Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brandweer neemt PTSS onvoldoende serieus

  •  
11-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
564 keer bekeken
  •  
brandweerrotterdam

Brandweerlieden met een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) worden onvoldoende ondersteund, blijkt uit onderzoek van Zembla. Zo worden medewerkers die uitvallen, gekort op hun salaris omdat PTSS door de brandweer niet wordt erkend als beroepsziekte. De politie en Defensie beschouwen PTSS doen dat wel.

Brandweermensen zeggen niet goed voorbereid te worden op de gevolgen van de gebeurtenissen die ze meemaken, zoals verdrinkingen, beknellingen en suïcides. De gemiddelde medewerker voert gedurende zijn carrière 1500 reanimaties uit, omdat de brandweer vaak sneller ter plaatse is dan de ambulance. Bij 80 procent van de reanimaties overlijdt het slachtoffer. “Wat ik aan dood heb gezien, dat kan je brein niet aan”, aldus een brandweerman tegenover Zembla.

De brandweer brengt de omvang van PTSS-klachten bij werknemers niet goed in kaart. Op basis van internationaal onderzoek kun je veilig stellen dat honderden Nederlandse brandweerlieden PTSS hebben. Volgens de officiële cijfers zijn het er slechts een handvol.

De Zembla-uitzending ‘Opgebrand’ is zondag 11 februari om 22:05 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Karingin
Karingin11 feb. 2024 - 17:52

"Zo worden medewerkers die uitvallen, gekort op hun salaris omdat PTSS door de brandweer niet wordt erkend als beroepsziekte." Pardon?? Welke totaalidioten staan daar aan het roer?

1 Reactie
Nejras
Nejras12 feb. 2024 - 8:10

Idioten die het ook het budget beheren en zelf geen 1500 reanimaties uitvoeren tijdens hun carrière.