Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Brits kabinet akkoord met Brexit-deal

  •  
13-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BRITAIN PARLIAMENT QUESTION TIME

© 2018-10-31 12:02:03 epa07132871 British Prime Minister, Theresa May, leaves her London residence, 10 Downing street in central London, Britain, 31 October 2018 to attend Prime Ministers Quest

Update 20.25 uur: Het kabinet van de Britse premier Theresa May gaat akkoord met de Brexit-deal die is gesloten tussen onderhandelaars van de Europese Unie en Groot-Brittannië. Dat meldt de BBC woensdagavond. May liet na een ruim 5 uur durende vergadering weten dat ‘het was geen makkelijke keuze’ was, maar een die is gemaakt ‘in het algemeen belang’. Ook zei May dat de beslissing zonder op veel kritiek kan rekenen, maar dat die gemaakt is ‘met heel haar hoofd en hart’ en dat het voltallige kabinet achter de beslissing staat. Ook zei May dat het nu of nooit was, omdat de deal die nu op tafel lag ‘de best denkbare’ was om Groot-Brittannië uit de Europese Unie te loodsen.
Eerder: Gisteravond werd bekend dat er een ‘stabiel akkoord’ bereikt is over Brexit tussen onderhandelaars van zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie. De BBC meldt dat premier Theresa May haar ministers dinsdagavond en woensdag een voor een langs laat komen op Downing Street 10 waar zij inzage zullen krijgen in het technisch akkoord. Vervolgens zullen zij voor de keuze worden gesteld om het akkoord te steunen, óf op te stappen. Als dat voorspoedig verloopt voor May – en dat is nog maar zeer de vraag – zal het akkoord later deze week worden voorgelegd aan het parlement.
Noord-Ierse grenskwestie Het hete hangijzer in de onderhandelingen was de nieuwe EU-grens met Noord-Ierland. Volgens onderhandelaars van beide partijen is er een akkoord bereikt over een backstop ; een tijdelijke douane-unie van het gehele Verenigd Koninkrijk met de EU, en speciale afspraken over de grens tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (GB) waarmee de creatie van een ‘harde grens’ tussen de twee landen in elk geval voorlopig kan kan worden vermeden.
Meerderheid Woensdagmiddag zal blijken of May genoeg steun heeft kunnen verwerven om haar deal te redden. Jo Johnson, de broer van Boris, die vorige week zijn functie als minister van Transport (maar niet zijn positie als parlementariër) neerlegde uit ontevredenheid over de koers van May, schreef dinsdagavond al in the Times dat de deal van May een ‘onacceptabel machtsverlies vertegenwoordigt’. Het alternatief, een No deal-Brexit, kenschetst hij als een ‘onnacceptabele economische catastrofe. Jo Johnson – die ferm in het Remain-kamp zit – is een van de zeven conservatieve parlementariërs die zich hebben uitgesproken voor een nieuw referendum over de Brexit-deal. De meerderheid van de regering van May balanceert daarmee op de rand van de afgrond. Tel daarbij de protesten van de rebellerende hard-Brexiteers als Boris Johnson, Jacob Reese-Mogg en David Davis, en de Noord-Ierse DUP – die de Conservative Party aan een meerderheid helpt in het parlement – op en het wordt duidelijk dat zowel de Brexit-deal als de positie van de premier aan een zijden draadje hangen.
Tweede referendum De oppositiepartijen Labour en de Liberal Democrats, waarvan een meerderheid de Brexit nog steeds hoopt tegen te kunnen houden, zijn mogelijk bereid om deze eerste versie van een deal te steunen, mits zij inspraak krijgen in de uiteindelijke deal. De oppositie diende gisteren al een wetsvoorstel in dat het parlement het recht zou geven om aanpassingen te doen aan eventueel Brexit-akkoord, voor erover gestemd kan worden. Daarnaast gaan er nog steeds veel stemmen op voor een tweede referendum, nu er meer duidelijk is over de gevolgen van Brexit.
Het kabinet van May komt vanmiddag om 15.00 uur bij elkaar om zich te beraden over volgende stappen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

