Joop

'Brexit draait uit op een economische ramp voor de Britten'

  •  
26-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
204 keer bekeken
  •  
breton
Geen video? Klik hier.
Het besluit van de Britse regering om de EU ter verlaten is uitgelopen op een “economische ramp”. Dat stelt Thierry Breton, Europees Commissaris voor de Interne Markt. “Kijk naar wat er gebeurt met de winkelschappen, met de aanvoer van brandstof, met het tekort aan verpleegkundigen en artsen, met het tekort aan vrachtwagenchauffeurs en alles wat met de bouw te maken heeft. Wat er dezer dagen gebeurt is een ramp,” zei hij in een interview met de populistische journalist Jean-Jacques Bourdin voor een Frans radiostation (vanaf 10:20).
“Denk er aan dat ze beweerden dat ze meer welvaart zouden terugkrijgen als ze tot op zekere hoogte iedere EU staatsburger het land uit zouden gooien, althans een groot deel van hen. Wel nu zie je dat die weer terug moeten keren, omdat ze verpleegkundigen tekort komen. Ze komen 100.000 vrachtwagenchauffeurs tekort. Het is wat het is en we verafschuwen het.”
Breton ging ook nog even in op het oplopende visserijconflict tussen Frankrijk en de Britten. “We zien veel kwade trouw bij de Britten. Maar daar zijn we inmiddels aan gewend.” Frankrijk staat op het punt maatregelen tegen Londen te nemen omdat afspraken niet na worden gekomen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (91)

Antonie de Man
Antonie de Man28 okt. 2021 - 9:14

De coronacrisis heeft het belang van essentiële beroepen en sectoren aan het licht gebracht, maar tot een passende beloning is het nog niet gekomen. Zowel bedrijven als particulieren hebben geprofiteerd van goedkope Oost-Europese werknemers maar de consequentie van vrije vestiging (artikel 49 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap) werd niet onder ogen gezien en die zorgde voor druk op huisvesting en gezondheidszorg, zowel in het VK als elders. In plaats van steun te zoeken bij de lidstaten om dit gezamenlijk te agenderen werd in het VK een campagne gestart om uit de EU te treden, gebruik makend van het sluimerend sentiment van ‘splendid isolation’ en een heroïsch verleden. Met een betere beloning voor essentiële beroepen was de ‘volksverhuizing’ nooit op gang gekomen en was de obstakelvrije markt nog steeds toegankelijk.

Pater
Pater28 okt. 2021 - 6:53

Het zal jaren kosten, en veel problemen geven, maar uiteindelijk ontstaat er waarschijnlijk wel een nieuw evenwicht. Ze halen gewoon een miljoen Indiërs.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2021 - 9:05

Engels sprekende Afrikanen kan ook. Nigeria alleen al heeft 206 miljoen inwoners en een lange geschiedenis van immi- en emigratie.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 okt. 2021 - 3:13

Ik ben overigens blij dat Polen eindelijk lijkt te worden aangepakt, dat Oostblok hebben we trouwens vnl aan de britten te danken, ook dat die verschrikkelijke Merkel eindelijk oprot, heeft van de EU een lemen reus gemaakt.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 okt. 2021 - 3:08

Hoogmoed komt voor de val, ik hoor die schreeuwlelijk Thatcher nog, i want my money back wat resulteerde in privileges, een uitzuig mentaliteit en de arrogantie van wij hebben de oorlog gewonnen en jullie hebben de oorlog verloren, van mij mogen ze richting VS afdrijven en het zelf uitzoeken, dat de EU ze voorgoed verbant al vallen ze op hun knieën, ze hebben de EU alleen maar ellende bezorgd.

PVDB2
PVDB227 okt. 2021 - 16:42

Het is hoe je het bekijkt. Als je maar zeer voordelige fiscale regelingen er tegen aan gooit dan kan het op den duur goed komen. Dat geld moet ergens gecompenseerd worden. Eerst zal bij de belastingbetaler zijn. Later misschien door de economische groei kan dat uiteindelijk dan meer worden door de bedrijven. Het hele kostenplaatje zal in de prijs komen. Als vervoer duurder word door hogere lonen en meer werknemersrechten, dan zal dat product duurder worden (buiten andere stijgingen). Als de klant dat er voor over heeft dan hoeft dat geen probleem te zijn. En anders moet er iets tegenover staan wat de prijsverhoging compenseert. De kosten van levensonderhoud niet te veel eenzijdig beïnvloed. Dat zal niet alleen bij het transport zo zijn maar in de schoonmaak, bouw, productie en dus transport. In de veel van genoemde takken zullen ook mensen werken die niet geheel legaal dat (zwart en/of illegaal). Daar gaat vele, vele miljarden in om. Waar dus geen afdracht is van belasting. Is het voor de eigen markt dan is dat nog te overzien. Maar voor de export kan dat problemen geven (als er geen of een half verdrag is; dat ook afloopt). Maar als je ziet dat er lege schappen zijn is dat geen goed beeld. Dan is het de vraag of de werkgever en zijn klant er iets aan wil doen. Gaat het meer partijen aan. Ook een land als Zwitserland heeft vele verdragen lopen en dient men aan de regelgeving te voldoen (voedselveiligheid etc.) van de grootste afnemer, de EU. En ook in Zwitserland heeft men aardig wat (arbeids)migranten rond lopen. Die vaak het zware, vuile, fysieke werk doen en hun deel bijdragen. Zoals het al decennia is. Vaak laag betaald. Wat voor immigranten vaak makkelijker te behappen is dan voor een autochtoon. Voorlopig mag de regering zich niet echt op de borst kloppen...

peterpeter
peterpeter27 okt. 2021 - 15:57

Waarmee de Britten wederom bewezen hebben meer te geven om vrijheid dan om rijkdom. Voorwaar een levensinstelling waar ik persoonlijk me geheel in kan vinden.

