De Brexit, die volgens populisten de Britten een glorieuze toekomst zou bezorgen, is er nu de oorzaak van dat Britse supermarkten kampen met ernstige tekorten aan groenten en fruit. Om enigszins te voorkomen dat klanten zonder voedsel komen te zitten gaan grote ketens er toe over producten te rantsoeneren. Zo mogen klanten bij Asda slechts drie stuks van acht soorten verse groenten kopen, waaronder sla, broccoli en bloemkool. Een andere keten stelt de limiet op twee stuks voor onder meer tomaten, komkommers en paprika's.
De tekorten worden veroorzaakt door meerdere factoren zoals slecht weer en transportproblemen in Europa en Afrika, schrijft The Independent:
"Maar boeren en winkeleigenaren wijzen met de vinger naar Brexit, voormalig ceo van Sainsbury's, Justin King, zegt dat de winkels flink geraakt zijn door het besluit de Europese Unie te verlaten. Hij zet dat het noorden van Kent voorheen de grootste kassen van Europa had "maar dat is een sector die afschuwelijk getroffen is door de Brexit".
De realiteit van de Brexit heeft ook nog een ander effect, de Britten staan niet meer afwijzend tegenover arbeidsmigranten. Nog maar 29 procent heeft er moeite mee als banen vervuld worden door arbeidsmigranten. Voor de Brexit was dat nog 65 procent. De Brexit heeft geleid tot een groot tekort aan arbeidskrachten uit de EU.
Al Jazeera merkt op dat ook de klimaatcrisis en de hoge energieprijzen bijdragen aan de voedseltekorten. Volgens supermarkten duurt de schaarste nog enkele weken. De Britten worden ondertussen getergd door EU-inwoners die sardonisch beelden tonen van volle schappen op het continent, schrijft The Independent.
Meer over:
europese unie, voedseltekort, groenten, verenigd koninkrijk, klimaatcrisis, nieuws, brexitHeb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Is de bloemkool ondanks de schaarste aan groente in het VK dan nog wel betaalbaar, hier is die bloemkool ofschoon er geen schaarste aan groentes in de supermarkten is, ook onbetaalbaar in aanschaf aan het worden voor de lagere inkomens van dit land!
Vorige week bij plaatselijke groenteboer: Max 2 paprika’s per klant. Zal ook wel aan Brexit liggen…
Nogal wat anders dan als je nog maar drie van de acht aanwezige groenten mag kopen.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Ja want daar zit geld de UK daarentegen zit met schuld .nogal een verschil hè.
Die zijn lid van de Europese Vrijhandelsassociatie, oftewel ze nemen de meeste handelsovereenkomsten van de EU over. Dat wilde G-Br absoluut niet. Een belangrijk verschil.
"Noorwegen en Zwitserland hebben nergens last van. Dus het kan prima." Het kan ook prima, maar N en CH hebben dan ook verdragen met de EU, waardoor ze toegang hebben tot de interne markt van de EU. (Verdragen, overigens, waar ze bij wijze van spreken wel bij het kruisje moesten tekenen. Veel invloed op de inhoud hadden ze niet als dwergjes tegenover de EU. Maar niettemin kunnen ze gewoon exporteren naar de EU zonder de vele hoepels waar de UK door moet springen om maar een lamsbout de EU in te krijgen) Maar de UK wilde dat niet. Het moest en zou een mega brute en keiharde Brexit worden van het "Derde Rijk" van de "EUSSR". Absoluut géén Noorwegen- of Zwitserland-deal voor de UK, was het adagium van de buitencategorie slimmeriken binnen de conservatieve partij. De UK zou het wel alleen redden. Want "they need us more than we need them"... weet je nog, Knarfje?
Alweer een lofzang op de EU! Maar, waar is de EU als het er op aankomt bedrijven te beschermen tegen de VS, b.v. ons ASML? Daarvoor was de EU toch ook in het leven geroepen?
"Alweer een lofzang op de EU!" Volgens mij reageert u op het verkeerde artikel.
''Brexit leidt tot rantsoenering voedsel in Britse supermarkten en positievere kijk op arbeidsmigranten'' Overal hetzelfde liedje. De verwende rijke middenklasse die voorheen nog dik kon profiteren van EU wist het altijd al. Het was binnen de EU dik profiteren van immigranten/arbeiders die zeer eenvoudig konden worden uitgebuit. Het is allemaal voorbij en nu zien we het resultaat van jarenlang EU profiteren door de rijken zonder aan de toekomst te denken. Het enige dat er nog met duizenden inkomt zijn de ''bootvluchtelingen'' die Macron via het Kanaal probeert te lozen. En daar verdien je niks mee, dat kost alleen maar. En dan ook nog meedoen met de oorlog van de EU elite tegen de Russen. De bedoeling van de Brexit was nu juist dat arbeiders niet langer de rekening gepresenteerd zouden krijgen van falend EU (expansie) beleid maar de elite van Labour heeft het toch weer voor elkaar.
"En dan ook nog meedoen met de oorlog van de EU elite tegen de Russen." Blijf vooral uzelf belachelijk maken met het blindelings herhalen van dit soort onzin.
Kom op Rin, je kan beter. Of gaat dit je pet te boven? Leg mij maar eens uit wie volgens jou de uitslag van het Oekraïne referendum op ondemocratische wijze heeft gesaboteerd. De arbeiders of de elite? https://nos.nl/artikel/2110780-rutte-uitslag-oekraine-referendum-desastreus
Aha, de arbeiders hebben geen last van de Brexit-problemen zoals duur en schaars voedsel. Ja, die arbeiders in Rusland hebben het veel beter! En dan de onzin dat Labour ermee te maken heeft: die hebben al een jaar of 13 niet meer geregeerd.
De elite van Labour? Ik dacht dat de populistische Tories sinds the brexit aan de macht zijn? Hoe werkt dat dan? Eens met Volrin, je maakt jezelf steeds belachelijker. Waarschijnlijk omdat het je pet te boven gaat? De column gaat over de negatieve gevolgen van Brexit, dan kom jij met een EU elite die oorlog voeren tegen de Russen, om dat af te toppen met een verhaal over het referendum over de Oekraine in Nederland. Een ballon, een ballon, een ballonnetje.
@RoepToeter: je hebt een goed punt: hoger opgeleiden profiteren van immigratie, ze hebben vooral de voordelen (goedkope Polen die ze kunnen inhuren voor de klussen in de koopwoning), en de voordelen voor werkgevers hoef ik niet te noemen, denk ik. En op de koop toe stijgt hun woning door immigratie ook nog in waarde. De onderste helft mag misschien goedkope producten bij de Action aantreffen maar dat stukje ' koopkracht' worden ruimschoots in negatief zin overtroffen door woekerhuren die per week betaald moeten worden (hoe dichter bij London: dan gaan ze per week, en niet per maand). Voor de arbeidsmarkt geldt voor de onderste helft een race to the bottom.
Misschien is de Nederlandse situatie nog wel gemener: De groenten wel zien liggen, maar niet kunnen betalen. De prijs gaat nl door het dak.
Bij Jumbo witlof in de aanbieding. Pond voor 80 cent. Da’s 1,60 de kilo. Da’s niet veul.
Precies. En dat ze hier liggen betekent dat ergens anders iemand helemaal geen groenten heeft. Wij kunnen het betalen.
Het gaat hier in Nederland anders ook niet zo goed hehe 'https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5367406/bloemkool-tomaat-prijsstijging-supermarkt-teler-spanje-droogte'