Hiltermann
Hiltermann20 nov. 2018 - 17:56

Dit is zeker nog geen gelopen race al schijnt de deal wel door het Britse kabinet te zijn geaccepteerd. Het kost hier en daar een minister maar verder is er niets aan de hand in het VK. Op het continent zijn de eerste bezwaren tegen de deal nu wel naar voren gebracht. Spanje wil spijkerharde garanties over haar territoriale aanspraken op Gibraltar. Frankrijk wil duidelijk vastgelegd zien dat de Britse visgronden ook open blijven voor Franse en andere vissers uit de EU. Vreemd dat Nederland dat aanzienlijk belangen heeft bij de Britse visgronden nergens te bekennen is. Moeten we er op vertrouwen dat het wel goed komt wanneer de Fransen het gaan regelen? Dat lijkt me niet. De klucht krijgt steeds grotere onvoorzienbare hindernissen vlak voor het tekenen van de overeenkomst. Volop kansen dat deal toch nog mislukt.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon15 nov. 2018 - 7:25

Ik proef bij veel Jopers een sentiment dat het VK voor haar democratische keuze om de Unie te verlaten flink op de blaren moet gaan zitten. Zij beseffen onvoldoende dat juist de "Lage Landen" economisch de dupe zullen worden van een harde Brexit. Kennelijk zijn zij zeer gevoelig voor de rancuneuze Verhofstadt-doctrine dat de Britten de gevolgen zullen moeten voelen.

1 Reactie
Robbels
Robbels15 nov. 2018 - 11:52

'Ik proef' Er is iets mis met uw smaakpapillen. Brexit heeft (noodzakelijk) negatieve gevolgen. Wie moeten die dragen anders dan het VK zelf? Wij? De Duitsers? De Spanjaarden? Verhofstadt persoonlijk? Het lijkt mij uiterst democratisch dat men krijgt waar men om vroeg.

Quibus2
Quibus214 nov. 2018 - 20:12

[For the first time in 1000 years, this parliament will not have a say over the laws that govern this country.] Het parlement heeft al sinds 1571 geen zeggenschap over the City of London. Als ze dat stukje belastingparadijs nou eens opruimen, het metrieke stelsel invoeren (zoals ze hebben toegezegd bij toetreding tot de EEG in 1971), Noord-Ierland overdragen aan... Ierland, Gibraltar aan Spanje, Brits-Cyprus aan Cyprus, The Falklands aan Argentinië, en nog ettelijke eilandjes aan meer rechtmatige eigenaren... dan kunnen we weer eens praten over toetreding. Tot die tijd: Stik maar lekker in je 19e eeuwse Empire-illusie. (Als land dan, met de burgers heb ik het wel te doen... deze klucht kon nog best eens een stevige stroom economische vluchtelingen opleveren).

4 Reacties
Kilted
Kilted14 nov. 2018 - 21:14

(Als land dan, met de burgers heb ik het wel te doen… deze klucht kon nog best eens een stevige stroom economische vluchtelingen opleveren). Gelukkig heeft onze fijne regering een takkehekel aan "economische vluchtelingen" Lekker die grenzen dicht.... Toch?

Hiltermann
Hiltermann14 nov. 2018 - 21:56

De Britten zijn nog niet over de schok heen van het nieuwe geldstelsel dat in 1980 werd ingevoerd. In volle ernst werd toe al gevreesd voor het unieke maten en gewichten stelsel. Ik dacht nog dat de dame die dit zei een grap maakte. Ze was bloedserieus.

Roy2
Roy214 nov. 2018 - 23:14

Bedankt voor je reactie op mijn commentaar. Ik had wel een reactie verwacht zoals die van jou. Pechtold destijds: Noorwegen zit op zwart goud en Zwitserland zit op zwart geld. Dat landen hun strategische positie benutten is normaal op deze planeet. Ongetwijfeld zal de natuurlijke rijkdom van Noorwegen een rol hebben gespeeld. So what? Feit is dat ze zichzelf beschermd hebben; hun onafhankelijkheid , zelfbeschikking en rijkdom. Het bankgeheim is verleden tijd in Zwitserland. Nederland was bepaald niet het land van idioten voor 1992; we deden het prima.

