Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brexit faalt: aantal migranten in VK verdrievoudigd

  •  
25-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2470 keer bekeken
  •  
51595013194_e416976ff9_k

© cc-foto: Duncan Cumming

Een van de belangrijkste redenen voor een deel van de Britse kiezers om voor Brexit te kiezen was het tegengaan van immigratie. Dat was immers wat de Brexiteers beloofden. Maar in de praktijk blijkt ook dat aspect van de Brexit niet te werken. Volgens de officiële cijfers verlaten EU-burgers wel massaal het Britse grondgebied, vanwege de toegenomen bureaucratie, maar neemt het aantal migranten van buiten de EU juist vele malen toe. Het afgelopen jaar vertrokken 50.000 EU-burgers en kwamen er in Groot-Brittannië 331.000 migranten van buiten de EU bij. In totaal groeide tussen juni 2021 en juli 2022 het aantal migranten met ruim een half miljoen. Daar zijn de circa 35.000 migranten die langs illegale weg het land binnenkwamen, door met gevaar voor eigen leven het Kanaal over te steken, niet bij geteld. 

De Britse minister van Binnenlandse Zaken erkent inmiddels dat de overheid er domweg niet on slaagt de grenzen volledig te sluiten. De toename in migratie valt toe te schrijven aan de oorlog in Oekraïne, de vlucht van Afghanen na de machtsovername door de Taliban en een groot aantal burgers uit Hongkong die de Chinese repressie ontvluchten.

Ondertussen hebben de Britten zelf veel last van de Brexit in het buitenland. Zo wordt een in Denemarken woonachtige Brit gedeporteerd omdat hij net niet op tijd het juiste formulier invulde, een bureaucratische praktijk waar EU-burgers van verlost zijn. Zijn voor januari geplande huwelijk met zijn Deense partner kan daardoor niet doorgaan.

Ook economisch biedt de Brexit nadelen. Nieuwe voorspellingen over de toekomst van de Britse economie zien er uiterst somber uit. Mede als gevolg van de Brexit en het beëindigen van de internationale samenwerking staat de economie in het land er veel slechter voor dan in vergelijkbare EU-lidstaten.

De Britse Conservatieven die de Brexit veroorzaakten blijven de negatieve uitkomst ontkennen. Volgens minister van Financiën Jeremy Hunt gaat het land een geweldige economie bouwen buiten de EU met "de volgende Silicon Valley" en hoge lonen. Hij zegt ook dat Britten beter geschoold moeten worden om migratie overbodig te maken.

cc-foto: Duncan Cumming 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 nov. 2022 - 19:11

Brexit is een sociaal experiment dat aantoont dat migratie nooit het probleem was. Het was een voorwendsel om het domme volk te paaien. En net als elders wordt het geslikt als zoete koek. Waarom? Omdat mensen dan niet hoeven na te denken over de werkelijke reden van hun ellende.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 nov. 2022 - 9:39

Weleens gezien hoeveel illegalen er zich in de VK bevinden? Ook hoe dat zich verhoudt tot het aantal voorhanden zijnde woningen en hoe groot de uitbuiting is en het zwart werken dientengevolge.

Martin van der Linde
Martin van der Linde27 nov. 2022 - 11:34

Minoes, wat je noemt is niet veroorzaakt door migranten maar door mensen die daar misbruik van maken. Je vindt toch niet dat migranten verantwoordelijk zijn voor mensensmokkel. Je draait de zaken om.

pahan
pahan26 nov. 2022 - 6:20

Het voordeel voor de Britten is dat ze alleen hun eigen sores op hoeven te lossen, en geen Timmermans meer hoeven te verdragen. Geen EU spook om de schuld te geven of om verlossing te smeken, zelf doen. Zijn ze prima toe in staat, en daar vinden ze vast hun weg wel in. Als daar Oekraïners zijn, hebben ze die uit eigen beweging opgenomen, en niet omdat een EU dat oplegt. Ik heb geen idee wat de samenstelling van de rest van de migranten is, maar daar geldt hetzelfde. Terug in de EU is niet iets wat in een middag geregeld kan worden, dus zelfs al zou er een beweging die kant op zijn moeten ze voorlopig toch gewoon de eigen broek ophouden. In de energietransitie liggen ze mijlen voor, de basis voor een gezonde economie is er dus laat ze maar lekker rommelen. Geen reden voor hoongelach en arrogantie, het is nou niet dat het in de EU zo lekker loopt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 nov. 2022 - 0:08

Het ging de conservatieven om hun financieele winsten vrij te stellen. Niet om het goed van de landelijke gemeenschap. Rechtse partijen lullen soms over hun buitenstaanders, maar ze stemmen liberaal, niet sociaal.

Sonic2
Sonic225 nov. 2022 - 22:16

Brexit faalt. Nationalisten falen. Water is nat en gras is groen. Dat er nog serieus mensen zijn die werkelijk in een Brexit/ Nexit geloven. Nog in de woorden van al die nationalistische leugenaars trappen. Dat die mensen zelfs hier nog zitten. Je mag het niet over domrechts hebben, maar het is onvoorstelbaar. Het overgrote gedeelte van de zetels voor dit soort partijen en stromingen zijn gebaseerd op leugens, onderbuik gevoelens en compleet achterlijk stemgedrag.