8 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij27 okt. 2021 - 16:20

De Britten hebben vooral bewezen geen flauw benul te hebben hoe afhankelijk ze zijn/waren van buitenlandse werknemers. Voor Nederlanders geldt overigens hetzelfde. Geen vlees of groente op je bord zonder buitenlanders.

peterpeter
peterpeter27 okt. 2021 - 17:20

@Fransss en Vrij Integendeel, de Britten beseffen nu dat ze door de EU decennia op een laag salaris zijn gehouden middels goedkope import arbeiders uit lage loon landen. Die tijd is geweest en de chauffeurs varen er wel bij. https://www.express.co.uk/finance/personalfinance/1498826/hgv-jobs-driver-driving-salary-driver-shortage

Jaap12342
Jaap1234227 okt. 2021 - 17:21

Dat vat je een beetje verkeerd samen. De Tories geven meer om hun eigen vrijheid de Britse samenleving te vermarkten, inclusief de parel in de kroon, de NHS, en zijn volkomen bereid daarvoor de rijkdom” van de Britse onderklasse in te leveren. Niet hun eigen rijkdom uiteraard. Een levensinstelling waar ik persoonlijk van walg.

peterpeter
peterpeter27 okt. 2021 - 21:39

@Jaap1234 Veelzeggend dat u blijkbaar denkt dat de meerderheid Torries stemt in het VK.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij27 okt. 2021 - 23:00

@ Peter Het is niet " in tegendeel" het is "bovendien..." Ze zijn in ieder geval de vrijheid zich overal in de EU te vestigen en te werken en te bewegen en te handelen kwijt. Heel vroeger had Amsterdam niks te vertellen over Den Haag en andersom. Ze hadden verschillende klokken, verschillende maten, verschillende belastingen, tolpoorten en valuta. Gelukkig zijn al die vrijheid beperkende lokale regeltjes allemaal voorbij en de EU is gewoon een voortzetting van die grotere vrijheid.

Mohawk2
Mohawk228 okt. 2021 - 1:11

"Integendeel, de Britten beseffen nu dat ze door de EU decennia op een laag salaris zijn gehouden middels goedkope import arbeiders uit lage loon landen. Die tijd is geweest en de chauffeurs varen er wel bij" Zo wel dat de Britste boeren - die overigens zelf in meerderheid voor Brexit gestemd hebben - klagen dat de arbeiders, die ze nog wel met veel moeite bij elkaar hebben kunnen scharrelen om de oogst van de velden te halen, niet meer kunnen komen werken omdat zowat alle buschauffeurs die hen moeten vervoeren vrachtwagenchauffeur zijn geworden vanwege het verhoogde salaris in die sector... "The farming sector from farm to fork feel they have been abandoned by the Brexiteer government over the last number of months. A number of head of the sector appeared at the Environment Select Committee where they explained how staff shortages are impacting their sector. These Brexit induced worker crisis is causing the industry severe problems": https://youtu.be/iUX6IXiJZI4

peterpeter
peterpeter29 okt. 2021 - 5:05

@Fransss en Vrij "Ze zijn in ieder geval de vrijheid zich overal in de EU te vestigen en te werken en te bewegen en te handelen kwijt." Daar staat positief tegenover dat datzelfde geldt voor buitenlanders die vrij in het VK konden wonen en werken.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij29 okt. 2021 - 12:43

[ Daar staat positief tegenover dat datzelfde geldt voor buitenlanders die vrij in het VK konden wonen en werken. ] Wist je dat Rotterdammers gewoon in Amsterdam mogen wonen en werken? Dat was vroeger wel anders, toen je nog een muur om Amsterdam had en die stad zijn eigen munt had. Alles moet teruggedraaid worden naar de middeleeuwen, Amsterdam eerst!

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2021 - 8:44

De arbeidsmarkt is geen nationaal maar internationaal systeem. 30 jaar geleden reden grote aantallen vrachtautochauffeurs door Europa nu zijn dat voor een groot deel Oost Europeanen. Er zijn nogal wat mensen met merkwaardige opvattingen over dit soort zaken. Het rondrijden van Nederlandse chauffeurs was goed en het rondrijden van Oost-Europese chauffeurs is slecht. Dezelfde manier van denken wordt losgelaten op alle economische processen. Met de natiestaat als de entiteit waar het om draait. Die werkelijk ligt een aantal decennia in het verleden. Er is sprake van een Europese en mondiale economie. En daarin heeft het VK gekozen voor een geïsoleerde positie. Het gedoe rond de chauffeurs is slechts het topje van de ijsberg. Op allerlei terreinen gaan dit soort problemen ontstaan. Het is slechts een kwestie van afwachten.

11 Reacties
Erik Geven2
Erik Geven227 okt. 2021 - 13:11

Maar, NL vrachtautochauffeurs komen niet meer aan de bak voor een goed salaris, is dat goed of slecht?

