Drie jaar nadat de Britten met veel tamtam uit de EU zijn gestapt blijkt dat de Brexit zoals voorspeld rampzalig uitpakt voor het land. Economen van Bloomberg hebben berekend dat de Britse economie nu zo'n 114 miljard euro per jaar schade lijdt aan het verlies van het EU-lidmaatschap. Britse ondernemingen zuchten onder een gebrek aan arbeidskrachten omdat de Britten er niet goed in slagen arbeidskrachten van buiten de EU aan te trekken ook al is de migratie zowel legaal als illegaal toegenomen. De economie is nu 4 procent kleiner dan wanneer er geen Brexit was geweest. Groot-Brittannië is het enige G7-land dat dit jaar met een krimp van de economie te maken krijgt.
Economen Ana Andrade en Dan Hanson stellen zich in een nieuw Bloomberg Economics-rapport de vraag of het Verenigd Koninkrijk zichzelf schade heeft berokkend door Brussel de rug toe te keren. “Het bewijs suggereert tot dusver nog steeds van wel”, schrijven ze. “De belangrijkste conclusie is dat de breuk met de interne markt de Britse economie mogelijk sneller heeft geraakt dan wij, of de meeste andere voorspellers, hadden verwacht.”
Ivan Ollevier, expert van de Belgische publieke omroep VRT, constateert dat de shock over de effecten zo groot is dat de Britten het onderwerp dood verklaren.
"Er wordt gezwegen over de Brexit, het is een taboe. Als je mensen op straat interviewt over de Brexit, dan klappen ze dicht. Politici die nu het woord Brexit in de mond nemen, dat is politieke zelfmoord."
In Groot-Brittannië is de stemming omgeslagen. Het merendeel van de bevolking erkent dat de Brexit een slecht idee was. The Guardian meldde maandag dat vooral jongeren de Brexit als een miskleun zien. Oudere generaties, die veelal voor de Brexit stemden en in hun hoofd veelal nog in de vorige eeuw leven, hebben veel meer moeite om te erkennen dat het een blunder was om uit de EU te stappen.
De kiezers werden door populisten overgehaald om voor de Brexit zou stemmen omdat de EU het land 350 miljoen pond per week zou kosten en dat geld beter aan de zorg besteed kan worden:
"Dat was een leugen", zegt Ollevier. "Het Verenigd Koninkrijk heeft nooit zo'n bedrag per week overgemaakt aan de Europese Unie. Al maanden zitten ze met een nijpend personeelstekort. Dat is deels door een gebrekkige investering, maar ook door Europese verpleegkundigen en artsen die naar Europa zijn teruggekeerd."
Volgens Guy Hands, een vooraanstaand zakenman uit Londen en bekend steunpilaar van de Conservatieven, heeft de regering niet alleen de zorg maar het hele land "onder de bus gegooid". Hij noemt de Brexit een "totale ramp" die gebaseerd is op "een hele hoop leugens".
De Britse premier Sunak zegt nog in de Brexit te geloven. Hij spreekt van een "enorme kans" en dat de "voordelen nog gaan komen".
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik vond de Brexit jammer. Toch een beetje als een goed teamlid dat besluit het team te verlaten en daarmee ook de rest van het team even door elkaar schudt en herdefinieert. Dat de doemvoorspellingen na drie jaar deels zijn uitgekomen vind ik niet verrassend. Toch denk ik dat je pas na tien tot twintig jaar kan beoordelen wat Brexit uiteindelijk voor het VK heeft betekend. En dat kan er heel anders uitzien.
Ik ben benieuwd of al die exit-stemmers ook die twintig jaar in hun hoofd hadden.
De EU moet daar blij mee zijn. Als de UK ineens was gaan groeien en bloeien was het een onmiddellijke en totale leegloop geworden, ik denk dat er heel wat samengeknepen billen aan het ontspannen zijn nu. Maar economie hoeft niet altijd te groeien. Krimp is ook goed. En een verschuiving toch wel. Dat 'sliep uit' gedoe staat me tegen. Laat ze maar schuiven, en gun ze de wereld.
