Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Brein achter Femen is een man'

  •  
04-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
femen_03.jpg
Documentairemaker: Victor Svyatski leidt feministische actiegroep... 'Hij koos mooiste meisjes, want die halen voorpagina'...
De Oekraïense feministische actiegroep Femen, bekend en berucht vanwege hun toplessprotesten, is opgericht en wordt geleid door een man. Victor Svyatski. Dat beweert de Australische documentairemaker Kitty Green. Haar documentaire ‘Ukraine is not a brothel’, waarvan hierboven de trailer te zien is, gaat vandaag in première op het Filmfestival van Venetië.
Volgens Wikipedia werd Femen, dat in 2012 internationale bekendheid kreeg door hun  protesten tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal, in 2007 opgericht door Anna Hutsol. De naam Victor Svyatski duikt wel regelmatig op als politiek adviseur van de beweging. Hij kwam in juli nog in het nieuws nadat hij zwaar was mishandeld in Kiev. Een van de Femen-vrouwen zei toen over hem:
RTEmagicC_svyatski_01.jpg
‘Hij legt ons de politieke situaties uit en wijst ons op ideologische strijdpunten. We hadden hem uitgenodigd om ons met enkele projecten te helpen.’
Maar zo bescheiden is zijn rol niet, stelt Kitty Green tegenover The Independent. Svyatski is hét brein achter Femen:
Het is zijn beweging en hij heeft de meisjes persoonlijk uitgekozen. Hij koos de mooiste meisjes, want de mooiste meisjes verkopen meer kranten. De mooiste meisjes halen de voorpagina’s… dat werd hun imago, op die manier hebben ze het merk Femen verkocht.
Svyatski is in de documentaire niet al te vleiend als het gaat om ‘zijn’ meisjes:
“Ze zijn zwak. Ze hebben geen sterk karakter. Erger, ze willen niet eens sterk zijn. Integendeel, ze zijn onderdanig, hebben geen ruggengraat, een gebrek aan punctualiteit  en vertonen andere factoren die hen belemmeren om politiek activist te worden. Dat waren allemaal kwaliteiten die ze moesten leren.
The Independent: The Man Who Made Femen

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

JanB2
JanB24 sep. 2013 - 9:30

Ik lach me rot. En dan te bedenken dat mijn reactie van enige tijd geleden waarin ik de Femen dame's als een zootje hysterische meiden afdeed niet langs de redactie kwam. Eens kijken hoe het met deze gaat.

TonNoort
TonNoort4 sep. 2013 - 9:30

So What? Iemand moet het toch doen. In een samenleving waar mannen en vrouwen gelijk zijn, maakt het toch niet uit wie wat doet. Als ze het maar samen doen.

wouroe
wouroe4 sep. 2013 - 9:30

♫ This is a man's world.. ♫ -JB

JAWEH
JAWEH4 sep. 2013 - 9:30

Het is zo cynisch dat er uiteindelijk een man aan de touwtjes trekt, maar ze zijn/waren wel doelmatig op een bepaalde manier. Poer bikos of joe !

1 Reactie
TonNoort
TonNoort4 sep. 2013 - 9:30

Nee, het is cynisch dat je het cynisch vindt.

[verwijderd]
[verwijderd]4 sep. 2013 - 9:30

Waarbij de lont uit Femen getrokken is In de toekomst zien we alleen maar domme meisjes

1 Reactie
TonNoort
TonNoort4 sep. 2013 - 9:30

Dan begrijp je niet waar emancipatie werkelijk omdraait. Als je vanwege dit 'feit' (want het is alleen maar een mening van een filmmaakster en geen feit) al roept dat het niets meer voorstelt, dan ben je nooit echt geïnteresseerd geweest. Dan wachtte je alleen maar op een gelegenheid om het af te keuren.

[verwijderd]
[verwijderd]4 sep. 2013 - 9:30

Ach, in het begin werd Dolle Mina ook door mannen geleid.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH4 sep. 2013 - 9:30

Rasoptimist..