Joop

Brexit-politicus boos dat er straks geen Britten meer in Europarlement zitten

  •    •  
18-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dorries
Het conservatieve Britse parlementslid Nadine Dorries heeft zich tegenstander van het Brexit-akkoord verklaard omdat Groot-Brittannië dan geen inspraak in de EU meer heeft. “Geen stemmen, geen Europarlementsleden, geen Eurocommissarissen. Dit is heel triest.” Dorries heeft intensief campagne gevoerd voor het Leave-kamp dat de EU wil verlaten.
Haar opmerkingen leiden alom tot verbijstering en bevestigen eens te meer het beeld dat Brexit-voorstanders geen flauw benul hebben waar ze over praten. Europarlementslid Marietje Schaake twittert dat alle vormen waarin het VK de EU verlaat een verlies van Britse zetels in het EP betekenen. “Kennelijk heeft iemand het niet begrepen maar niettemin toch voor Leave campagne gevoerd. Brexit in een notendop.”
Beluister ook de Joop Café podcast waarin Francisco van Jole ingaat op de onverantwoordelijke houding van Brexiteers en hun Europese geestverwanten.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Jannis2
Jannis219 nov. 2018 - 15:57

Er is vast wel een deal te maken. De MEP's daar kunnen de Britten recht op blijven houden. In ruil daarvoor mogen de 27 EU landen voor elke MEP 27 MP's in het lagerhuis leveren. Logisch toch?

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 nov. 2018 - 11:42

Iedereen schijnt het heel erg te vinden dat het UK armer wordt en aan macht en invloed zal inboeten.

msj_meijerink
msj_meijerink19 nov. 2018 - 6:02

'Surprise, surprise', wat een verrassing!

Hiltermann
Hiltermann18 nov. 2018 - 18:29

Het lijkt me een hele lieve vrouw die opkomt voor haar kinderen. Haar oudste dochter is haar persoonlijke assistent ondanks dat ze ruim 160 km van Londen woont. Ze zorgt goed voor dochterlief die voor haar inspanningen 65.000 euro p.a. ontvangt. Haar jongere dochter helpt ook mee. Die moet het met wat minder duiten doen, 40.000 euro p.a. Nadine heeft enige moeite met het doorgronden van complexe situaties die met de EU te maken hebben. "If we stay in the single market and the customs union, we haven't left" Dat is de diepgaande overpeinzing die aan haar brein ontsnapte nadat haar was duidelijk gemaakt hoe het zit met de douane unie. Ze doet al ruim twaalf jaar mee als member of parliament. Kortom een zeer ervaren top kracht.

Meta  Foor
Meta Foor18 nov. 2018 - 17:15

- wel grappig dat de formele omgangstaal in het EP Engels is ... kleine troost voor Nadine tot Boris daar ook een stokje voor zal steken ... ''shall pay to use me language ...!''

DenFlexwerker
DenFlexwerker18 nov. 2018 - 16:03

Het is duidelijk dat de UK moet bloeden voor de Brexit. Zelfs Canada krijgt een betere deal. Het is duidelijk dat men rancuneus is. Het land moet een voorbeeld worden voor iedere netto betaler die weg wil lopen. Wie denkt dat de EU om vrede en samenwerking draait: kijk verder dan de reclameslogan. Als men dit werkelijk na stond, had men de Britten wel een redelijkere deal aangeboden. Maar de ijzeren handschoen onder de slogan wordt duidelijker. Eerst werd de democratische regering in Griekenland op een zijspoor gezet en nu krijgen de Britten een dictaat. Geen "beter een goede buurman dan een verre vriend". Verder mag Nederland er aan meebetalen. Als de EU de harde Brexit gaat regelen, dan is het onze handel die er onder lijdt.

3 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker18 nov. 2018 - 18:36

Jij was toch een van die voorstanders van de Brexit en Nexit die beweerden dat uittreden uit de EU helemaal geen economische schade zou opleveren, want zie Noorwegen en Zwitserland. Nu ligt er een deal die overeenkomt met de positie van die landen -namelijk wel toegang tot de vrije markt- maar geen enkele invloed- en nu is het weer niet goed. Dat heeft niks mij wraakzucht van de EU te maken, maar met domheid en verdraaiing van de feiten van de Brexit politici.

