Satellietdata werken in het nadeel van de bescherming van het woud ... Amazone lijkt geen prioriteit voor regering Dilma Roussef
Het Amazoneregenwoud werd de afgelopen twee maanden in sneltreinvaart ontbost, zo blijkt uit nieuwe satellietdata. Een consequentie van het gebrek aan een effectief milieubeleid in Brazilië.
De ontbossing van het Amazoneregenwoud lag de afgelopen twee maanden op 190% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Afgelopen september werd in één maand tijd 402 vierkante kilometer verwijderd. De regering van president Dilma Roussef van de Arbeiderspartij wil geen gegevens verstrekken over de ontbossing tot na de verkiezingen van volgende week zondag. Waarschijnlijk omdat het een grote nederlaag is voor iedereen die de ernst van de ontbossing inziet en omdat het haar stemmen kan gaan kosten. Zo was er acht jaar lang een positieve tendens waar te nemen waarin de ontbossing zelfs afnam . Tot vorig jaar althans, toen er weer een stijging van 29% was. Nu is dat bijna zeven keer zoveel.
De huidige regering heeft de afgelopen tijd de focus verlegd van natuur en milieu naar het genereren van agrarische inkomstenbronnen. Maar ook de boeren zelf bedreigen het behoud van het Amazonewoud. Zo zorgen zij ervoor dat ze minder dan 25 hectare verwijderen omdat anders de Deter satteliet van de Braziliaanse regering het opmerkt.
Actiegroep ‘Amazonia and Friends of the earth’ hebben alvast een oproep gedaan aan de volgende regering om meer werk te maken van diversiteit en onderhoud van het Amazonewoud. Het Amazonewoud is het grootste regenwoud ter wereld, verdeeld over zeven landen, waarbij het grootste deel in Brazilië ligt. Daarom is de rol van het laatstgenoemde land zo belangrijk. Het woud is uniek vanwege de flora en fauna die er voorkomen. Zo heeft het de grootste diversiteit aan plantensoorten ter wereld. En één op de vijf vogels wereldwijd leeft in het Amazonegebied.