Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Braziliaans parlement stemt voor afzetten president

  •  
18-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-04-18-om-08.10.22
Het Braziliaanse parlement heeft zondagnacht ingestemd met een afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff. De president wordt beschuldigd van het manipuleren van overheidsfinanciën om zo haar herverkiezing in 2014 te helpen. Ook zou Rousseff een rol hebben gespeeld in een corruptieschandaal rond staatsoliemaatschappij Petrobras.
Maar liefst veertig uur duurde het voor het Lagerhuis de benodigde twee derde meerderheid van de stemmen had voor een afzetting. Al ruim voor die meerderheid behaald was, gaf de president haar verlies al toe, wat overigens niet betekent dat Rousseff inderdaad uit haar ambt gezet zal worden. De procedure wordt nu overgeheveld naar de Senaat, waar opnieuw een twee derde meerderheid vóór moet stemmen.
Volgens Rousseffs stafchef Jacques Warner heeft de regering er alle vertrouwen in dat de Senaat de procedure alsnog verwerpt. Hij noemt het een complot van politieke tegenstanders die de herverkiezing van Rousseff in 2014 niet kunnen verkroppen.
Bron: Guardian cc-foto: Senado Federal

Meer over:

brazilië, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.