Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Brexit: de lont in het Noord-Ierse kruitvat

  •  
08-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Nu Boris Johnson terugkomt op zijn afspraken met de EU over een douanegrens in de Ierse Zee , houden de bewoners van Noord-Ierland hun hart vast. Als er weer een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland, zullen radicale republikeinen mogelijk weer de wapens oppakken. “Het zal onvermijdelijk tot aanvallen op grensinstallaties leiden”, zegt Daire McKenna tegen Zembla.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Purper Floyd
Purper Floyd10 okt. 2020 - 19:11

Ik snap die Engelsen niet, geef dat enigszins nutteloze stuk Noord Ierland, Ulster noemden ze dat voorheen, gewoon terug aan de Ieren. Dan ben je van alle gezeik op dit punt af, uiteindelijk is Noord Ierland niet eens als wingewest te beschouwen, het levert slechts ellende op. Strik eromheen en aan de Ieren teruggeven.

Petra Privacy
Petra Privacy9 okt. 2020 - 18:50

Let us be clear. The Northern Ireland may be wise after a couple of years. When the Brexit will be done, we in Ireland hope for the best. But when Boris Johnson is making choices without the people in Nothern Ireland, so watch out your back. You can't relay on him, that's for sure. So Nothern Ireland is very welcome to become Ireland. Because making a choice for the future, someday we are going to be one country. Ireland is Europe, England isn't anymore, they are going to loose this. We are independent in Ireland, and we are going te make it in Europe. Nothern Ireland want to do business with Europe, so it is not so difficult how to do this. We are proud to be Irish, we don't need the United Kingdom, because they are not united anymore.

Oase2
Oase29 okt. 2020 - 11:09

Dat het Brexit verdrag moet worden herzien is logisch nu de EU de onderhandelingen blijft saboteren. Daar zijn verdragen voor, handhaven zolang het kan en redelijk is voor alle partijen en anders aanpassen. Dat weten EU elite maar al te goed. Het is niet voor niks dat EU verdragen doorlopend worden aangepast ook al laten EU burgers middels referendum weten dat ze niet akkoord gaan. Aan grenzen rommelen (in oostelijke richting) is haast dagelijkse praktijk voor EU elite. https://europa.eu/european-union/law/treaties_nl#:~:text=Een%20EU%2Dverdrag%20is%20een%20bindende%20overeenkomst%20tussen%20de%20lidstaten.&text=Af%20en%20toe%20worden%20die,de%20euro%2C%20mogelijk%20te%20maken. Wat natuurlijk niet past is dat de EU de terroristenkaart trekt door er op te zinspelen dat terroristen wel eens kunnen toeslaan als de EU haar zin niet krijgt en er een harde grens moet komen tussen Noord Ierland en de Ierse Republiek.

2 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks9 okt. 2020 - 12:44

"Dat het Brexit verdrag moet worden herzien is logisch nu de EU de onderhandelingen blijft saboteren." Aha, dus Boris Johnson is eigenlijk een pion van de EU?

Mohawk2
Mohawk29 okt. 2020 - 12:51

"nu de EU de onderhandelingen blijft saboteren." De projectie is sterk in jou... niet de EU saboteert de onderhandelingen, Boris en zijn Brexiteerclub zijn zelf de saboteurs en verklaren een eerder opgemaakt verdrag waar de handtekening van Boris onder staat (Withdrawl Agreement) ongeldig. Een verdrag waarover al lang en breed onderhandeld was, dat bepaalt dat de (douane)grens met de EU & VK in de Ierse Zee komt te liggen en niet op het land tussen Ierland & Noord-Ierland, voornamelijk vanwege dat andere verdrag waar het VK zelf zijn handtekening heeft gezet (Good Friday Agreement), weet je wel. "de EU de terroristenkaart trekt door er op te zinspelen dat terroristen wel eens kunnen toeslaan" Het kan geen kwaad je hoofd eens uit dat anti-EU-echokamertje in dat smoezelige internethoekje te halen waarin je blijkbaar al veel te lang vertoeft. Het zijn de inwoners van Ierland en Noord-Ierland zélf die al tijden vrezen dat de troubles weer op zullen laaien door de opstelling van Westminster inzake Brexit en de EU-grens met EU-lidstaat Ierland. Dan nog je link: leuk, maar het VK is geen lid meer van de EU. Wat is je punt van die link in deze discussie?

Hakkepuf
Hakkepuf9 okt. 2020 - 7:16

Het is normaal dat een land soevereiniteit over zijn eigen grenzen wil hebben. De EU (of beter gezegd Frankrijk) is bezig om het Verenigd Koninkrijk te koloniseren en vleugellam te maken. Stel je eens voor dat de Brexit een succes wordt en dat andere landen (Nederland, Oostenrijk, Scandinavie) inspiratie krijgen om ook uit de EU te stappen. Dan is Frankrijk zijn wingewesten kwijt. Dan moeten ze aan het werk en op de centjes letten. Van de UK mag de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zonder problemen open, alleen heeft de EU (lees Frankrijk) daar een probleem mee. Don't blame Boris in this case.

9 Reacties
Jan Lubbelinkhof2
Jan Lubbelinkhof29 okt. 2020 - 8:21

Ik zou niet eens weten waar ik zou moeten beginnen om u op de onzin te wijzen die u hier opgetikt heeft. Ik zou zeggen, lees eens wat anders dan youtube...

