Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brexit komt eraan, maar EU-burgers gaan nergens heen

  •  
08-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Theresa May conventie

© 2016-10-02 15:05:47 TOPSHOT - Britain's Prime Minister Theresa May delivers a speech on the first day of the Conservative party annual conference at the International Convention Centre in Bir

De Britse leider Theresa May heeft op de conventie van haar Conservative Party aangekondigd dat Artikel 50 uiterlijk eind maart 2017 zal worden ingeroepen. Dat betekent dat Groot-Brittannië vanaf dat moment uiterlijk nog twee jaar heeft om al haar zaakjes te regelen, voordat de uittreding uit de Europese Unie een feit is.
De Brexit-referendumcampagne leunde zwaar op xenofobische sentimenten en beloftes dat Groot-Brittannië weer ‘voor de Britten’ zou zijn. De lelijke gevolgen daarvan zijn dagelijks merkbaar in de vorm van racistische incidenten. Vandaag werd bekend dat een Poolse man ernstig mishandeld is terwijl hij aan het vissen was. Het derde ernstige geweldsincident tegen een Pool in korte tijd. Premier Theresa May heeft zelfs contact opgenomen met haar Poolse collega om haar spijt uit te spreken over de aanvallen.
Desalniettemin zal geen enkele EU-burger Groot-Brittannië hoeven te verlaten als gevolg van de Brexit. Meer dan 80 procent van de 3,6 miljoen EU-immigranten zal ten tijde van de daadwerkelijke Brexit in 2019 over een permanente verblijfsvergunning beschikken, en voor de overige 600.000 heeft de regering ‘amnesty’ aangekondigd. Een nogal smakeloze woordkeus aangezien die mensen niets anders doen dan gebruik maken van hun rechten als EU-burger om in Groot-Brittannië te wonen, keihard te werken en belasting te betalen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.