Hiltermann
Hiltermann19 nov. 2018 - 10:05

Het VK stelt onmogelijke eisen die onder andere te maken hebben met de positie van Noord Ierland. Die ellende hebben de Britten zich zelf op de hals gehaald. Dat kun je de EU niet verwijten. De Britten willen een handelsovereenkomst met de EU en daarnaast zelf met landen kunnen onderhandelen over handelsovereenkomsten. Dat is niet mogelijk. De deal die er nu ligt komt niet overeen met de overeenkomsten die Noorwegen en Zwitserland hebben. Die landen staan vrij verkeer van personen toe. Dat willen de Britten juist niet. De EU heeft heel duidelijk aangegeven dat de wens van de Britten, wel alle rechten maar niet de daarbij horende plichten niet mogelijk is. Het duurt kennelijk wat langer voor het kwartje valt op dat eiland. Er zijn zelfs parlementsleden in het VK die er moeite mee hebben te begrijpen waar het om gaat: “If we stay in the single market and the customs union, we haven’t left”

5trong5tyle
5trong5tyle19 nov. 2018 - 15:46

Ik woon in Ierland. Hier wordt het leed bij een harde Brexit nog wel een stukje groter dan in Nederland. De UK heeft vanaf het begin een uitermate redelijke deal gekregen die uitgaat van de principes van de EU. Het feit is dat men daar niet echt redelijk is momenteel. Iedereen die keek naar een kaart van de eilanden kon zien dat Noord-Ierland een probleem ging worden bij Brexit, maar dit was voor Farage en consorten niet iets dat besproken hoefde te worden. Zoals in de voorgaande 700 jaar snappen de Engelsen Ierland niet en dit keer gaat het ze eens wat kosten. Er is een akkoord getekend op Goede Vrijdag dat niet mogelijk was zonder de open grenzen van de EU. De Britten wisten dit, ze wisten dit toen ze het tekenden, ze wisten dit toen ze Brexit bedachten en ze wisten dit toen ze er voor stemden. Dit probleem is zelfgemaakt. Zoals spits gevonden in comments op Ierse sites toen Brexit er door was "Je kan Europa uit. Begin maar met Noord-Ierland." Dit omdenken dat van de EU een absolute boeman wil maken, terwijl de Britten doelbewust zichzelf in de voet hebben geschoten, is gewoon misselijkmakende stemmingsmakerij. De Britten hebben zich gewoon een onbetrouwbare partner getoond. Waarom moeten we voor mensen die we niet kunnen vertrouwen de deur wagenwijd openzetten om van onze lusten gebruik te maken? We weten nu wel dat de Britten de lasten bij ons zullen laten. Ik ben er trouwens voor dat de EU eist dat als de Britten in Europa willen blijven, ze de Euro en Schengen accepteren en geen korting meer krijgen. Het is klaar met dat handje boven het hoofd houden, laten ze hun verantwoordelijkheid maar eens nemen of anders oprotten en zien hoe ze het doen zonder hun meest nabije handelspartners. Er mag van mij vanuit Europa juist wel een beetje meer rancune in voor deze special snowflakes.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren18 nov. 2018 - 15:54

Het Europees Parlement heeft overigens veel minder macht dan het Lagerhuis in Londen of de 2de kamer in 's-Gravenhage of de Bundestag in Berlijn! Via de ambassadeurs heeft de regering van het Verenigd Koninkrijk(Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) ook macht in de Europese Unie in Brussel.

2 Reacties
Hiltermann
Hiltermann18 nov. 2018 - 18:04

Dat is een heel nieuw geluid. Brussel komt met voorstellen voor richtlijnen die vervolgens door de lidstaten geratificeerd moeten worden. Dat is de gebruikelijke gang van zaken. Die voorstellen zijn op geen enkele manier onderhevig aan enige democratische invloed. Slechts wanneer de Europese commissie met compleet krankzinnige voorstellen komt zoals het verbod om kannetjes olijfolie in restaurants bij te vullen steekt er een tegenwind op. De EC blinkt uit in gezeur over details terwijl men geen kans ziet echte problemen aan te pakken. Daar noem ik er één van: de chaotische manier waarop de EU omgaat met asielzoekers. De EU vertegenwoordigt 500 miljoen burgers maar ziet geen kans een deuk in een pakje boter te slaan.

johannn2
johannn218 nov. 2018 - 18:24

Frans, Ambassadeurs als macht?? Het zijn vertegenwoordigers; straks vertegenwoordigers van een land buiten de EU dat geen formele inbreng meer heeft in de EU. . .

