Joop

Braziliaanse president Bolsonaro versoepelt wapenwet

  •    •  
15-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
952719267_6d43a9d809_z
Per decreet heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro het makkelijker gemaakt voor Brazilianen om wapens te kopen. Daarmee vervult hij een belangrijke verkiezingsbelofte. Als oud-kapitein in het leger zal het niet verbazen dat hij een groot voorstander is van vrij wapenbezit. Het gaat om wapens die in en om het huis mogen worden gehouden. Over het openlijk dragen van vuurwapens, zoals in de Verenigde Staten wel gebeurd, is nog niets bekend gemaakt.
In 2017 had het grootste land van Zuid-Amerika een recordaantal moorden te betreuren: 64.000. Het is daarmee met afstand koploper in de wereld. Slechts in het jaar nadat striktere regelgeving voor wapens was ingegaan, in 2004, was er een bescheiden daling van het aantal moorden. Sindsdien stijgen de cijfers weer.
Cc-foto: Jack Two , muurschildering van Blu in Sao Paolo.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

DePisang
DePisang16 jan. 2019 - 7:55

Het valt nog te bezien of Bolsenaro zijn kiezers, de rijksten en de rijke midenklasse, wel een plezier gaat doen met meer wapens. Mogelijk kunnen de rijken en middenklasse zichzelf in hun villawijken met een degelijk hek er omheen wel beschermen tegen achtergestelden die met de rug tegen de muur staan. Maar ze zullen er toch ook een keer uit moeten en dan wordt het prijsschieten.

EricDonkaew
EricDonkaew16 jan. 2019 - 6:00

Met burgers bewapenen verhoog je natuurlijk het aantal moorden per jaar, dat nu op 64000 staat (2017). Of Bolsonaro moet een nog onbekende truc hebben om het tegendeel te bewerkstelligen. Ik ben benieuwd, maar heb een hard hoofd in deze vorm van criminaliteitsbestrijding.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout15 jan. 2019 - 22:03

Ben benieuwd of dat vrije vuurwapenvoordeel uitsluitend geldt voor rechtse elementen. Dat dunkt me van wel, categorisch & systematisch digitaal voorgecontroleerd alsmede geselecteerd op gewenst ras & kleur plus politieke Anschluszfähigkeit.

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 jan. 2019 - 20:09

Ik heb een kalasjnikov op mijn verlanglijstje gezet. Heeft iemand een tweedehandsje in de aanbieding?

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander15 jan. 2019 - 18:49

Cowboys everywhere! Steeds meer cowboys aan het firmament. Maar goed Mark. R houdt het nog bij de emotionele drang om opgeschoten boeven in elkaar te slaan. Eng idee als hij straks weer een internationaal handeltje met B. en T heeft: uitbundige spontane lach en handjes schudden op heuphoogte. Wat gaat Mark doen? Knapt hij nu echt uit zijn vel? Of zal het een CO2 dealtje worden? Wordt ook moeilijk. Ik denk dat het een 'duurzame' deal met de houtindustrie wordt.

geronimo3
geronimo315 jan. 2019 - 18:15

De gekozen Braziliaanse President zal graag de inheemse bewoners in de Amazone,hij vind indianen stinken willen ombrengen en om zo via zijn vrinden de weg vrij te maken om alle wouden daar compleet te verwoesten,maak mij grote zorgen om deze gekozen President,maar ik weet het,ik ging er niet over.