Joop

Brandweer kent groot tekort aan vrijwilligers

  •  
30-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3442101331_5011dc18b9_z
Veel lokale brandweerkorpsen kennen een tekort aan vrijwilligers. “We bereiken de grenzen van het huidige bestel, het begint te piepen en te kraken”, zegt Fred Heering, projectleider vrijwilligheid bij de brandweer tegen de NOS. Eerdere pogingen de problemen op te lossen door simpelweg hard te werken, zijn doelloos gebleken, de rek is eruit. “Dat gaat niet meer.”
Het dalen van het aantal vrijwillige brandweerlieden is een al jaren geleden ingezette trend. Volgens Heering hangt de problematiek samen met grote veranderingen in de samenleving. Waar mensen vroeger vaker in of dicht bij hun woonplaats werkten en daardoor snel ter plaatse konden zijn als er ergens brand uitbrak, is dat tegenwoordig anders. Daarnaast treedt momenteel een sterke vergrijzing op in zogenaamde krimpregio’s – jongeren blijven ook nog eens korter lid. Brandweer Nederland wil dat er nu wordt ingegrepen.
Die oproep komt niet te laat, aangezien er op veel plekken al acute problemen zijn ontstaan. Door op probleemlocaties preventief aanwezig te zijn of een beroep te doen op korpsen uit buurgemeenten kan tijdelijk worden voorzien in een oplossing. Omdat dit van tijdelijke aard is, worden nu flyers, ludieke filmpjes en sociale mediacampagnes ingezet om het tij structureel te keren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Spanveer
Spanveer2 mei 2019 - 9:53

Berouw komt na de zonde. De overheid heeft er alles aan gedaan om vrijwilligers bij de brandweer te ontmoedigen. Dat proces is al jaren aan de gang. Dan is het op zijn minst hypocriet om nu er een structureel tekort dreigt ineens te signaleren dat vrijwilligers de pijp aan Maarten geven. Wie kaatst moet de bal verwachten. Juist in dun bevolkte gebieden zal het tekort aan vrijwilligers grote gevolgen hebben. Een beroep doen op buurgemeenten zal de aanrijtijden fors verlengen waarmee de norm niet langer gehaald kan worden. De overheid heeft dit probleem veroorzaakt en mag het nu zelf oplossen.

DaanOuwens
DaanOuwens30 apr. 2019 - 11:22

Dit soort organisaties kunnen alleen in stand blijven in gebieden met een tamelijk homogene bevolkingssamenstelling die zich betrokken voelt bij de gemeenschap. In de grote steden zijn dat soort buurten en wijken allang verdwenen. Natuurlijk zijn er altijd mensen die zich desnoods belangeloos willen inzetten voor de gemeenschap maar dat is een minderheid. Ik denk dat er aan een andere oplossing gewerkt moet worden. Het bestrijden van branden is een van de kernfuncties van de overheid. Zorg dus dat er gewoon betaalde lui beschikbaar zijn.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen30 apr. 2019 - 22:39

DaanOuwens: "Dit soort organisaties kunnen alleen in stand blijven in gebieden met een tamelijk homogene bevolkingssamenstelling die zich betrokken voelt bij de gemeenschap." Zou je die stelling eens wat nader kunnen toelichten? Dromen die niet zo homogene kindertjes er niet van om brandweerman te worden?

Anoniempje5
Anoniempje51 mei 2019 - 11:14

"Dromen die niet zo homogene kindertjes er niet van om brandweerman te worden?" Dromen er überhaupt nog wel kinderen om brandweerman/vrouw/x en dan ook nog een vrijwillige te worden? Zijn dat soort dromen niet inmiddels vervangen voor 'influenser' en 'hedgefund manager' e.d.?