Karingin
Karingin9 okt. 2020 - 8:33

Je snapt er geen ruk van. Een open grens tussen IE en GB is een open EU-grens slimmerik, durf te wedden dat je op je achterste poten zou staan als die bijv. tussen Spanje en Marokkoof Griekenland en Turkije open zou staan.

Mohawk2
Mohawk29 okt. 2020 - 8:48

"Van de UK mag de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zonder problemen open, alleen heeft de EU (lees Frankrijk) daar een probleem mee" Wat begrijp jij niet van dat als je uit een unie stapt dat daar waar je een landsgrens hebt met die unie dat die grens dan gesloten moet zijn met die unie? Of dat als je dan geen gesloten grens wilt dat je dan een verdrag moet hebben met die unie... zoiets als een douane-unie? De grenzen met Rusland dan ook maar open, Hakkepuf? Wat snap je niet aan dat je niet van twee walletjes kunt eten? Niet "de EU (of beter gezegd Frankrijk)" is bezig het VK vleugellam te maken, dat doen Boris c.s. gewoon helemaal zelf, bij hun volle verstand. Boris en zijn Brexiteers willen geen lid meer zijn van de tennisclub, geen contributie meer betalen, zich niet meer aan de regels van die tennisclub houden (want ze zijn soeverein!), maar ze willen wel nog gewoon komen blijven tennissen en van alle faciliteiten van de tennisclub gebruik maken net zoals toen ze nog wel lid waren. En jij als mede-eigenaar van die tennisclub zou dat volstrekt normaal vinden en daar geen probleem mee hebben, Hakkepuf? En a propos, niet "lees Frankrijk" heeft daar problemen mee, de gehele EU (ALLE landen in de EU) heeft daar problemen mee. En terecht, want als ze tegen Boris zouden zeggen, "tuurlijk joh, open die grens", dan kunnen ze net zo goed geen meer EU hebben.

Hakkepuf
Hakkepuf9 okt. 2020 - 9:01

@Mohawk: in de laatste zin zeg je het zelf: De EU wil dat die grens daar komt.

axetothehead
axetothehead9 okt. 2020 - 10:37

Wanneer je volgens WTO regels gaat handelen moet je alle WTO landen gelijk behandelen, anti discriminatie. Stel je de grens open met Ierland dan moet je de grens open stellen voor allen landen in de WTO. Daarnaast is het VK al akkoord gegaan met de douanegrens in de ierse zee, dus ze hebben geen poot om op te staan.

Mohawk2
Mohawk29 okt. 2020 - 10:38

Hak "in de laatste zin zeg je het zelf: De EU wil dat die grens daar komt." Nee Puf! Ga je schoolgeld terughalen. De EU wil niet dat grens daar komt. Die grens ligt er al vanaf het moment dat Ierland onafhankelijk werd van het VK op 6 december 1921. En du moment dat het VK geheel vrijwillig uit de EU stapte werd die grens met Ierland van een open binnengrens in de EU tot een buitengrens met de EU die gesloten moet worden. Wat snap je hier niet aan? Of wat weiger je hieraan te begrijpen? Verblind zijn vanwege anti-EU-sentimenten is nog tot daaraan toe, maar dat doet helemaal niets af aan harde feiten in de realiteit... Maar goed, ik begrijp dat je dus, jouw logica volgend, ook voor een open grens met Rusland, Turkije, en Marokko bent? Die zijn ook geen lid van de EU maar grenzen er wel aan, net als het VK nu.

Roel2
Roel29 okt. 2020 - 11:10

Eens kijken of BJ nog zo staat te juichen als wij alle asielzoekers via Ierland naar het VK sturen, of gaan de grenzen dan wel dicht?

Mohawk2
Mohawk29 okt. 2020 - 13:37

PS @ Hak “in de laatste zin zeg je het zelf: De EU wil dat die grens daar komt.” Nog ter aanvulling en verdere verduidelijking van mijn eerdere reactie hierop: de EU wil helemaal niet dat de grens per se op het Ierse eiland komt. Er was al een verdrag met het VK (Withdrawl Agreement) dat bepaalde dat de gesloten buitengrens met de EU en het VK in de Ierse Zee komt te liggen, zodat de grens met I & NI open kan blijven. Dat verdrag heeft Boris nu ineens opgezegd, want "We want our Unicorns!". Maar er moet om redenen die ik jou hopelijk niet hoef uit te leggen wel een gesloten (douane)grens komen tussen de EU en het VK. Als Boris geen grens wil in de Ierse Zee maar een open grens op het Ierse eiland, dan kan hij altijd nog de optie kiezen van lid worden van de Douane Unie. Maar dat wil hij niet want "Sovereignty!". Blijft over een gesloten grens op tussen I & NI... maarrrr, laat het VK nu een jaar of 20 geleden na 30 jaar burgeroorlog in Noord-Ierland het Good Friday Agreement hebben getekend waarin staat dat er nooit meer een gesloten grens tussen I & NI komt. Dit probleem ligt dus echt op het bordje van Boris en niet van de EU. Durf jij met deze feiten op een rij nu nog te beweren dat het de EU is die dwarsligt op dit dossier?

Purper Floyd
Purper Floyd10 okt. 2020 - 19:15

Open grenzen zou alleen over goederen moeten gaan, niet over mensen in de zin van dat iedereen maar kan gaan wonen waar hij of zij wil. Als het alleen over goederen gaat mogen van mij alle grenzen van de wereld worden opgeheven. M.a.w., je mag alles mijn land inbrengen en verkopen, mits het zonder staatssteun gebeurt.