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 okt. 2021 - 14:56

@Erik Maak eens een lijstje van alle industrieen die verdwenen zijn uit NL en vraag je dan af: 'waarom heb ik het over vrachtwagenchauffeurs?'

JoepJos
JoepJos27 okt. 2021 - 14:57

Vele Oost Europese vrachtwagenchauffeurs worden door allerlei trucs van werkgevers financieel uitgebuit en werken onder bizar slechte arbeidsomstandigheden. Dat kan (bijna) niemand okay vinden.

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2021 - 15:58

@ Erik Geven Jij schrijft: Maar, NL vrachtautochauffeurs komen niet meer aan de bak voor een goed salaris, is dat goed of slecht? Er zijn in Nederland meer van 100.000 chauffeurs die onder de CAO-beroepsgoederenvervoer vallen. En ook als zodanig betaald worden door grote en heel veel kleinere transportbedrijven. Die zitten in het internationaal en nationaal transport. Die mensen bestaan volgens jou niet?

Pater
Pater28 okt. 2021 - 6:52

De EU is kennelijk niet in staat of niet van plan de lage lonen voor O-Europeanen die (mede) in NL werken te corrigeren; dat is uitbuiting van de )-Europeanen en oneerlijke concurrentie voor de NL-werknemers, meestal gaat het daarbij om niet de hooggeschoolde arbeid. Als de EU dat niet aanpakt via o.a. een intensivering van de inspectie verliest de EU haar legitimatie, wat ik als voorstander van de EU zeer betreur.

DaanOuwens
DaanOuwens28 okt. 2021 - 10:07

@ Pater Jij schrijft: De EU is kennelijk niet in staat of niet van plan de lage lonen voor O-Europeanen Er zijn op nationaal niveau tegenstrijdige belangen. Hier in Nederland omdat de transport werkgevers deels ook eigenaar zijn van een BV in Oost-Europa. In Oost-Europa omdat de werkgelegenheid voor hen belangrijk is en het inkomen van de chauffeurs hoger dan hun inkomen in hun thuisland. Dus de belangrijkste belanghebbenden hebben geen belang bij een oplossing. En jij houdt daarvoor de EU verantwoordelijk? Niet erg logisch. Asscher heeft het onderwerp in de EU op de agenda gezet en een begin gemaakt. Bij D66 is het ook een onderwerp met prioriteit. Of de VVD en het CDA het een thema vinden weet ik niet maar ik denk van niet. De EU is het enige orgaan waar wellicht moeizaam dit soort zaken opgelost kunnen worden. Het alternatief is alle vervoerders laten rijden met een lokale chauffeur tot aan de grens en dan het stuur over geven aan een buitenlandse collega uit dat land. Wellicht voor jou een logisch idee. Maar ik denk dat het kenmerk van internationaal vervoer is dat een chauffeur in verschillende landen komt. En jij wil vermoedelijk slechts de Poolse chauffeurs hier aan de grens tegenhouden om de Nederlanders volgens Nederlands CAO-loon naar Polen te laten rijden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 okt. 2021 - 10:59

Niet alles hoeft ook over de weg te worden getransporteerd. Tesco importeert groente en fruit per trein uit Spanje in speciale koelwagens. De Coop in Zweden heeft ook eigen railvervoer tussen Malmö een plaatsje in de buurt van Stockholm. Ook Noorwegen maakt via Zweden gebruik van railvervoer naar gebieden in het hoge Noorden waar groente en fruitteelt niet mogelijk is (er loopt een spoorlijn uit Zweden naar Narvik oorspronkelijk vanwege ertsvervoer).

Pater
Pater29 okt. 2021 - 2:07

@Ouwens "En jij houdt daarvoor de EU verantwoordelijk? Niet erg logisch." Natuurlijk is de EU daarvoor verantwoordelijk: de EU heeft in haar heilig streven naar een vrije markt de arbeidsmarkt binnen de EU veel te vroeg opengesteld. Dat is de basis van de huidige problemen, dat verband ligt voor de hand en is erg logisch. Natuurlijk spelen er vele belangen. De EU heeft helaas tot nu toe, vanwege dat heilige dogma en ondanks dappere inspanningen van Asscher, maar ook van EP-lid Jongerius, geen aanstalten gemaakt het probleem echt aan te pakken. D66 wil ongelijkheid best aanpakken, maar zeker niet de vrije arbeidsmarkt aantasten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2021 - 9:23

De Britten zullen ook weer zelf op de een of andere manier het laag- en ongeschoolde werk moeten doen, voor zover het niet gemechaniseerd kan worden. Momenteel kunnen Britten gratis fruit en groente krijgen als ze zelf bij de boer langs gaan. https://www.bbc.com/news/uk-england-lincolnshire-58410363

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2021 - 9:29

PS tweederde van de aardbeienplukkers kwam al uit Bulgarije en Roemenie. Op zeker moment kun je niet verder oostwaarts en zijn de Europeanen ook op.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij29 okt. 2021 - 20:26

[ Het alternatief is alle vervoerders laten rijden met een lokale chauffeur tot aan de grens en dan het stuur over geven aan een buitenlandse collega uit dat land. ] Dan snap je er niks van. Het gaat om buitenlandse chauffeurs die hoofzakelijk in Nederland rondrijden en misschien voor statistieken dan wel de wet ook eens een rondje buitenland doen. Ze wonen ook hier, met zijn tienen in een eengezinswoning, maar krijgen het loon van bv een Pool of een Bulgaar omdat ze officieel daar een werkgever hebben. Als je feitelijk permanent hier woont en werkt, moet je ook het loon van hier krijgen en hier belasting en premies betalen en je aan de Nederlandse regels houden.