Contramine
Contramine18 nov. 2018 - 15:37

Ik begrijp Nadine Dorries wel met al die medestanders van haar die de EU voorstellen als het Hotel California dat je helemaal niet kúnt verlaten. Op deze website hebben we dat verhaal ook vaak in de reacties kunnen lezen. Nadine is dat gewoon even te serieus gaan nemen. . . . Ze is verward, net zo als zovelen anderen.

1 Reactie
Contramine
Contramine18 nov. 2018 - 17:15

Aanvulling: het bericht van Marietje Schaake legt een verband met haar eerdere campagne voor een Brexit. Dat is wat gemeen, want Nadine Dorries doet nadrukkelijk op de recente overeenkomst die bovendien erg lang kan gaan duren. Zij wil tijdens deze overgangsperiode wel een afvaardiging van de UK in het Europees parlement. Dat mag ze vinden, al is het lastig te combineren met de keuze dat de Brexit per maart 2019 officieel ingaat. Maar Nadine Dorries heeft een erg lenige geest. Volgens Wikipedia stelde ze in 2017 al dat een douane-unie en de gemeenschappelijke markt te combineren zijn met de wens dat de UK zelf handelsverdragen sluit met andere landen buiten de EU. Als ik daar wat over nadenk, kan dat inderdaad ook, namelijk als de EU besluit voortaan dit soort beslissingen helemaal aan de UK over te laten en de Britse overeenkomsten gewoon blind en zonder eigen zeggenschap volgt. Brittannia rules the waves.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 nov. 2018 - 14:54

Well, you can't have it both, silly billy ...

JohnVKR
JohnVKR18 nov. 2018 - 14:53

Zij vat perfect samen hoe de Brexit er volgens het Leave-kamp uitziet: men wil alle voordelen van het lidmaatschap van de EU behouden maar dan zonder de lasten te hoeven dragen. Dus niet de regeltjes uit en betalingen aan Brussel, geen immigranten uit Oost-Europa, maar wel alle handelsvoordelen van de 'single market', plus blijkbaar ook nog eens politieke invloed. Elke deal die daar niet aan voldoet wordt door de hardliners afgewezen. Het maakt maar weer eens duidelijk wat het met je doet als je geïsoleerd op een eiland leeft.

1 Reactie
johannn2
johannn218 nov. 2018 - 18:27

John, splendid isolation .

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 nov. 2018 - 13:52

Met zulke achterlijke parlementariërs heb je geen vijanden meer nodig.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 nov. 2018 - 13:46

Om met de lang geleden overleden moppentapper Max Tailleur te spreken.... "wat een kwaliteit, wat een kwaliteit"...... Deze volksvertegenwoordiger heeft kennelijk iets heel fundamenteels gemist tijdens de introductieweken bij het Lagerhuis.

adriek
adriek18 nov. 2018 - 13:18

Ik weet niet of ik er om moet lachen of huilen. Hoe komt zo veel domheid, of is het ongeïnteresseerdheid, op zo'n verantwoordelijke positie? Ergens zijn toch ook lieden verantwoordelijk voor zulke types op de kieslijst. Huiveringwekkend dat dat soort figuren landen regeren.

JvanDeventer
JvanDeventer18 nov. 2018 - 12:51

Natuurlijk snapt iedereen dat als je de EU verlaat dat je dan ook niets meer te zeggen hebt over de EU. Deze mevrouw snapt dat natuurlijk ook. Maar aangezien het akkoord van May een geen-vlees-en-geen-vis compromis is, waarin Groot-Brittanië voor de helft in de EU blijkt steken, vindt zij het een nadeel dat GB dan over die overblijvende helft niets te vertellen heeft. Daar heeft ze gewoon gelijk in. Ze zal wel niet blij zijn met dit compromis. De spot is begrijpelijk maar ook wat kinderachtig. Schaake c.s. zien zulke mensen blijkbaar nog steeds als "tegenstanders".

8 Reacties
JvanDeventer
JvanDeventer18 nov. 2018 - 12:53

Verschrijving; "blijkt steken" moet natuurlijk "blijft steken" zijn.

Oki Doki
Oki Doki18 nov. 2018 - 14:30

U bent niet gek, maar de rest van de wereld is gek.