Krimp is goed? Iedereen moet blij en tevreden zijn met armoe, werkeloosheid en andere ellende alleen omdat sommigen mensen het begrip economische groei maar niet begrijpen?
Sunak is definitief de laatste lunatic op Downingstreet 10? Wel raar trouwens , het Europeese belang (lees economische invloed) zou vervangen worden via contracten met India, Brazillie etc. Weinig van terecht van gekomen natuurlijk en je moet wel de mensen voor je economie hebben. Maar goed, de UK functioneert nu alleen nog als voorbeeld van wat er gebeurt na één of andere exit. Verder functioneert de UK niet natuurlijk....
De Britse beurs gaat overigens prima. Kijk maar naar de statistieken, over meerdere jaren, van de FTSE 100. Ik kan er ook niet precies mijn nagel onder krijgen, maar je kunt met cijfers aantonen wat je maar wilt aantonen. En dat gaat alle kanten op. De beurs is in zoverre een goede graadmeter omdat er sprake is van een stapeling van getallen in plaats van praatjes. En de beurscijfers zeggen vooral ook iets over de verwachtingen in de toekomst. Er zijn nu inderdaad wat strubbelingen, maar ik verwacht dat het VK qua welvaart ongeveer net zo wordt als Zwitserland en Noorwegen. Ik zou niet weten op welke gronden dat anders zou zijn.
" Ik kan er ook niet precies mijn nagel onder krijgen, maar je kunt met cijfers aantonen wat je maar wilt aantonen. " Precies logisitiek Nederland en het ministerie van Verkeer kwantificeren al jaren in miljarden wat de files kosten, maar ik denk dat genoeg mensen op Joop het dan met je bovenstaande quote eens zijn.
Noorwegen drijft op olie, Zwitserland haar bankgeheim en fiscale faciliteiten. Op die gronden is het anders. Door de EU te verlaten maar het toch als afzetmarkt te willen behouden heeft het VK wel de nadelen, maar niet langer de voordelen van de EU. Ik weet niet of die beurs nou zo indicatief is. De bedrijven die genoteerd zijn opereren voor het grootste deel buien het VK? En het aantrekken van nieuwe noteringen en het binnenboord houden van geld, daar hebben ze wel degelijk moeite mee: So far in 2022, funds investing in UK stocks have seen record outflows of 23 billion euros, according to Refinitiv Lipper, up from almost 18 billion euros last year and the 14.6 billion euros shed in 2016, when Britain voted to leave the European Union. Annual outflows from French equity funds are much smaller - at 2 billion euros this year. https://www.reuters.com/markets/europe/tale-two-stock-markets-how-london-still-trumps-paris-investors-2022-11-28/
Eric, de beurs is een prima graadmeter voor mensen die hun geld verdienen met beleggen. Niet voor mensen in loondienst. Het laar zien hoeveel geld er overgeheveld wordt van arm naar rijk. Daarin is de brexit zeker geslaagd, precies zoals het bedoeld was. De verpaupering van de arbeidersklasse in optima forma.
Gelukkig komt er weer plannen voor een EU fonds en raad eens wie de fikse nettobetaler mag zijn? Ja, we worden verder en verder de transfer-unie ingerommeld.
U doet als exiteer voorkomen alsof het alleen maar slecht gaat met ons in de EU, en dat een exit alleen maar het paradijs zal brengen maar tegendeel is waar. Zijn deze voorbeelden die in dit artikel genoemd worden niet voldoende om te beseffen dat we het goed doen samen met de EU en dat we het beter doen? Tevens verandert de wereld. We krijgen steeds meer te maken met grotere machtsblokken in de wereld en het zou goed zijn als wij ook verenigd zouden zijn.