1 Reactie
Gio Servas
Gio Servas26 nov. 2022 - 7:40

Tja, je zou toch verwachten dat met zulke domme mensen in de politiek het makkelijk zou zijn voor links om hier voordeel uit te halen, echter blijft links keer op keer weer falen. Af en toe hoor je nog wel een enkeling hoog van zijn of haar ivoren toren blazen dat iedereen die anders denkt of redeneerd dom is, maar daar houdt het wel bij op. En Sonic2, werkt dat nu een beetje? Voelt het ook lekker?

Jansen7
Jansen725 nov. 2022 - 20:49

Om een vergelijking te maken met Nederland: " In 2021 immigreerden 252 528 personen naar Nederland. " en dat was voor de Oekrainecrisis." " In de eerst helft van het jaar (2022) vestigden zich 195,2 duizend immigranten in Nederland " We kunnen de Britten gaan uitlachen zoals elke journalist en wetenschapper wil of we kunnen op zijn minst wat meer cijfers erbij pakken.

7 Reacties
r v b
r v b25 nov. 2022 - 21:17

en er werden zo'n 170.000 mensen geboren in Nederland, dat is dus een ongeveer even groot probleem. Eigenlijk zelfs groter, want van migratie krijg je niet meer mensen, van geboortes wel.

Volrin
Volrin25 nov. 2022 - 22:41

In het artikel wordt namelijk expliciet vermeld dat de instroom van migranten is verdrievoudigd, terwijl een van de redenen voor de Brexit het minderen van migratie was. Daar heeft de hoeveelheid migranten elders in Europa helemaal niks mee te maken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2022 - 12:49

De UK is een geliefd land om naar toe te verkassen. Ze spreken er Engels en nieuwkomers kunnen er vrij gemakkelijk onder de radar blijven. Er zijn al grote migrantenpopulaties die dat verder vergemakkelijken.

Ejoth
Ejoth26 nov. 2022 - 18:47

Rvb. Daar is tie weer met zijn 170000 geboortes. Als het niet zo sneu was zou ik er om lachen. En velen met mij. Het wachten is op de volgende keer. Ik schat binnen 3 dagen. Verzin eens iets nieuws ipv deze kul.

r v b
r v b26 nov. 2022 - 21:37

@Ejoth: geen kul, maar een feit. En wat is het weerwoord? Dat er ook mensen dood gaan, em mensen die dood gaan moet je volledig verrekenen met geboortes, niet met immigranten. Blijkbaar denken sommigen dat immigranten niet dood gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 nov. 2022 - 17:35

asielzoekers krijgen ook kinderen.

Jansen7
Jansen728 nov. 2022 - 16:00

@Volrin: kennelijk wil je denken dat de immigratie in de VK altijd lager is dan Nederland, wat ik zelf zeer betwijfel overigens. Het enige wat ik nu zeg is dat we meer cijfers erbij moeten hebben voor een goed beeld. We laten ons toch niet leiden door momentopnames?

RDZ1993
RDZ199325 nov. 2022 - 20:42

Tja dat is inderdaad wel ironisch. Nu zal het ook deels liggen aan het slechte leiderschap wat ze daar hebben /hadden. Wellicht dat Rishi Sunak eindelijk de motor op gang krijgt. Overigens klinkt 500k op de bevolking van het VK niet zo heel veel. Nederland met een veel kleinere bevolking heeft er naar verwachting 200k+

Greendutch
Greendutch25 nov. 2022 - 20:03

de meerderheid der Britten zal nu toch eindelijk wel de leugens van de conservatieven kennen

Peace ....
Peace ....25 nov. 2022 - 17:43

Wie een oplossing weet is rijp voor een Nobelprijs.

1 Reactie
GeenProbleem
GeenProbleem26 nov. 2022 - 11:27

Nou, waar kan ik die prijs in ontvangst nemen?

Gimli1955
Gimli195525 nov. 2022 - 13:41

Dat is dan vergelijkbaar met de belofte van Rutte, die de instroom ook wil inperken. En ook met de CU. Zeker binnenkort weer verkiezingen? LOL