Cave Canem
Cave Canem27 okt. 2021 - 8:37

Toch staat de meerderheid van de Britten nog steeds achter de Brexit. Economisch en ander dagelijks ongemak wordt zonder moeite geaccepteerd in ruil voor het gevoel staatkundig en in andere opzichten niet meer afhankelijk te zijn van de EU. Nationale trots wordt daar hoger aangeslagen dan materiële welstand.

6 Reacties
CUTTHECRAP
CUTTHECRAP27 okt. 2021 - 9:20

Als dat dan al het geval zou zijn (wat ik niet geloof), zou ik het anders noemen : masochisme.

Zandb
Zandb27 okt. 2021 - 10:05

Cave Op grond van welke gegevens kunt u dat dan allemaal zo zeker stellen?

adriek
adriek27 okt. 2021 - 10:21

Als je met 'nationale trots' bedoelt: 'erken nooit je fouten' heb je helemaal gelijk. De schuld van de narigheid wordt overal aan toegekend, maar uiteraard niet aan Brexit! Het is de schuld van Corona (doet het altijd goed), van de EU (uiteraard!), van Links (altijd geweest, altijd succes), van de Polen (die niet meer voor een hongerloontje willen werken)...

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 okt. 2021 - 13:20

In hoeverre durven mensen uit te komen voor hun ongelukkige keuzes? In Nederland zijn er ondanks alles wat we nu weten nog steeds mensen die vinden dat wij goed werk deden in Indonesië.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 okt. 2021 - 12:26

@teun https://www.thelondoneconomic.com/politics/the-myth-of-the-working-class-tory-just-three-in-ten-voted-blue-174081/

EenMening
EenMening28 okt. 2021 - 18:18

@stock Als je dit artikel goed leest, zul je zien dat het aantal working class stemmen omgeveer 16 miljoen bedraagt. Van die 16 miljoen hebben 7,6 miljoen op de Tories gestemd, zijnde 48%. Om die 3 op 10 te berekenen wordt uitgegaan van het totale aantal working class stemgerechtigden, zijnde 23,5 miljoen. Dat is een vorm van misleiding.

Wappie Kappie
Wappie Kappie27 okt. 2021 - 8:24

Economische groei 2e kwartaal: Nederland: 3,8% (Bron: CBS) UK : 5,5% (Bron: office for national statistics) 'UK GDP growth forecast for 2021 is 7.1%, 5.2% in 2022 and 2.1% in 2023' (Bron: British Chambers) 'De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 4,2 procent en volgend jaar met 3,7 procent. In ons land is het herstel sterker dan in andere Europese landen en waarschijnlijk ligt het Nederlandse bbp in het derde kwartaal van dit jaar weer boven het niveau van vóór de coronacrisis.' (Bron: Rabobank) Laten we het bij de feiten houden. Wij hebben misschien geen vervoerscrisis, maar wel een huizencrisis, een energiecrisis en een dubbel afgetreden niet functionerende overheid. EU, kom er maar in! Wat gaan we er aan doen?

4 Reacties
adriek
adriek27 okt. 2021 - 10:22

De economie kan wel groeien, maar aandelen kun je niet eten.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen27 okt. 2021 - 11:01

Ik zou zeggen doe eens wat voorstellen. Dan hoeven we niet af te wachten van welke goede ideeën van anderen u gaat afknallen ;-) . Hoe was het ook alweer? De vraag stellen is 'm beantwoorden.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij27 okt. 2021 - 12:17

[ UK GDP growth forecast for 2021 is 7.1%, ] Dan moet je er wel bij vertellen dat in 2020 er een daling van 9,8% was! Zo kan ik ook groeien... In Nederland was dat maar een daling van 3,7% in 2020.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 okt. 2021 - 14:58

@Frans OK, Laten we het bij de geselecteerde feiten houden.

Norsemen
Norsemen27 okt. 2021 - 8:05

Voor de Brexit zijn, tegen asielzoekers zijn , tegen vaccinatie zijn, denken dat het klimaatprobleem wel meevalt, denken dat het racisme probleem wel meevalt. Het komt allemaal voort uit een manier van denken die gebaseerd is op onderbuikgevoelens en onnozelheid.

2 Reacties
BlackUhuru
BlackUhuru27 okt. 2021 - 11:11

Wat een eerlijk en openhartige openbaring, deze biecht. Ik had nooit achter u gezocht dat u zo in elkaar steekt. Gelukkig zijn er veel mensen die nog wel het hoofd gebruiken en die zich niet laten manipuleren.

Norsemen
Norsemen28 okt. 2021 - 7:13

Je voelt je aangesproken. Goed zo.

Effie2
Effie227 okt. 2021 - 7:12

'Als de werkvloer zoveel mogelijk winst moet opleveren werf je migranten'. En als deze geweerd worden kom je op de werkvloer arbeidskrachten tekort. Populist Boris Johnson veroorzaakte met zijn Brexit alleen maar chaos.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen27 okt. 2021 - 7:06

"“Kijk naar wat er gebeurt met de winkelschappen, met de aanvoer van brandstof, met het tekort aan verpleegkundigen en artsen, met het tekort aan vrachtwagenchauffeurs en alles wat met de bouw te maken heeft. " Op de winkelschappen na speelt dat hier momenteel ook allemaal.