@Oki Doki: nee hoor, u doet aan projectie. Juist in de media wordt elke dag benadrukt dat een Brexit alleen maar nadelen heeft en geen enkel voordeel. En zodra 1 iemand wijst op een nadeel van het EU-lid zijn dan ga je meteen los. Alleen 1 gedachte is goed, en andere gedachten zijn fout, want schadelijk voor de wereldvrede en de machtsbalans in de wereld of zo iets.
Brexit was een soort van burgeroorlog zonder wapens. Het creëerde een kloof tussen jong en oud, tussen stad en platteland, tussen hoger en lager opgeleid. De toekomst tegenover het verleden. Dus is de uitkomst niet zo verwonderlijk. Wij stonden erbij en keken er naar en zagen de misleiding en de goedgelovigheid. Waarschijnlijk beter dan dat zij het zelf zagen. De Brexiteers zullen nu zeggen dat ze van niets wisten. Ja, dat hebben we eerder gehoord. Maar het is een nationale schande. Democratie is een breekbaar goed in de handen van de verkeerden.
Alle nettobetalers van de EU (en dat zijn er niet zoveel naast NL) gaan erop vooruit als ze de EU verlaten. Uit solidariteit doen ze dat niet maar de rek gaat er op een bepaald ogenblik wel uit.
"Alle nettobetalers van de EU (en dat zijn er niet zoveel naast NL) gaan erop vooruit als ze de EU verlaten." Waar baseer je dat op?
Ik denk niet dat dat uit solidariteit is Rechste Bal. Het is geen geheim dat voorstanders van Brexit en Nexit niet de waarheid willen weten. Dat het economisch een heel domme zet zou zijn. In alle EU-landen is volgens de laatste enquêtes onder de bevolking de wens uit de EU te treden afgenomen; door de gevolgen van de Brexit. Hetzelfde verhaal met Italië, wat ons veel geld zou kosten, terwijl je er meer aan verdient 10 miljard. Afdracht NL aan EU 5.5 miljard. Italie 6.5 miljard. We krijgen inderdaad minder: dat is afhankelijk van je bbp-grootte ten opzichte van de populatie. Grootste netto-ontvangers: Hongarije (bbp-basis) en Polen. Daar hoor je gek genoeg niemand over. Autonoom, Onafhankelijk, Soeverein op handelsgebied? Vergeet het maar. Je kan 1 overeenkomst hebben of je kan er 120 hebben die je periodiek moet onderhandelen; zie Zwitserland. Grootste exportmarkt is de EU, grootste import ook de EU. Populatie 8 miljoen inwoners. EU 447. Aangeboden is ooit 1 overeenkomst; lidmaatschap. Economisch afhankelijk. Als je Britse collega's hebt kunnen die je mooi vertellen dat het een grote fout was. Maar ja, (extreem) rechts en fouten toegeven of dat men mis zat: dat is moeilijk. Inmiddels voorbeelden genoeg wat de kosten en dat bedrijven hun tent hebben sluiten om de derving van export en kosten van papierwerk niet kostenrendabel was
¨Alle nettobetalers van de EU (en dat zijn er niet zoveel naast NL) gaan erop vooruit als ze de EU verlaten.¨ .... O ja? Zou je dat eens kunnen onderbouwen met FEITEN? Want dit is zo´n enorme simplificatie, dat je of keihard staat te liegen of écht geen idee hebt waarover je het hebt!
Hoe kun je na deze vaststellingen over de EU en de ellende over de Brexit alsnog een exit voorstaan? Je moet ook erbij berekenen wat we allemaal verdienen aan de EU. De Brexit heeft ervoor gezorgd dat de economie met 4 procent is gekrompen en ik denk dat dat bedrag veel hoger is dan de netto afdracht aan de EU.
De netto ontvangers die investeren het geld in het beter maken van de economie en een sterk Europa is goed voor iedere Europeaan.
