Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brexit: 'Leave' oké, vertrekken ho maar

  •  
26-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
TOPSHOT-BRITAIN-EU-VOTE-BREXIT-JOHNSON

© TOPSHOT - Former London Mayor and "Vote Leave" campaigner Boris Johnson attends a press conference in central London on June 24, 2016. Boris Johnson, who spearheaded the successful campaign f

Terwijl de wereld deemoedig toekijkt ontwikkelt de Brexit zich tot een volmaakte economische en politieke clusterfuck. Want hoewel het Leave-kamp heeft gewonnen, blijkt er niemand zo gek om een daadwerkelijk vertrek aan te durven. David Cameron zag als eerste in dat weggaan uit de EU gelijk stond aan politieke zelfmoord en stapte op nog voordat het volk zijn scalp kon eisen. Ondanks het ontstane machtsvacuüm op rechts blijft het uiterst stil in het voormalige Leave-kamp. Cameron heeft de hete aardappel doorgeschoven en dwingt daarmee potentiële troonpretendenten om kleur te bekennen.
Onmogelijke positie Conservatieve kopstukken als Boris Johnson en Micheal Gove hebben weliswaar precies datgene bereikt waar ze op hoopten, maar hebben zich daarmee ook in een onmogelijke positie gemanouvreerd. Als zij nu daad bij het woord voegen, zich in de strijd om het premierschap werpen en zich committeren aan Cameron’s belofte van een snelle exit onder Artikel 50, dan eisen zij daarmee de verantwoordelijkheid op voor de vele economische gevolgen die nu al zichtbaar worden, de onderhandelingen met een ‘pissed off’ EU, de berg aan administratieve wijzigingen en valkuilen, en last but not least, de mogelijke ondergang van het Verenigd Koninkrijk, ingeluid door Schotland en Noord-Ierland. Blijven ze echter, zoals de laatste dagen, duiken, afzwakken en uitstellen, dan zullen ze dat gezichtsverlies ook nooit te boven komen.
Labour in crisis De Brexit kent ook aan linkerzijde van het politieke spectrum alleen maar verliezers. Hoewel het Labour-electoraat van Jeremy Corbyn met een meerderheid van 63 procent voor ‘Remain’ stemde (onder de Tories van David Cameron was dat 42 procent) bleek het niet genoeg om een Brexit te voorkomen. Sindsdien lijkt de partij in crisis. Corbyn werd vorig jaar weliswaar met een ongekende meerderheid verkozen tot leider van de Labour Party, maar is zeer impopulair onder partijgenoten uit het voormalige Blair-kamp. Nadat buitenlandwoordvoerder Hilary Benn gisteren het vertrouwen in het leiderschap van Corbyn had opgezegd en uitlekte dat hij  plannen had voor een coup , mocht hij vannacht vertrekken. Vanochtend maakte Labour parlementslid Heidi Alexander eveneens haar vertrek bekend, in een brief waarin ze de Brexit en twijfels over het leiderschap van Corbyn als reden noemt.
Update 15.50 uur: Inmiddels zijn al acht Labour-parlementariërs opgestapt, zeven van hen vertrokken vrijwillig, alleen Hilary Benn werd verzocht te vertrekken.
Update 23.30 uur: Vanavond werd bekend dat nog eens drie parlementariërs, te weten Vernon Coaker, Lord Falconer en Karl Turner, het Labour-nest hebben verlaten. Het totaal staat daarmee op 11.
Update 27 juni:  Het aantal vertrekkende Labour-parlementariërs staat inmiddels op 18. De inmiddels op internet circulerende Labour-bingokaart is daarmee bijna vol.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.