Phantom3
Phantom327 okt. 2021 - 6:17

Europees Commissaris. Natuurlijk zegt hij dat.

4 Reacties
harmmeijer
harmmeijer27 okt. 2021 - 8:22

Oh! Lege Britse supermarktschappen gevuld met afbeeldingen van eten https://www.nu.nl/opmerkelijk/6164013/lege-britse-supermarktschappen-gevuld-met-afbeeldingen-van-eten.html

RainB
RainB27 okt. 2021 - 9:28

@Merel, ach hier in Nederland zitten complete winkelpanden dichtgeplakt met afbeeldingen van een winkel. Dus dat zegt dan ook niet echt veel.

FonsRietdijk
FonsRietdijk27 okt. 2021 - 10:34

Merel, Ga naar de UK en bedenk je dan eens hoe gefilterd wij het nieuws binnen krijgen. Kom er geregeld (vorige week nog), niks aan de hand.

harmmeijer
harmmeijer27 okt. 2021 - 10:35

RainB Lege schappen met groente en fruit in een supermarkt in de UK waar je gewoon de rest van je inkopen kunt doen tegen onze lege failliete mode/schoenenwinkels is nogal een significant verschil. Lege schappen in supermarkten zonder groente en fruit kennen wij niet.

develhunt
develhunt27 okt. 2021 - 6:09

De EU, het is net hotel California, inchecken kan altijd maar vertrekken kan nooit meer, je zit er aan vast, de tentakels slaan zich vast in alle elementen van een samenleving, totdat ieder vorm van soevereiniteit is verdwenen, een land wat vertrekt moet het zo moeilijk en lastig worden gemaakt als maar mogelijk is, om er een afschrikwekkende werking vanuit te laten gaan, zodat andere landen het wel uit hun hoofd laten, al die ontzettend grote voordelen van een EU lidmaatschap moeten worden benadrukt door de op bepaalde punten moeilijke opstartfase van de Brexit waar GB nu in zit uit te vergroten en in alle landen van de EU dagelijks op de voorpagina te zetten, zodat we gaan geloven dat de EU een groot succes is waar we met geen mogelijkheid meer zonder kunnen. Terwijl de uitgestapte, GB, de verdoemde is.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij28 okt. 2021 - 9:48

"You can checkout any time you like, But you can never leave!" Checkout, niet inchecken.

Break on through
Break on through27 okt. 2021 - 5:00

Uk is hét schoolvoorbeeld wat er gebeurt als lidstaten uit de EU stappen. Uitwisseling van goederen en personeel is praktisch gestopt in de UK. Leger moet ingezet worden om benzine bij de mensen te krijgen, om goederen in de super te krijgen. Foto's worden in schappen gezet om een voorraad te suggereren. Denk daar nog eens aan als je met schuim op de bek staat te oreren over een Nexit of over hoe verschrikkelijk de Eu is.

21 Reacties
frankie48
frankie4827 okt. 2021 - 6:29

Wat een onzin verkondig je hier, het is niet meer dan het logische gevolg op een Brexit, en precies dat gene waar de inwoners van het VK bij een referendum om gevraagd hebben. Een gereguleerde arbeidsmarkt, en dat er in sommige sectoren nu een gigantisch tekort is ontstaan, dat is juist het gevolg van die ongereguleerde stroom van arbeidsmigranten die ervoor gezorgd hebben dat er in sommige sectoren geen personeel te vinden is of meer opgeleid wordt, want wie laat zijn kind nou kiezen voor een beroep waar arbeidsmigranten in het land van herkomst geworven kunnen worden voor een hongerloontje. Ze zullen even door die zure appel van een tekort in sommige sectoren heen moeten gaan bijten, want als de lonen ook in die sector weer voor jongeren uit het VK aantrekkelijk zijn geworden, zal er bij een beroepskeuze ook weer veel vaker voor gekozen gaan worden.

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2021 - 8:36

@ frankie48 Jij schrijft: Ze zullen even door die zure appel van een tekort in sommige sectoren heen moeten gaan bijten, want als de lonen ook in die sector weer voor jongeren uit het VK aantrekkelijk zijn geworden, zal er bij een beroepskeuze ook weer veel vaker voor gekozen gaan worden. Blijkbaar denk je echt dat het zo werkt. Maar probeer dat nou eens te onderbouwen. Want dit soort uitspraken zegt niets. Waar komen die jongeren dan vandaan? Waar valt dan het gat? Zou geld het enige motief zijn om voor een beroep te kiezen? Hebben de werkgevers voldoende ruimte voor een forse loonsverhoging? Wat is het effect van hogere lonen op de economie? Jij doet net alsof je een universele waarheid verkondigt, maar het is vooral loze kretologie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2021 - 10:29

[Waar komen die jongeren dan vandaan? ] die moeten van steeds verder weg worden gehaald ook buiten de EU omdat als de economie in hun land aantrekt de jongeren van nu er geen zin meer in hebben?