Henri Zwols
Henri Zwols15 nov. 2018 - 7:44

@Kilted "Opvangen in de regio" Wij zijn de regio van het VK.

Roy2
Roy214 nov. 2018 - 17:23

Het was redelijk voorspelbaar dat May zou thuiskomen met zo'n flut concept deal. Ik k vanan me niet voorstellen dat ze dit door haar kabinet krijgt. Theresa May was nooit voorstander van de Brexit en de E.U. wil het VK straffen omdat de netto-betalers in de E.U., toch al in de minderheid, nu na de Brexit nog meer moeten gaan ophoesten. En opvangen van heel erg veel migranten. Kost ook klauwen met geld. Enfin, dit zou zo maar eens het politieke einde van May kunnen zijn. May heeft simpelweg de ballen en de wens niet om zich hard (genoeg) op te stellen tegen de E.U. en dat is wel nodig om tot een redelijke deal te komen. Dit kan inderdaad uitdraaien op chaos. En er zijn maar twee landen die nogmaals en meer dan ooit beseffen dat ze destijds de enig juiste beslissing hebben genomen: Noorwegen en Zwitserland. Dat zijn zeker ook gekkies Sonic? Ga toch fietsen man.

1 Reactie
Quibus2
Quibus214 nov. 2018 - 19:55

Noorwegen is economisch gezien het oliestaatje van Europa (GB heeft niet echt de keus om dat te worden) en Zwitserland weet al eeuwen haar beschemde positie (in de bergen) tussen de Europese grootmachten (Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Italië) prima uit te buiten met luxeproducten en een (ongezond) grote bankensector. Ook een rol die de GB niet kan overnemen. Gekkies zijn de Zwitsers overigens wel, het kanton Alpenzell Innerroden wist tot 1991(!) vrouwenstemrecht tegen te houden. Wat dan wel weer past bij de reactionaire illusies die in GB verkondigd worden.

JvanDeventer
JvanDeventer14 nov. 2018 - 13:04

"Dag des oordeels" klinkt apocalyptisch. De dag des oordeels is de dag waarop God (en niet de Britse regering) een oordeel geeft over de doden (veruit de meerderheid) zowel als de levenden. Het zal overigens vast wel een belangrijke dag voor May worden.

Sonic2
Sonic214 nov. 2018 - 12:46

Natuurlijk wordt het een (politieke) chaos. Dat zal je ook krijgen als wij in Nederland zo achterlijk zijn om naar al die Nexit oplichters te luisteren. Als ik naar het uitgelekte nieuws kijk dan heeft May bij het kruisje van de EU getekend. Dus dat zal nog een heleboel gedoe opleveren. Dat krijg je ook als je naar gekken luisteren. Je door gekken laat leiden. Als je naar sprookjes en leugens luistert. En als je je naar de mond laat praten door oplichters. En vooral als je mensen basht die hier elke keer tegen opkomen. En blijven waarschuwen. Ik wens die Britten veel sterkte met de Brexit. En ik bid voor de Amerikanen( ondanks dat ik niet gelovig ben). Wat een historische blunders.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop14 nov. 2018 - 20:50

Nounou Je doet aannames en kaffert vervolgens de ander uit. Of een brexit goed is of niet voor de UK zal te tijd leren. Vooralsnog is de EU ook aan wat rust in de tent toe met de problematiek in Italië en een Griekenland dat een enorme braindrain kent wat jonge mensen betreft. Dat land kan alleen maar gered worden door de schuldenlast op te heffen of tegen nul procent rente. Iets wat we met Italië niet kunnen veroorloven. De unie had nooit een politieke unie mogen worden, dan hadden we deze shit niet gehad. Er is maar één partij schuldig aan deze misère en dat is Brussel

