En daarnaast. Waarom verwacht jij een omgang met mensen die je zelf helemaal niet van plan bent te leveren. Als jij geconfronteerd wordt met jou eigen normen en de ressentimentspolitiek die je zelf voert dan sop je het maar zelf op hoor.
"Maar u heeft iets van 'lekker puh' laat ze maar op de blaren zitten"
. .
Nou ja... nee hoor. Volgens mij lees jij de zin in het artikel over dat Brexit niet meer ongedaan kan worden verkeerd. Brexit is een gepasseerd station, dat kan niet meer ongedaan worden. De UK zit niet meer in de EU. We kunnen nu niet doen alsof 2016 niet gebeurd is en met de UK weer verder gaan waar we gebleven waren. Dat is geen rancune!
. .
Van mij mag de UK zo een deal sluiten met de EU in welke hoedanigheid dan ook. Wat mij betreft dienen ze over een tijdje zelfs weer een lidmaatschapsverzoek in, maar honorering daarvan kan wat mij betreft alleen zonder al de privileges die ze eerst hadden. Ik zie de waarde wel in van een constructieve UK in de EU. Samen, maar dan ook echt samen, staan we sterker.
. .
Maar een beetje schadenfreude heb ik wel jegens de hardcore Brexiteers met hun delirische unicorn-ideeën en leugencampagne over de EU. Want zoals MG hierboven al aangeeft; voor de blaren waren ze uit en te na gewaarschuwd - en niet zo'n beetje ook!
. .
En de Torries, Farage en de hele Britse rechtse rioolpers kunnen wat mij betreft met niet genoeg met pek en veren de spreekwoordelijke stad uitgejouwd worden. Overigens wordt vanuit die kant de verantwoordelijkheid voor de catastrofe van Brexit nog steeds niet genomen. De catastrofe zelf is zelfs niet bespreekbaar daar. De UK is nog niet met zichzelf in het reine over wat er rondom Brexit gebeurd is. Dat is onontbeerlijk voor een toekomst van de UK in de EU.
Ik ken mensen die gescheiden zijn en later weer samen trouwden. Wat is het probleem?
@Markzelluf
.
"Wat is het probleem? :
.
Jij kent die mensen. Als jij het al niet weet...
"Britten komen er steeds meer achter wat voor nadelen het verlaten van de EU heeft. Zo dreigt nu de veiligheid van drinkwater in gevaar te komen omdat het land geen toegang meer heeft tot filter- en reinigingsproducten. Binnen de EU worden die centraal getest in een aantal gespecialiseerde laboratoria die de Britten zelf niet hebben."
Vreemd dat ze geen toegang krijgen. Is dat om ze te pesten omdat ze eruit zijn gestapt?
Omdat ze de verdragen waarmee dat geregeld hebben zelf opgezegd hebben.
Dus zo vreemd is dat niet. Dan zullen ze voor al die zaken nieuwe afspraken moeten maken en blijkbaar wil dat niet zo vlotten.
"Zo dreigt nu de veiligheid van drinkwater in gevaar te komen omdat het land geen toegang meer heeft tot filter- en reinigingsproducten."
Foutje, geeft niet maar dat komt omdat de rioolwaterzuivering en waterwinbedrijven daar geprivatiseerd zijn en omdat deze niet wilden investeren in een goede zuivering (vanwege winstmarge en zo). Ze kunnen nog steeds hun leven beteren, alleen kost het nu "ietsje" meer.
Die laatste zin is raar. Gedane zaken nemen inderdaad geen keer, maar het VK zou wel opnieuw kunnen toetreden tot de EU, en de wetgeving in het VK is nog steeds redelijk aangepast aan de EU.
Langzaam begint het besef door te dringen dat Farage werd aangestuurd door het Kremlin in zijn inspanningen de EU te verzwakken. de argumenten van de EU zijn grotendeels vals, niet alleen wat dit artikel al zegt, maar "getting back control" is ook onzin. De EU wordt bestuurd door de lidstaten zelf, en heeft niets te zeggen over puur binnenlandse zaken.
Toetreden tot de EU is niet louter een kosten-batenanalyse. Het verenigd Europa berust op de Europese gedachte, en vooral jongeren kunnen zich daar best in vinden.
Orbán vraagt feitelijk om meer macht van Brussel, zodat hij niet altijd weer een gunst kan afdwingen in rui voor zijn medewerking.
Goh, had dit nou echt niemand zien aankomen destijds? /s
Tuurlijk wel.
Maar dat maakt het niet onbegrijpelijk niet bij de EU te willen horen, die ondemocratische neoliberale plunderbende.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Ja hoor... nu Europa steeds extremer en fascistischer wordt, willen ze weer terug in de EU. Ze zijn zeker bang dat anders alle vluchtelingen het kanaal over gejaagd worden naar GB.