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2021 - 10:35

@ DanielleDefoe Het is inderdaad een maf idee. Maar ondanks het feit dat ik weet dat deze oplossing niet werkt snap ik niet waarom mensen er wel in geloven. Geld is bij de beroepskeuze van jongeren al helemaal niet het belangrijkste aspect. Daarnaast gaat het hier om mensen die normaal beweren dat marktwerking en niet functionerend neoliberaal concept is en nu is marktwerking op de arbeidsmarkt ineens een perfect werkend instrument. Ik snap dus geen ruk van de gedachtegang van deze mensen. Vandaar de vragen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 okt. 2021 - 11:10

@Daan Ik hoorde gisteren op de radio dat ze nu uit Hong Kong komen. Die zijn tenminste opgeleid. En dan weet je precies waar de Engelse traditionele bevolking zelf voor kan worden ingezet op die arbeidsmarkt van ze. Dat racisme gaat pieken over een paar jaar is bijna niet te vermijden.

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2021 - 13:03

@ stokkickhuysen Dat klinkt niet onlogisch daar. Met name de hoger opgeleide inwoners van Hong Kong gaan vertrekken. Engels is daar deels de voertaal en er in natuurlijk een Engels verleden. Ik denk dat je gelijk kan hebben. Ik had al gelezen dat er een soort uittocht is uit HongKong. Het VK is dan een logische bestemming. Ik denk wel dat he eerder een oplossing is voor het VK om hoger opgeleide werknemers te werven. Voor laaggeschoolde of ongeschoolde arbeid (transport logistiek/land & tuinbouw) hebben ze toch andere mensen nodig. Of een uitgebreide mix van allerlei maatregelen. Ik denk dat het er voor de werkgevers niet eenvoudig op wordt en dat dit gevolgen voor de groei zal hebben. Maar je hebt gelijk het vertrek van mensen uit HongKong kan het VK helpen. Het aardige is dat iedereen het gewoon kan zien gebeuren in de komende jaren. Maar ik zou zo graag eens horen of de werkelijkheid overeenkomt met de verwachtingen van de Brexit aanhanger en waarom dat zo is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2021 - 13:03

[Geld is bij de beroepskeuze van jongeren al helemaal niet het belangrijkste aspect. ] Klopt. Heel Europa doorrijden onder vaak bizar slechte werkomstandigheden zal voor hen ook niet aantrekkelijk zijn. De stads- en streekbussen kampen ook met een gebrek aan chauffeurs, maar tot mijn genoegen worden ze steeds vaker bestuurd door een keur aan vrouwen.

Erik Geven2
Erik Geven227 okt. 2021 - 13:07

@stockkick 'Dat racisme gaat pieken over een paar jaar is bijna niet te vermijden.' Waar baseer je dat op?

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2021 - 13:11

Hong Kong? tsja ik kan me voorstellen dat daar nog al wat lui zijn die wegwillen en ze spreken al Engels neem ik aan. De taal is een van de aantrekkelijke kanten van de UK.

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2021 - 16:10

@ DanielleDefoe Jij schrijft: maar tot mijn genoegen worden ze steeds vaker bestuurd door een keur aan vrouwen. Grappig is dat inderdaad. Die omslag heeft zich in een paar jaar voltrokken. Van een bedrijfstak exclusief voor mannen tot een bedrijfstak waar moeders werk en kinderen heel aardig kunnen combineren. Op de trams in de grote steden zijn zitten er ook veel vrouwen. De rails liggen er al dus de goede route is zelfs zonder tomtom eenvoudig te vinden. Dus het idee dat vrouwen de weg niet weten was ook al geen argument. Het kan dus allemaal wel. Er zij ook enkele busbedrijven die lokaal meewerken aan pilots met vluchtelingen. Het wordt nog wat met die vroeger behoudende branche. Overigens ook gepensioneerden draaien soms als ze dat zelf willen nog een paar diensten mee. Een soort bijverdienen naast pensioen en AOW. En dat is iets anders als het vrijwilligerswerk op de buurtbussen. Op basis van wat ik nu meer incidenteel hoor en lees is het HRM-beleid van deze sector in korte tijd een stuk professioneler geworden. Ik ben een zoon van een buschauffeur dus ik ken de sector nog uit zeer primitieve tijden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2021 - 17:50

Bij ons lopen de IC verpleegkundigen inmiddels bij bosjes opgebrand de deur uit. Duitse ziekenhuizen en zorginstellingen importeren oa. verpleegkundigen uit Indonesië. Dat is een zorgelijk verschijnsel.

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2021 - 18:30

@ DanielleDefoe Dat verloop moet goed in de gaten gehouden worden. Uit mijn tijd dat ik zelf arbeidsmarktonderzoeken deed naar deze groep was mijn aanname en die werd vrijwel altijd wel bevestigd dat 50 % van het verloop netto verloop is. Dat betekent dat als er 10 vertrekken dat er 5 dezelfde of vergelijkbare baan in een andere ziekenhuis hebben en 5 stoppen met de uitoefening van de functie. Ik heb niet veel vertrouwen in het zogenaamde capaciteitsorgaan. Zij zouden al jaren lang productie afspraken moeten maken met ziekenhuizen over het aantal op te leiden IC-verpleegkundigen. En SEH-verpleegkundigen, operatie assistenten en anesthesie assistenten en verpleegkundigen met kinderaantekening. Maar ze doen dat niet hard genoeg het is te vrijblijvend. Daar zit het grootste probleem. Er worden al jarenlang 5% tot 10% te weinig mensen opgeleid. Dat in samenhang met de huidige problemen zorgt voort deze puinbak. Het is een cumulatie van falen. De Nederlandse ouderenzorg heeft ooit ziekenverzorgenden geïmporteerd uit Indonesië, dat was niet bepaald een succes. Het culturele verschil is te groot om goed te functioneren op de westerse werkvloer. Wellicht gaat het nu iets beter omdat Indonesië ook moderniseert maar ik betwijfel of kan kan werken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2021 - 21:34