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 nov. 2018 - 12:11

Je kunt met deze uitkomst feitelijk stellen dat het Vk van de regen in de drup is gekomen. Ze raakt haar inspraak kwijt en mag geen nieuwe handelsakkoorden sluiten. Wat dat betreft het Boris Johnson een punt. Maar toegeven zal May niet. Het is dit of nieuwe verkiezingen waar Labour wel eens als de winnaar uitkomt. Dit allemaal illustreert haarscherp waarom referenda niet deugen. Althans over dit soort zaken. Het volk besloot met een minimale marge dat het anders moest. May kreeg de onmogelijke opdracht dat uit te voeren en het is niet raar dat ze er helemaal niets van bakt. Niemand kon iets met de uitkomst van het referendum. De uitkomst was een doodgeboren kindje, leuk dat het er is maar wat moeten we er mee? Het proces laat ook prachtig de eigen dynamiek van de politiek zien. Het is er alleen voor zichzelf, het heeft geen enkel raakvlak met de werkelijkheid. Het is een spel met maar één doel geworden, om politiek te overleven. Daarom wil geen enkele partij een nieuw referendum. De stellingen zijn betrokken, May staat schaakmat, het speelveld is gekunsteld maar redelijk overzichtelijk. Over de belangrijkste reden wordt echter gezwegen. De uitkomst van een nieuw referendum blaast het hele speelveld met alle betrokken posities in een keer op. Weg is onderhandelingspositie en tevergeefs zijn alle inspanning die May en consorten er in stopten, weg is de kans om de macht te grijpen voor Johnson en Corbyn. Er ontstaat politiek gezien een geheel nieuwe situatie. Of beter, een heel oude situatie want we gaan terug naar hoe het was. 60% van de Engelsen wil op dit moment helemaal geen brexit meer. Leve referenda of hoe het volk de democratie naar zijn eigen hand zet en politici als narren dwingt er in mee te gaan. Leve het diletantisme.

2 Reacties
Marc2406
Marc240614 nov. 2018 - 16:46

Dit was natuurlijk te verwachten. Je zou de positie van May, maar zeker die van de Brexiteers kunnen vergelijken met pokerspelers die met een slechte hand de kapitale fout hebben gemaakt om daar heftig op te bluffen en (veel te) hoog in te zetten. Politiek gezien hebben zij hun kapitaal op de verkeerde paard gezet, en rationeel gezien zou het voor hen beter zijn om hun verlies te nemen. Maar omdat dit verlies zo hoog is, blijkt het heel moeilijk om de volledig irrationele neiging om verder te wedden op een dood paard te negeren. May toont hier duidelijk politieke moed om te erkennen dat het hele Brexit verhaal "ill-advised" is om maar een engels understatement te gebruiken. Ik dat opzicht is bijvoorbeeld de zet van Joe Johnson van een paar dagen geleden iets waar May toch een voorbeeld aan zou moeten nemen. Zij zal uiteindelijk gewoon moeten erkennen dat Brexit zoals "het volk" zogenaamd wil een no go is. May zal, vooral omdat zij ook een tweede referendum steeds maar uitsluit met de nogal ironische overweging dat deze "ondemocratisch" zou zijn uiteindelijk het beste zelf kunnen opstappen. Elke andere stap is gewoon totaal ongeloofwaardig. Nieuwe verkiezingen lijkt mij bijna onvermijdelijk. Oftewel dit is nog lang niet voorbij...

Kilted
Kilted14 nov. 2018 - 21:37

@Marc2406 14 november 2018 at 17:46 [ Nieuwe verkiezingen lijkt mij bijna onvermijdelijk. ] Mij ook, maar het is maar de vraag of die iets gaan opleveren. De verdeeldheid binnen labour is maar marginaal kleiner, de liberals zullen ook dan een kleine speler blijven en de 3de partij qua grootte, de SNP, is een Schotse regionale partij. Dit land is zo verdeeld dat het nog minimaal 10 jaar gaat duren voordat er van enige vorm van heling sprake kan zijn. Als het er ooit komt. Ik vermoed dan ook dat dat 2de referendum er wel zal komen, maar pas ergens rond 2030. Maar ja, of de EU de Britten dat zomaar binnen laat?