5 Reacties
PVDB2
PVDB225 nov. 2022 - 17:37

Inderdaad. Dat kan Rutte helemaal niet. Hij heeft te maken internationale verdragen die we ondertekend hebben. Laat staan de schreeuwers aan de zijkant die vorig jaar een half jaar de kans hebben gehad om deel te nemen aan een coalitie maar liever aan de zijkant bleven staan. Je zal het alleen op Europees vlak kunnen aankaarten. We willen er niet voor de opvang betalen. Is ons eigen VVD beleid geweest dat nu tot onacceptabele zaken leidde en kritiek kreeg. De Italianen moeten het allemaal zelf maar regelen... En dat terwijl met afstand de arbeidsmigranten de grootste groep is. Of zoals pas iemand als grap opmerkte: Verhuis de bedrijven naar het land waar de migranten vandaan komen (zoals Roemenië of Bulgarije). Hoeven ze niet te vertrekken en het scheelt wat woningen die hier vrij komen... En de bureautjes zitten er vaak al met een fiscale constructie. Dan heb je nog de internationale studenten die het volle pond betalen. 115.000 in totaal het laatste (school) jaar. Waar je er waarschijnlijk nog wel een aantal voor de industrie (zoals ASML) kan gebruiken. 3x keer zoveel als de statushouders berekent voor 2022. En een schijntje vergeleken bij de 760.000 arbeidsmigranten vorig jaar. Die wel terug kunnen als ze willen zonder gevaar te lopen... net als de meeste studenten... En gezien de vergrijzing zullen we ze later weer een deel nodig hebben...

oproerkraaier
oproerkraaier25 nov. 2022 - 20:33

Wat hebben u gedachtenspinsels met dit bericht over de Brexit te maken?

RDZ1993
RDZ199325 nov. 2022 - 20:43

Jawel hoor het kan wel. Japan heeft precies hetzelfde vluchtelingenverdrag ondertekend en keurt zo een 0,5% van de aanvragen goed. In nederland is het percentage boven de 80%. Het is voornamelijk een kwestie van niet willen en niet een van niet kunnen.

GeenProbleem
GeenProbleem26 nov. 2022 - 11:27

@pvdb2 'En gezien de vergrijzing zullen we ze later weer een deel nodig hebben... ' Dat riedeltje is al meerdere malen ontkracht.

Ejoth
Ejoth26 nov. 2022 - 18:49

Gelukkig zijn de arbeidsmigranten de grootste groep. Die dragen immers bij aan de maatschappij.

Miss Piggy
Miss Piggy25 nov. 2022 - 12:55

Ik hoorde een paar maanden terug een podcast waarin een realistische Conservatieve politicus werd geïnterviewd die dit al voorspelde. Migratie uit Europa is namelijk moeilijker gemaakt, terwijl migratie uit de rest van de wereld juist veel makkelijker is gemaakt. Ook nu hebben de meeste Conservatieven niet erg veel zin om eindelijk eens eerlijk te vertellen voor hoeveel gigantische problemen Brexit heeft gezorgd, of het nu economisch is of migratie.

Mirzas
Mirzas25 nov. 2022 - 12:46

Of Brexit gefaald heeft kunnen we volgens mij pas echt beoordelen over een jaar of vijftien. En dan ziet het er mogelijk allemaal anders uit. Een negatieve consequentie, of een setje aan negatieve consequenties is niet identiek aan 'falen'.

Joop  den Uil
Joop den Uil25 nov. 2022 - 10:46

Dus begrijp ik goed dat de 3-voudiging komt door vluchtelingen (dus potentiele statushouders) vrijwel alleen uit Ukraine (=Europa?), Afghanistan en Hongkong ? Anders zou het getal wel eens veel hoger kunnen zijn. Om dat nu aan de Brexit toe te schrijven is wat ver gezocht denk ik.

5 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 nov. 2022 - 12:30

@Joop, mocht je het nog niet weten, maar de oorlog in Oekraïne, de Taliban, de repressie in Hongkong zijn allemaal de schuld van Brexit. Bovendien zaten er ook veel studenten tussen, die komen ook allemaal ondanks die stomme Brexit naar het VK.

Y-Line
Y-Line25 nov. 2022 - 12:58

'Anders zou het getal wel eens veel hoger kunnen zijn. Om dat nu aan de Brexit toe te schrijven is wat ver gezocht denk ik.' Het komt zo wanhopig over op deze manier.

Karingin
Karingin25 nov. 2022 - 13:10

Je begrijpt er nix van inderdaad. Er staat niet dat Brexit voor meer migranten heeft gezorgd, maar dat een van de belangrijkste doelen - minder migranten- niet gehaald wordt

Flix
Flix25 nov. 2022 - 17:51

Helemaal gelijk. Karingin. Het lukt ze in de Uk maar slecht om het eiland gesloten te houden. Feit is wel dat een migrant daar veel meer kans heeft om een bestaan op te bouwen, ondanks :brexit dan hier omdat iemand die in de Uk "binnen" is redelijk snel aan de slag als zelfstandige of werknemer. Dat is wat migranten aantrekt want ook zij willen vooruit met hun leven. Ja en hier laten we mensen liever jarenlang naar de kloten gaan in de asielindustrie en dan met z,n allen lekker klagen over overlast deze mensen.

Volrin
Volrin25 nov. 2022 - 22:42

"Anders zou het getal wel eens veel hoger kunnen zijn. Om dat nu aan de Brexit toe te schrijven is wat ver gezocht denk ik." Dat is niet het punt van het artikel. Het punt van het artikel was dat de Brexiteers belooft hadden dat Brexit het aantal migranten zou doen afnemen en nu dus het tegendeel waar blijkt te zijn.