[Wellicht gaat het nu iets beter ....] De verpleegkundigen moeten wel eerst van te voren Duits leren, maar dat is natuurlijk niet genoeg om in een Duitse setting te kunnen functioneren. Eerdere projecten vielen meen ik mij te herinneren gewoonlijk tegen.

frankie48
frankie4828 okt. 2021 - 9:36

Beste Daan, Ga nou als eerste eens zelf kijken hoe hoog de jeugdwerkeloosheid in het VK nu is. En ga dan met al jouw kennis over de arbeidsmarkt, daar eens een logische verklaring voor geven.

DaanOuwens
DaanOuwens28 okt. 2021 - 10:15

@ DanielleDefoe Dat was ook zo met de Nederlandse ziekenverzorgenden. De taal leren in Indonesië. Daar werd trouwens voor gekozen vanwege de Nederlandse geschiedenis daar. Randstad heeft ook ooit geprobeerd 20 verpleegkundigen uit Zuid Afrika te halen. Apartheid was immers ook een Nederlands woord. Na een half jaar waren er nog 2 over. Ik denk dat de meest succesvolle uitwisseling van personeel tussen aangrenzende landen plaatsvindt. Dagelijks gaan dacht ik 20.000 Nederlanders in België werken en v.v. Maar wellicht zijn het er nog meer. Duitsland idem. Er werkten veel Nederlanders in de gezondheidszorg in het VK. En uiteraard veel Oost-Europeanen die in West-Europa zwaar lichamelijk werk doen. Ondanks een groot aantal nadelen zijn dat toch wel de meest succesvolle vormen van arbeidsmigratie. Of op grote schaal mensen van een ander continent halen verstandig is betwijfel ik.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 okt. 2021 - 11:16

Apartheid is in de huidige betekenis een leenwoord uit het Zuid-Afrikaans. Dat ons Zuid-Afrikaanse avontuur op niets uitliep wist ik. De Britten hadden een project in Polen voor het opleiden van verpleegkundigen. Dat was ruim voor Brexit. Hoe dat ius afgelopen weet ik niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 okt. 2021 - 11:22

De Poolse tandarts die ik op cursus in Noorwegen vroeg of hij overwoog ook ooit weer eens terug te gaan antwoordde dat hij dat zeker van plan was als er voldoende Polen waren die zich tandheelkundige zorg konden veroorloven. Gezondheidspersoneel weghalen van andere continenten heeft ook zo zijn ethische kanten.

DaanOuwens
DaanOuwens28 okt. 2021 - 11:50

@ frankie48 Jij schrijft: Ga nou als eerste eens zelf kijken hoe hoog de jeugdwerkeloosheid in het VK nu is. Waarom? Moeten alle werkloze Britse jongeren van jou vrachtwagenchauffeur worden? Geef nou gewoon antwoord op de vragen. Waar komen die jongeren dan vandaan? Waar valt dan het gat? Zou geld het enige motief zijn om voor een beroep te kiezen? Hebben de werkgevers voldoende ruimte voor een forse loonsverhoging? Wat is het effect van hogere lonen op de economie? Of weet je het gewoon niet en lul je uit je nek. Wees dan eerlijk en geef dat toe.

frankie48
frankie4828 okt. 2021 - 14:13

Beste Daan, "Waar komen die jongeren dan vandaan? Waar valt dan het gat? Zou geld het enige motief zijn om voor een beroep te kiezen? Hebben de werkgevers voldoende ruimte voor een forse loonsverhoging? Wat is het effect van hogere lonen op de economie?" De ooievaar! Daar waar het valt! Over welke andere arbeidsvoorwaarden doel je dan bij een beroepskeuze! Wil je het met mij over de bedrijfswinsten gaan hebben, of met welke loonontwikkeling je op een gereguleerde arbeidsmarkt rekening moet gaan houden als er schaarste in bepaalde sectoren gaat optreden! Hogere lonen, daar weet Klaas Knot veel meer van en die heeft het daar de laatste tijd regelmatig over.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij29 okt. 2021 - 20:38

[ Gezondheidspersoneel weghalen van andere continenten heeft ook zo zijn ethische kanten. ] Überhaupt het weghalen van slechts de beste mensen uit verre landen. In deze tijd dat "kolonialisme" een hot topic is, verbaas ik me dat deze vorm van kolonialisme zo onderbelicht wordt. Trouwens, hoeveel van hun knapste koppen nodigen we uit om hier te komen studeren in de wetenschap dat een (flink?) deel hier zal blijven en onze economie en wetenschap zal voortstuwen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 okt. 2021 - 11:36

Fransss en Vrij Dat zijn er ook flink wat.

FredD2
FredD227 okt. 2021 - 3:33

Het is nog niet voorbij, men wist dat dit vele jaren zou gaan duren zeker omdat het de EU er aan gelegen is om alles te laten mislukken om dit als voorbeeld te stellen. Echter om iets moois te maken, moet je er eerst een enorme puinhoop van maken en dat is ook nu weer zo. Als de Britten het goed doen, komen ze er sterker uit dan ooit. Dat was ook zo met de hervorming van de hypotheekrente aftrek in o.a. Zweden en de UK. Dat heeft een paar jaar voor flinke problemen gezorgd, maar daarna was de huizenmarkt een stuk gezonder geworden. Dus even doorbijten en alhoewel de nationale regering van de UK nu niet echt handig is, is het nog altijd beter dan in de grijpgrage handen van de EU te blijven zitten.