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks14 nov. 2018 - 11:36

[For the first time in 1000 years, this parliament will not have a say over the laws that govern this country.] Inderdaad Boris. En dat is een direct gevolg van de brexit. Na stemming over de Brexit waren er twee opties, douane-unie voortzetten en daarmee EU wetgeving moeten volgen zonder er iets over te zeggen hebben, of ook uit de douane-unie om je vervolgens over te leveren aan het regime van de WTO waarover je evenzogoed niets te zeggen hebt. Dat wist je van tevoren.

Libertain
Libertain14 nov. 2018 - 10:51

Voorlopig is er enkel sprake van een technisch akkoord die een poging is om de incompetente May in het zadel te houden om grotere ramp te doen voorkomen. Er zijn Britse Ministers die reeds hadden aangekondigd uit haar regering te willen stappen.

Bernie2
Bernie214 nov. 2018 - 10:13

Dit 'akkoord' is allesbehalve stabiel. Veel, zo niet alles hangt af van May's reddingsboei, de Noord Ierse gedoogpartner DUP. Die frisse extremisten die de verdomd graag doodstraf heringevoerd willen zien en de beul op het dorpsplein wellicht in ruil willen voor de broodnodige handreiking qua brexit. En dan nog May's ministers die nu achter elkaar weglopen. Ziet er gewoon slecht uit. En dan de grote en luide roep om die levensgevaarlijke onderbuikse brexitscheet in te trekken, op zijn minst opnieuw te pollen. Ik geloof dat dit het slechtste is (na de uitvinding van het Britse bier) dat de Britten ooit is overkomen.

Rechtse Bal
Rechtse Bal14 nov. 2018 - 10:11

het Parliament zal behoorlijk dwars gaan liggen, maar uiteindelijk heeft een akkoord alleen maar verliezers. Opmerkelijk dat dan echter de partijen enthousiast naar buiten komen met een positief resultaat. Britten zijn de klos, dankzij de amateurs in het EP, die er ales nu aan gaan doen om een doemscenario op te stellen als afschrikwekkend beeld voor landen die het lef hebben ook een exit aan te kondigen. EU en EP zijn er voor de innercircle; sinds de oprichting is er op de economie van veel EU landen de handrem gezet , is de veiligheid in een ravijn gestort en heeft Schengen alleen maar triestheid gegeven (maar ja, we hoeven bij een vacantie geen geld meer te wisselen !)

5 Reacties
JanBakker2
JanBakker214 nov. 2018 - 14:17

We hebben na 100 jaar nog niets geleerd. Afstraffen komt als een boemerang terug. Wat ik er van mee krijgen is dit een slap akkoord, dan maar een harde brexit daarvan plukt Engeland over 10 a 15 jaar haar vruchten

madbako
madbako14 nov. 2018 - 15:38

@JanBakker 14 november 2018 at 15:17 ...dan maar een harde brexit daarvan plukt Engeland over 10 a 15 jaar haar vruchten Dat is dan voor de Britten lang wachten. Tot die tijd de broek ophouden dan maar

JanBakker2
JanBakker214 nov. 2018 - 19:27

Mad Bakoe 10 tot 15 jaar is niets met wat ons als nooreuropese landen te wachten staat als we Zuid-Europa moeten financieren.