Zulks is de consequentie van kleinburgerlijke kuddegeest indien de argeloze kiezer zich een sinister rad voor ogen laat draaien door nationaal-populistische elementen van het rabiaatrechtse smaldeel. Laat het een waarschuwing zijn voor óns land.
Je hebt helemaal gelijk, Hannes. Die hele Brexit kost de aandeelhouders bakken met geld! Fijn dat jij ook eens aan hen denkt.
Markzelluf ..... Alléén de aandeeelhouders? Je laat duidelijk merken dat je óf een héél gekleurde bril op hebt of écht niet weet waar je het over hebt!
Jan, dat zeg ik toch nergens. Maar opvallend is wel dat vooral financieel gedreven mensen ( City en dergelijke) remainers waren/zijn. Wat je ook van de Brexit vindt ( van mij mochten de Britten zeker blijven), een samenleving is meer dan een bnp. Daarnaast, de EU heeft natuurlijk ook niet bepaald haar best gedaan om de welvaart in het VK te verhogen, integendeel
Inmiddels heeft 57% van de respondenten aangegeven dat als er nu een referendum zou plaatsvinden over het weer deel uit kunnen en willen maken aan de EU, dat ze ja zouden stemmen. Alleen in Q2 van 2022 al een verlies van 5.5% van het GDP, omgerekend 38 miljard euro. Ruim 100 miljard al in 2021, dit waarschijnlijk meer volgens Bloemberg (113+ miljard). Je zou er 350 miljoen pond mee kunnen besparen zeiden de populisten. Dat op zich was al een leugen. 350x 52= 18 miljard per jaar. Maar je hebt onafhankelijkheid. En een hele bureaucratische rompslomp, dure en daardoor minder export. Liz Truss probeerde er een nog groter belastingparadijs voor bedrijven en investeerden van te maken. Een Singapore aan de Noordzee. Met kosten voor de burger. Het zou minder migratie betekenen. Helaas. Op naar poging 2. Ik hoor het van Engelse collega's. A total disaster. Major mistake. Onze Conseratieve vrienden die het land te grabel gooien puur voor electorale/politieke beweegredenen. Als je als mooiprater, een populist, zoals onze blonde vriend uit Limburg die zegt een Nexit te willen, voor een handels en distributieland, wat goed zal vallen bij de achterban die dat dat een goed idee is, mag zich afvragen waarom deze eeuwige in de oppositie wil blijven zitten. Het beste medicijn tegen extreemrechts is dat extreemrechts eens aan de macht moet komen en verantwoordelijk word van het reilen en zeilen van dit land. En de daad bij het woord voegt. An even bigger disaster waiting to happen.
"Groot-Brittannië is het enige G7-land dat dit jaar met een krimp van de economie te maken krijgt." "Bloomberg Economics's model puts the chance of a recession in 2023 at 100%" https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-01-25/how-close-is-the-us-to-recession-why-experts-are-struggling-to-predict-it
" Britten er niet goed in slagen arbeidskrachten van buiten de EU aan te trekken ook al is de migratie zowel legaal als illegaal toegenomen. " Als deze zin waar is dan zou het aantal vacatures in de UK moeten zijn toegenomen.
Ik heb uit eigen ervaring een klein voorbeeld: het is/was onmogelijk om in de UK voldoende chauffeurs voor koeriersbedrijven te vinden. In dit geval koeriersbedrijven die zich bezighouden met het op het (vakantie)adres naleveren van op de vlucht vertraagde koffers. Daar waar de nalevering ooit één dag na aankomst plaats vond, konden wij nu niets, maar dan ook niets garanderen en vond nalevering vaak vier of vijf dagen na aankomst plaats.
@Jansen7 -------------------- Die zin viel me ook al op en ik begreep 'm ook niet. Misschien wordt ermee bedoeld dat immigratie niet automatisch leidt tot meedoen in de maatschappij.
