Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brexit leidt tot rantsoenering voedsel in Britse supermarkten en positievere kijk op arbeidsmigranten

  •  
23-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2975 keer bekeken
  •  

De Brexit, die volgens populisten de Britten een glorieuze toekomst zou bezorgen, is er nu de oorzaak van dat Britse supermarkten kampen met ernstige tekorten aan groenten en fruit. Om enigszins te voorkomen dat klanten zonder voedsel komen te zitten gaan grote ketens er toe over producten te rantsoeneren. Zo mogen klanten bij Asda slechts drie stuks van acht soorten verse groenten kopen, waaronder sla, broccoli en bloemkool. Een andere keten stelt de limiet op twee stuks voor onder meer tomaten, komkommers en paprika's.

De tekorten worden veroorzaakt door meerdere factoren zoals slecht weer en transportproblemen in Europa en Afrika, schrijft The Independent:

"Maar boeren en winkeleigenaren wijzen met de vinger naar Brexit, voormalig ceo van Sainsbury's, Justin King, zegt dat de winkels flink geraakt zijn door het besluit de Europese Unie te verlaten. Hij zet dat het noorden van Kent voorheen de grootste kassen van Europa had "maar dat is een sector die afschuwelijk getroffen is door de Brexit". 

De realiteit van de Brexit heeft ook nog een ander effect, de Britten staan niet meer afwijzend tegenover arbeidsmigranten. Nog maar 29 procent heeft er moeite mee als banen vervuld worden door arbeidsmigranten. Voor de Brexit was dat nog 65 procent. De Brexit heeft geleid tot een groot tekort aan arbeidskrachten uit de EU.

Al Jazeera merkt op dat ook de klimaatcrisis en de hoge energieprijzen bijdragen aan de voedseltekorten. Volgens supermarkten duurt de schaarste  nog enkele weken. De Britten worden ondertussen getergd door EU-inwoners die sardonisch beelden tonen van volle schappen op het continent, schrijft The Independent.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.