Quibus2
Quibus214 nov. 2018 - 19:34

"dan maar een harde brexit daarvan plukt Engeland over 10 a 15 jaar haar vruchten " Want? Niet alleen de sociale hiërarchie van Engeland is 19e eeuws, de rest van dat eiland is ook fors verouderd. Ze zijn destijds lid geworden van de EU omdat ze anders al lang tegen de muur waren gelopen. Ik zie geen reden waarom ze dat nu niet alsnog zouden doen.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten15 nov. 2018 - 9:15

"Britten zijn de klos, dankzij de amateurs in het EP, die er ales nu aan gaan doen om een doemscenario op te stellen als afschrikwekkend beeld voor landen die het lef hebben ook een exit aan te kondigen." Volgens mij gaat dit niet via de weg van het EP, maar de Commissie en de regeringsleiders van de lidstaten. Er is geen doemscenario. Er is een scenario dat als je lid bent van de club, je in principe niet meer meedoet en de regels niet meer bepaalt. Dat blijft staan. De Britten hebben erop gespeculeerd dat de boel wel uit elkaar zou vallen en dat ze de leden wel uit elkaar konden spelen. Dat is niet gebeurd. Hooguit is dat het doemscenariio: het blok bleef een blok en de vooraf gestelde grenzen van ladmaatschap bleven staan.

msj_meijerink
msj_meijerink14 nov. 2018 - 8:14

Dus: hommeles bij de Tories en een smadelijke aftocht van May: Jolly god!

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink14 nov. 2018 - 8:14

uhh: Jolly good, dus

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 nov. 2018 - 1:10

Er zal nog heel wat water door de Thames moeten vloeien wil er van een stabiel akkoord sprake zijn maar van mij mogen ze lekker oprotten met een harde Brexit trap onder hun hol.

4 Reacties
Henriette3
Henriette314 nov. 2018 - 13:42

" mij mogen ze lekker oprotten met een harde Brexit trap onder hun hol." En waarom zo agressief als iemand beslist om niet meer bij "het elitaire clubje" te willen horen maar zijn eigen tuintje weer wil gaan harken? Hebben de Britten jou de oorlog verklaard of zo? Je snapt toch wel dat de harde lijn puur bedoeld is om anderen die overwegen om eruit te stappen een doemscenario voor te schotelen? Over een paar jaar lachen die Britten ons vierkant uit.

madbako
madbako14 nov. 2018 - 15:42

@Henriette 14 november 2018 at 14:42 En waarom zo agressief als iemand beslist om niet meer bij “het elitaire clubje” te willen horen maar zijn eigen tuintje weer wil gaan harken? Die sukkels willen er uit. Wat onderhandelen gewoon oprotten en zo snel mogelijk...... Vanaf 40 sec. https://www.youtube.com/watch?v=JgQ_OLW2_co

Henriette3
Henriette314 nov. 2018 - 21:20

@madbako Ik hoop als jij beslist de plaatselijke voetbalclub te verlaten ze je beter zullen behandelen. Blijkbaar is voor jou iemand die niet mee wil doen gelijk je vijand.....vreemd. Ik gun de Britten en de Britse regering alle goeds! We zien vanzelf wat dit hen brengt.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 nov. 2018 - 11:47

“Hebben de Britten jou de oorlog verklaard of zo?” Ik hoor nog die grote mond van Thatcher, verder hebben we geen moer aan de britten, die hebben zich altijd een status aparte aangemeten, ik vind het jammer voor het remainers, mogelijk kan een tweede referendum ze redden, overigens vind ik het referendum een uiterst gevaarlijk wapen in de handen van het domme volk, dat hebben we hier ook gezien, iemand als Johnson mogen ze van mij in de kerkers van de Tower laten wegrotten. “Je snapt toch wel dat de harde lijn puur bedoeld is om anderen die overwegen om eruit te stappen een doemscenario voor te schotelen? “ Van mij mogen die uitvreters van het voormalige oostblok liever vandaag dan morgen oprotten, art. 50 bestaat voor dat het onzalige idee van Brexit bij ze opkwam, zo hebben we dat afgesproken en zo doen we dat, deal with it. “ Over een paar jaar lachen die Britten ons vierkant uit. “ Ik zie ze daartoe in staat terwijl ze kopje onder gaan.