@JanDuine2: dat is een geldkwestie. Je kan zo een ICT'er of advocaat inhuren die ook je koffer nabrengt als de luchthaven een fout heeft gemaakt, maar dat bedrag hebben jij en ik er niet voor over.
Je moet wel echt rechts zijn om steeds het financiële aspect aan te halen om tegen de Brexit te zijn. Parttime werken kost ook geld, maar mensen kunnen dat verkiezen omdat het andere mogelijkheden biedt, zoals grotere mogelijkheden je eigen leven te bepalen. Sociale uitkeringen zijn economisch bezien ook best onhandig- schaf ze af en je krijgt gemiddeld een veel hogere welvaart dan nu in Nederland, bewijst de VS. Maar toch, een beetje solidariteit, ik vind het zo gek nog niet; dan maar wat minder poen. Maar goed, hier denken ze er blijkbaar anders over.
"Je moet wel echt rechts zijn om steeds het financiële aspect aan te halen om tegen de Brexit te zijn." Onzin. Het was een van de hoofdargumenten van de Brexiters en ook Nexiters. Dat uit de EU gaan economisch voordelig zou zijn.
Take back control, was de slogan. Inderdaad zou de netto afdracht wegvallen en sommigen suggereerden dat dit naar NHS zou gaan. En dat was onzin ( maar wel een vieze truc). Wat we echter niet weten is hoe de inkomensverdeling in het VK nu is. Per saldo armer, voor aandeelhouders en de rijke vrije beroepers, maar hoe zit dat met metselaars en elektriciens in Noord-Engeland? Die hebben nu veel minder concurrentie van bijvoorbeeld Polen en Roemenen. Voor de Brexit hadden die het moeilijk hoor. Labour was niet voor niks voor een groot deel voor leave
'Wat we echter niet weten is hoe de inkomensverdeling in het VK nu is. ' Kujn je eens proberen wat relevante info hierover te vinden voordat je een ballonnetje oplaat?
Zoals rishi zegt, we hebben enorm veel vrijheid. Daarom had de UK ook als eerste een vaccin beschikbaar. Dat heeft levens gescheeld. https://www.hln.be/buitenland/britse-premier-sunak-noemt-brexit-enorme-kans-voor-verenigd-koninkrijk~af07bd9e/ Noorwegen en Zwitserland zullen nooit bij de eu willen en die landen hebben een goede economie en oa goede gezondsheidszorg.
Dat van dat vaccin had niets met de brexit te maken. Onder de EU had het land exact hetzelfde kunnen doen. Kijk bijvoorbeeld maar naar Hongarije en sputnik.
Neehoor, de uk hoefde voor de vaccins niet op goedkeuring van de EMA te wachten.
'Noorwegen en Zwitserland zullen nooit bij de eu willen en die landen hebben een goede economie en oa goede gezondsheidszorg.' Bankgeheim en olie zijn de belangrijke factoren hier.
Stokk Het lag een stuk ingewikkelder in de jaren 70. Diverse groeperingen zeiden Nee tegen de EEG (nei til eec). O.a Kvinneaksjonen (De Vrouwenactie). Zelfs vrouwen van 40-60 gingen de barricades op.
De geopolitieke gevolgen van de Brexit zijn natuurlijk velen malen erger dan de financiële malaise bij de Britten. Rusland, de VS, India en China zijn maar wat blij dat wij Europeanen intern aan het bakkeleien zijn ipv eendrachtig naar buiten toe treden.
Berend, "Rusland, de VS, India en China zijn maar wat blij dat wij Europeanen intern aan het bakkeleien zijn" Obama was er niet blij mee herinner ik me.
Mwah. Je zegt dat de economie in Engeland de enigste is die niet gaat groeien. Veel tekort aan arbeidskrachten. Kijk eens naar Phillips. Kijk eens naar het tekort aan arbeidskrachten in Nederland. Ik krijg geen mensen in mijn team. Ze zijn gewoon niet te vinden.