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté27 okt. 2021 - 11:03

[om iets moois te maken, moet je er eerst een enorme puinhoop van maken] Kletskoek!

EricDonkaew
EricDonkaew27 okt. 2021 - 1:51

Het klinkt misschien bizar, maar zo moet het naar mijn idee ook werken. Eerst de Britse arbeider/werknemer weer aan de slag, tegen een normaal goed salaris. Worden er tekorten gesignaleerd, dan worden die geïnventariseerd. Op contractbasis kunnen dan werknemers van buiten het VK worden aangenomen om die tekorten aan te vullen. Uiteraard ook tegen een normaal goed salaris, hetzelfde salaris. Win-winsituatie dus, behalve voor de neoliberalen.

3 Reacties
voorburg2
voorburg227 okt. 2021 - 15:39

Dit model werkt alleen als er geen betere opties zijn voor de werknemers van buiten de EU. Daarbovenop is het algemeen bekend dat flexibiliteit geld kost. Per uur is een contractor inhuren duurder dan een vaste kracht. Daarom hebben bedrijven nog steeds een basis-aantal vaste werknemers.

EricDonkaew
EricDonkaew28 okt. 2021 - 5:07

@voorburg -------------------------------------- Ik ben ook niet zo'n voorstander van al te flexibel, ik zie ook liever vaste of semi-vaste aanstellingen. Met contracten bedoel ik minimaal drie jaar, liefst vijf jaar en eventueel nog iets langer. Een beetje zowel we begin jaren '60 gastarbeid georganiseerd hebben.

voorburg2
voorburg231 okt. 2021 - 22:11

@Eric: en dat is nu precies waar de Britten tegengestemd hebben. Ze willen geen gastarbeiders.

JanB2
JanB226 okt. 2021 - 23:45

Is pas het begin.

2 Reacties
JanB2
JanB226 okt. 2021 - 23:49

Dat krijg je er van. Het is echter wenselijk dat dit nog verder uit de hand loopt. Al was het maar om allerhande anti-EU wappie's (ook hier alom vertegenwoordigd) de wind uit de zeilen te nemen. Daar offeren we graag een bevolking die te stom was om remain te stemmen danwel te lui om z'n nest uit te komen om remain te gaan stemmen aan op. Ze horen per slot van rekening niet meer bij ons .

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2021 - 10:32

Nou bedankt. Ik heb familie in de UK die braaf uit bed kwam.

Nico de Mus
Nico de Mus26 okt. 2021 - 21:25

Ging het slecht voor ze toetraden ? Ben benieuwd hoe het er over een jaar of 2 voorstaat. Ze zijn in ieder geval weer baas in eigen land ,alleen dat is al pure winst.

1 Reactie
hartpine
hartpine27 okt. 2021 - 7:40

Voor ze toetraden, was GB de zieke man van Europa. Het ging bar slecht, pas na de toetreding ging het beter in GB.

Rs75
Rs7526 okt. 2021 - 21:03

Aldus een Frans politicus…..

Erik Geven2
Erik Geven226 okt. 2021 - 20:50

'Het besluit van de Britse regering om de EU ter verlaten is uitgelopen op een “economische ramp”. Dat stelt Thierry Breton, Europees Commissaris voor de Interne Markt. ' En straks gaan ze bij WC-Eend ook nog WC-Eend aanraden!

4 Reacties
JanB2
JanB226 okt. 2021 - 23:45

Oogkleppen af graag.

Karingin
Karingin27 okt. 2021 - 1:24

Oh please....maybe you should watch some Brittish tele and hear what the people have to say. I'ts one big shit show and the governement still doesn't know what the fuck they are doing (except BoJo, he just rambles on using bull shit words so everybody just gets even more confused). There's a lack of a lót of basic stuff, people can't get to work (while there's a huge shortage of workers!) and their houses are cold. It's a fucking disaster and soon they will need emergency aid if this isn't resolved before winter sets in

HarrieV2
HarrieV227 okt. 2021 - 6:24

Het verschil met WC-Eend is dat ze bij WC-Eend geen vergelijkend onderzoek doen en zich niet op de feiten baseren. Tenminste niet voor de PR. Nu is politiek natuurlijk ook een hoop PR (en bla, bla), maar ik denk niet dat je hier om de feiten heen kunt.

Erik Geven2
Erik Geven227 okt. 2021 - 13:08

@Karingin 'tele' ja? Meteen heel je reactie invalid.

Juppé🎗
Juppé🎗26 okt. 2021 - 20:24

« Wat er dezer dagen gebeurt is een ramp,” zei hij in een interview met de populistische journalist Jean-Jacques Bourdin voor een Frans radiostation (vanaf 10:20).: »…….BFMTV en RMC radio zijn hier gerenommeerde stations. Bourdin stelt oa populistische vragen maar is het niet. Frankrijk zou gedreigd hebben om de stroomtoevoer uit de kerncentrales naar ZW-Engeland te stoppen. Dat is niet zo. Er wordt niet geleverd boven de bestaande afspraken, totdat het gezeur is afgelopen.