Martin108
Martin10818 nov. 2018 - 14:31

Snap de ophef ook niet zo, ze heeft het duidelijk over de deal die May er nu doorheen probeert te krijgen.

MG1968
MG196818 nov. 2018 - 15:06

Jan, jij verwees toch altijd naar Zwitserland en Noorwegen als voorbeelden van landen die het goed doen en niet in de EU zitten. De backstop is datgene wat deze twee landen hebben: geen inspraak maar om deel te nemen aan de interne markt wel de regels onverkort moeten volgen. Waarom is dit dan niets voor het UK (vanuit jou perspectief), waarom roepen diverse parlementariërs in het UK dat géén land hiervoor zou tekenen (terwijl dat dus gewoon niet waar is) en waarom zou het UK een betere deal zou moeten krijgen dan de genoemde twee landen? Vlees nog Vis? Je vertrekt of je doet het niet. En dan ben je Zwitserland of Noorwegen (als je daar voor kiest) of je bent Korea, Zuid-Afrika of ieder ander land waar gewoon vanaf punt nul afspraken mee gemaakt moeten worden En nee, de boedelscheiding geeft geen extra rechten voor de toekomst. Waarom zou het.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 nov. 2018 - 16:25

Jvand Als ze dat natuurlijk ook snapt, waarom dan op televisie gaan huilen over het tegenovergestelde? jvand: de Brexiteers volgen een emotioneel pad naar een vrijheid die ze zelf niet hebben gedefinieerd. Ja dat is nogal vaag en dat is precies waarom ze nu op dit punt zijn aanbeland: de mensen naar de mond praten is makkelijk een plan is nog nooit uit de monda van de Brexiteers gekomen. En een vaag plan uitvoeren met 66 miljoen man, tja. Mar de roepers blijven ver weg. Jouw vrienden hebben de Brexit in de steek gelaten. En over Harde Brexit: wat stel jij je daarbij voor en beschrijf eens hoe de UK eruit ziet het eerste jaar na een harde Brexit.

ton14024
ton1402418 nov. 2018 - 16:42

JvD Eindelijk eens een punt J.

JvanDeventer
JvanDeventer18 nov. 2018 - 17:39

MG1968 - de J staat voor Jos; - Ik ben onbekend met het woord "backstop"; - Verwijzing naar Zwitserland en Noorwegen is niet van mij, maar ik had het inderdaad best gezegd kunnen hebben. Ik meen dat het bezwaar in GB is, dat de overeenkomst slechter is dan wat Noorwegen heeft. - Ik denk dat mevrouw liever "Zuid Korea" is dan "Noorwegen", d.w.z. liever geen overeenkomst dan een slechte. - Dat alles maakt deze mevrouw nog niet dom.

DaanOuwens
DaanOuwens19 nov. 2018 - 8:21

@ JvanDeventer Jij schrijft: – Dat alles maakt deze mevrouw nog niet dom. Natuurlijk is deze vrouw dom. Zelfs als je jouw gedachtegang volgt is zij dom. Namelijk vanwege het simpele feit dat zij de opmerking maakt over het feit dat het VK geen parlementsleden heeft. Het punt van het Brexit kamp was namelijk dat het VK geen Europese parlementariërs wilde hebben. Wat jouw commentaar nog meer ongeloofwaardige maakt is deze zin: Ik meen dat het bezwaar in GB is, dat de overeenkomst slechter is dan wat Noorwegen heeft. Er is niemand in het VK die een vergelijking heeft gemaakt tussen de overeenkomst van Noorwegen. En terecht, zo is Noorwegen geen vertrekkend EU-lid. Wat dat betreft is er sterke overeenkomst tussen jou en deze vrouw. Je verzint liever je eigen werkelijkheid dan de realiteit onder ogen te zien.

Tom Meijer
Tom Meijer18 nov. 2018 - 12:31

Ongelooflijk. Wat een sukkel. Intriest.

Hiltermann
Hiltermann18 nov. 2018 - 12:15

Wanneer zulke parlementsleden staan voor de uittreders is het begrijpelijk dat het VK in grote problemen verkeerd. Wat een verstand.

Ozon
Ozon18 nov. 2018 - 12:12

Tja, daarom moet je ook geen referenda houden, maar dit soort “ingewikkelde kwesties” overlaten aan politici.....

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann18 nov. 2018 - 17:07

Het valt niet mee wanneer je moet kiezen tussen blijven of vertrekken uit de EU............