Bouwman2
Bouwman213 nov. 2018 - 22:11

Het compromis is: we blijven als VK gewoon binnen de douane-unie en dat noemen we dan Brexit.

Santa Claus Imp
Santa Claus Imp13 nov. 2018 - 20:15

Er is een uitweg gevonden. Wie volgt?

1 Reactie
Luneau
Luneau14 nov. 2018 - 4:22

Eerst maar even afwachten wat er in het akkoord staat en hoe het in de praktijk uitpakt.

Maghetweten
Maghetweten13 nov. 2018 - 20:03

Nou wat ik net hoorde in het journaal is dat het akkoord inhoud dat UK voorlopig gewoon de EU regels blijft volgen en dus effectief in de EU blijf (zonder stemrecht) om later een nieuw handelsakkoord op te stellen. Dit zal er toe leiden dat het geheel als een nachtkaars uit gaat. Er zijn dan allang weer verkiezingen geweest en andere hypes die de aandacht op eisen

DaanOuwens
DaanOuwens13 nov. 2018 - 19:25

Een resultaat dat ik niet had verwacht. Ik dacht dat ze er nooit uit zouden komen. Ik vond een harde Brexit ook wel een aardig idee. Met buitengewoon negatieve gevolgen voor de economie van het VK en een stevige verdeeldheid tussen de verschillende regio's. Londen en Schotland uit het VK. Was benieuwd hoe de bevolking het eigen besluit zou zien dan. Nu maar wachten op het splijten van de partij van May. Als Johnson en zijn medestanders het winnen komt een akkoord nooit tot stand. Dat zou wel weer mooi zijn.

1 Reactie
OlavM
OlavM15 nov. 2018 - 9:31

@ DaanOuwens: Waarom vind je ellende voor het Britse volk "een aardig idee"? Waarom "zou het wel weer mooi zijn" als "een akkoord nooit tot stand komt"? Bovendien valt veel af te dingen op het idee, dat het werkelijk zou gaan om een "eigen besluit van de bevolking".

OlavM
OlavM13 nov. 2018 - 18:48

Het zal een spannende tijd worden, zowel voor het Verenigd Koninkrijk als de EU. Het zou me ook niet eens verbazen als aan het eind van de rit de Brexit helemaal niet meer door gaat.

1 Reactie
adriek
adriek13 nov. 2018 - 20:31

Zelfs als de BRexit niet doorgaat zal er stevig onderhandeld moeten worden over de positie van BR. Ze zullen de kosten die de EU gemaakt heeft moeten vergoeden en hun uitzonderingspositie moeten inleveren.

ton14024
ton1402413 nov. 2018 - 18:19

Voorlopig een zachte grens. Als dat al ooit een probleem oplevert; we should count our blessings.

Perezoso
Perezoso13 nov. 2018 - 17:59

Een akkoord over de Brexit als geheel, of slechts over 1 onderdeel daarvan, de Ierse grens? Want begrijp ik uit het Ierse artikel.

1 Reactie
Perezoso
Perezoso13 nov. 2018 - 18:00

dat begrijp ik

JasDon
JasDon13 nov. 2018 - 17:59

Top, gaat de Brexit toch door en mag ik als belastingbetaler nog meer gaan bijdragen aan de EU.

1 Reactie
Luneau
Luneau14 nov. 2018 - 4:26

Het VK kreeg ook enorm veel geld terug aan rebate en projecten voor arme regio's (het meeste van de hele EU, meen ik). We zullen de grootste klappen in onze eigen economie gaan voelen door de effecten op de Internationale handel, afhankelijk van het type deal.

Hiltermann
Hiltermann13 nov. 2018 - 17:49

Eerst zien en dan geloven. Dit is nog geen gewonnen race voor mevrouw May. Volop kansen dat er ministers zijn die zich niet kunnen vinden in het akkoord. Daarna komt het lastigste deel, het parlement overtuigen dit akkoord te accepteren. Ook noord Ierland / Ierland kunnen nog dwars gaan liggen.