Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Linkse partijen maken vuist tegen 'boete op boodschappen'

  •  
11-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-10-11 om 19.08.25
De door Rutte III aangekondigde btw-verhoging van 6% naar 9% op gewone boodschappen, terwijl grote bedrijven een miljardenkorting krijgen, is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Politieke partijen Groenlinks, de SP, PvdA en 50Plus hebben daarom de handen ineen geslagen met een brede coalitie van vakbonden. Samen kondigen ze een grote maatschappelijke actie aan tegen de geplande belastingverhogingen voor gewone aankopen.
Op de site valt het volgende bericht te lezen:
"Het nieuwe kabinet wil de btw verhogen op de dagelijkse boodschappen, de fietsenmaker, boeken, groente en fruit, geneesmiddelen, concertkaartjes en het openbaar vervoer. Tegelijkertijd verlaagt ze voor vrijwel hetzelfde bedrag de winstbelasting voor grote bedrijven. De boodschappen worden duurder, de winsten van multinationals groter. Dat geeft weinig vertrouwen voor de toekomst. Dit moet anders. Dit gaan wij stoppen."
Tegelijkertijd verlaagt ze voor vrijwel hetzelfde bedrag de winstbelasting voor grote bedrijven. De boodschappen worden duurder, de winsten van multinationals groter. Dat geeft weinig vertrouwen voor de toekomst.
Dit moet anders. Dit gaan wij stoppen.
Aan de actie doet onder andere FNV, de Patiëntenfederatie, de Fietsersbond, de Koninklijke Boekverkopersbond, de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek, de ANBO, de Groentecoalitie, FNV Jong en de Beroeps Organisatie Kunstenaars mee. Door deze krachten te bundelen, vormen ze een maatschappelijke beweging die niet te negeren valt, stellen de ondertekenaars. Zo benadrukt GroenLinks-leider Jesse Klaver: ‘We hebben gezien dat wanneer er genoeg maatschappelijke druk komt deze coalitie haar plannen aanpast. Als we ons verenigen kunnen we deze btw-verhoging van tafel krijgen.’ Hij hekelt de verhoging en zegt dat het kabinet kiest voor de belangen van het grote geld.
Emile Roemer (SP) ziet de btw-verhoging ook in de context van de crisis, waarin jarenlang werd bezuinigd om de banken overeind te kunnen houden. ‘Tijdens de crisis werden multinationals ontzien en kregen mensen de rekening. Nu het beter gaat staan multinationals vooraan om de cadeautjes te incasseren en mag u meer betalen voor uw boodschappen’ aldus Roemer. Hij noemt de btw-verhoging ‘onrechtvaardig en oliedom’. Lodewijk Asscher sluit zich hierbij aan. volgens hem is de verhoging nu het zo goed gaat met Nederland helemaal nergens voor nodig: ‘De rekening betalen we met zijn allen aan de kassa van de supermarkt. Gewone alledaagse boodschappen worden duurder, terwijl de grote bedrijven goedkoper uit zijn’. Hij noemt de btw-verhoging ‘een presentje van enkele miljarden aan multinationals en buitenlandse beleggers’.
Volgens I&O research zijn de linkse partijleiders niet de enigen: acht op de tien Nederlandse kiezers is negatief over de geplande maatregel. Zelfs onder VVD-stemmers valt de maatregel bij 63 procent verkeerd. Eerder kondigden Roemer, Asscher en Klaver al aan om  meer samen te gaan werken .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.