kipzonderkop
kipzonderkop30 apr. 2019 - 8:33

Intussen maakt de elite nog maar eens bekend dat paupers met voorrang een sociale huurwoning kunnen krijgen als ze vrijwillig hun villa's met subsidie willen komen blussen. https://nos.nl/artikel/2282638-vrijwillige-brandweer-onder-druk-geluk-als-we-met-zes-man-uitrukken.html Zelfde recept voor paupers die elite willen verplegen, elite koters onderwijzen etc. Waar zetten de elite de sociale huurwoningen eigenlijk niet voor in behalve ook vluchtelingen buiten de villawijk houden? Bijvoorbeeld ook voor het aanvullen van rijks schatkist met de villahypotheekcrisis verhuurbelasting alleen voor sociale huurwoningen van elk jaar weer 2 miljard. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/verhuurderheffing

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens30 apr. 2019 - 11:37

Hoe nu? Paupers? Nogal doorzichtig, Kip! Je zet een groep mensen in een kwaad daglicht door ze negatief te benoemen. In de hoop daarmee bijval te krijgen voor je eigen standpunt. Dat noemen ze een 'ad odium', een argument uit wrok. Een soort 'ad hominem' maar dan tegen meer mensen. Wat een 'ad hominem' is? Nou bijvoorbeeld als ik zeg dat een pauper altijd nog beter is dan een kip zonder kop.

kipzonderkop
kipzonderkop30 apr. 2019 - 15:24

Links lullen en rechts zakkenvullen Eric. Het laatste wat je hier kan verwachten is bijval voor paupers in sociale huurwoningen. Zoals je nog eens demonstreert met de jij-bak. Sociale huurders zijn alleen goed om jaarlijks 2 miljard verhuurbelasting uit de mond te sparen. Wanneer gaan de PvdA elite hun Rutte2 maatregel eindelijk terug laten draaien. En dan wel zodanig dat zulks resulteert in huurverlaging en niet in subsidie voor de huisjesmelker om tochtige huurwoningen klimaat bestendig te maken.

Eric Minnens
Eric Minnens1 mei 2019 - 2:14

@kip Je hebt me op het verkeerde been gezet, je bedoelt het blijkbaar niet slecht, maar toch, mijn punt is, pauper is een nogal negatieve benaming, een soort verloederde persoon. Waarom zou je huurders van een sociale huurwoning zo noemen?

kipzonderkop
kipzonderkop2 mei 2019 - 8:50

Huurders van sociale huurwoningen moeten we bij naam noemen (paupers) omdat ze ook als zodanig behandeld worden. Werkelijk niets is te dol om de armste helft van Nederland, huurders die zich geen villa met subsidie kunnen veroorloven, pauper te laten zijn en vooral ook te laten blijven. Huren is al veel duurder dan kopen en per 1 juli gaan de woonlasten van paupers weer 4% omhoog. Het nieuwste is dat is dat de iets mindere arme pauper een grotere huurverhoging krijgt om de allerarmste een lagere huurverhoging te geven. Want dan hoeft die pauper minder huurtoeslag waarmee hij/zij op het minimum wordt gehouden. Verhuurders van sociale woningen maken intussen 20-50% winst op de huur. Zogenaamd om die poen te gebruiken om nieuwe woningen te bouwen. In plaats van geld spotgoedkoop te lenen voor nieuwbouw en renovatie. https://www.woonbond.nl/publicatie/winst-woningcorporaties https://www.zakelijk-nieuws.nl/binnenland/huurder-meer-kwijt-aan-woonlasten-dan-huiseigenaar/

Markzelluf
Markzelluf30 apr. 2019 - 7:34

Overigens, vrijwillig betekent hier niet onbetaald. Je krijgt een soort nulurencontract. Afhankelijk van de rang kan het bedrag aardig oplopen.

1 Reactie
kweenie2
kweenie230 apr. 2019 - 13:11

Nulurencontracten zijn meestal niet de meest gewilde vorm van contract. Plus, met de toegenomen flexibiliteit, gaan andere werkgevers nog steeds zo makkelijk akkoord met een werknemer die er ineens vandoor moet om een brand te blussen? Of gaat je dat op den duur ook problemen opleveren bij je reguliere baan. Professionaliseren lijkt me niet meer dan terecht. Kun je ook meer trainen en beter opgeleide brandweerlui hebben hopelijk ook minder bedrijfsongevallen.

W2
W230 apr. 2019 - 7:31

Oplossing meer voltijds beroepsmensen werven en opleiden!